6 ​hét a világ 129 csillagozás

Róbert Katalin: 6 hét a világ

Te ​mit tennél meg, hogy elnyerd a kamaszkori bálványod szerelmét?

Nelli évek óta álmodozik a nagy Őről, akit még a gimnáziumi színjátszókörben ismert meg. Az iskolában vonzalom ébred köztük, de K.M. leérettségizett és elballagott, a kapcsolatuknak vége szakadt, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Az egykori tehetséges fiúból mostanra körberajongott színész lett, aki estéről estére a színházban kápráztatja el a közönséget.
Nelli csak távolról sóvároghat K.M. után, de a lelke mélyén biztos benne, hogy egyszer újra összehozza őket a sors. Amikor színház gyakornoki programot hirdet, a lány tudja, hogy elérkezett az ő ideje. Belecsöppen a színészek, rendezők, ügyelők, súgók titokzatos világába. Megismeri az extravagáns, csupaszív Dittát, a gyönyörű és ravasz Biát, aki nemcsak az álompasit kész lenyúlni, de talán még az állását is. Na és még valakit, aki valahogy mindig ott van a közelében…
Ám az apja ultimátumot ad: Nelli csak hat hetet tölthet el a színházban,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575429

Enciklopédia 4


Kedvencelte 15

Most olvassa 7

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 128

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Tóth_Orsolya_3 P>!
Róbert Katalin: 6 hét a világ

„Akkor jó.”

Most én is csak ezt tudom mondani: Akkor jó.
És akkor most a Szívből, színből, igazán meg kell hogy osztozzon a 6 hét a világgal a szívem egy kis csücskén. Mert mindketten ott vannak! *-*
Hatalmas kedvenc lett.

2 hozzászólás
AniTiger P>!
Róbert Katalin: 6 hét a világ

Elöljáróban közölném, hogy engemet kilóra megvett ez a regény azzal, hogy ennyire hozta az igazi színházi nyüzsgést-atmoszférát, és azzal, hogy sütött a regényből a színház szeretete! :))

A karakterek kidolgozása abszolút csillagos ötös – ….Nellit leszámítva, akit nem szerettem… –, ahogy az összes színházas rész is aranyat ért számomra. Persze tudom, hogy ahány színház, annyiféleképpen mennek a dolgok, de a próbafolyamatok körülbelül mindenütt ugyanúgy folynak, és izgalmas volt a könyvön keresztül (is) belesni a kulisszák mögé. Szerintem nagyon jó élmény lesz ez a könyv az érdeklődő olvasóknak, sőt meglepődnék, ha olvasás után nem szeretnének többen is színházban dolgozni!

A történet is tetszett, és bár voltak benne kiszámítható részek is, nagyon tetszett a témáinak sokfélesége. spoiler Komolyabb és összetettebb, mint egy átlagos VP (szerintem nem is YA, hanem inkább NA-regény lett), de mindenképpen szórakoztató olvasmány.

Nagyon ajánlom, mert újraolvasósan jó!

Bővebben – pl.: miért nem szerettem a főszereplőt XD – a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/12/robert-ka…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575429
vikcs>!
Róbert Katalin: 6 hét a világ

Amire az olvasó rögtön felkapja a tekintetét a borítón kívül, az az a szó, hogy színház. Elég ritkák azok a történetek, amik eme különleges helyen játszódnak és jól is vannak megírva. Nagyon megörültem, hogy érkezik hozzánk egy ilyen történet méghozzá egy magyar írónő tollából, valamint végre megismerkedhetek Róbert Katalinnal is, hiszen ez volt a legelső olvasmányom tőle.

Az írónő történetvezetésével és fogalmazásával semmi problémám nincs, a színház világát is nagyon szépen ábrázolta nekünk, jó érzés volt a színfalak mögé lesni, hogy milyen egy-egy próba és hogy mennyire egy húron kell pendülniük a színészeknek. Egy igazán olvasmányos történetet kaptam, a téma magába szippantja az olvasót, aki információra éhes cápaként falja a sorokat.

De sajnos számomra csak ez volt az egyetlen pozitívum, hiszen a karakterek egyáltalán nem fogtak meg. Akikben láttam némi reményt az Bia és Máté volt, ám belőlük is csak nagyon keveset kaptunk. Nelli egyszerűen kiakasztott, bármennyire is próbáltam őt megérteni és beleképzelni magam a helyébe, nem ment. Máté nagyon édes volt, imádtam ahogy nem túl feltűnően de mégis legyeskedik Nelli körül és mindent megtesz azért, hogy ő jól érezze magát. Úgy szerettem volna még jobban megismerni őt!

