Válassz ​engem! 83 csillagozás

Róbert Katalin: Válassz engem!

Szeress akkor is, ha fáj!

Egy különös szerelmi háromszög különösen szép története.

Alex úgy szeret valakit, mint az életét, számára nélküle nincsenek holnapok. De vajon bevallhatja ezt az érzést? Vagy minden tönkremegy? Mi ez az erős kapcsolat köztük? Szeretet, vagy valami más, valami több?
Patrik keresi az útját az életben. Anyja halála és apja hideg távolságtartása mélyen megsebezte. Fél a szeretettől, és fél a szerelemtől, számára minden hatalmi játszma. De mi lesz vele, ha elveszíti azt, aki a legfontosabb? Ki a legfontosabb?
Lilla bármit megtenne Patrik vonzalmáért. Harcol a fiúért, és úgy érzi, őt illeti. Ám Lilla Alex húga, aki mélyen szereti a bátyját is, és nem akarja elveszíteni.

Lélegzetállítóan szép, szívbemarkoló regény szerelemről, másságról és útkeresésről. Engedd be a szerelmet, és légy az, aki vagy!

Olvasd el, tetszeni fog, a lelkedig ér!

Szívből, színből, igazán címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575634

Kedvencelte 17

Most olvassa 4

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Róbert Katalin: Válassz engem!

Három egymás körül keringő ember végeláthatatlannak tűnő játszmájáról szól a regény, és nem egy könnyed limonádé, hanem egy összetett, sokrétű, lelkileg kifacsaró történet. Élveztem olvasni, mert bár nehezen indult, mégis magával ragadott, és folyamatosan történt valami, ami miatt nehéz volt letennem a könyvet. (Általában így vagyok Róbert Katalin regényeivel – ld. lejjebb!) Szerintem egy regény akkor jó, ha hat az érzelmeimre és hagy unatkozni, ez pedig éppen ilyen volt.

Nagyon megszerettem Alexet, és általa Patrikot is, ezért imádtam a közös részeiket! Sajnos Lilla nagyon vegyes, főleg negatív érzéseket váltott ki belőlem, de… Nem mondom, hogy nem gyógyítanám meg egy péklapáttal Lilla világlátását, de tudom, hogy ahhoz, hogy ennyire megszeressem a srácokat kellett az ő stílusa. Bár ennek van jelenleg a Molyon nagyobb százaléka, nekem jobban tetszett az írónő másik két könyve, amit olvastam (6 hét a világ; Szelídíts meg!), de mindhárom könyvét ajánlom, mert letehetetlen olvasmányok!

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/08/robert-ka…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575634
2 hozzászólás
Molymacska>!
Róbert Katalin: Válassz engem!

A könyvet már olvastam a régebbi kiadásban spoiler így csak a bónusznovellák voltak, amiket el szerettem volna olvasni.
nagyon jó kiegészítés volt mindkettő, ami kicsit mélyíti is a karaktereket, kicsit hozzáad a történethez. Az első novella számomra bár érdekes volt, nem volt olyan különleges, inkább csak szép a maga módján.
A másik novella, amely egy kis előtörténet, nagyon tetszett a maga gyermekiségével. Nagyon jó volt látni, mit éreztek a balesethez ilyen közel, és hogyan lett Patrik és Alex barátok. Nagyon kedves kis novella volt :)
Nagyon örülök, hogy sikerült újra kiadni ezt a könyvet, és hozzákapcsoltak két novellát is. Remélem, sokakhoz eljut így kicsit felfrissített formában, mert a könyv nagyon érdekes.

Lillsz>!
Róbert Katalin: Válassz engem!

"Mostanában kissé figyelmetlen vagyok a könyveket illetően, így be kell valljam, elkerülte a figyelmemet a szerelmi háromszög, ami nem is egyszer, nem egy felületen lett hirdetve a mű kapcsán. Mikor ez tudatosult bennem a fülszöveget olvasva már késő volt. De bíztam benne, hogy mégis pozitív élménnyel zárom az olvasottakat és azt kell mondjam, kicsit sem csalódtam.
Róbert Katalin neve már ismerősen csengett, de könyveivel nem sikerült megismerkednem ezidáig.
Alex a húgával és szüleivel él – bátyja már kirepült a családi fészekből –, végzős gimnazistaként telnek mindennapjai. Hamar rájön a nemi identitására: homoszexuális. 12 évesen barátkozik össze Patrikkal, kinek édesanyja egy baleset következtében életét vesztette. Ő hol édesapjával, hol egyedül él nagy házukban, és próbálja feldolgozni a történteket, túllépni a túlléphetetlenen, hogy anyja már nincs többé. Apja kicsit sincs segítségére, sőt, fiát okolja szerelme haláláért. A fiatal fiú egy embert enged csak igazán magához, Alexet. A kettőjük különös kapcsolata fordul át barátságból sokkal mélyebb érzelmekbe.
Lilla, Alex húga rajong Patrikért. Mindent megtenne, hogy a srácot megszerezze, ha kell testvérén is átgázol. Elég erős a két fiú szerelme, vagy Patrik vonzalma képes meginogni, ha egy lányról van szó, aki nem mellesleg nagyon hasonlít Alexre és akivel látszólag sokkal teljesebb életet élhetne?
Róbert Katalin regénye egy kellemes meglepetés, egy hétköznapoktól elrugaszkodott, váratlan utazás volt, ami egyszerre melengette és törte össze a szívem. Először volt szerencsém olvasni az írónőtől, de biztos, hogy még kezembe veszem könyveit, mert stílusa egyből megfogott." 5/5
Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2020/03/robert-ka…

