6 ​hét a világ 30 csillagozás

Róbert Katalin: 6 hét a világ

Te ​mit tennél meg, hogy elnyerd a kamaszkori bálványod szerelmét?

Nelli évek óta álmodozik a nagy Őről, akit még a gimnáziumi színjátszókörben ismert meg. Az iskolában vonzalom ébred köztük, de K.M. leérettségizett és elballagott, a kapcsolatuknak vége szakadt, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Az egykori tehetséges fiúból mostanra körberajongott színész lett, aki estéről estére a színházban kápráztatja el a közönséget.
Nelli csak távolról sóvároghat K.M. után, de a lelke mélyén biztos benne, hogy egyszer újra összehozza őket a sors. Amikor színház gyakornoki programot hirdet, a lány tudja, hogy elérkezett az ő ideje. Belecsöppen a színészek, rendezők, ügyelők, súgók titokzatos világába. Megismeri az extravagáns, csupaszív Dittát, a gyönyörű és ravasz Biát, aki nemcsak az álompasit kész lenyúlni, de talán még az állását is. Na és még valakit, aki valahogy mindig ott van a közelében…
Ám az apja ultimátumot ad: Nelli csak hat hetet tölthet el a színházban,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575429

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 107

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Róbert Katalin: 6 hét a világ

„Akkor jó.”

Most én is csak ezt tudom mondani: Akkor jó.
És akkor most a Szívből, színből, igazán meg kell hogy osztozzon a 6 hét a világgal a szívem egy kis csücskén. Mert mindketten ott vannak! *-*
Hatalmas kedvenc lett.

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Róbert Katalin: 6 hét a világ

Elöljáróban közölném, hogy engemet kilóra megvett ez a regény azzal, hogy ennyire hozta az igazi színházi nyüzsgést-atmoszférát, és azzal, hogy sütött a regényből a színház szeretete! :))

A karakterek kidolgozása abszolút csillagos ötös – ….Nellit leszámítva, akit nem szerettem… –, ahogy az összes színházas rész is aranyat ért számomra. Persze tudom, hogy ahány színház, annyiféleképpen mennek a dolgok, de a próbafolyamatok körülbelül mindenütt ugyanúgy folynak, és izgalmas volt a könyvön keresztül (is) belesni a kulisszák mögé. Szerintem nagyon jó élmény lesz ez a könyv az érdeklődő olvasóknak, sőt meglepődnék, ha olvasás után nem szeretnének többen is színházban dolgozni!

A történet is tetszett, és bár voltak benne kiszámítható részek is, nagyon tetszett a témáinak sokfélesége. spoiler Komolyabb és összetettebb, mint egy átlagos VP (szerintem nem is YA, hanem inkább NA-regény lett), de mindenképpen szórakoztató olvasmány.

Nagyon ajánlom, mert újraolvasósan jó!

Bővebben – pl.: miért nem szerettem a főszereplőt XD – a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/12/robert-ka…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575429
>!
kellyolvas P
Róbert Katalin: 6 hét a világ

Az események hátterét a színházi környezet adja, a cselekmény pedig 6 hétig, az első olvasópróbától a premierig tart, így egy kerek történetet kap az olvasó. Ennyi idő áll rendelkezésre, hogy a színdarabból előadás legyen, és ennyi ideje van Nellinek, hogy kiderítse, mit tud kezdeni az álmaival. Nelli a gyakornokprogram részeseként kerül a színházhoz és amolyan marketing-asszisztensi munkakört kap. Nekem tetszettek az ötletei, a blogolás, a facebook bejegyzések, interjúk, sikerült neki felkelteni a leendő nézők figyelmét az előadás iránt. Élveztem olvasni minden egyes jelenetet, amelyben a színdarab életre keltéséről volt szó, hogyan áll össze millió apró részletből egésszé, hogyan lesz csapatmunka az egyéni teljesítményekből. Éreztem olvasás közben a feszültséget, ami hétről hétre növekszik a szereplőkben, ez az izgatott várakozás az olvasóra is átragad, és éppúgy várjuk a függöny felgördülését, mint a társulat.
A szerző remekül átadta a feelinget, ami egy színházban a háttérmunka kapcsán zajlik, megismerhettem a különböző munkameneteket, tevékenységeket, hogyan épül egymásra minden kis tégla, milyen fontos a rendező és nem különben az asszisztense. Hasonlóképpen éreztem a színházi büfével kapcsolatban, ami visszatérően központi helyszínnek bizonyult, itt kaphat a színész és minden munkatárs éltető kávét és izgalmas pletykákat. Megjelent a kedves állatszereplő is, az egyik színész kutyájának személyében. A szerző stílusára, a szöveg könnyen érthetőségére nem lehet semmi panasz, ezen a téren a szerzőtől megszokott, szinte lírai hangvételt kaptam.
Összességében szerettem a történetet, szórakoztatott a színház minden pillanata, remek keretet adott a cselekményhez. A szereplők viszont nem kerültek közel hozzám, a szerelmi szál nekem ennyi idő alatt nem bontakozhatott ki kellően, nem mélyült el. A felelősségvállalás szépen megjelent, az első munkahely örömei és buktatói, nagy szerencse, ha elsőre egy ilyen megértő főnököt fog ki egy fiatal, mint Nellié. A legnagyobb hangsúly Nelli magára találásán volt, hogy meghozza végre a saját döntéseit és ki tudjon állni mellettük.

