Szelídíts ​meg! 481 csillagozás

Róbert Katalin: Szelídíts meg!

Róka ​kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak.

Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is a nyakába varrják, hogy korrepetálja matekból.

Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek…
Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát.

A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon…

Mire elég heti egy különös óra?… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
270 oldal · ISBN: 9789635612444
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
270 oldal · ISBN: 9789635612451
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571421

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Herczeg Mátyás (Kisherceg) · Kelemen Regina (Róka)


Kedvencelte 72

Most olvassa 25

Várólistára tette 247

Kívánságlistára tette 310

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Róbert Katalin: Szelídíts meg!

Ez volt az első könyvem az írónőtől, de biztosan nem az utolsó. Nagyon tetszett. Volt benne valami, amitől olyan igazi volt.

Szerintem a történet kulcsa az egyszerűségében rejlett. Hogy olyan diákokról szólt, akik talán tényleg léteznek valahol egy másik iskola, másik padjában, és akik ugyanezekkel a problémákkal küzdenek. Akik kétségbeesetten nézik, ahogy ketyeg az óra, és el kellene dönteniük 17 évesen, hogy mihez szeretnének kezdeni az életükkel, vagy olyanok, akiknek nem adatott meg a tökéletes család, és egyedül és elveszve érzik magukat egy nehéz időszakban.

Töredelmesen bevallom, hogy eleinte kicsit szkeptikusan fogadtam ezt A kis herceg párhuzamot, de végül úgy érzem, hogy ez tette különlegessé a történetet, és tényleg tetszett. Még nem olvastam olyan könyvet, ahol ennyire egyértelmű párhuzamok lettek volna egy másik történettel, nem csak nevekben, de felépítésben és mondanivalóba is. spoiler Tetszett, hogy megjelent ugyanaz az útkeresés motívum, a válaszok utáni sóvárgás, és hogy a rajzolás kicsit másképp, de ugyanúgy nagy szerepet kapott a könyvben. A „felnőttek világa” csakúgy, mint A kis hercegben itt is elég kisarkított volt, de mégis valahogy őszinte.

Volt, aki írta, hogy túl sok volt a könyvben a káromkodás, és túl erős volt a nyelvezete, de én úgy gondolom, hogy az írónő ezáltal nagyon jól be tudta mutatni Róka vadócságát, és a közötte és Kisherceg közötti kontrasztot. És valóban, Róka eleinte nem túl szimpatikus szereplő, és kicsit számomra sok volt a „gyilkos pillantások” fejlesztgetése, de a karakterfejlődése tankönyvekbe illően szépen kidolgozott volt. Nagyon érdekes, mert bár a karakterformálásokat nagyon jónak éreztem, bevallom, mégsem tudtam különösképpen megszereti a szereplőket. Persze drukkoltam nekik, de nem éreztem magam annyira közel hozzájuk. És még érdekesebb, hogy ennek ellenére sem tudnék 5 csillagnál kevesebbet adni erre a könyvre, ami hasonló esetben ritkán fordul elő.

Úgy érzem, hogy a könyv nem akart nagyot alkotni, vagy forradalmi mondanivalót átadni, de azt hiszem, pont a „hétköznapisága” miatt érzi egy kicsit mindenki magáénak. Ez egy egyszerű és őszinte történet egy vörös hajú vadóc lányról és egy fiúról, aki megpróbálja megszelídíteni őt. És tudjátok, ha egyszer megszelídítesz valamit, akkor utána örökre felelős vagy érte.

Ui: Bár az írónő eredetileg nem ezt a borítót választotta ki nyertesnek a pályázat során, de én őszintén örülök, hogy végül ez lett a végleges, mert nem győzök gyönyörködni benne. A felülete pedig, ahogy egy picit megpróbálja visszaadni az akvarell papír tapintását, nagyon szép és ötletes!

Teljes értékelés: http://veronikasreaderfeeder.com/robert-katalin-szelidi…
★Teaser :https://moly.hu/karcok/1066638

4 hozzászólás
K_A_Hikari>!
Róbert Katalin: Szelídíts meg!

