A ​hosszú élet titkai 3 csillagozás

Egészség és öregedés – a „fiatal öregek”
Róbert László: A hosszú élet titkai

Az európai emberek várható élettartama csaknem huszonöt évvel hosszabbodott meg az elmúlt hatvan esztendőben. A tudomány és a higiénia fejlődése lassította az öregedés folyamatait, és sokban hozzájárult ahhoz, hogy az ötven feletti nemzedékek jó egészségi állapotnak örvendjenek. A nemzetközileg is elismert kutató, Róbert László végigvezet minket az öregedés mechanizmusain, s elmagyarázza a „ráadás”-ként kapott élet gyökeres változásainak okait és következményeit. Ismerteti az új életszakaszban kialakuló kockázatokat, és egyszerű, világos tanácsokkal szolgál a nyugodt időskorhoz.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Talentum Tudományos Könyvtár Akkord

>!
Akkord, Budapest, 2010
214 oldal · ISBN: 9789632520377

Enciklopédia 8


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Rocketdog>!
Róbert László: A hosszú élet titkai

Róbert László: A hosszú élet titkai Egészség és öregedés – a „fiatal öregek”

A címet kissé becsapósnak, vagy inkább hatásvadásznak tartom. Szó sincs semmiféle titokról, csodamódszer, de igazán a fiatalságról sem. A "recept' a lehető leghosszabban fenntartott, legegészségesebb életre össze van foglalva 2-3 oldalban. Elég általános és felszínes tanácsokat kapunk, amikről nem gondolom, hogy 10-15 évvel ezelőtt is bárki számára újdonság lett volna. Ajánlott a dohányzás és alkohol visszaszorítása, a rendszeres mozgás, a gyorséttermek kerülése és úgy általában az egészséges táplálkozás (bármit is jelentsen), pár mondat erejéig említve van a mediterrán diéta is.
Valójában a könyv végig az öregség folyamatát tárgyalja, sorra veszi a különböző szervrendszereket és tárgyalja azok jellemző leépülését, tipikus betegségeit.
Kissé csalódás volt, de azért kap 4 csillagot, mert az egyik megállapítása érdekes volt számomra. Bizonyos tanulmányokra hivatkozva (https://moly.hu/idezetek/1351633) állítja a szerző, hogy az időskor milyensége (azaz, hogy mennyire egészségesen, szellemileg épen vagy sem éljük meg) sokkal kevésbé függ a szüleink időskori állapotától, mint a saját környezeti és életmódbeli tényezőinktől. Természetesen nem vitatja, hogy léteznek öröklődő betegségek és örökölhető hajlam, csupán redukálja ezek jelentőségét a befolyásolható tényezőkkel szemben.

Video>!
Róbert László: A hosszú élet titkai

Róbert László: A hosszú élet titkai Egészség és öregedés – a „fiatal öregek”

Érdekes könyv, bár kicsit rövid, helyenként ismétli önmagát, máshol pedig túlságosan belemegy a szakmai dolgokba. Rövid bevezetőnek, kedvcsinálónak (vagy más értelemben elkedvtelenítőnek) nem rossz.

qper>!
Róbert László: A hosszú élet titkai

Róbert László: A hosszú élet titkai Egészség és öregedés – a „fiatal öregek”

Nem rossz, de az öregúr nem veszi figyelembe a technológia (gén-) fejlődését, ami finoman szólva megbolygathatja a dolgokat.


Népszerű idézetek

Rocketdog>!