Szonja_Seres>!
Róbert Katalin: Válassz engem!

Éreztem a fejlődést, habár nem tudnám megmondani, minek a fejlődését. Az elején kissé bugyutának éreztem még, olyan semmilyennek. Habár lehet, az E/3 miatt. Már akkor lehetett tudni, nagyjából mi lesz a bonyodalom.

Ahogy ment tovább a könyv, talán bonyolultabbnak éreztem a szereplőket, összetettebbeknek. És egyre jobban érdekelt a vége.

Nem voltam elégedett Lilla szálával. Az összeomlásáig oké és tetszett. De az utána lévőt nem igen. Nem tetszett, hogy így döntött. Nekem kicsit elrontotta a végét.

Apropó vég, a lezárással abszolúte nem vagyok boldog. Még vártam, hogy jó, most ez lesz, még lesz valami, aztán kész. De nem, nem volt semmi 'még valami'. Szerintem még kellett volna mit tenni. Nem éreztem elégnek az extra novellákat. Kellett volna még valami.

Hencsulátor>!
Róbert Katalin: Válassz engem!

Nem akarok kevesebb csillagot adni, mert ez nem egy rosszul megírt könyv, de én nagyon utáltam.
Patrik és Lilla is rettenetesen önzők, pedig folyamatosan bántják Alexet.
Viszont igazán Alexet sem tudtam megkedvelni.
Tudom, hogy mindenkinél nagy jellenfejlődés tapasztalható, de ettől én még végig szenvedtem.

d_odett>!
Róbert Katalin: Válassz engem!

Örültem, hogy mindhárom karakter teljesen különböző volt. Alexet nagyon megszerettem és sajnáltam Patrik, Lilla és a szülei miatt is. Patrik nagyon irritáló volt a játszmáival együtt, de közben mégis szerethető karakter. Lillával nagyon nem szimpatizáltam, nagyon túlgondolta a dolgokat és idegesítő volt, hogy folyamat azt nézte, hogy neki mi a jó vagy mi lenne jó. Bíztam, hogy olyan vége lesz, amilyet én is szeretnék, úgyhogy tetszett.
A fél csillagot csak Lilla és a szüleik miatt vontam le, és tudom, hogy ez kellett bele és hogy ezek a szálak nélkül túl egyszerű lett volna a könyv, de akkor is muszáj volt levonnom fél csillagot, mert ez kikészített.. :)

Detty77>!
Róbert Katalin: Válassz engem!

Fájdalmasan gyönyörű történet a választásról, a tetteink és döntéseink következményeiről. Tanulságos cselekmény, amit sok fiatal kezébe adnék, ami segít(het) a felnőtté válásban. Patrik vesztesége és lelkiismeret-furdalása szívszorító volt! Ahogy az is, mennyire egyedül hagyta őt az apja… Majd a végén, amiket a fejéhez vágott.. spoiler. Lilla, Patrik és Alex csodás története. Tetszett a váltott szemszög és, hogy mindkét fiú lelkébe igazán beleláthattam. Mint szülő is érdekes volt olvasni az elfogadásról! Hiszem, hogy sok embernek olvasnia kellene! Fájdalom, szerelem és fiatalság, kell ennél több egy megható történethez? Ja de, igen, jó pár csomag zsebkendő…

ibolya09>!
Róbert Katalin: Válassz engem!

Még mindig imádom ezt a történetet, az új köntösben is (bár a fülszöveggel nem igazán értek egyet spoiler.
Viszont, ha már egy régi novella is belekerült az új mellett, akkor igazán bele tehették volna a másikat is. Szívesen kézbe vettem volna nyomtatásban is.
Az új novella témája meglepett, az egyik szereplője is. Ez a szereplő sajnos, semmit nem változott. Jó volt betekintést nyerni a páros életébe, és kellemes érzéssel töltött el a köztük lévő összhang. Jó volt róluk újra olvasni! :)

Pölcz_Fanni>!
Róbert Katalin: Válassz engem!

Örülök, hogy megvettem, tökéletes volt. Tetszett az írásmód, a több nézőpont, ettől sokkal izgalmasabb volt az egész. Mindenki fejébe beleláttunk ez által és ott is kèt felé képpen. Ez különösen tetszett, ilyennel nem találkoztam még.
Vártam már nagyon, hogy megèrkezzen a könyv tudtam, hogy csodálatosan fog mutatni a polcomon, jót tett neki a „ráncfelvarrás”, mindkét részének, sok az extrák miatt mindháromnak.
Érdekes volt mindhárom karakter, természetesen Alex nagy kedvencem lett, Lilla nem szerettem de utalni is nehéz tudnám. Tehet is róla még nem is. Így neveltek mindent megkaphasson. Igazából itt a rossz fiú az Patrik, ő donthetett volna de sokszor és ez volt a baj rosszul döntött. De ettől valódi ettől ember!
Kicsit most keserédes a hangulatom, de pont ettől jó, esküszöm ettől jók a magyarok! Nem az a cukormáz, hanem valódi, elgondolkodtató történeteket írnak. Fogok venni még tőle könyvet az biztos.

Lilla_Miko>!
Róbert Katalin: Válassz engem!

Már egyszer elkezdtem olvasni a Szívből, színből, igazánt, de nehezen viselem, ha a nevemmel kell olvasnom, és a karakter nem kicsit utálatos. Úgyhogy ezért, és mert féltem, hogy Patrik mindkettejükkel kavarni fog, még az elején feladtam. Viszont mivel nagyon tetszett Róbert Katalin stílusa, muszáj volt újra nekifutnom. Mivel már csak a Válassz engemet találtam a könyvtárban, így belefogtam.
Ami pozitív, hogy nagyon szépen ír. Öröm volt olvasni tőle, majdnem annyira, mint Carol Souyától. Viszont eljött az a pont az olvasásnál, mikor egyre rosszabbul éreztem magam, már a vonaton sírtam, és úgy éreztem, nem bírom folytatni a könyvet, annyira negatív dolgok voltak benne. Szó szerint kínszenvedés volt olvasni. Lehet, hogy épp én is rossz passzban voltam, de még az úton is hazafelé csak könnyeztem. Aztán mikor a legrosszabb megtörtént a könyvben, és végre hazatért Patrik, onnantól már minden rendben volt. Nem mondom, hogy tök jó volt olvasni (a rossz dolgokat), de már láttam reményt egy jobb végre. Olyan kíváncsi lettem volna, ha RK egy szivárványtörténetet írt volna, ezek nélkül a szenvedések nélkül.
Maga a történet szép, a maga nemében, de voltak benne számomra rázós dolgok. Nem érzem teljes egésznek, de kiemelkedő alkotás spoiler. Mindenképpen fogok még olvasni RK-tól, mert úgy érzem, érdemes rá figyelni.


Népszerű idézetek

vikcs>!

És minél jobban hiányzott, annál biztosabb voltam abban, hogy nem leszek képes találkozni vele.
Mert ha hazamennék, többé már nem hagynám el.

117. oldal

Detty77>!

Retteg attól a kiszolgáltatottságtól, amivel a szerelem jár, attól, hogy újra elveszíthet valakit, akire az életét építette.

Delena>!

A féltékenység sava alattomos lassúsággal kúszott fel Alex torkán.

(első mondat)

1 hozzászólás
Lillsz>!

„Vedd észre, hogy mennyit érsz”, mondta „akárkit megkaphatnál.”

135. oldal

AniTiger P>!

Heteroszexuális vagyok. És szerelmes egy fiúba.
     Éveken át hittem ebben, és még csak nem is éreztem a két állítás abszurd ellentmondását. A szerelmem Alex iránt régebbi, mint az érdeklődésem a lányok iránt. Régebbi, mint az a szerelem, amit ő érez.

84. oldal (Patrik)

AniTiger P>!

    – Alex, az a mód, ahogy ragaszkodsz Patrikhoz, az beteges. Nem normális.
    – Mondd ki! – Alex közelebb hajolt. Abban a pillanatban szinte önkínzóan szomjazta, hogy az apja kimondja a szót, még akkor is, ha megalázó, ha sosem hallotta szívesen, és aztán ő feloldódhasson a beismerésben, és végre nyíltan beszélhessen az érzéseiről és saját magáról. De amikor meglátta az apja ijedt pillantását, már tudta, hogy értelmetlen erre várnia. A férfi most is kerülni fog minden kényelmetlen vagy kellemetlen gondolatot. Mint mindig.

158. oldal (Alex)

Detty77>!

Alex lett minden, ami valaha anyu volt számomra, és idővel még annál is többé vált.

Detty77>!

Eljött a pillanat, amikor a normális világ felfedezte a csalást, és bosszút állt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Leiner Laura: Mindig karácsony
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Szabó Tünde: Rácsok
Jandy Nelson: Neked adom a napot
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó