Meghitt ​pillanatok 113 csillagozás

Ünnepi antológia
Róbert Katalin (szerk.): Meghitt pillanatok

Te szembenéznél a legrosszabb emlékeddel, hogy segíts a legjobb barátodnak?

Mernél szerelmet vallani egy titkos találkozón?

Engednéd, hogy egy titok közéd és a szerelmed közé férkőzzön?

Hiszel abban, hogy a testvéreddel mindig megtaláljátok a közös hangot?

Érezted már, hogy valaki éppen akkor lépett be az életedbe, amikor minden remény elhagyott?

Húsz novella, húsz pillanat, amikor megállunk kicsit és egyszerűen csak élvezzük az életet.

A Meghitt Pillanat antológiába a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolai hallgatónak munkáiból válogattunk történeteket.

A kötetet színesíti Benina, Eszes Rita, Greff Magdi, Róbert Katalin és Rácz-Stefán Tibor írók egy-egy novellája.

Eredeti megjelenés éve: 2018

A művek szerzői: Benina, Eszes Rita, Fráter Zsuzsanna, Greff Magdi, Chiara, L. K. Patrícia, Misz Anna, Nagy Roxána, Novák Vica, Őszi Alíz, Rácz-Stefán Tibor, Róbert Katalin, Sárközi Erika, Sereg Gitta, Szabó Krisztina, Sztrinkó Réka, Tiszlavicz Mária, Tóth Eszter, Vasváry Csilla, Zugligeti Enna

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

Könyvmolyképző, Szeged, 2018
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575436 · Illusztrálta: László Maya

Virág_Blogger>!
Róbert Katalin (szerk.): Meghitt pillanatok

Az eredeti terv szerint minden nap beiktattam volna egy-egy novellát a reggeli kávém, vagy akár a suli büféjében vett forró teám mellé… de ahogy a mondás tartja, Virág tervez, de minek… így végül bekuckóztam az ágyamba egy délután, betáraztam az éjjeliszekrényemre a kötet végéig elegendő táplálékot, és totál nem szakszerű módon egyben ledaráltam az egészet. Igen, féltem a sokkhatástól, amit 20 romantikus ünnepi novella gyors egymásutánja okozhat; aggódtam, nehogy besokalljak az eltúlzott csokimikulás meg fenyődísz és selyem csomagolószalag hegyektől… amik amúgy nem igazán voltak végül, megjegyezném, kifejezetten igényesen sikerült megragadni az ünnepek hangulatvilágát.
[…]
Sokszor, sőt, rengetegszer hajlottunk a 400 oldal alatt az irrealitás felé, de azt hiszem ez egyszer nem mar miatta keserűség, hiszen éppen erről szólna kicsit az időszak. Hogy várjuk a karácsonyi csodát, hogy reménykedjünk és meglássuk a szépséget abban ami van, mi több, kinyújtsuk felé a karunkat, még ha butaságnak is tűnik. Ünnepi hangulat. Heh. Megbolondítja az embert, mi?

Kedvenc novelláim:
– Tiszlavicz Mária – Adventi vásár
– Greff Magdi – Osztálykarácsony
– Chiara – Bakancslista
– Őszi Alíz – Tudsz úgy hallgatni, mint a csillagok?

Teljes értékelésemet a kötetről a blogomon olvashatjátok: http://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/12/rober…

bemese05 P>!
Róbert Katalin (szerk.): Meghitt pillanatok

Kicsit nehezen rágtam át magam ezen a novellás köteten! Sokszor éreztem úgy, h mintha ezt már olvastam volna. Illetve az én izlésemnek egy kicsit sok volt benne a tinisztori, és egy idő után emiatt elvesztettem az érdeklődésemet. Mindegyik rövid történet nyújtott egy kis újdonságot, egyenként mind tetszett, csak egyszerre volt sok!
Viszont nyáron egy karácsonyi témájú könyvet olvasni igazán hűsítő :D

☃Róbert Katalin – Nyakamon maradsz
Kedves kis történet volt! Károly, a macska nem könnyítette meg Misi dolgát az elején, de igazából pont ezt is vártuk egy cicától! :) Aranyos volt ahogy szépen lassan összebarátkoznak és megismerik egymást!

☃Sztrinkó Réka – A titkos Mikulás
Ez a kis történet eszembe jutatta a tinikoromat, amikor mi is tartottunk ajándékozást az iskolában,h mindig milyen izgalommal vártuk, ki kit húzott! :) Jó volt egy kicsit nosztalgiázni! Tetszettek benne a szereplők, h teljesen hétköznapiak voltak hétköznapi problémákkal.

☃Benina – Hálás tévedés
Amikor elkezdtem olvasni nagyon meglepődtem, h kikről is szól ez a novella! Nagyon kellemes meglepetés volt! Nagy kedvencem volt Bray és Faith, jó volt egy kicsit visszatérni hozzájuk!

☃Sárközi Erika Nilla – Egy lámpa fénye
Ez is egy aranyos, nagyon fiataloknak szóló novella volt! Nem sok minden történt benne, de ami igen, az nagyon hiteles volt egy kb. 14 éves lány szemszögéből.

☃Sereg Gitta – Mindent a barátságért
Kicsit dejavu érzésem volt, leginkább az első novella miatt. Itt is egy rafkós macska volt a főszereplő. Csak őt most Lajosnak, alias Azazelnek hívták. Tetszett a főszereplő lány stílusa és a kicsit csípős nyelve :)

☃L. K. Patrícia – Az idő minden sebet…
Ez a novella egy kicsit szomorúbb volt, mint a többi. Sajnáltam Lilit a vesztesége miatt, de tetszett, h Béla bácsival sikerült összebarátkoznia. Szivesen olvastam volna még tovább!

☃Zugligeti Enna – Miért gyúrődik a Duna?
WTF? Igen, nagyjából ennyit tudok erről a novelláról írni, mivel nem nagyon kapisgálom,h mi is történt igazából :D

☃Tóth Eszter – Szívvel, lélekkel
Érdekes novella volt egy fiatal lány szívbetegségéről és ahogyan ezt megélte ő és a családja! Szeretek olyanról olvasni amikor a mostoha apuka és mostoha tesó jó fej, mert ugye sokszor gonosznak ábrázolják őket az írók :)

☃Szabó Krisztina – A csodák ideje
Nagyon tetszett ez a történet! Egy fiatal túlsúlyos és önbizalomhiányos lányról szólt! Megkedveltem őt is és a srácot is! Aranyosak voltak!

☃Rácz-Stefán Tibir – Mindent elsöprő
Nagyon tetszett! Bár egy kicsit gyors volt! off Kedveltem Dórát és Marékot! Aranyos volt az ismerkedésük.

☃Tiszlavicz Mária – Az adventi vásár
Ez is egy aranyos kis novella volt. Tini szerelemről tini drámáról.

☃Greff Magdi – Osztálykarácsony
Ez egy igazán édes kis történet volt egy fiatal fiú plátói szerelméről! Aranyos volt, h mennyire izgatott volt amiatt, h ő szeretné húzni a kiszemelt lányt! Tetszett az amit kitalált neki! ♥

☃Eszes Rita – Elrendezett házasság
Üdítő volt ennyi tinisztori után egy kicsit más vizekre evezni :D Más ország és felnőttek! Szuper volt és érdekes! Nagyon tetszett!

☃Őszi Alíz – Tudsz úgy hallgatni, mint a csillagok?
Tetszett ennek a novellának a dinamikája, h mindig csak 1 napról van szó 8 éven keresztül! A vége is tetszett, h olyan valóságos volt!

☃Fráter Zsuzsanna – Havas utakon
Izgalmas történet volt, főleg amíg sikerült összeraknom, most mi is történik a főhősnőnkkel! :)

☃Chiara – Bakancslista
Ez egy nagyon cuki történet volt az első csókról! Tetszett, h a fiú és a lány szemszögéből is olvashattunk!

☃Misz Anna – Remény receptre
Ez is egy kicsit szomorúbb volt, mint a többi! Tetszett a történet és jó lenne tovább olvasni még!

☃Novák Vica – Távol, mint a csillagok
Ez a novella annyiban volt más, mint a többi, h ez nem romantikus volt, hanem 3 testvér kapcsolatáról szólt! Szerintem nagyon jó, h ilyenek is belekerültek, mert így egy kicsit lehet szusszanni a sok gyors szerelem kialakulása között :)

☃Vasváry Csilla – Adventi SMS – naptár
Ez is adott egy kis újdonságot, tetszett az adventi sms-naptár ötlete. Bár sajnáltam Dórát, h ilyen sokáig nem tudta meg, h mire is jó ez az egész!

☃Nagy Roxána – Bőrömön a hó
Noémi egy nagyon kellemetlen és kényes titkot őriz, ami teljesen megviseli! Sajnáltam szegényt, h ekkora terhet cipel! Jó volt amikor végül minden helyrejött! Izgalmas kis történet volt ez is!

wzsuzsanna P>!
Róbert Katalin (szerk.): Meghitt pillanatok

Mindig megfogadom, hogy több novellát fogok olvasni. Egyrészt szeretem ezt a műfajt, mert ellentétben egy regénnyel, itt a szerző nem engedheti meg magának, hogy üres és unalmas részekkel töltse meg a lapokat, hanem a mondanivalója esszenciáját kell néhány oldalba sűrítenie. Másrészt sokszor nagyon praktikus ezeket a rövid történeteket olvasni, főleg, ha az embernek egyszerre kevés ideje van, például utazás közben. Nagyon örültem tehát, amikor lehetőségem volt elolvasni a Könyvmolyképző Kiadó új novelláskötetét, ami ráadásul adott tematika, a karácsony és az ünnepi ráhangolódás vezérfonala köré szerveződött.
Pont a műfaj sajátosságai miatt egy kicsit féltem is attól, hogyan tudok majd általánosságban fogalmazni a kötetről, anélkül, hogy egyenként ki kellene térnem az összes novellára. De az az igazság, hogy – a minőséget tekintve- olyannyira homogénre sikeredett ez a könyv, amennyire csak lehetséges ilyen esetben. Én magam is meglepődtem rajta, mennyire a hatásuk alá vonnak a különböző történetek, öröm volt esténként újra és újra elmerülni bennük a meleg takaró alatt, és átadni magam az ünnepi hangulatnak.
A kötetben összesen húsz novella található, húsz különböző magyar szerző tollából, közülük sokan vannak, akiket már ismerhetünk a regényeik által (pl. Benina, Eszes Rita, Róbert Katalin vagy Rácz-Stefán Tibor). Ami viszont talán ennél is izgalmasabb, hogy megismerhetünk új szerzőket is, akik a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolájának hallgatóiként ebben a kötetben mutatkoznak be nekünk. Személy szerint fontosnak tartom, hogy a magyar írók művei minél több emberhez jussanak el, különösen akkor, ha munkásságuk kezdetén járnak, és ha olyan tehetségesek, mint az itt felvonultatott alkotók. (…)
Összességében úgy érzem, ez a gyűjtemény kiváló választás lehet, ha valaki az érzelmek széles spektrumát szeretné megélni egyetlen kötetben. Néha nevetünk, néha sírunk, és a könyv abban is segít, hogy picit magunkba nézzünk az ünnepek előtt és közelebb kerüljünk saját magunkhoz és szeretteinkhez. Minden novellában kiemelt szerepet játszanak az emberi kapcsolatok, legyen szó testvérekről, barátokról vagy éppen szerelmespárokról. A könyv üzenete pedig egyszerű, egyetemes, mégis nagyon fontos: figyeljünk egymásra, akarjuk megérteni egymást és legyünk bátrak, ha az érzéseink kimutatásáról van szó- ne csak karácsonykor, hanem az év összes napján. Bár a kötet elsődleges célközönségének a kamasz lányokat éreztem (ha lenne egy ilyenem, tuti meglepném karácsonyra ezzel a könyvvel:)), szerintem kortól és nemtől függetlenül élvezhetők a benne szereplő történetek, biztos vagyok benne, hogy mindenki talál benne olyan üzenetet vagy útravalót, amit magával vihet belőle. Én nagyon örülök, hogy rám talált, és biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó december, amikor átadtam magam a meghitt pillanatoknak.
Bővebben:

Beatrice8 P>!
Róbert Katalin (szerk.): Meghitt pillanatok

Újabb magyar novelláskötet és én ezt is imádtam. Amikor meghallottam, hogy karácsonyi antológia készül, nem volt kérdés, hogy megveszem. Nem mindig volt olyan karácsonyi, mint számítottam rá és voltak történetek, amik nem tetszettek annyira, de a nagy része nagyon tetszett. Nézzük őket külön-külön:

1.Róbert Katalin: Nyakamon maradsz
Cuki, macskás történet, ez a legrövidebb szerintem. Tetszett.
„Először vállalj tényleg felelősséget valamiért. Akármiért. Egy cserép muskátliért. Egy macskáért, mit tudom én. És ha képes vagy felelősséget vállalni bárki másért, ha komolyan tudsz venni valamit, akkor próbálkozz az emberi kapcsolatokkal”

2.Sztrinkó Réka: A Titkos Mikulás
Ez az egyik kedvencem, nagyon cuuuki. És teljesen bele tudtam élni magam, árasztotta a karácsony előtti sulis időszak érzését. Már az elején tudtam a csattanót, de nem bántam. A szereplőket is igazán megszerettem, főleg Barnabencét a fura neve és a dohányzása ellenére is. A legjobb barátnőt is nagyon bírtam.
„– Egy hete nem lehet veled értelmesen beszélni, kezdek féltékeny lenni Mária Teréziára. – Minka levetette magát mellém a hosszú padra, és elém tett egy szalvétába tekert, rózsaszín minyont. – Ő az új legjobb barátnőd? Vele szoktad megbeszélni Barnabencét is?
Elkezdtem lehámozni a cukormázba ragadt papírt, és nem néztem Minkára.
– Mária Teréziának vannak a legszaftosabb pletykái. Mindig jön ezekkel a bécsi testőrírókkal, pedig mondtam neki, hogy háremet mégse tarthat.”

3.Benina: Hálás tévedés
Kicsit szomorkásabb, de reményteli képet fest a jövőre nézve és nagyon aranyos♥. Bírtam a kissrácot és szerettem a romantikus szálat. Külön pont az írónőnek, amiért a múltat pár mondatban, olyan jól le tudta írni, úgy éreztem tisztában vagyok vele mi történt velük. Bár ijesztő történetnek tűnik az elejétől, de én szívesen elolvasnám, ha ez lenne könyvben. Kicsit olyan Ezüsthidas. Komoly, kicsit szomorkás, de nagyon reményteli és aranyos. :)) Tetszett.
„Bray magához húzott, a szemében azt a szerelmet láttam tükröződni, amit én is éreztem. Végigsimított hüvelykujjával az alsó ajkamon, megremegtem az érintésre.
– Karácsonykor csókolózni kell. A Mikulás megharagszik, ha megszegjük az ünnep szabályait…
– Azt nem engedhetjük”

4.Sárközi Erika Nilla: Egy lámpa fénye
Cuki. Erről kb. ennyit tudok mondani. Tetszett.
„Félve pislantok Ádám felé. Huh! Helyes, mint mindig. Világosbarna, rövid haját szokás szerint beállította – néha, amikor mögöttem ült, még a wax illatát is éreztem –, a terepmintás, kapucnis pulcsija és a deszkás cipője van rajta. Neki nem kell bakancs, BMX-szel jár suliba. Mosolyog, miközben beszélget. Elfordulok, nehogy rajtakapjon, hogy nézem. ”

5.Sereg Gitta: Mindent a barátságért
Hmm… ez se nem karácsnyi se nem romantikus. Egy macska utáló lány keresi a majdnem barátnője macskáját és közben elmegy oda, ahol szakítottak vele? Hát nem tudom, néha kicsit vicces volt, de nem volt különösen érdekes. Semleges.

6.L.K.Patrícia: Az idő minden sebet…
Ez a legszomorúbb, eléggé megviselt. :(( Ezért nem tetszett, de szépen volt megírva.

7.Zugligeti Enna: Miért gyűrődik a Duna?
Ez se volt épp a legvidámabb, de nagyon érdekesnek találtam. Főleg a szimbólumokat, a magyarázatokat, hogy mit miért lát úgy, ahogy. Tetszett, hogy nem volt egyértelmű mi valóságos és mi nem. Szerintem a témái a testvéri szeretet, a család és hát megjelenik benne egy erős apakomplexus. Összegezve nagyon tetszett, mert különös volt és érdekes.
„Szimbólumokká halványítjuk a valóságot, így kevésbé rémisztő.”

8.Tóth Eszter: Szívvel, lélekkel
Amilyen deprimálóan kezdődött olyan jó lett a vége♥ De tényleg. Az elején szomorú voltam, meg dühös a lányra, erre a közepén így elkezdett fejlődni és a végén kaptunk egy szívmelengető történetet. Tetszett.
„– Ez micsoda? – kérdeztem.
– Szerintem fagyöngy.
– Nem hiszem, hogy itt hasznát vehetném – jegyeztem meg keserűen. Amúgy is, ki akarna megcsókolni? Anya elmosolyodott.
– Sose tudhatod, mikor jön el a herceg fehér lovon.
– Egy kórházban max hordágyon.”