>!
Evika82 P
Róbert Katalin: 6 hét a világ

Érdekes volt bepillantást nyerni a színház színpad mögötti világába. Az igazán tetszett, viszont sajnos Nelli nem lopta magát a szívembe… Máté viszont nagyon cuki és szimpatikus volt az első pillanattól kezdve, belőle szívesen kaptam volna sokkal-sokkal többet. ;)
A Milán vonal az nekem kicsit olyan kurta-furcsa lett, valahogy nem volt igazán kidolgozva…
Tetszik az írónő stílusa, még ha ez a regénye nem is varázsolt el teljesen… de ettől függetlenül, ha lehetőségem lesz rá, akkor biztos fogok még a tollából származó könyvet olvasni.

>!
Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P
Róbert Katalin: 6 hét a világ

Nagyon vártam a könyv megjelenését, s még izgatottabban az olvasását. Kíváncsi voltam a színház, a színészet, a háttérmunka kulisszatitkaira, mert én csak a nézőtér oldalát ismerem. Jó volt elmerülni ebben a világban, látni, hogy hány ember kitartó, önfeláldozó, kollektív munkájára van szükség egy színdarab megvalósulásához. Jobban megismerhettem egy – egy színházi dolgozó tevékenységét, a próbák, a jelmez- és díszlettervezés folyamatát, a kapcsolódó marketinges munkát, mennyi embernek volt szükséges hozzátennie, hogy az egész létrejöjjön. A szereplők szimpatikusak voltak, bár nekem Nelli viselkedése inkább hajazott egy serdülő lánykára, mint egy huszas éveiben járó nőére, ez néhol zavart. Bár akit a szülei ennyire nem engednek felnőni, az lehet, hogy csak így tud viselkedni …? A jelkódként használt K.M. is már kezdett sok lenni, értem, hogy a csattanóhoz jó eszköz volt, de hogy egy embert, egy számunkra fontos embert 2 db betűvel illessünk, khm, nem tudom. Máté volt számomra nagyon kedves karakter, a személyisége, az egyenessége, nagyon korrektül viselkedett minden helyzetben. Örültem, hogy a regény végére Nelli felnőtt; felelősségteljes döntést hozott, kiállt magáért, az álmaiért, elismerte a hibáját és nem volt rest azt orvosolni.

>!
tinuviel89
Róbert Katalin: 6 hét a világ

Nem volt rossz, de kiszámítható. Nelli elég fura. Viszont kedvem támadt elővenni újból Tom Stoppard műveit.

>!
agnesho
Róbert Katalin: 6 hét a világ

Azért imádom Róbert Kati írásait, mert mindig olyan érzéseket keltenek bennem, amiket más könyvek nem tudnak, olyan érzelmekről ír olyan valósággal, amiket nem nagyon találok meg semmilyen más történetben. És ettől lesz egyedi. Ebben a könyvében is volt egy olyan pillanat, mikor alig jutottam szóhoz, meg kellett állnom, újraolvasnom, csak azután folytatni, közben nem bírtam a saját fejemben kavargó gondolatokkal, és ugyanúgy átéltem a főhős megalázottságát, mintha velem történt volna meg. Érzelmi szinten nagyon átjött az egész, meg maga a tanulság, a regény mondanivalója is rettentően „hasznos” volt számomra, volt itt is egy momentum, ami elgondolkodtatott, és ó, mennyire igaz, mert ezt így még sosem gondoltam át. Aztán itt volt a szerelmi szál, amit már az elején sejtettem, hogy így lesz, de nem is érdekelt, hogy kitaláltam, úgyis a körítés volt a lényeg, mert az mindent vitt. Mert a karakterek nagyon is élethűek voltak, szóval aki tipikus NA-karaktereket várna, az felejtse el, itt most a valóság lesz, nem a mese, ezeknek a szereplőknek vannak emberi gyengeségeik, nemcsak jó tulajdonságaik. Na de kár szaporítani a szót, mindenki olvassa el ezt a könyvet, akinek az érzelmi intelligenciája magasabb az átlagosnál, és nem várja, hogy minden olyan mesésen habos-babos legyen, mint a romantikus könyvekben általában.

