A ​harmadosztályú dzsinn 26 csillagozás

Robert Leeson: A harmadosztályú dzsinn

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bizonyára mindenki álmodozott már arról, milyen jó lenne egy mindenható és szolgálatkész szellemre szert tenni, hasonlóra ahhoz, akit Aladdin varázsolt elő a csodalámpásból! Alec, az angol diák úgy érzi, mindenki ellene esküdött az iskolában is, otthon is minden balul üt ki. És épp abban a pillanatban, amikor legszorultabb helyzetéből igyekszik kikecmeregni, különös tárgyat talál: egy érintetlen, zárt söröskonzervdobozt,amely azonban üres… Ezzel indul el a csodálatos és furcsa kalandok sorozata Kiderül, hogy az sem jó, ha minden kívánságunk teljesül, de jó, ha barátot találunk olyanokban, akikkel eddig csak bizalmatlanul méregettük egymást. A már nálunk is ismert kiváló angol ifjúsági író mulatságos regényét Domokos Géza illusztrálta.

Eredeti mű: Robert Leeson: The Third Class Genie

Eredeti megjelenés éve: 1975

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek

>!
Móra, Budapest, 1978
148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631114244 · Fordította: Törék Margit · Illusztrálta: Domokos Géza

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
regulat 
Robert Leeson: A harmadosztályú dzsinn

Újraolvasás!

Felnőttként majdnem ugyanolyan értékelést adtam, mint gyerekként…
Ez a könyv jó.

Viszont felnőtt szemmel érdekes, hogy olyan fogalmak kerülnek elő, mint a fajgyűlölet, az illegális bevándorlás.
Igen, az egyik főszereplő egy Abu nevű, illegális bevándorló, aki nem mellesleg egy dzsinn, aki varázserővel bír és teljesíti a „gazdája” kívánságait.
A maga módján.

Azaz semmi sem úgy sikerül, ahogy az Alec elképzeli.
Szeretem az olyan történeteket (meséket), amik arra mutatnak rá, hogy ha vannak is csodák, azoknak vannak egyén következményei is… amiket nem feltétlenül kívánna az ember.

>!
Móra, Budapest, 1978
148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631114244 · Fordította: Törék Margit · Illusztrálta: Domokos Géza
>!
Shinzo P
Robert Leeson: A harmadosztályú dzsinn

Gyerekkoromban sok delfin könyvet olvastam, és nagyon szerettem őket. Ez valahogy kimaradt. Tudom, fura, hogy most pótoltam csak :) és mi tagadás a mai olvasmányaimhoz viszonyítva, igazi bohókás limonádé sztori. A nyelvezetén is érezni, hogy nem mai darab, sokkal visszafogottabb, ám annál jobban tükrözi a múlt századi Anglia munkásosztályának cseppet sem könnyűnek mondható életkörülményeit és a rasszizmust. Ebből emelkedik ki a főszereplő fiú, Alec, aki álmodozó, idealista, segítőkész, legyen az bárki és bármi. Az ő csetlő-botló kalandját ismerhetjük meg Abu-val az 1000 éves dzsinnel. Jószívvel ajánlom ezt mindenkinek, akiben még él az a gyermek, aki egykoron volt :)

>!
Ross P
Robert Leeson: A harmadosztályú dzsinn

Gyermekkoromban megvolt a második része. És meglehetősen idegesített, hogy folyton utalgattak benne az elsőre, illetve az abban szereplő dzsinnre. És sehogy sem tudtam hozzájutni az első kötethez, így a másodikat olvastam rongyosra.
Aztán antikváriumból sikerült beszereznem 500 forintért, így most javíthattam valamit gyerekkori nagy traumámon.

A történet tökéletes ifjúsági sztori. Van benne humor, van üzente, szép kis tanulságok, minden, ami kell.
A magyar kiadás szocialista kedvessége azonban nagyon lehangoló rajzok formájában nyilvánult meg. Igen bosszantó, amikor egyértelműen egy angol középiskolában járunk, illetve többször történik utalás az egyenruhára és a nyakkendőre is, ehhez képest a képeken egy lelkes úttörő pistike masírozik fel-alá fehér pólójában és háromnegyedes rövidgatyójában. Ez folyton bekavart az olvasási képembe, de ez nem a történet hibája. 14 éves önmagamnak ajánlanám.

2 hozzászólás
>!
darkfenriz
Robert Leeson: A harmadosztályú dzsinn

Aranyos, szellemes, tipikus ifjúsági kalandregény egy angol kisfiúról. Ha 12-14 évvel ezelőtt olvasom, tuti 5-ös lett volna, de azért így is szórakoztató. Az álmok megvalósulása után rádöbbenhetünk, hogy sokkal fontosabbak a külsőségeknél a barátok, a rejtett dolgok. Kapunk itt tipikusnak mondható szülői feddéseket, iskolai gúnyolódásokat és persze a még kitágult, kalandosnak tűnő világot, amely még a sajátunk volt serdülőkorban. Amely aztán megváltozik, de ahogy a nagyapa esetében látszik, idős korra visszatérnek a kalandok és elhagyjuk a túlzott komolyságot is. És az egy fecske nem csinál nyarat se minden esetben helytálló, hiszen még egy kisfiú sörösdoboza is csodákra lehet képes.

>!
Gáborr_Nagy
Robert Leeson: A harmadosztályú dzsinn

Másra számítottam a fülszöveg alapján, olyan Félvarázs-félére. Furcsa könyv, a feléig Alec és Abu töketlenkedéséről szól, onnantól viszont van egy váltás, komolyabb dolgok jönnek elő, szegénység, négerezés, kilakoltatás, illegális bevándorlók, stb.
Zavart, hogy nem tudtam elképzelni Alec tanyáját, a Tankot, van itt daru, palánk, csatorna, híd, minden, így azt sem értettem, mit kínlódnak annyit a vízbe esett nagyfőnökkel.

>!
jezsek P
Robert Leeson: A harmadosztályú dzsinn

Inkább csak érdekes, mint izgalmas, bár okozott meglepetést, hogy szociális problémákról és faji ellentétekről is szó van benne (1974, Nagy-Britannia). Kicsit befejezetlennek éreztem, hiányzott, hogy megtudjuk, mi lett az utca és az elhagyott gyár sorsa.

>!
gerlaip
Robert Leeson: A harmadosztályú dzsinn

Akkor nagyon a helyén volt.
Most megláttam a regikonyvek.hu-n 360 Ft-ért. Mindenképpen meg kell venni!

>!
Aurora_Serenity_White I
Robert Leeson: A harmadosztályú dzsinn

Először a második kötet került a kezembe, még gyerekkoromban. Aztán pár évvel ezelőtt ehhez is hozzájutottam és most nagy lelkesedéssel láttam neki az újraolvasásának. Nem csalódtam benne, nagyon tetszik ez a történet.


Népszerű idézetek

>!
darkfenriz

Hiszen ez csak a guberáló Miss Morris! Az öreg hölgy a Bogáncs út legrégibb lakója volt, s akár az utca, valamikor ő is jobb napokat látott.'

9. oldal

>!
darkfenriz

Abu készségesen beleegyezett; elvégre egy kancsóban vagy söröskonzervben eltöltött néhány száz év alatt bárki más is alaposan megéhezett volna.

30. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
Jeanette Winterson: Gubancrom
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg
Georgia Byng: Molly Moon hihetetlen kalandja a hipnózissal
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye
Sue Townsend: Adrian Mole minden kínszenvedései
Gill Lewis: Égi vándor
Jacqueline Wilson: A másik lány
Jacqueline Wilson: A tesóm nem semmi