Attól, hogy nem varázsolt el teljesen a könyv, nem azt jelenti, hogy az írónővel van baj és természetesen fogok még olvasni tőle, nem akarom feladni már az első próbálkozásnál, mert esélyes, hogy egy másik kötetnél már más lesz a véleményem. Majd kiderül :)

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2019/03/robert-kata…

1 hozzászólás
Charry>!
Róbert Katalin: 6 hét a világ

-Ha elmegyünk, nem tudjuk meg.
-Mit nem tudunk meg?
-Hogy visszajövünk-e valaha."

Valamikor ősz környékén láttam meg, hogy jönni fog a könyv, azóta nagyon vártam. Elolvastam a megjelenés előtti részletet, szavaztam milyen legyen a borító és mindig vártam az infókat, annyira azt hittem, hogy ez valami fantasztikus iromány lesz. Hogy ezt miből szűrtem le, örök rejtély marad. Azt kell mondanom csalódtam, de szerintem, ha nem várom ennyire, csak úgy megveszem a fülszöveg (és a nagyon szép borító*-*) miatt, ezáltal nem is csalódok egy teljesen átlagos könyvnek tudom be.
A könyv egy huszon valahány éves lányról szól, de néha úgy éreztem mintha egy 16 év körüli kamaszlány lenne a főszerepben, olyannyira naiv, határozatlan és butácska volt.
KM egy spoiler, nem tudom, hogy nem ábrándult ki belőle Nelli, úgy körülbelül az első találkozásnál egyébként tudom, azért mert kockahasa van és szőke, de megérteni, na azt tényleg nem tudom.
A fülszövegből azt vettem le, hogy Máté lesz a harmadik kerék akit utálunk, de ő volt a kedvencem a nagyival együtt e közt a rengeteg életképtelen emberke között. Sőt, én személy szerint Dittát is bírtam.
Úgy érzem, alaposan kidolgozta az írónő a szereplőket, csakhogy rosszul csinálta és ahelyett, hogy sok jó, remekül kidolgozott szereplőt kaptunk volna, sok jól kidolgozott, béna szereplő került a könyv lapjaira.
A színházas rész viszont nagyon szépen ki lett dolgozva, rengeteget dobott az egész történeten, és szerintem ennek hála mindenkinek kedve támadt, ha a színészkedéshez nem is, de legalább ahhoz, hogy elmenjen egy előadásra.

„Küzdj érte, amíg még megteheted."

kellyolvas P>!
Róbert Katalin: 6 hét a világ

Az események hátterét a színházi környezet adja, a cselekmény pedig 6 hétig, az első olvasópróbától a premierig tart, így egy kerek történetet kap az olvasó. Ennyi idő áll rendelkezésre, hogy a színdarabból előadás legyen, és ennyi ideje van Nellinek, hogy kiderítse, mit tud kezdeni az álmaival. Nelli a gyakornokprogram részeseként kerül a színházhoz és amolyan marketing-asszisztensi munkakört kap. Nekem tetszettek az ötletei, a blogolás, a facebook bejegyzések, interjúk, sikerült neki felkelteni a leendő nézők figyelmét az előadás iránt. Élveztem olvasni minden egyes jelenetet, amelyben a színdarab életre keltéséről volt szó, hogyan áll össze millió apró részletből egésszé, hogyan lesz csapatmunka az egyéni teljesítményekből. Éreztem olvasás közben a feszültséget, ami hétről hétre növekszik a szereplőkben, ez az izgatott várakozás az olvasóra is átragad, és éppúgy várjuk a függöny felgördülését, mint a társulat.
A szerző remekül átadta a feelinget, ami egy színházban a háttérmunka kapcsán zajlik, megismerhettem a különböző munkameneteket, tevékenységeket, hogyan épül egymásra minden kis tégla, milyen fontos a rendező és nem különben az asszisztense. Hasonlóképpen éreztem a színházi büfével kapcsolatban, ami visszatérően központi helyszínnek bizonyult, itt kaphat a színész és minden munkatárs éltető kávét és izgalmas pletykákat. Megjelent a kedves állatszereplő is, az egyik színész kutyájának személyében. A szerző stílusára, a szöveg könnyen érthetőségére nem lehet semmi panasz, ezen a téren a szerzőtől megszokott, szinte lírai hangvételt kaptam.
Összességében szerettem a történetet, szórakoztatott a színház minden pillanata, remek keretet adott a cselekményhez. A szereplők viszont nem kerültek közel hozzám, a szerelmi szál nekem ennyi idő alatt nem bontakozhatott ki kellően, nem mélyült el. A felelősségvállalás szépen megjelent, az első munkahely örömei és buktatói, nagy szerencse, ha elsőre egy ilyen megértő főnököt fog ki egy fiatal, mint Nellié. A legnagyobb hangsúly Nelli magára találásán volt, hogy meghozza végre a saját döntéseit és ki tudjon állni mellettük.

