Keresd ​az igazit! (Lélekfény 1.) 76 csillagozás

Róbert Katalin: Keresd az igazit!

Az ​utunkat tilalmak szegélyezik.

Egy távoli sziget elzártan élő népét különleges ajándékkal áldották meg az égiek: a tírek a Napésholdtól kapott társjegynek köszönhetően mindenki számára megtalálhatják az igazit.
Milo mindig társra vágyott, de nem kaphatja meg. Rá más sors vár. Amikor a mesterét szörnyű vádakkal perbe fogják, elindul kideríteni az igazságot. Olyan titkokat fedez fel, melyek az egész nép életét megrengethetik.
Deniel álruhában érkezett a tírek szigetére, titkos küldetést teljesít, és válaszokat akar, de ehhez találnia kell egy olvasót.
Amint megpillantja Milót, az élete egy csapásra megváltozik.
Vajon Milo az, aki megadhatja neki a válaszokat?
Elina mindig tudta, hogy a tökéletes társa csak Kellán lehet, noha társjegyük alapján tilos házasodniuk.
Aztán az olvasók döntése nyomán mindkettőjüknek el kell hagynia az otthonát, hogy valaki mással éljék le az életüket.
De Elina nem képes kitépni a szívéből Kellánt. Miért… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
336 oldal · ISBN: 9789634578994
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
336 oldal · ISBN: 9789634579007
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577317

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Milo · Deniel · Elina · Kellán


Kedvencelte 14

Most olvassa 8

Várólistára tette 110

Kívánságlistára tette 125

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ap358 P>!
Róbert Katalin: Keresd az igazit!

Íme! Egy olyan hazai fantasy könyv, amely nem csak helyt tudna állni a nemzetközi piacon, de sikereket érne el. Kategóriájában kiemelkedő, mind cselekmény, mind stílus terén.
Róbert Katalin olyan mesésen szövi az érzelmeket mondatokba, és olyan gyönyörű képekkel dolgozik, hogy minden egyes mozdulat megelevenedik, minden érzelem üt, hat az olvasóra. A szerelmi részek varázslatosak, visszafogottak, de annál mélyebbek.
A legjobb ifjúsági regény, amit az éven olvastam.
A kötetben megjelenő világ egyedi, izgalmas és rejtélyes.
Az előre elrendeltetett/elrendezett párok témája alapból egy érdekes, olvasócsalogató téma, amihez már több szerző is hozzányúlt, csekély sikerrel. (lsd.: Ally Condie) Róbert Katalinnak mégis sikerült megcsinálnia.
A történetet három szemszögből követhetjük végig, mégis ebben a részben Milo az, akit igazán főszereplőnek tekinthetünk, hiszen nála futnak össze a szálak. Elina és Kellán egymás iránt érzett kötődése a nagy tiszteletben tartott mesterek (társjegyek olvasói) szemében nem elfogadott. Ahogy a Miloban lévő kételyek, a benne fellobbanó tűz sem.
Miközben a szerelmesek fel merik vállalni az érzelmeiket, küzdeni szeretnének, addig Milonak szembe kell néznie a tanult dogmákkal, az eszmékkel és a hitével is. Kezdetben önzően csak a saját hivatása megőrzése érdekében cselekszik, de útja során rá kell döbbennie, talán eddig nem a helyes úton járt. És ő ebben nem hajlandó beletörődni.
Deniel karaktere lassan kerül bevezetésre, ő az, akivel a könnyedsége miatt a leginkább lehet azonosulni, viszont csak a kötet végére bontakozik ki igazán a jelleme.
Azt hiszem, amíg várok a folytatásra, addig meg kell ismernem az írónő korábbi munkáit is, mert a stílusa szívet melengető.

1 hozzászólás
Mariann_ P>!
Róbert Katalin: Keresd az igazit!

