Új ​tavasz (Az Idő Kereke 0.) 93 csillagozás

Robert Jordan: Új tavasz Robert Jordan: Új tavasz

Az ​Idő Kereke forog, jönnek-mennek a korok. Emlékeket hagynak maguk után, melyek lassan legendává halványulnak, majd mítosszá. Végül a mítoszt is rég elfelejtik, mielőtt a kor, melyből ered, visszatérne.

Az aielek átkeltek a Világ Gerincén, seregeik már Tar Valon falai alatt vannak. A Fehér Torony két fiatal beavatottja, Moiraine és Siuan azonban nem a város alatt dúló csata, hanem a közelgő próbatétel miatt izgul: nemsokára kiderül, hogy lehet-e belõlük aes sedai. Lan Mandragoran alig várja a háború végét, hogy visszatérhessen északra, és a Fertőben vívja meg elpusztult nemzete utolsó csatáját. De sorsukra rávetül a legkomorabb jóslat árnyéka: a Sárkány Újjászületett, és meg kell találniuk, mielõtt a Sötét Úr elpusztíthatná.

Az Idő Kereke sorozat elõzményében számos ismert szereplő múltja tárul fel, és a tolkieni igényességgel kidolgozott világ újabb részeit ismerhetjük meg. A regény a „high fantasy” stílus nagyszerű darabja, megunhatatlan olvasmány, mely a műfaj… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

Az Idő Kereke

70 tag · 303 karc · Utolsó karc: 2023. november 22., 20:22 · Bővebben

HighQueenoftheÑoldor P>!
Robert Jordan: Új tavasz

Eddig ez volt a legjobb Az Idő Kereke kötet.
Bár a rétestészta írásmód itt is megvolt.
Mindig is kedveltem Moirainet és Siuant, így örömmel olvastam a múltjukról. Itt is nagyon szimpatikusak voltak. Lanből viszont elég keveset kaptunk. Én örülök, hogy jobban megismerhettem Tar Valont, az aes sedaiokat és az ajahokat, tényleg nagyon érdekes volt, viszont a Moiraine fejezetek elnyújtása helyett kaphattunk volna több Lant. Kicsit jobban elmerülhetett volna az aiel háborúban Jordan bácsi, azt hittem ennél sokkal többet fogok kapni belőlük. De legalább spoiler Bukamát és Rynet is megkedveltem, spoiler Jó volt olvasni spoiler. Örülök, hogy ilyen szép lezárása van a könyvnek. Bár szomorú vagyok, hogy a tervezett trilógiából csak az első kötetet kaptuk meg, mivel szívesen olvasnám tovább Moiraine és Lan múltját, de azért mégis jobb így, mintha függővéggel ért volna véget.

Kimletti P>!
Robert Jordan: Új tavasz

A Fényre, ez de jó volt!
Nem tudok elfogultság nélkül írni Moiraine karakteréről, mindig is őt csíptem a legjobban, szóval az, hogy előzménykötetet kapott nekem nagy öröm. Jó volt látni, honnan indult a történet, nyilván mindenből egy kicsit kevesebbet kaptunk, mint egy átlagos Idő kereke kötetben, de így is kedvet kaptam arra, hogy újra elmerüljek a világban.

ftamas>!
Robert Jordan: Új tavasz

Ez egy előzménykönyv, az úgynevezett 0. rész, mégsem érdemes ezzel kezdeni. Itt nem a sötét úr és nem magának a sárkánynak az útja a cél, hanem Moiraine története. Aki szereti Jordant, az tudja, hogy a lány karaktereket igen szereti. Mégis a leglenyűgözőbb bennük az, hogy mindegyik teljesen kidolgozott, saját személyiséggel rendelkezik, ami nem egyezik meg a többiekével. Moiraine az a személy aki kitűz egy célt és addig megy előre, akár leszegett fejjel, amíg meg nem valósítja. Engem lenyűgözött a könyv és végre Lan is emberibbé vált. Még nem kezdődött el a háború, de az első csata igen a sötétség és fény között.

Scientia>!
Robert Jordan: Új tavasz

Kifejezetten a sorozat után érdemes elolvasni az előzménykötetet.
Ez egy kis nyalánkság, miután öt hónapot töltöttem Jordan világában, és képtelen vagyok lemondani erről az univerzumról.

Nuwiel P>!
Robert Jordan: Új tavasz

A Kerék sző, a Minta jő. Annak apropóján, hogy hamarosan érkezik a Mennyei tűz új kiadása, és még a Hódít az árnyék II-t sem olvastam el, gondoltam, hogy újrakezdem a sorozatot. Nem is bántam meg, a hosszú kihagyás miatt már alig emlékeztem az Új tavasz történetére, és így, hogy az utána következő három és fél részt is olvastam, sokkal több mindent értettem meg, mint amikor ezt olvastam elsőként a sorozatból.

Aki tehát ezzel kezdené Jordan egyébként fantasztikus sorozatát, ne tegye. Néhány könyvet olvasson el a sorozatból, mert ugyan fogja élvezni, de sokkal-sokkal jobb lesz, ha már ismeri a világot.

BBetti86 >!
Robert Jordan: Új tavasz

A nulladik köteteknél soha nem tudom eldönteni, hogy a sorozat elején vagy a végén olvassam őket. Azt hiszem, ezt jobb lett volna kiegészítő kötetként kezelni, és az után olvasni, hogy a kerék már minden mást kiforgott.

Ugyanis ez a cselekmény rémesen kevés. Mivel a tévésorozatot elkezdtem, az alapján össze tudom rakni, hogy ez mit magyaráz hozzá előzményként. Nem mondhatnám, hogy sokkal okosabb lettem tőle: a jóslat elhangzik, amely alapján majd keresnek. Miért lesz a Sárkány megtalálása a küldetése Moiraine-nek, hogyan lett a védelmezője Lan. Csupa olyasmi, ami akkor érdekes kiegészítés lenne, ha már olvastam a sorozatot. Így lóg a semmibe számomra, és nagyon csak felvezetés.

Amit viszont megfigyeltem:
1: Jordan cselekményközpontúan vezeti a cselekményt. Az a lényeg, ki mikor hova megy és mit csinál. Az minimális, hogy miért és mit érez közben. Sok az erős női karakter, de érzelem nagyon kevés akad ennek ellenére. Kötelességek és feladatok határozzák meg őket. A világról se árult el sokat – bár ezt még be tudom annak, hogy kiegészítő kötetként már ismernem kellett volna az alapsorozatból.

2: Epikus, nagy volumenű fantasy sorozat lesz ez – már most több lény, mágikus múlt és háborúk szerepelnek benne, ha még igazán nem is vetik bele magukat a főszereplők.

3: Van érzéke a karakterekhez. Sokfélék, árnyaltak és nincs egyszerű jó – rossz felállás. Több világnézet van a cselekményben, így sokan sokféleképpen megítélhetők. A hősök azért klasszikus értékrend szerint is jók, ők könnyen megtalálhatók – a többiek már bonyolultabbak.

4: Beleélős történet, kényelmes cselekményvezetéssel. Mindent kibont, körbejár – nekem a gyorsabb történetek jobban tetszenek, de mivel 0. kötet, azért ebből még nem általánosítanék.

Összességében a tévésorozat miatt többet vártam, de valószínűsítem, hogy inkább az alapsorozat részei, amelyeket teljes értékű regényként olvashatok.

Llorente>!
Robert Jordan: Új tavasz

Ahogy a sorozat nagy rajongója, Daniel Greene mondta: „read after five”. Én ehhez tartottam is magam, és értem miért kell az ötödik kötet után olvasni. És azt kiemelném, hogy nem érdemes ezzel a kötettel kezdeni a sorozat, hiába ez az előzmény, de tapasztalatból mondhatom, hogy jobb A világ szemével kezdeni. Ezen a köteten nagyon érződik, hogy egy kiegészítő rész. Én elég gyengének éreztem, lassan haladt a történet, sok unalmas fejezet volt, meg átkötő fejezet. Végig azt kérdeztem, hogy ennek a könyvnek mi is a cselekménye, hova fog eljutni a sztori? Én azt vártam a borító alapján, hogy Lan és Moiraine első igazi kalandja lesz miután már Lan esküt tett. Ez valamennyire teljesül is, viszont elég kiforratlan az egész, Moiraine még sokszor gyerekes, és nem az a személyiség, mint a többi kötetben, Lan pedig céltalanul kóborol. A legnagyobb csalódás viszont a befejezés volt, én egyaltalán nem éreztem azt, hogy ez a két karakter miért is kedvelné egymást, Moirainek nem tetszett Lan gőgös viselkedése, Lan pedig minden más szívesebben lett volna, mint egy őrző.