"- És én rohadtul szerettem volna menőnek és fontosnak érezni magam.
– Fontos is vagy."

Kezdtem azt érezni, hogy én már nem tudom élvezni az ifjúsági könyveket, nem kötnek le.
Erre az irónő megajándékoz egy olyan olvasmánnyal, amiről már most tudom, hogy kortalan: a fiatalság reményeim szerint szívesen olvassa majd, hiszen róluk szól, azok pedig, akik már nem ülnek a gimnázium padjaiban, azért fogja szeretni, mert nosztalgiát ébreszt bennük.
(…)
Jó olvasni ezt a történetet. Szépen, lassan oldalról-oldalra befészkelte magát a szívemben, mintha mindig oda tartozott volna.
Szerencsés az, aki még csak most fogja olvasni, legszívesebben én is kezdeném az elejéről.
Azt éreztem olvasás közben és utána is sokáig, hogy újra hiszek abban, hogy mindenkire rátalál előbb utóbb az-az ember, aki nem a külsőségeket, hanem a lelket látja meg a másikban.
Aki számára fontos lesz.
Aki megszelídíti.
Kívánom, hogy találjátok meg mind a saját kishercegeteket.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2017/10/robert-katali…

5 hozzászólás
Niitaa P>!
Róbert Katalin: Szelídíts meg!

A teljes értékelés elérhető a blogomon: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/11/robert-katalin-sz…

"Már régebb óta foglalkoztatott a gondolat, hogy Róbert Katalintól is kellene egy könyvet elolvasnom. Ennek nagyon egyszerű oka van: egy nagyon jó barátom, @K_A_Hikari
nagyon szereti az írónő munkásságát, s nem egyszer került már fel közöttünk témának, ahol én csak bambultam a kijelzőre, hisz nem tudtam a beszélgetéshez sokat hozzátenni. Úgy döntöttem, itt az ideje ezen változtatni, s a legújabb regényén tesztelni, hogy mennyire pendülünk egy húron.
(…)
Sajnálom, hogy voltak olyan tényezők, amik miatt nem tudtam maximálisan kiélvezni ezt a történetet. Ha egy kicsit kevesebb, kedvesebb Rókát és egy kicsit erősebb Kisherceget kaptunk volna, akkor talán jobban tudtam volna értékelni. Talán, ha Rókának nem lett volna még gondja az elvált szülőkön felül is. Ha nem lett volna ennyire káromkodós… akkor lehetett volna valami. De túl sok a „ha”.
Úgy érzem, hogy engem is megpróbáltak megszelídíteni, csak rossz módszert alkalmaztak. Nem sikerült. Szóval megyek is, és picsogás, meg bunkózás helyett megpróbálom megoldani az életemben levő problémákat, illetve a legjobbat kihozni magamból, hogy én tudjak válaszolni majd Kishercegnek, ha egyszer erre vetődne: mitől vagyok boldog."

7 hozzászólás
ZitussKa>!
Róbert Katalin: Szelídíts meg!

Nem akarok felnőtt lenni. Ha ez ilyen.

Minden molynak kívánom, hogy találja meg Őket az a könyv, ami olyan mintha nekik és róluk szólna. Amikor kilátástalan helyzetekben új barátokra lelhetnek. Noha a problémát nem orvosolhatja de legalább érezni fogják, hogy nincsenek egyedül. Mert talán messze a távolban van valaki, aki hasonlóképp küzd és keresi a helyét, pont mint Ő. :)
És minden rókának kívánom, hogy szelidítsék meg mert egyszerűen megérdemlik.
Szeretem az eredeti Kisherceget és szeretem a modern változatát. Más de mind a kettő szívet tépő és melengető, hasonlóképp ölelnivaló karakterekkel.
Tudom, hogy tudod: de ezt most tényleg több nekem, mint bármi. És nagyon kellett. Köszönöm @Valeria729 :)

…De én nem tartozom közéjük…

1 hozzászólás
Valeria729 P>!
Róbert Katalin: Szelídíts meg!

2017. október 14. (14:40):
Egyelőre csak annyit, hogy kötelező olvasmánnyá kellene tenni tanárok és szülők számára. Annyi érzés kavarog bennem…

3 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Róbert Katalin: Szelídíts meg!

„Azért vagyok itt, mert ezt akarom. Téged.”

Annyira Róbert Katalin-os volt. *-*
Érzelmekkel, vidámsággal, néhol szomorúsággal, de mindenképp felejthetetlen élménnyel teli történet. Nagyon szerettem.

2 hozzászólás
Deziréé>!
Róbert Katalin: Szelídíts meg!

Emlékszem, mikor legelőször megláttam a borítót valahogy rögtön tudtam, hogy nekem ezt a könyvet el kell olvasnom, végre én is megtudtam miféle ez a könyv. És hogy miféle? Egy nagyon aranyos könyv, ilyet még nem is olvastam, számomra nagyon tetszik ez az ötlet, hogy a kis herceg és a róka figurákat a mai korban élő gimnazisták formálják meg.
Eleinte nagyon idegesített Róka, de türelmesen vártam, hogy őt is megkedveljem. Összesítve végül megkedveltem, megértettem miért viselkedett így, de nagyon örülök, hogy Kisherceget megismerte. :)
Nagyon kis cuki történet, rég éreztem már így egy könyvvel kapcsolatban. Egyszerre vagyok elégedett és csalódott. Elégedett vagyok, mert túlszárnyalta az elképzelésem, nem ilyen szereplőkhöz vagyok szokva, teljesen új karaktereket ismertem meg az írónő által, de csalódott vagyok, mert máris vége. Túl hamar lett vége. :D Én még olvasnám ezt a cuki történetet. :)
Nah de ha már vége ennek a könyvnek és ennyire tetszett úgy gondolom érdemes az írónő többi alkotását is megismernem. :)

gabiica P>!
Róbert Katalin: Szelídíts meg!

Az nagyon valószínű, hogy ez a könyv nem nekem íródott, de mégis közel került hozzám. Kicsit hullámvölgyes volt a kapcsolatom a könyvvel, hol tetszett, hol kevésbé, talán betudható annak, hogy már kinőttem ebből a korosztályból.
Viszont tényleg nagyon szépen van megírva. Róka karaktere akár mindennapinak mondható, de mégis különleges. Nagyon tetszett, ahogy egyre közelebb kerültek egymáshoz Kisherceggel, és mindketten különleges dolgokat tanítottak egymásnak az életről, lényegében tudtuk nélkül. Nagyon jóleső érzés volt észrevenni a fejlődést mindkettejük karakterében, amely egyáltalán nem volt gyors, hanem szép fokozatosan lopta be magát az olvasó szívébe. Bár néhol ködös és zavaró volt Róka titokzatossága, mégis megérte várni a pillanatot, hogy megnyíljon.
Tetszettek az utalások A kis hercegre. Nagy kedvencem az a könyv, így örültem a hasonlóságnak, az átmeneteknek és az utalásoknak. Összességében tetszett, bár nem lett örök kedvenc.

oldmoviegirl01>!
Róbert Katalin: Szelídíts meg!

Újabb Róbert Katalin könyv, újabb remek olvasmány.

Nagyon szerettem olvasni, mert annyira élő volt benne minden, a szereplők, a mondataik, a fogalmazás ezáltal az egész történet, még a ki nem mondott gondolatok is. Róka és Kisherceg mindketten többek lettek azáltal, hogy megismerték egymást és önmagukat tudták adni ebben a kapcsolatban.
Remélem minél több 15-17 éves elolvassa Regi és Matyi történetét, mert sokat tud nekik adni a beszélgetés, a figyelmes hallgatás fontosságáról; a pályaválasztás nehézségeinek megéléséről; a szakításról, és még annyi minden másról.
A regény után muszáj volt kezembe vennem A kis herceget. Izgalmas volt felfedezni az utalásokat, a párhuzamokat és újra feleleveníteni ezt a klasszikust.

Sok-sok Róbert Kata könyvet kívánok még magunknak !

2 hozzászólás
AniTiger P>!
Róbert Katalin: Szelídíts meg!