Az írónőnek ez a negyedik regénye, amit olvastam, de felülmúlja az eddigieket.
Más, egészen más…
Egy nem létező, érdekes világba visz el bennünket.
Egy olyan társadalomba, ahol a karjukon lévő jegyek alalpján mindenkinek megtalálják a saját helyét, társát. Életjegyet, társjegyet viselnek itt az emberek ez alapján dől el , hová tartoznak, még az sem mindegy melyik karjukon van a jel.
Megjelenik az írónő által nagyon kedvelt állat, a róka , most is kedvező szerepben.
Nem tökéletes minden, vannak a rendszernek buktatói, de alapvetően nagyon érdekes.
A karakterek szerethetőek, a felét éjszakába nyúlóan egy szuszra olvastakm el, a másik felét meg még egy nekifutásra.
Nem bírtam letenni.
Gratulálok az írónőnek, hogy elérte a könyvével azt, amit eddig senki…
Ezzel az általa megteremtett világgal levett a lábamról, pedig erre még Margaret Atwood sem volt képes.
A borító csodaszép, plusz 1 csillag járna érte.
Kíváncsian várom hogyan boldogulnak a következő részben a szereplőink.

1 hozzászólás
AniTiger MP>!
Róbert Katalin: Keresd az igazit!

A nehézkés kezdést egy nagyon belevaló és egyedi sztori követte, ráadásul több szimpatikus karaktert és izgalmas mellékszálat is kaptam. Nem állítom, hogy könnyen raktam össze, hogy mi van a társjegyes kötésekkel meg az olvasókkal, de amikor minden a helyére került, és belendült a sztori, onnantól végem volt. Csak úgy pörögtek az oldalszámok!

Lendületes, izgalmas történet, én nagyon szerettem olvasni.

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/11/robert-ka…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577317
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
Róbert Katalin: Keresd az igazit!

Izgalmas, eredeti kötet és mindhárom főszereplő nagyon kedvelhető. A romantikus részek pedig andalítóan szépek lettek :)

Bővebben a blogturnén:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/11/konyvkritika-robert-kata…

K_A_Hikari P>!
Róbert Katalin: Keresd az igazit!

Úgy döntöttem, megérdemlek némi kikapcsolódást, és elkezdtem olvasni. Hogy aztán még éjfél előtt be is fejezzem. Képtelen voltam letenni, fél nap alatt a végére értem!
Egyszerűen jól esett végre olyan könyvet kézbe venni, ami kikövetelte magának, hogy egy ültő helyemben olvassam el.
Beszippantott a világ, és annyira pörgött az egész történet, hogy tudtam, ha becsukom kis időre akár, a szereplők nem várnak meg, és újabb kalandokba keverednek nélkülem.
Egyedi, sokrétű történet, amiben még nagyon sok lehetőség rejlik.
Alig bírom kivárni, hogy megtudjam, az írónő ezek után hogyan fogja alakítani a szereplők sorsát.

Értékelés interjúval: https://irasaimtarhaza.blogspot.com/2019/12/robert-kata…

1 hozzászólás
Pandaland>!
Róbert Katalin: Keresd az igazit!

Nagyon kíváncsi voltam már erre a történetre, mivel az egyik kedvenc hazai írónőm írta. Mindig kíváncsian várom, hogy milyen történettel lepi meg az olvasóit és nem titok, hogy nagyon szeretem a könyveit, ez pedig most se volt másképpen.
Könnyedén szippantott be az általa megálmodott világ, mert véleményem szerint sikerült egy remek fantáziavilágot teremtenie. Nehezen tudtam félretenni, mert tudni akartam, hogy merre fogja sodorni az élet a szereplőket és még mi derül ki, erről a titokkal teli világról. Biztos vagyok abban, hogy még sok meglepetéssel fog szolgálni az írónő és még akad bőven titok, amiről még mit sem tudunk.
Ugyanakkor, véleményem szerint nem csak ez a világ tette különlegessé ezt a történetet, hanem az is, hogy a szereplők mind emberiek maradtak. Nem éreztem egyiküknél se azt, hogy bármilyen téren túlzásba esett volna, hanem a különlegességek ellenére hétköznapiak maradtak. Hétköznapi gondolatokkal, érzésekkel és tettekkel, aminek köszönhetően még könnyebben át tudja érezni az ember az érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, vagy éppen azt, hogy mit miért is tesznek. Szerettem a botlásaikat, velük együtt örültem annak, amikor boldogság járta át őket és velük együtt szomorkodtam, amikor „szívek” törtek össze. Érdekes volt látni azt, hogy ki, miként változott, miként formálta őt az események sodrása. Miként változtak meg, nem csak tettek terén, hanem formálódnak belül is, a felszín alatt. Ennek köszönhetően pedig nem csak kalanddal, izgalmakkal teli ez a kötet, hanem erős, érzelmek terén is. Gyönyörűen bánt a szavakkal ilyen téren is és egyik karakternél se éreztem azt, hogy hirtelen változna meg. Sőt, néha legszívesebben én ráztam volna meg olykor egy-egy karaktert, hogy vegye már észre az igazságot/térjen már észhez, de ezek ellenére is imádtam. Örültem annak, hogy egy olyan világot sikerült megteremteni, amibe egyáltalán nem éreztem erőltetettnek a meleg szálat se, hanem tökéletesen simult bele az egész történetbe. Varázslatosan tárja az olvasó elé is, hogy a titkok néha tényleg megvédhetnek minket, ugyanakkor nehezebbé is tehetik a dolgokat, ha túlzottan sokáig nem beszélünk róluk azokkal, akikkel pont, hogy meg kéne osztanunk.
Az, hogy több szemszögből olvashatjuk kifejezetten jót tett a könyvnek, mert így nem csak a világot ismerhettük meg jobban, hanem az eseményeket és azt, hogy ki miként is élte meg a történéseket, milyen belsőcsatákat kellett megvívniuk, mi rejtőzött egy-egy tettük mögött. Egy picike hiányérzetem mégis maradt. Örültem volna, ha néha lett volna egy negyedik szemszög is. Az elején a Mester szemszögéből, később pedig érdekelt volna, hogy Kellán miként is élte meg a végén történteket. Ott jó lett volna picit jobban elmerülni a dolgokban. Én imádom a térképeket a könyvekben, így remélem, hogy a következő részben esetleg lesz, vagy a főszereplők társjegyeit esetleg megcsodálhatjuk majd rajzformájában is.
A befejezés meg kegyetlenség, mert megannyi kérdés cikázik a fejemben és legszívesebben már most elmerülnék a folytatásban, hogy milyen utat is kell bejárniuk a szereplőknek, miként derül fény még megannyi titokra. Valóban létezhet-e tökéletes boldogság? Vagy éppen lesz-e olyan, aki képes lesz még visszatalálni önmagához és rálelni arra, ki is ő valójában, hogy az isteneknek mi a tervük velük.
Ez a könyv tökéletes kikapcsolódás titokkal, erős karakterekkel és érzelmekben dús, miközben egy csodálatos, új világot ismerhetünk meg. Nem is kérdés, hogy újabb kedvenc könyvet sikerült avatnom az írónőtől. A borítóját meg imádom!

dogwhisperer>!
Róbert Katalin: Keresd az igazit!

Nehezen rázódtam bele a történetbe, pedig egy igazán jó fantasyról van szó. Páratlan történet a lelki társról, a szerelemről és a kötődéstől. Elina karakterét valahogy nem tudtam megkedvelni, valami zavart benne, amit nem tudnék megfogalmazni. Milo és Deniel kapcsolata is szokatlan nekem, a téma is igazán távol áll tőlem, ez volt az első könyv ebben a témában és sajnos nem fogott meg.

manami P>!
Róbert Katalin: Keresd az igazit!

Róbert Katalin írásmódja gyönyörű. Tényleg, nagyon meglepett mennyire szép kifejezéseket képes használni, és mennyire szépen tud lefesteni egy-egy érzést (is akár). Ötletes volt, ahogy a különböző szóalkotásokat használta, ahogy a nyelvezetet az új világához alakította, és nagyon élelmes módon alkalmazta azokat.

Az egyetlen ami ezzel kapcsolatban elég zavaró volt, az a „tetszik” szó brutális túlhasználása. A szó nagyon, rettentően sokszor szerepelt a szövegben, szinte minden egyes oldalon felbukkant a „tűnik / látszik” szinonimájaként. (Ezt nem igazán az írónőnek rovom fel, biztosan mások is átolvassák szöveget, mielőtt nyomtatásba kerül.)

Mégis, összességében pozitív élmény volt a hölgy írását olvasni, látszik, hogy rengeteget dolgozott a könyvön.

Maga a történet is érdekes. A világ ugyan egy-két helyen még nem tiszta (lehet, hogy később néhány kérdésemre választ kapok majd), főleg az egynemű párokkal spoiler, az olvasók spoiler és az egykezes kapcsolatok spoiler (ezt egyáltalán nem értem) kapcsolatban, de egészen egyedinek találom.

A karakterekben is van valami különös, mindegyikükben. Vannak jó és rossz tulajdonságaik (picit több oldalnak örültem volna azért), meglepően erősen ragaszkodnak a saját nézeteikhez (főleg Milo), mindahhoz amibe születtek. Ezt érdekes volt látni.

Mire hát a négy csillag (igazából 3,75 lenne, csak hát…)? Egyrészt a zavaros pillanatok miatt, másrészt Deniel és Milo spoiler miatt. spoiler Szerettem volna, ha egy kicsit hosszabb a kötet, ha egy kicsit jobban elmerülünk egy-egy jelenetben, és ha Deniel nem csak így random tűnik fel a könyv kb. felénél, mire a két főszereplővel már nagyjából megismerkedünk. Miatta elég sokszor háttérben éreztem a cselekményt spoiler, és Elinát. Volt ahol működött a szikra, de volt ahol egyáltalán nem – de ez tényleg csak egyedi vélemény. (Jobban örültem volna, ha Deniel már az elejétől jelen van, még ha így kicsit hosszabb is lenne a könyv.)

Még ha Deniel megjelenése után (számomra) kicsit el is laposodott a történet, mint YA könyv, szépen megállja a helyét. Egészen kellemes olvasmány volt, megértem mások miért szeretik annyira nagyon.

Eszter_Lina24 I>!
Róbert Katalin: Keresd az igazit!

Hát de kérem… Mi lesz így velem a második részig? Hol a második rész? :'D
Szinte vakon mentem bele a könyvbe, direkt nem is akartam róla sokat tudni. És nagyon élveztem. Egyszerre volt sok és kevés. Ismertük a szereplőinket, voltak problémáik, „kis aranyosan” meg is lettek oldva…de közben olyan ajtókat is kinyitott az írónő, amik nem lettek becsukva a kötet végére és hát ezeknek bíz sokkal nagyobb a huzata, mint bármelyik másik „ajtócskának”, amit Miloéknak sikerült becsukni a könyvben.
Úgyhogy reményekkel és kétségekkel telten várom a második részt. :)

dreams_of_august >!
Róbert Katalin: Keresd az igazit!

Azt hiszem ezt a könyvet nekem el KELLETT olvasnom. Pont erre vágytam, pont most. Eredeti, érzelmes, lehetetlen fantasy. Megbolondulok, annyira várom a folytatást.
Sejtettem, hogy tetszeni fog, de azt nem, hogy ennyire megragadja a képzeletemet és az érzelmeimet is. Minden karakter igazán szerethető, semmi sem elcsépelt a történetben és nem az a szokásos YA fantasy, amitől már néha borsózik a hátam. Egy olyan egyedülálló és csodálatosan kigondolt kis világot kapunk, aminek ritkán lelni párját, én pedig már alig várom, hogy még több információhoz jussunk és még több eltitkolt részlet derüljön ki. Ajánlom mindenkinek, aki most valami mást, többet akar olvasni a fantasy műfajon belül.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

– És milyen a jegy nélkül? – kérdezte Milo halkan. – Enélkül mi alapján találnak társra nálatok az emberek?
– Szerelmesek lesznek – mondta Deniel.
– Az mi? Valamiféle kórság?
Deniel felnevetett.
– Van, aki annak tartja. Van, aki átkozza. De csak olyan, mint a kötődés.
– Miért átkoznák?
Deniel végigmérte a fiút, elhalkult a hangja.
– Mert nem lehetsz biztos abban, hogy kölcsönös.

Kapcsolódó szócikkek: Deniel · Milo
ap358 P>!

Álmodni nem bűn. Vágyakozni sem. Csupán értelmetlen.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Milo
Könyvmolyképző KU>!

– Honnan tudhatom, hogy mitől lennének igazán boldogok? – kérdezte halkan.
– Nemcsak a csuklójukról olvasol, hanem a szavaikból, viselkedésükből is – felelt a Mester lágyan. – Figyelsz és tanulsz. Még hosszú út áll előtted, de ne bánd. Ezért vagy itt.

Könyvmolyképző KU>!

– Én csak… szeretném látni. Kíváncsi vagyok. Túl kíváncsi.
– És emiatt elhajóztál egy szigetre…?
– Jól hajózom.
– Sokat kérkedsz.
Deniel elmosolyodott. Ha Milo el akarná zavarni, nem így szólna vele.
– Egyszer szívesen megmutatom, hogy nem alaptalanul.

Kapcsolódó szócikkek: Deniel · Milo
Könyvmolyképző KU>!

Ha igaz az, hogy ennél jobb lesz a társa közelsége, akkor annak jobbnak kell lennie minden boldogságnál, amit ember ismerhet.

Könyvmolyképző KU>!

– Gondolod, hogy elraboltam, aztán iderángattam egy olvasót, és összezártam magunkat vele? Elég mihaszna emberrabló lennék. […]
– Csak azt gondolom, hogy nem kell mindent elhinnem, amit mondasz.

Könyvmolyképző KU>!

– Nem a jegyről akarok beszélni.
– Hanem arról, hogy kétségek gyötörnek?
Milo bólintott. A Mester rámosolygott és biccentett, jelezve, hogy hallgatja.
– El fog múlni valaha? Ha már annyi esztendő telik el, ha már annyi társkötés áll mögöttem, ha… nekem is tanítványom lesz?
– Remélem, nem múlik el soha.
Milo megütődött. Bizonyára látszott az arcán, mert a Mester rámosolygott.
– Ha elmúlik, a helyét önhittség veszi át.

Kapcsolódó szócikkek: Milo
Könyvmolyképző KU>!

– Szükségem van rád. Egy olvasó kell nekem. Azonnal.
Milo összevonta a szemöldökét. A másik közelebb lépett hozzá. Kellemes, sós-friss tengerillat csapta meg Milót.
– Gyere!
Nemet kellett volna mondani. De volt valami abban, ahogy az idegen beszélt, és abban is, hogy közel lépett Milóhoz. Valami, amitől Milo végigborzongott, amitől a szíve megdobbant.

Kapcsolódó szócikkek: Milo
ap358 P>!

Helyes döntést hozott. De nem biztos, hogy jót.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Milo

Hasonló könyvek címkék alapján

Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Lana Millan: Egy angyal az élet küszöbén
Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
Ilona Andrews: Áradó hold
Anna Banks: Neptun
Dan Wells: Ruins – Romok
Sara Raasch: Hó mint hamu
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs
Hestia Potter: Legendary – Lázadás