9.Szabó Krisztina: A csodák ideje
Ez se kezdődött a legfényesebben de aztán nagyon cuki volt. :) Tetszett.
„Utálom a karácsonyt.”

10.Rácz-Stefán Tibor: Mindent elsöprő
♥♥♥Meglepő, de aranyos volt. Kis szerelem első látásra. Tetszett.
„– Ahogy a vízcseppek elmossák előtted a valóságot. Ahogy kiürül az utca, a fákról lecsorog a víz – folytatja Marek, és közelebb csúszik hozzám. A karja az enyémhez ér, amitől ezernyi ponton kelek életre. ”

11.Tiszlavicz Mária: Az adventi vásár
<33 Újabb szomorú múlt, újabb aranyos történet. Tetszett.
„Mira elmosolyodott, és Márk újra érezte azt a bizsergető melegséget, amikor a lány Európa hatalmait szemléltette neki. A falhoz tolta őt, két tenyere a fiú válla mellett nyugodott. Márk játszotta Németország és szövetségesei szerepét, Mira egyik tenyere Oroszországot, másik tenyere Franciaországot és Nagy-Brittaniát szimbolizálta.”

12.Greff Magdi: Osztálykarácsony
Oh, ez meglepett de szuper! <3 *_* Tetszett.
„Tomi mindig is büszkén vallotta, hogy rá nem jellemzőek a csajos érzelmi viharok, és őt semmivel sem lehet kibillenteni a lelki egyensúlyából. Ez a meggyőződése pont addig a pillanatig tartott, amíg meg nem látta az új osztálytársukat.
Orsi szerelem volt első látásra. Testi-lelki kihívást jelentett, amikor a lány először leült elé. ”

13.Eszes Rita: Elrendezett házasság
Ez a sok név! Igazán tetszett, csak kicsit zavart voltam az elején mert nem tudtam ki milyen nemű, milyen kapcsolatban áll egymással és, hogy milyen évben járunk, ne kérdezzétek miért feltételeztem, hogy a múltban, valószínüleg azért mert annyira hagyományosak. Érdekes volt és cuki, az első mondata elég jól összefoglalja. Tetszett.
„– TE BELESZERETTÉL A SAJÁT FÉRJEDBE?”

14.Őszi Alíz: Tudsz úgy hallgatni, mint a csillagok
Még cukibb♥♥És nagyon érdekes volt, hogy mi mindig csak egy napot láttunk, de közben tudtuk, hogy a szereplők többször találkoznak. Reménytelen romantikus vagyok tudom, de én kíváncsi lennék mi lett velük. Barátok maradtak? Összejöttek?
"– Az „egy perc, sok cseresznye” nem is létezik. Most találtam ki, mert láttam, hogy szomorú vagy."

15.Fráter Zsuzsanna: Havas utakon
Most mit mondjak? Hogy ez is aranyos? Mert tényleg az volt! Így nem tudok mást mondani. Én nem mertem volna. Tetszett.
„– Ne izgulj, ha biztonságban hazajuttatlak, én is kérek valamit.
– Mit?
– Majd elárulom, ha megérkeztünk. Áll az alku?”
16.Chiara: Bakancslista
<333 *_* awww hjajj♥♥
„A szíve úgy kalimpál, mint egy megkergült metronóm, a gyomrában pedig mintha szétpukkannának a buborékok, és remegős szárnycsapásokkal pillangók
szöknének ki belőlük. Még a lába is elgyengül. A könyvek nem hazudtak.”
„A szerelemnek nem kell feltétlenül bonyolultnak lennie.”

17.Misz Anna: Remény receptre
Ehh, sajnálom de ez igen erősen deprimáló számomra. Nem tetszett.
„– Mit fogsz csinálni ötven év múlva?
– Kiszekálom az unokáimból a lelket is – vágja rá gondolkodás nélkül. – És elcsábítok mindenkit az otthonban, ahova bedugnak.
Ezt nem esik nehezemre elhinni. Olyan lánynak hangzik, aki folyton mások társaságát keresi.
– És talán bungee-jumpingolni is fogok – teszi hozzá.
– Az nem veszélyes?
– Ugyan! Ha jól csinálod, semmi sem veszélyes.
Akkor ezek szerint én nem csinálom jól az életet, de ezt inkább nem mondom ki.”

