Dragon's ​Egg 2 csillagozás

Robert L. Forward: Dragon's Egg Robert L. Forward: Dragon's Egg Robert L. Forward: Dragon's Egg

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In a moving story of sacrifice and triumph, human scientists establish a relationship with intelligent lifeforms – the cheela – living on Dragon's Egg, a neutron star where one Earth hour is equivalent to hundreds of their years. The cheela culturally evolve from savagery to the discovery of science, and for a brief time, men are their diligent teachers…

>!
Tantor Media, Old Saybrook, Connecticut, USA, 2017
ISBN: 9781541465183
>!
Del Rey, New York, 1981
310 oldal · ISBN: 9780345283498

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Noro >!
Robert L. Forward: Dragon's Egg

Klasszikus hard sci-fi a legjobb formájában. A fizikus és űrhajómérnök szerző könyve tulajdonképpen egy neutroncsillag története „regénynek álcázva”. Azt gondolja végig, milyen élet alakulhatna ki egy ilyen égitesten, ahol nem csak a gravitáció, de a mágneses tér is milliószorosa az általunk ismertnek, és a neutronban gazdag atommagokból álló anyagok az erős kölcsönhatásnak megfelelően mozognak. A regény cselekménye lényegében a cheelák fajának történelme, hosszabb-rövidebb epizódokban elmesélve. Igaz, néha az emberek is megjelennek, akik a csillagot vizsgálják, de inkább csak a kontraszt kedvéért. Ők egyébként is teljesen felejthető, lapos karakterek. (Amúgy a cheelák is laposak, de a gravitáció miatt. Itt egy illusztráció róluk a könyvből: http://www.daviddarling.info/images2/cheela.jpg)

A könyvhöz nem árt némi fizikatudás – egyrészt hogy értsük magukat a könyvben használt fogalmakat, másrészt hogy kiokoskodjuk, mi is történik a primitív cheelákkal, akik a maguk nézőpontjából számolnak be az eseményekről, civilizációjuk korai (reggel nyolc előtti) felfedezéseiről. Tudom, ez régi poén, de ha valahová, hát ide illik :D spoiler
A cheela karakterek egyébként nem is rosszak: vannak emberi jellemzőik, amelyek szimpatikussá tehetik őket az olvasó szemében, ugyanakkor egy pillanatra sem lehet elfelejteni, mennyire is idegenek valójában. A szerző e téren jól elkapta az egyensúlyt. Csak egyvalami zavar: mindenki magában beszél. Mintha nem lenne más irodalmi módja a gondolatok kifejezésének. De a Dragon's Egg alapvetően mégis egy fizikai gondolatkísérlet, annak pedig tökéletes.

2 hozzászólás
mrszmotyi>!
Robert L. Forward: Dragon's Egg

Picit hosszadalmasnak éreztem a Cheela civilizáció történetéből kivett fontos időszakok történeti leírásait. De talán pont ez volt az, ami még inkább érzékeltette, hogy egy ilyen hihetetlen körülmények között kialakult, a miénknél milliószor gyorsabb érzékeléssel és életciklussal bíró civilizáció milyen hirtelen, nagy sebességgel hagyja le technikai fejlődésben sokkalta lassabb felfogású testvéreit (az emberiség annak a szupernóva robbanásnak köszönhette felemelkedését, ami során kialakult a Cheelanak otthont adó neutroncsillag) az exponenciális növekedésnek köszönhetően. (Az exponenciális növekedésnek esetlegesen gátat szabó tényezőkkel nem foglalkozott az író.)

Hogy még jobban érzékelhessük a technológiai robbanás ütemét, kezdjük el szép lassan feljebb tekerni a hangoskönyv lejátszási sebességét a könyv vége felé. :)


Népszerű idézetek

Noro >!

„But if I go to sleep for eight hours, there will be a thousand years of cheela development before I wake up. That is like sleeping through the rise and fall of the Roman Empire!”

Interaction - 14:20:05 GMT, 20 June 2050

Noro >!

The story of Dragon's Egg and its inhabitants is covered in great detail by Nobel Laureate P. C. Niven in Reference 4. To date, this is the only book to win the Nobel, Pulitzer, Hugo, Nebula, and Moebius prizes in the same year (2053).

Technical Appendix - Cheela History


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Sunstorm
Vernor Vinge: A Deepness in the Sky
Arthur C. Clarke: Rendezvous With Rama
Ken MacLeod: Learning the World
Iain M. Banks: The Algebraist
Alastair Reynolds: Revelation Space
Carl Sagan: Contact
Jyouji Hayashi: The Ouroboros Wave
Andy Weir: The Martian
Dan Simmons: Hyperion (angol)