>!
wisegirl
Róbert Katalin: 6 hét a világ

A mai nap Róbert Katalin könyvéről hoztam egy értékelést. Maga a könyv a színház témájával foglalkozik, amit én nagyon szeretek, már csak azért is, mert 7 éven keresztül diákszínjátszóztam (idén sajnos időhiány miatt abba kellett hagynom). Kíváncsi voltam, hogy fogja az írónő visszaadni a hangulatot, és teljesen elégedett voltam. Éreztem, hogy mindjárt felgördül a függöny és kezdődik az előadás. Persze mi nem teltházas előadásokban csináltunk, hanem hétszáz főnek adtunk elő (ennyi volt az iskola létszáma) és egyszer a városnak. Mégis mi is ugyanúgy izgultunk.

https://ijustwantread.blogspot.com/2019/01/6-het-vilag-…

>!
inci81
Róbert Katalin: 6 hét a világ

Ismét egy szuper könyvet olvashattam Róbert Katalin tollából. A 6 hét a világ egy könnyed, szórakoztató történet, amelyben bepillantást nyerhetünk a színház világába. Egy érdekes környezetbe helyezve figyelhetjük meg, a főhős útkeresését, azt hogyan tanul meg ki állni magáért, hogyan találja meg a szerelmet. Egy különleges történet, egy egészen egyedi stílusban, ami Róbert Katalin sajátja, aki úgy tud mesélni, hogy nem azt érzed, hogy csak olvasol egy jó könyvet, hanem szinte benne élsz a történetben, meg elevenedik a világ, amit leír, a szereplők meg mintha régi ismerősök lennének.

>!
Dorku
Róbert Katalin: 6 hét a világ

Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre a színházi világ miatt is, a Csak színház és más semmi sorozatot is éppen azért szeretem annyira. Ez sem volt rossz, de akkora szerelem mégsem lett, pont a főszereplő miatt.Nelli sokszor idegesített, nem látta a fától az erdőt, képtelen volt a sarkára állni, és nem ismerte fel, hogy ki az aki érdeklődik utána, ellenben ki az, aki baromira nem. A mellékszereplők között sokkal szimpatikusabb karakterek bújtak meg, akár a két barátnő, akár Bia. Mindenesetre nem bántam meg, hogy elolvastam, a stílusa tetszik, és jó volt betekinteni a kulisszák mögé.


Népszerű idézetek

>!
AniTiger MP

    – Tudtad, hogy tulajdonképpen ez a darab egy fanfiction? – szólalt meg Máté úgy húsz perc múlva. Nelli döbbenten kapta fel a fejét. Igazából már azon is csodálkozott, hogy a fiú képes volt ennyi ideig csöndben maradni, nem számítva azt, ha félhangosan mormolt magában valamilyen színkódokról. – Erre akarom építeni a foglalkozásokat – tette hozzá Máté.
    – Honnan tudsz te arról, hogy léteznek fanficek?
    – Titokban akartátok tartani? Akkor nem végeztetek elég alapos munkát. – Máté csak most nézett fel. Nelli önkéntelenül vigyorodott el, és úgy tűnt, Máté ezt elégedetten látja. Aztán a fiú belesandított a bögréjébe, de sajnos abból már jó pár perce kifogyott az ital. Lemondó sóhajjal tette vissza.
    – Nem titok, de… te fiú vagy.
    – És? Van valami nemi megkötés? Sajnálom, engem senki se tájékoztatott.
    – Csak olyan… elnőiesedett téma.
    – Ahol sok csaj megfordul, ott sokkal könnyebb csajozni – vigyorodott el Máté. Nelli az égre emelte a szemét, amitől a fiú elnevette magát. – Ó, kérlek, ne ítélj el, amiért hátsó gondolatokkal mentem ilyen oldalakra, és nem csak Piton és Hermione beteljesülő szerelme érdekelt.
    Nelli horkantott.
    – Ha Piton és Hermione szerelméig jutottál, nem ástál elég mélyre.