18.Novák Vica: Távol, mint a csillagok
Testvéri szeretet, család. Tetszett.
„– Abban a sorozatban az összes pasasnak ijesztő, fura feje van.
– Egyik sem olyan szörnyű, mint a te Kancsal Timmyd! – ellenkezem, mire a nővérem újra felkacag.
– Őt nem ér bántani! A dolgok jelenlegi állása szerint, ő életem szerelme.
– Rágót ragasztott a hajadba!
– Csak figyelemhiányos volt! És azóta biztos megkomolyodott.
– Amikor egymás mellett álltunk, azt se tudtuk, melyikünkre néz! Lehet, hogy igazából én tetszettem neki!
Annyira röhögünk, hogy Gracie-nek le kell másznia a létráról. Egymásba kapaszkodva vihogunk, miközben az égősor nyeglén csüng az ajtó felett. ”

19.Vasváry Csilla: Adventi SMS-naptár
cuuuuki*_ *_* Tetszett.
„December elsején érkezik az első hó és egy SMS.
Ez egy adventi naptár Dórának.

20.Nagy Roxána: Bőrömön a hó
♥Konfliktust az elejétől tudtam. A hangulat szuper, síélésért pluszpont és csak úgy szikrázott a levegő köztük <3 Tetszett.
„Szilárd pillantása elkapta az enyémet, szürkébe és kékbe olvadt az ég és a föld.
Fecsegni kezdtem az időjárásról, a szobatársakról, az érettségiről. Megpróbált félbeszakítani, de nem hagytam, dőlt belőlem a szó, egyre gyorsabban, egyre hangosabban hadartam, mintha a hangokkal
falat húzhatnék kettőnk közé.
A szája lecsapott az enyémre. Jeges ajkak forráztak, dércsípte ujjak futottak a nyakamon, beleborzongott mindenem.
Súlytalanná váltam. Emelkedtünk.”

Összegezve imádtam. Csak kettő nem tetszett az Idő minden sebet…. és a Remény receptre, mert ezek nekem túl szomorúak voltak. Egy semleges a Mindent a barátságért. A többi tetszett. Kedvenceim: Titkos Mikulás, Hálás tévedés, Osztálykarácsony, Mindent elsöprő, A csodák ideje, Az adventi vásár, Elrendezett házasság, Tudsz úgy hallgatni, mint a csillagok, Bakancslista, Adventi SMS-naptár, Bőrömön a hó. De a többi és tényleg tetszett :)) És mindegyiknek gyönyörű volt a stílusa, az írásmódja. Igazán igényes. És könnyen olvasható. Szívmelengető.
A kötet tanulsága, hogy annyi aranyos fiút láttam már itt, hogy muszáj lesz az életben is összefutnom eggyel :D.
Ajánlom bátran és szerintem ez is kedvenc lett. :))
Ui.: Hiányoztak belőle a gyönyörű rajzok. Az előző részben imádtam, hogy minden történethez volt egy.

TiszlaviczMarcsi I>!
Róbert Katalin (szerk.): Meghitt pillanatok

Ez egy nagyon jó válogatás lett. Mindegyik novellában van valami, ami elszorítja az ember torkát, könnyeket csal a szemébe (szomorú vagy vidám okból). Minden fő karakter, legyenek akár testvérek, akár szeretők vagy családtagok, élőek, sebezhetőek, erősek és szeretni valóak a hibáikkal, döntéseikkel együtt is. Minden szereplőről szívesen olvasnék még, hogyan boldogulnak a továbbiakban, a megtalált boldogság hogyan formálja a lelküket tovább.
Amelyek a legjobban tetszettek: L.K.Patrícia: Az idő minden sebet…, Tóth Eszter: Szívvel, lélekkel, Fráter Zsuzsanna: Havas utakon, Misz Anna: Remény receptre. Ezek mondanivalója nagyon megérintett, közel éreztem az egyedi, mégis mindennapos történeteket. Minden adott volt, hogy kedvencekké váljanak, napokig szívesen gondoltam vissza a novellákra.
Amelyekben találtam egy-egy pluszt, amitől nagyot dobbant a szívem, és ami miatt egész nap velem maradt a történet: Zugligeti Emma: Miért gyűrődik a Duna? spoiler, Szabó Krisztina: A csodák ideje, Greff Magdi: Osztálykarácsony spoiler, Chiara: Bakancslista.
Azt hiszem, minden karácsonykor újraolvasós lesz.
És ami a legnagyobb büszkeséggel tölt el, hogy benne van az én novellám is ebben a gyűjteményben :)

anemona P>!
Róbert Katalin (szerk.): Meghitt pillanatok

Nagyon jó volt. Talán az javított volna még az élményen, ha a karácsonyi időszakban találok rá, de azért most is igazán tetszett. Aggódtam kicsit, hogy ilyen sok szerzőt nem ismerek, ám végül ez a félelmem is teljesen alaptalannak bizonyult. Megható, kedves, aranyos történetek, ha úgy hozza az élet, szívesen veszem elő máskor is.