Nálam jó pontokkal indult a regény, mert szemet gyönyörködtető a borítója, szeretem a bájos YA-regényeket, szeretem a retellingeket és az egyik kedvenc mesém A kis herceg.
Imádtam, amikor rádöbbentem, hogy Rozi épp olyan kevély, kényes és önhitt, mint a kis herceg rózsája, de ugyanúgy köhög, ha figyelemre tart igényt, és ugyanúgy spoiler a fiút! Szuper volt, a két főszereplő – nagyon bírtam Róka stílusát és Kisherceg lojalitását, bár a lánynak a 2.0-ás meg ilyen olyan pillantásai zavartak, ahogy a fiú tétovasága, céltalansága is (bár ez utóbbi legalább visszaköszönt az eredetiből…). Érdekes volt Kisherceg életcél- és boldogság keresése a felnőttek világában, de nem mindig jöttem rá, hogy melyik felnőtt melyik bolygótulajra akart utalni.

Igazi élmény volt, és a különlegessége miatt csak ajánlani tudom.

Jóval bővebben a blogon:
http://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/04/robert-kat…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571421
1 hozzászólás

Népszerű idézetek

K_A_Hikari>!

– Ma nem olvasol? […]
– Befejeztem és nincs kedvem másba kezdeni.
– Mert olyan, mintha benned maradt volna a történet és nem tudnád elengedni. Vagy inkább az nem engedne el téged.

80. oldal

2 hozzászólás
K_A_Hikari>!

A reményben az a szar, hogy kézen fogva rángatja magával a csalódást. Minél többször reménykedik, annál gyakoribb a csalódás.

207. oldal

Risus P>!

Egyszerűen csak arról van szó, hogy mindig mindenben meg kell találnod a különlegességet.

85. oldal, 8. Fejezet (Könyvmolyképző, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: különlegesség
2 hozzászólás
Annamarie P>!

A reményben az a szar, hogy kézen fogva rángatja magával a csalódást.

207. oldal

Kapcsolódó szócikkek: remény
2 hozzászólás
K_A_Hikari>!

– Azért vagyok itt, mert ezt akarom. Téged. Mert vonzódom hozzád már hetek óta, mert szeretem, ahogy magyarázol, mert jó beszélgetni veled, mert elevennek érzem magam melletted. Mert tetszel. Sokkal szebb vagy, mint hinnéd.

242. oldal

pveronika>!

Amikor Róka kifújta a visszatartott levegőt, Kisherceg megsimogatta az arcát.
– Mi a fene ez? – kérdezte Róka zavartan.
A szíve túl gyorsan vert, és tartott tőle, hogy Kisherceg mérges lesz, amiért jól elszúrta a meghitt pillanatot, de rohadtul nem tudta, akar-e ő meghitt pillanatot. Érdemes-e rá.
– Olvastam egyszer egy könyvet, ott azt mondták rá, megszelídíteni valakit…

172. oldal

K_A_Hikari>!

– Az unalom csupán egy degradáló szó arra, hogy következetes.

106. oldal

K_A_Hikari>!

Az rohadtul nem elég, hogy tudod, nem szabad többet gondolnod se rá. Attól még hiányozhat. Talán nem az, amikor rossz volt, de az igen, ami lehetett volna. Vagy ami régen jó volt. Az hiányozhat.

115. oldal

K_A_Hikari>!

Kisherceg megtorpant a küszöbön, és valójában most először gondolt arra, hogy Róka mennyire szép. Nem úgy volt szép, mint Rozi, akinek tökéletes, babaszépségű, szimmetrikus arcát kihangsúlyozta a smink és a mindig gondosan elkészített frizura. Róka vonásai szögletesebbek voltak, és hangsúlyosabban látszott rajta kelletlenség, a rosszkedv, de a vidámság és az elmélyülés is. Róka attól lett szép, hogy valódinak tűnt.

183. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Papp Dóra: Tükörlelkek
Kemény Zsófi: Én még sosem
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Kalapos Éva: Kéz a kézben
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szakítópróba
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: Higgy nekem