K_A_Hikari>!
Róbert Katalin: 6 hét a világ

„Én azzal akarok foglalkozni, hogy van-e egy határ, amikor már nem engedjük, hogy mások döntsék el a dolgokat helyettünk.”

Éreztétek már azt, hogy egy történet annyira jó, és annyira jól van megírva, hogy szinte nem is a lapokon, hanem körülöttetek létezik? Lehet, hogy ennek így semmi értelme, de bennem ez fogalmazódott meg.
Egyszerűen ott voltam a büfében, a színfalak mögött, az irodában, a nézőtéren.. Ott voltam, ahol Nelli, szinte éreztem a Zacher-torta édes ízét szétolvadni a nyelvemen, a libabőrt végigfutni a karomon és ez igazán nagy örömmel töltött el.
(…)
Még a kisebb hibái ellenére is nagyon elégedett vagyok, kikapcsolt, ugyanakkor meg is nyugtatott, hogy a saját utam megtalálása, és az, hogy mégis mit akarok kezdeni a jövőmmel, huszonévesen is lehet ugyanolyan homály, mint tizenévesen.
Ha színházba járó típus vagy, azért olvasd el, ha nem, akkor meg azért.
Egy biztos: ez a történet vastapsot érdemel.

Blogbejegyzés interjúval: http://irasaimtarhaza.blogspot.com/2019/04/robert-katal…

1 hozzászólás
csfannie P>!
Róbert Katalin: 6 hét a világ

"Nem mondom, hogy kedvencet avattam, de Róbert Katalin új könyve kellemes időtöltés lehet mindenki számára, főleg azoknak, akik szeretik a színház világát. Az írónő egyedülállót alkotott, ugyanis nem volt még olyan Magyarországon játszódó könyv, ami ezzel a témával foglalkozna. Az olvasók betekinthetnek a kulisszák mögé, és barangolhatnak a Molnár Ferenc Színházban, ami sajnos csak kitalált, de úgy érzem, közülünk sokan szívesen ellátogatnánk oda egy (vagy több) előadás erejéig. Azt viszont nem értem, hogy miért Vörös Pöttyös könyv lett, hiszen szerintem ez már bőven a NA történetek közé tartozik.

A szereplők érdekesek, jól kidolgozottak, de nem tagadom, Nellit egyszerűen nem tudtam megszeretni.. Ennek leginkább az az oka, hogy 21 évesen sokszor gyerekesen viselkedett, és egy olyan célt tűzött ki maga elé, ami nevetséges. 6 hét alatt meghódítani egy olyan pasit, akit utoljára évekkel ezelőtt látott testközelből? Nem mondom, merész gondolat, pláne úgy, hogy K.M.-en kívül szinte senki mással nem törődik… És mégis mi van ezzel a Mátéval? Miért tud ő mindig mindent, és mit akarhat Nellitől?"

Bővebben…
https://fannislibrary.blogspot.com/2019/03/robert-katal…

Evika82 P>!
Róbert Katalin: 6 hét a világ

Érdekes volt bepillantást nyerni a színház színpad mögötti világába. Az igazán tetszett, viszont sajnos Nelli nem lopta magát a szívembe… Máté viszont nagyon cuki és szimpatikus volt az első pillanattól kezdve, belőle szívesen kaptam volna sokkal-sokkal többet. ;)
A Milán vonal az nekem kicsit olyan kurta-furcsa lett, valahogy nem volt igazán kidolgozva…
Tetszik az írónő stílusa, még ha ez a regénye nem is varázsolt el teljesen… de ettől függetlenül, ha lehetőségem lesz rá, akkor biztos fogok még a tollából származó könyvet olvasni.

Narutofan98 P>!
Róbert Katalin: 6 hét a világ

„Olvastam és olvastam, de voltak olyan pontok, ahol a fejemet fogva néztem előre, s csak arra tudtam gondolni: Hozzon valaki egy felmosót, mert ez csöpög a nyáltól és a túl sok hülyeségtől. Egyszerűen olyan logikátlan dolgokat művelt Nelli a könyv alatt, amin csak pislogni tudtam. Ott van előtte élete szerelme, akire éveket várt, és mégis képtelen a nevén hívni, még mindig K. M. Eléggé kétséges volt, s már az első oldalakon kiderült, itt valami nem stimmel.”

Bővebben: https://konyvmania26.blogspot.com/2019/10/konyv-robert-…

2 hozzászólás
vgabi P>!
Róbert Katalin: 6 hét a világ

Az első negyven oldal annyira nem kötött le, hogy rövid időre úgy is döntöttem, hogy ez DNF lesz – aztán mégis úgy voltam, hogy olvasok belőle még egy kicsit, hátha… Újabb negyven oldalt adtam neki – ha akkor sem kerültünk volna közelebb egymáshoz, maradt volna a DNF.
(Miért próbálkoztam? Nem erőltetni szerettem volna, egyszerűen bűntudatom van, mikor olvasatlanul viszek vissza valamit a könyvtárba, nagyon ritkán sikerül erre rávennem magam. És nem, nem azért olvastam végig, hogy most szidjam.)