Sippancs P>!
Róbert Katalin (szerk.): Meghitt pillanatok

Kicsit megtévesztő a cím és az alcím, mert kevésbé ünnepi a könyv, mint amit ígér. Engem végigkísért az egész januáron, esténként olvastam egy-egy novellát, mégsem éreztem azt a meghittséget, amit az ünnephez, vagy akár a télhez köthetek. Voltak persze kedves percek, némelyik történet igenis megérintett, de aki ezzel a könyvvel szeretne a karácsonyra hangolódni, az csalódni fog benne. Macskarajongóként viszont értékelem, hogy az első novella rögtön egy cicás történet. :)

LepkeLány>!
Róbert Katalin (szerk.): Meghitt pillanatok

Nem vagyok (még) annyira novellás, de ez nagyon tetszett! Hihetetlen, hogy ilyen rövid történetek képesek meghatni, felkavarni, érzelmeket kiváltani, megnevettetni. Különböző hangulatok, jó volt elmerülni bennük.

beatrix_0823 P>!
Róbert Katalin (szerk.): Meghitt pillanatok

A novellaírás nem könnyű feladat, hiszen ebben az esetben nagyon röviden kell megírni egy történetet, mindezt úgy, hogy tartalmas, kerek legyen, hogy az író minden fontos mondanivalója benne legyen. Jómagam nem is vagyok novellapárti, a hosszabb könyveket, a regényeket szeretem, de olykor-olykor ha valami mégis felkelti a figyelmemet, akkor kezembe veszek novellás kötetet is. Jelen esetben természetesen a téma miatt fogtam bele az olvasásba, hiszen ünnepi, meghitt pillanatokat ígért a fülszöveg.
Sok mindenről olvashattunk ezekben a novellákban, szerelemről, szakításról, családról, magányról, elengedésről, betegségről, barátságról vagy éppen új találkozásokról. Minden történet más és más volt, de külön-külön is elérték, hogy megmelengessék a szívemet, valamelyiken jókat mosolyogtam, míg másikakat megkönnyeztem.
Ez a könyv véleményem szerint karácsony előtt tökéletes olvasmány, és nem csak azért mert több történet is ez idő alatt játszódik. Én úgy gondolom, hogy ez az az időszak, amikor legjobban törekszünk arra, hogy megéljük a pillanatot az ünnepre való készülődés közepette. Ez azonban nem biztos, hogy sikerül, mert sokszor átmegy nyűgös, fárasztó ide-oda rohangálódásba, a teljes kifáradásba. A Meghitt pillanatok azonban megajándékoz minket 20 olyan történettel, ami ráébreszt minket arra, hogy igenis érdemes odafigyelni az apró gesztusokra, a pillanat szépségére, mert sajnos ha nem tesszük ezt, akkor észrevétlenül elillan. Az ünnepek előtt és alatt pedig ez egy tökéletes tanulság.
Részletes értékelés: https://tejszinhabzsolo.blogspot.com/2018/12/robert-kat…

Paulina_Sándorné P>!
Róbert Katalin (szerk.): Meghitt pillanatok

A lelkemnek nagyon jót tettek ezek a történetek. Jó, volt egy-kettő, ami nem jött be, de összességében meghatóak voltak, tele szeretettel, szerelemmel. Imádtam, ahogy a karácsony ünnepe és az érzés, amit közvetítenie kellene, megjelent a történetekben. Volt olyan történet, ami könnyet csalt a szemembe. spoiler

Könyvmolyképző KU>!

– Ez micsoda? – kérdeztem.
– Szerintem fagyöngy.
– Sose tudhatod, mikor jön el a herceg fehér lovon.
– Egy kórházban max hordágyon.

Tóth Eszter novellája · Tóth Eszter

Könyvmolyképző KU>!

Misi nem tudta eldönteni, hogy meghatódjon-e, amiért Károly előbújt, vagy dühöngjön a rendetlenség miatt. Aztán rádöbbent, hogy a macskának üvegcserép kerülhet a szájába, és ettől azonnal szívrohamot kapott.
– Izé… Ezt nem kellene. – Károly felnézett rá. Sötétkék szeme gyanakvóan szűkült össze. – Helló. Én pakolom tányérba a kajádat és zacskóba a szarodat tíz napja. A nevem Misi.
Károly kuporgott és figyelte.
– Örülök, hogy végre megismerkedünk.

Róbert Katalin novellája · Róbert Katalin

Virág_Blogger>!

A szerelemnek nem kell feltétlenül bonyolultnak lennie.

299. oldal, Chiara: Bakancslista

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Könyvmolyképző KU>!

– Miért nem kérdezi meg, hogy mit szeretnék?
– Fogalmam sincs. Az emberek néha úgy érzik, szégyen, ha nem a megfelelő ajándékot adják. Túlspilázzák ezt az egészet. – Cseppet sem nőiesen horkantottam, mert őszintén felháborított, hogy a
karácsony a vásárlásról szól. – A karácsony egy kis idő a szeretetre. Hogy kimutasd mindazt, amire egész évben nincs alkalmad.

Benina novellája · Benina

Beatrice8 P>!

– Ne izgulj, ha biztonságban hazajuttatlak, én is kérek valamit.
– Mit?
– Majd elárulom, ha megérkeztünk. Áll az alku?

Fráter Zsuzsanna: Havas utakon 273.o · Fráter Zsuzsanna

Könyvmolyképző KU>!

– Izgulsz? – kérdi Andris, mintha csak a gondolataiban olvasna.
Flóra torka összeszorul, ezért inkább csak bólint. Andris lassan megérinti az arcát, félresimít egy kósza tincset a homlokából, és a füle mögé igazítja.
– Csukd be a szemed! – súgja rekedtes hangon.
Flóra pihegve levegőt vesz és szót fogad. A szíve úgy kalimpál, mint egy megkergült metronóm, a gyomrában pedig mintha szétpukkannának a buborékok, és remegős szárnycsapásokkal pillangók
szöknének ki belőlük. Még a lába is elgyengül. A könyvek nem hazudtak.

Chiara novellája

Könyvmolyképző KU>!

Orsi első nap rövid ujjú pólót viselt, és Tomit megcsapta bőrének jellegzetes, édeskés illata, amit nem tudott elnyomni a mosószer és a mindenféle cuccok illata sem, amiket a lányok nyilván magukra kennek. A haját aznap feltűzte, és Tomi hosszú perceken át tanulmányozta szabályos nyakvonalát és a vállát. Legszívesebben nekiállt volna azonnal lerajzolni. Akkor is, ha nem tudott rajzolni.

Greff Magdi novellája · Greff Magdi

Könyvmolyképző KU>!

– Necces ügy, mi? – kérdi Marek, és kissé hátradől a padon, a tekintetét pedig a járda mellett növő, göcsörtös fákon és az alattuk megbúvó virágokon járatja végig. – Hogy elvárják, tizennyolc évesen dönts a jövődről, te meg azt sem tudod, hogy mit egyél ebédre.
– Így is mondhatjuk – felelem végül, mert rájövök, valamennyire az elevenemre tapintott. – Még tényleg nem tudom, mi legyen velem. Túlságosan szűkösek lettek a lehetőségeim.
Marek megemeli a szemöldökét, szóra nyitja a száját, de elhallgat. Nem akar többet kihúzni belőlem annál, mint amit el akarok mondani, ez pedig meglepő és tetszik.

Rácz-Stefán Tibor novellája · Rácz-Stefán Tibor

Könyvmolyképző KU>!

– Mit fogsz csinálni ötven év múlva?
– És talán bungee-jumpingolni is fogok – teszi hozzá.
– Az nem veszélyes?
– Ugyan! Ha jól csinálod, semmi sem veszélyes.
Akkor ezek szerint én nem csinálom jól az életet, de ezt inkább nem mondom ki.

Misz Anna novellája · Misz Anna

Anne_White>!

Semmi sem volt okés. Senki sem megy egy hétre Ausztráliába. Pláne nem az, aki egy év múlva akarja kivitetni a macskáját, ha egyáltalán valaha is. És a macskának nem volt szőre. És Károlynak hívták. Ki nevez Károlynak egy macskát?