Darth_Revan>!

Robert Jordan: Új tavasz
„Az Idő Kereke forog, jönnek-mennek a korok. Emlékeket hagynak maguk után, melyek lassan legendává halványulnak, majd mítosszá. Végül a mítoszt is rég elfelejtik, mielőtt a kor, melyből ered visszatérne.”
Robert Jordan Az Idő Kereke sorozattal egy tolkien-i igényességgel megalkotott fantasy világot teremtett meg. Rendkívül részletes és igényes leírások jellemzik a szerzőt. Ez egy piszkosul szövevényes történet rengeteg különféle szereplővel, néppel, nemzettel, hatalmi frakcióval. Jordan a világában nagy hangsúlyt fektetett a kereszténység és a buddhizmus ötvözésére.
Egy olyan világban járunk, melyet évezredekkel korábban hatalmas katasztrófa sújtott. A Sötét Úr beszennyezte a saidint, azt a varázserőt, melyet csak a férfiak tudtak használni, Hatására a férfi aes sedai-ok – vagyis varázslók – megőrültek, óriási pusztítást vittek végbe, amit Világtörésnek neveztek el. A Sötét Urat és a bekattant férfi aes sedai-okat megállították, de a Sárkány Próféciái jóvoltából a népek biztosak lehetnek benne, hogy Lews Therin Telamon, a leghatalmasabb férfi aes sedai újjászületik, és az Utolsó Csatában szembeszáll a kiszabaduló Sötét Úrral. Ennek mindenféleképpen be kell következnie, még akkor is, ha ez újabb Világtörést idéz majd elő, melyben rengetegen meghalhatnak. A másik lehetőség sokkal rosszabb: a Sötét Úr győzelme és az emberiség vége.
Időközben csak a varázserő női fele, a saidar maradt tiszta, így csak az aes sedai nők tudnak kockázatmentesen fókuszálni (varázsolni). Az aes sedai-ok a Fehér Toronyból próbálnak hatni a világra. Vannak, akik a fontos dolgok, ügyek mellé állnak, vannak, akik hatalmat akarnak és manipulálni akarják a királyságokat. A Fehér Torony nővérei képviselik e világ egy legnagyobb hatalmát. A különféle nemzetek rendkívül széttagoltak és egymással is ellenségesek. A kaotikus helyzetre rátesznek egy lapáttal a nomád aielek, és más népek, akik néha napján háborúkat indítanak a Világ Gerincén túli országok ellen.
Az Amazon és a Sony meglovagolva a Trónok Harca sikerét ebből a fantasy eposzból készítenek sorozatot. A regény ciklus 1-11. köteteit annak idején már olvastam, most úgy döntöttem, hogy a TV-sorozat közeledtével előveszem a szériát. Az Új tavasszal indítottam, mely annak idején kimaradt, és már régóta terveztem, hogy elolvasom. Ez egy előzménykönyv Az Idő Kerekéhez. Jordan ezt a könyvet már akkor írta meg, amikor túl volt legalább 10 könyvön. Ez eléggé érződik rajta. Nem magyarázza meg a különböző dolgokat, világ specifikus fogalmakat – pl. fókuszálás, Egyetlen Hatalom… stb – Nem ajánlom indításként, esetleg csak az 1-4. kötetek után. Akkor már tisztában lesz az olvasó a háttérelemekkel. A Világ Szeme az első kötet. Mikor ezt olvastam annak idején elég sűrűn hátra kellet lapoznom a különböző fogalmaknál, de aztán belejöttem. Az Új tavasz olvasásánál engem nem zavartak, hogy az író nem magyaráz meg több dolgot, mivel már tisztában voltam velük.
Amire fel kell az olvasónak készülni. Terjedelmes, részletes leírások. Jordan nem sajnálja az oldalakat annak érdekében, hogy ezt a világot és annak szereplőit szinte a legapróbb mozzanatokig bemutassa nekünk. Mindenre kitér. Ruházkodás. szokások, etikett, tájleírás, környezetleírás…stb. A szereplők gondolataiba és lelki világába a legapróbb részletekig elmerülhetünk. E miatt figyelni kell, mert a fordulatokat a legváratlanabb helyzetekben dobja be és ilyenkor begyorsít az események leírásánál. De a csaták, összecsapások, varázspárbajok is nagyon szemléletesek és epikusak.
Nagyon erős női és férfi karakterek egyaránt színre lépnek. A női szereplőket külön ki kell emelnem. Számuk időközben rendkívüli módon meg fog duzzadni. A hölgyek nagyon impulzívak, szenvedélyesek, bátrak, ügyesek, talpraesettek, céltudatosak, erős akarattal, egyéni jellemvonásokkal.
Rátérek az Új tavaszra.
Az aielek épp befejezték aktuális hadjáratukat és visszavonulóban vannak a Világ Gerincén túli sivatagi birodalmukba. Útközben hazafelé e sivatagi nomádok megostromolják Tar Valont, a várost, mely otthont ad a Fehér Toronynak és az aes sedai nővéreknek. Itt, a Sárkánybércen születik meg a gyermek, a széria későbbi legfontosabb szereplője, az úgynevezett Újjászületett Sárkány, aki a próféciák szerint megváltoztatja a világot, rajta áll és bukik majd minden. Az aes sadai-ok vezetője az amyrlin épp a Fehér Toronyban tartózkodik, amikor krónikásának látomása támad erről. Tamra, az amyrlin megbízza a jelen lévő Moiraine Damodredet és Siuan Sanche-t, hogy minden követ mozgassanak meg a fiúért. A gyermeknek elő kell kerülnie időben. Az ellenség, az árnyak barátai sem restek, ők is a kiválasztott gyermek nyomába erednek. Moiraine és Siuan a könyv két legfontosabb szereplője. Moiraine szemszögén keresztül bepillantást nyerünk az aes sedai-ok világába. Kiképzés, próbatétel, a világ dolgaiba való beavatkozás. Az ifjú Damodred jól tudja milyen fontos, hogy a gyermek előkerüljön időben. Megkezdi utazását, hogy felkutassa.
spoiler
Jordan-hez méltó volt a cselekmény szövése. A nagy dolgok a kötet végén jöttek. Nem volt mindig dinamikus a történet, de így is kifejezetten élveztem. Négy és fél. Legközelebb A Világ Szemét olvasom újra a sorozatból.

attatoth P>!
Robert Jordan: Új tavasz

A történet elég aránytalan, Lan történetszálából keveset kapunk, Moiraine vonala sokkal részletesebben van kibontva. Én ezt annyira nem bántam, mert Moiraine és Siuan története szerintem jól bemutatta a világot és az itt alkalmazott mágiát és a Fehér Torony belső világát is megismerteti. Mint pár értékelésben írták, ez talán túl részletes is, de én nem unatkoztam rajta, Moiraine próbatételénél például kifejezetten izgultam. A könyv második fele, vagy talán utolsó harmada viszont kevésbé tetszett. Moiraine elkezdett kifejezetten gyerekesen viselkedni, ráadásul egyszerre volt hebehurgyán óvatlan és öntelt. Fura, hogy Moiraine és Siuan viszonya is hirtelen megváltozik, gyakorlatilag felfordul a szerepük (egyébként Siuant egyáltalán nem kedveltem, míg Moirane-t, az elején egészen bírtam). A történetmesélést elég egyenetlennek éreztem, hosszas előkészítés, a világ részletes bemutatása, majd amikor történnek az események, a semmiből jönnek, nincsenek előkészítve, csak hirtelen ránk borulnak és az ember csak kapkodja a fejét, hogy most mi van?!

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Robert Jordan: Új tavasz

régóta dicsérik már a sorozatot ,de valahogy nagyon lassan haladtam vele .nem tudom miért pedig nem rossz .
majdnem 2 nappal a befejezés után átgondoltam ,fogom folytatni.
a fő szereplő csaj amilyen szimpatikus volt az elején annyira rühelltem a végére .
a Beholder-es kiadás tele hibával ,helyesírás , furcsa értelmezhetetlen mondatok .
igaz csak olvasó vagyok de hol a szerkesztő aki esetleg észre veszi a hibákat..

Az Idő Kereke sorozat · Összehasonlítás