Kapcsolódó szócikkek: Hermine Granger · Perselus Piton
2 hozzászólás
>!
Könyvmolyképző KU

– Ha egyszer viszontszereted őt, mondd el neki. Mondd el úgy, hogy elhiggye.
– És azt hogy kell?
Ancsa megrázta a fejét.
– Azt neked kell érezned.

>!
AniTiger MP

    Nelli azért volt képes akár tízszer is megnézni egy előadást, mert minden egyes este egyedi, soha vissza nem térő pillanatokat rejtett. Értette, hogy mások mit élveznek abban, ha egy film jeleneteit már kívülről fújják, ha előre röhögnek egy grimaszon, de neki sokkal izgalmasabb volt élvezni az apró különbségeket, azt, amitől egy-egy előadás egyszeri és megismételhetetlen.

Kapcsolódó szócikkek: színház
>!
AniTiger MP

    – Itt tényleg mindenki a másik szerelmi életével van elfoglalva, mi?
    – Szerelmi vagy bármilyen… a legtöbben a színházban élik le a fél, vagy inkább háromnegyed életüket. Naná, hogy mindenki figyel, pletykál, sztorizik. Szokd meg, ha itt akarsz lenni, hogy innen nem úgy mész haza, mint egy irodából. Ezt a világot sosem teszed le egészen.

Kapcsolódó szócikkek: színház
>!
Könyvmolyképző KU

– Neked pedig talán el kellene engedned azt az álmot, amit az elmúlt években dédelgettél. Hogy mindenben őket másolod.
– Ha akarnám, se tudnám másolni őket.
– Akkor keress saját utakat, kicsikém. Saját szerelmeket. Olyat, ami teljessé tesz téged, ne olyat, ami kellően hasonlít a szüleid életére.

>!
Könyvmolyképző KU

– Tudod, kicsikém, a szerelem nem feltétlenül olyan, amilyennek édesanyádék ismerik.
Nelli zavartan felnézett, még a gyúrást is abbahagyta, amíg a nagyi figyelmeztetőn nem intett, hogy folytassa.
– A várakozás a legtöbb szerelmet megfojtja, nem erősíti – mondta a nagyi.

>!
Könyvmolyképző KU

– Akkor hozd helyre. Még van rá időd.
Nelli csaknem elnevette magát. Amikor Ancsa és Tamara azt mondta, van ideje meghódítani K.M.-et, rettegett, hogy hat hét kevés lesz. Most hat napja sem maradt. Tényleg van ideje?
– Időm éppen nem sok.
– Akkor se késő. – Bia felállt. – Nincs vége, amíg tart a taps. Szóval ne hagyd, hogy vége legyen.

>!
Könyvmolyképző KU

– Á, látom, ti is jóban vagytok. – K.M. leguggolt Nelli mellett, mire Burek azonnal átpártolt hozzá, és még hanyatt is dobta magát, hogy kikunyeráljon némi has simogatást. – Akit ez a kutya kedvel, rossz ember nem lehet… Mondjuk az is igaz, hogy még nem láttam olyan embert, akit ne kedvelt volna.

>!
Könyvmolyképző KU

Az előadás álmodozás és képzelgés határán suhant el, Nellit szinte átmosták a sokszor hallott szavak, nem kellett arra figyelnie, hogyan alakul a történet, inkább csak azt nézte, hogyan rajzolják a szokottnál élesebbre a fények K.M. egy-egy rezdülését. A szokottnál – mert most már nem a színpadi arca volt Nelli számára a megszokott, és ez bizsergős izgalommal töltötte el.

>!
Könyvmolyképző KU

– Na, látod, nem kell a hős lovag – legyintett K.M. Máté felé, és közelebb húzta a koktélt. – Igyunk a musicalek királyára.
A poharak halkan koccantak, a koktél fanyar volt, kellemes és nem érződött rajta az alkohol íze. Túl finom volt. Alattomosan finom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Viktória: Első tánc
Acsai Roland: Szívhajítók
Susan Kay: A fantom
Leisa Rayven: Álnok szerelem
Gayle Forman: Csak egy év
Borisz Akunyin: Színház az egész világ
Livia Norton: A Tét
Colette: Mitsou
Cora Carmack: Szakítópróba