Az egypetéjű ikrek génállománya – minthogy egyetlen megtermékenyített petesejt osztódásából alakult ki – értelemszerűen azonos. Arra számíthatnánk tehát, hogy a gének nem csupán az egyedek kifejlődését irányítják (ezért hasonlítanak annyira egymásra az ikrek), hanem öregedésüket is, vagyis az utóbbi folyamat is azonos módon zajlik le az ikerpár tagjaiban. Ez azonban egyáltalán nincs így. A dán Kaare Christensen vezetésével zajló, számos egypetéjű ikerpár hosszú távú megfigyelésén és kikérdezésén alapuló kutatás nagyarányú eltéréseket mutatott ki a vizsgált személyek megbetegedés iránti hajlamában, élettartamában és egyéb jellemzőiben. A külső hasonlóságot nem számítva nagyon kevés biológiai vagy kórtani tulajdonság öröklődött a tanulmányozott egypetéjű ikerpárok mindkét tagjában. A New York Times 2006. szeptember 9-ei száma címlapon közölte egy ikerpár, a Tesauro nővérek fényképét. Az ő esetük tökéletesen illusztrálja a Christensen által leírt jelenséget. Az ikerpár egyik tagja, Josephine kilencvenkét évesen is mosolygós és egészséges. Egyedül él Pittsburg melletti házában, részmunkaidőben egy kórházi ajándékboltban dolgozik önkéntesként, gond nélkül közlekedik autójával, négy asztaltársasággal bridzsezik, misére jár, és egyedül intézi vásárlásait. Csakúgy, mint hat bátyja közül három, férje is nyolcvannégy éves korában halt meg. Az egypetéjű ikerpár másik tagja viszont nem egészséges. Egy degeneratív retinabetegség következtében elveszítette látását, csípőprotézise van, inkontinenciában szenved, és az Alzheimer-kór szellemi leépüléses tünetei is kialakulóban vannak nála. És ez csak egyetlen példa a dán kutató által gyűjtött számos olyan eset közül, amely azt bizonyítja, hogy az azonos géneket hordozó, együtt, egyazon körülmények között felnövekvő ikrek életük során, az életfunkciók gyengülésének és a betegségek kialakulásának szakaszában, mindinkább eltérő utat járhatnak be. Mi lehetne ékesebb cáfolata a biztosítótársaságok gyakorlatának, amely szerint az életbiztosítást kötni kívánó személy várható élettartamának kiszámításakor arra alapoznak, hogy az illető szülei hány éves korukban haltak meg? Az említett dán tanulmányból az is világosan kiderül, hogy az egypetéjű ikerpárok halálozáskori életkora között akár évtizedes különbség is lehet.

54-56. oldal

Róbert László: A hosszú élet titkai Egészség és öregedés – a „fiatal öregek”

Kapcsolódó szócikkek: 2006 · ikrek · Kaare Christensen · The New York Times
Rocketdog>!

El kell fogadnunk azt a nyilvánvaló tényt, hogy a legmagasabb elérhető életkor, csakúgy, mint a várható átlagos élettartam, olyan egyéb, tehát nem örökletes okoktól függ, amilyen például a környezet, az éghajlati viszonyok, a társadalmi-hivatásbeli háttér, a táplálkozás és az epigenetiusnak nevezett tényezők. Ugyanakkor valószínűnek látszik, hogy e külső okok közül több is képes befolyásolni a génkifejeződést. Nem arról van tehát szó, hogy a génállományt ki kellene zárnunk az öregedés folyamatából, hanem pusztán arról, hogy szerepének jelentőségét illetően a megfigyelhető tényekre kell szorítkoznunk. Az emberi élet hosszáról szólva 25% körüli értékre szokták tenni az öröklődés szerepét, ez az arány azonban, mint láttuk, az egypetéjű ikrek tanulmányozását követően drámai csökkenésnek indult, és manapság már csak 3%-nál tartunk.

81-82. oldal

Róbert László: A hosszú élet titkai Egészség és öregedés – a „fiatal öregek”

5 hozzászólás
Rocketdog>!

Nők esetében hatékonyan csökkenti a csonttörések kockázatát, ha a változás korát követően rendszeresen szednek kalciumot, D-vitamint és bizonyos egyéb gyógyszereket, például a csont gyengülését lassító bifoszfonát-készítményeket.

100. oldal

Róbert László: A hosszú élet titkai Egészség és öregedés – a „fiatal öregek”

Kapcsolódó szócikkek: csont · D-vitamin · kalcium
Rocketdog>!

A zsíros, koleszterinben és – főként a növényi olajokban előforduló – trigliceridekben gazdag részecskék az őket borító fehérjéknek (apoliproteineknek) köszönhetik oldhatóságukat. Kétféle lipoproteint kell megkülönböztetnünk: a kis sűrűségű (LDL) „rossz”-at és a nagy sűrűségű (HDL) „jó”-t. Az előbbiek lerakják az érfalra a lipideket, így a koleszterint is, az utóbbiak pedig eltávolítják. Ezért kérik az orvosok a LDL és a HDL arányának meghatározását, amikor fel akarják becsülni a verőerekre leselkedő veszély nagyságát.

102-103. oldal

Róbert László: A hosszú élet titkai Egészség és öregedés – a „fiatal öregek”

Kapcsolódó szócikkek: koleszterin

Hasonló könyvek címkék alapján

André Aleman: Az idősödő agy
Péter Rózsa: Játék a végtelennel
Adamikné Jászó Anna (szerk.): A magyar nyelv könyve
Mosóczi András: A gondolkodás forradalma
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Bertényi Iván: Nagy Lajos király
Kernya Róza (szerk.): Az anyanyelvi nevelés módszerei
Birtalan Győző: Óriáslépések az orvostudományban
Ma is tanultam valamit 2.
Kapocsy György: Nemzeti parkjaink