Szerencsére később már jobban lekötött, érdekesebb volt a színháznak köszönhetően, és volt 1-2 mellékszereplő is, aki feldobta.
Ami miatt mégis elcsúszott a történet számomra, az a főszereplő lány, Nelli. Egyáltalán nem volt szimpatikus, sem a személyisége, sem a döntései, sem az, ahogy néhány másik szereplővel viselkedett. Nem tökéletes főszereplőre vágytam, hiszen mindenkinek vannak hibái, de ő már tényleg az unszimpatikus kategóriába vándorolt. Eleve azzal sem indult jól a kapcsolatunk, hogy miért jelentkezett gyakornoknak a színházba. spoiler
Emiatt + később néha a viselkedése alapján úgy éreztem, valahogy megrekedt 15 éves korában, meg nem mondtam volna, hogy 21 éves.

Plusz ez biztos csak nekem csúcsosodott ki nagyon, de annyi édes dolog volt 324 oldalon belül, hogy úgy érzem, most vagy 5 cm vastag cukorréteg van a bőröm alatt. :'D

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575429

Népszerű idézetek

vikcs>!

– Sosem késő második esélyt kérni, ha beláttuk, hogy hibáztunk.

251. oldal

4 hozzászólás
AniTiger P>!

    – Tudtad, hogy tulajdonképpen ez a darab egy fanfiction? – szólalt meg Máté úgy húsz perc múlva. Nelli döbbenten kapta fel a fejét. Igazából már azon is csodálkozott, hogy a fiú képes volt ennyi ideig csöndben maradni, nem számítva azt, ha félhangosan mormolt magában valamilyen színkódokról. – Erre akarom építeni a foglalkozásokat – tette hozzá Máté.
    – Honnan tudsz te arról, hogy léteznek fanficek?
    – Titokban akartátok tartani? Akkor nem végeztetek elég alapos munkát. – Máté csak most nézett fel. Nelli önkéntelenül vigyorodott el, és úgy tűnt, Máté ezt elégedetten látja. Aztán a fiú belesandított a bögréjébe, de sajnos abból már jó pár perce kifogyott az ital. Lemondó sóhajjal tette vissza.
    – Nem titok, de… te fiú vagy.
    – És? Van valami nemi megkötés? Sajnálom, engem senki se tájékoztatott.
    – Csak olyan… elnőiesedett téma.
    – Ahol sok csaj megfordul, ott sokkal könnyebb csajozni – vigyorodott el Máté. Nelli az égre emelte a szemét, amitől a fiú elnevette magát. – Ó, kérlek, ne ítélj el, amiért hátsó gondolatokkal mentem ilyen oldalakra, és nem csak Piton és Hermione beteljesülő szerelme érdekelt.
    Nelli horkantott.
    – Ha Piton és Hermione szerelméig jutottál, nem ástál elég mélyre.

Kapcsolódó szócikkek: Hermione Granger · Perselus Piton
2 hozzászólás
Könyvmolyképző KU>!

– Ha egyszer viszontszereted őt, mondd el neki. Mondd el úgy, hogy elhiggye.
– És azt hogy kell?
Ancsa megrázta a fejét.
– Azt neked kell érezned.

vikcs>!

– Néha csak nem tudjuk, mit is szeretnénk igazán.

258. oldal

1 hozzászólás
AniTiger P>!

    – Itt tényleg mindenki a másik szerelmi életével van elfoglalva, mi?
    – Szerelmi vagy bármilyen… a legtöbben a színházban élik le a fél, vagy inkább háromnegyed életüket. Naná, hogy mindenki figyel, pletykál, sztorizik. Szokd meg, ha itt akarsz lenni, hogy innen nem úgy mész haza, mint egy irodából. Ezt a világot sosem teszed le egészen.

Kapcsolódó szócikkek: színház
K_A_Hikari>!

– A csoki mindig beválik. Meg a kedvesség is.

44. oldal

K_A_Hikari>!

– Csajszi, a fiúk olyanok, mint az aranyhalak. Rövid memória. Sosem tudod meg, hogy akkor fontos voltál-e, és higgy nekem, nem is érdekes. Már csak az az érdekes, hogy most mi a fontos neki.

130. oldal

Charry>!

-Általában nem szólok bele abba, ha valaki olyan szekér után fut, ami sosem veszi fel.
(…)
-De most?
-Most talán nem ártott volna, ha valaki nekem szól időben.

206. Oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

B. E. Belle: Megtörtek
Leiner Laura: Bízz bennem
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad
Leiner Laura: Maradj velem
Szabó Tünde: A hacker
Leiner Laura: Bábel
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk