Mennyei ​Tűz I-II. (Az Idő Kereke 5.) 87 csillagozás

Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II. Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II. Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II. Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II.

Az ​Idő Kereke forog, jönnek-mennek a korok. Emlékeket hagynak maguk után, melyek lassan legendává halványulnak, majd mítosszá. Végül a mítoszt is rég elfelejtik, mielőtt a kor, melyből eredt, visszatérne.

Rand al'Thor, az Újjászületett Sárkány bebizonyította az aieleknek, hogy ő Az, Aki a Napkeltével Érkezik. A shaido törzs azonban fellázad ellene, kezdetét veszi a testvérháború. Közben nyugati világ készül az újabb Aiel háborúra, míg Rand terveit félredobva a shaidok után veti magát. A Kitaszítottak kezdik belátni, hogy csak összefogva pusztíthatják el a Sárkányt. Rand életveszélyes játékra kényszerül, olyan valakit választ tanítómesteréül, aki ezerszer is megérdemelte a halált.

Mat meghal és újjászületik. Egwene az aiel Tudós Asszonyoktól igyekszik elsajátítani az álomjárás tudományát. Elayne és Nyaneve titkos rakományukkal úton vannak egy bizonytalan cél felé. Útközben méregkeverőkkel, a Fehér Torony kémeivel és egy önmaga ellenállhatatlan voltáról szentül… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Delta Vision, Budapest, 2015
1272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633951378Ö · Fordította: Radnóti Alíz, Varga Csaba Béla · Illusztrálta: Dan Dos Santos
>!
Delta Vision, Budapest, 2015
648 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633951361 · Fordította: Radnóti Alíz, Varga Csaba Béla
>!
Delta Vision, Budapest, 2015
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633951354 · Fordította: Radnóti Alíz, Varga Csaba Béla

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Az Idő Kereke

45 tag · 274 karc · Utolsó karc: 2022. január 16., 14:51 · Bővebben


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Rand al'Thor · Nynaeve al'Meara · Aviendha · Couladin


Kedvencelte 18

Most olvassa 12

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

Ancalimë P>!
Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II.

Eddig ez a leggyengébb kötet. Voltak izgalmas részek ebben is valamint érdekes szálak, viszont nagyon rétestészta az egész. Talán még jobban, mint eddig. A rengeteg ruha-, táj- és bútorleíráshoz is már egyre türelmetlenebbül állok hozzá.
Hiányzott spoiler, kicsit meg voltam lepődve, hogy ebben a kötetben egyetlenegy fejezetet sem kapott. Valakikből meg sajnos túl sokat is kaptunk. Én eddig kedveltem Nynaeve-ot. Az első 2-3 kötetben nagyon oda voltam érte, utána már voltak idegesítő pillanatai, de még nem volt vészes. Viszont itt…szinte az összes fejezetében nyakon vágtam volna. Nagyon irritáló volt, sokszor miket engedett meg magának. De persze ő olyan tökéletes, semmiért sem vonható felelősségre. Mondjuk Elayne és Egwene is kezet foghat a drága egykori javasasszonyunkkal. Úgy tudnám őket a legjobban jellemezni, saját szemükben a gerendát sem, máséban a szálkát is. Ebben a kötetben tényleg nagyon idegesítő volt a legtöbb női karakter. Aviendháról sem sok jót tudok elmondani, igazán spoiler.
És ha már Aviendha… Eddig számomra nagyon röhejes és idegesítő a főhős körül kialakult szerelmi szál, ebbe beleértve mindhárom leányzót. Egyszerűen semmi kémiát nem látok egyiküknél sem. Már spoiler sem tudom spoiler mellett elképzelni, de korábban sokkal jobban passzolt hozzá, mint ez a 3 leány.
A „cirkuszi” szál nagyon túl lett írva, engem nagyon untatott. A spoiler fejezeteket viszont nagyon szerettem. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan alakul tovább spoiler kapcsolata. Mat „képességéről” ta'verenségéről is egyre többet tudunk meg. Egyébként vele kapcsolatban nagyon gonosz volt az ötödik kötet fülszövege. Rand is egyre ügyesebb.
Hálistennek most is kaptam bőven az aielekből. spoiler elmorzsoltam egy könnycseppet, én nagyon élveztem, amikor róla olvashattam, igazán „boldogíthatta” volna még pár kötet erejéig a hőseinket.
A spoiler kapcsolatban én már semmit sem tudok komolyan venni. Semmilyen izgalmat, kíváncsiságot nem vált már ki belőlem, amikor olvasom, hogy mekkora fenyegetést jelentenek hőseinkre és a világra. Miért? spoiler Már előre siratom spoiler, van egy olyan érzésem spoiler hasonlóan neki sem lesz lehetősége kibontakozni. Tényleg kár értük, mert nagyon izgi karakterek lehettek volna.
A Prófétán nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek. Valamilyen téren az ő munkássága még károsabb azokénál, akik ellen harcolni akar.
spoiler még nem temetem, nem akarom elhinni, hogy ennyi volt.

7 hozzászólás
Yizri36>!
Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II.

Nekem ez a rész ugyanúgy tetszett, mint a többi. Nem is tudom, hogy valaha is fogom-e 5 csillagnál kevesebbre értékelni. Egyszerűen nem tudom megunni, annyira izgalmas az egész történet.
Abszolút kedvencem Rand és az Aielek. Nagyon szerettem a részeiket. Mégha nők, még a Far Dareis Mai-t is nagyon kedvelem. Olyan mintha Rand-nek hirtelen lett volna egy csomó anyja meg nővére. Bátrak és becsületesek, néha igen makacsak. :D Nagyon tetszik az Aiel kultúra összetettsége és sokszínűsége. Nagyon érdekes elvekkel rendelkeznek. Mindemellett vérbeli harcosok egytől egyik. Kedvenc részem az volt, amikor Rand vonult kifelé a pusztából az Aielekkel. Kicsit emlékeztett arra, amikor Daenerys elindult Sárkánykőre a dothrakiakkal a tengeren (ha adaptálják, akkor alig várom ezt a részt, hogy lássam). Aztán néha kicsit úgy tűnt, mint aki már kezd megőrülni vagy derekasan affelé igyekszik. Rand személyisége amúgyis elég lobbanékony néha, de itt több volt annál.
Persze a nők, mint mindig rémidegesítőek voltak. De már kezdek hozzá szokni, a végére már acélból lesznek az idegeim, annyira megedződöm. :D Nynaeve viszi a pálmát Egwene-vel és Aviendhaval egyetemben. Furcsa mód Elayne nem igazán idegesített. Nagyon szerettem a Thom és a közte lévő köteléket, kicsit olyan apa-lánya kapcsolatra emlékeztetett.
A kedvencem abszolút Birgitte és a beszólásai voltak. Végre egy nő akit tudok kedvelni… Bár, kérdéses, higy ez meddig marad így.
Mat-et abszolút itt szerettem meg. Nagyon jók voltak az ő részei. Tetszett, hogy aztán az elhatározása ellenére mégsem menekült el, hanem maradt és segített.
Ashmodean…. Kár, én tényleg kedveltem…
Jöhet a következő rész! :D

2 hozzászólás
Habók P>!
Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II.

Ötödik kötet. Elég nehéz róla olyant mondani, amit nem mondtam el az előző négynél, de nem is spoiler. Talán, hogy a javasasszony még a szokottnál is idegesítőbb volt számomra. És Matt sem vált elviselhetőbbé. A cirkuszi részek tetszettek (végre nem csak harc és a világ megmentése). És érdekes lesz, mire lesz még Siuan Sanche. spoiler (De előbb ezt az ezer oldalt ki kell pihenni…)

Nevox>!
Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II.

Nehéz mit írni egy 13+1 kötetes sorozat 5. könyvéről, különösen ha Jordan írja. Aki nem szerette a szériát, az most sem fogja megkedvelni, mivel a cselekmény lassan hömpölyög, gyakran oldalakon keresztül a szereplők szenvelgéseit kell olvasni amelyek ráadásul nem igazán illenek egy felnőtt gondolkodásmódjába és rendkívül sokat megtudunk a ruházkodásól ismételten.
Mégis ami miatt érdemes végigküzdeni a kötetet, az alapsztori monumentalitása, a Végső Csata közeledtének hangulata, és a hihetetlenül kidolgozott világ. A mesélői stílus pedig magával ragadja az arra fogékonyakat, elrepül az egész könyv, ha ráhangolódsz. Rand fejlődése ígéretes és tetszik, ahogy megérti mit is vár el tőle a Minta, csak lehetett volna összefogottabban megjeleníteni. Ami pedig Nynaeve jelenlétét illeti, tényleg idegesítő kissé az állandó dühkitöréseivel. Sajnálom, hogy olyan keveset tudtunk meg Moiraine gondolatairól, sokkal érdekesebb és fontosabb karakter a történet ezen pontján, mint ami Jordan szánt neki. Tetszettek az aielekról és az aes sedaiokról szóló részek, mint mindig.

9 hozzászólás
Mirk P>!
Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II.

Ez az első kötet, amelyhez értékelést írok a teljes sorozat újraolvasása során, mert bizonyos szempontból mélypontnak érzem ezt a részt.
Most jött el a pillanat, amikor már betelt nálam a pohár a sorozat női főszereplőivel kapcsolatban. Nynaeve nézőpontja a kötet felét teszi ki, ennek egy része tényleg izgalmas, történnek váratlan dolgok, javarészt azonban arról szól, mekkora idiótának tartja az összes férfit a földön, akik örülhetnének a nők leereszkedő vezetésének. Közben az ő személyisége felerészt gyerekes hiszti, felerészt arrogancia. Bár a többi női karakter nem ekkora elbaltázott, idegesítő szerencsétlenség, valamiért ebben a világban még az utolsó mosónő is így gondolkodik a férfiakról.
Komolyan elgondolkodtam már rajta, milyen szörnyű helyen nőhetett fel szegény Jordan. Ismerek pár nőt és még életemben nem találkoztam olyan alapból főnökösködő és beképzelt személlyel, mint ebben a sorozatban találomra kiválasztott bármely asszony.
Ezt kénytelen vagyok hibának tartani az író részéről, mert az értékeléseket átolvasva úgy vélem, hogy sok ember azért hagyott fel a sorozattal, mert képtelen volt ezt elviselni. Egy ilyen volumenű történetben nem árt, ha nem próbálja meg eltaszítani az olvasókat ilyen „apróságokkal”.

1 hozzászólás
GitarGavaller>!
Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II.

Sajnos ez most nem tetszett annyira, mint a korábbi részek.
Ebben szerepe lehet annak is, hogy az első kiadást szemfájdítóan apró betűvel sikerült összehozni, ezért egyszerre nem sikerült sokat haladni vele.
De ami biztos, hogy ennyi arrogáns, nagyképű, beképzelt p*csát rég láttam protagonistaként szerepelni. Nynaeve részei szinte elvették a kedvem a folytatásoktól. :(

MissPampalini>!
Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II.

Az előző kötet óta számomra kínzássá vált a sorozat olvasása… sajnos félbe is hagytam, pedig szeretném elolvasni a teljes történetet.

ppayter>!
Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II.

Egyre jobban irritálnak bizonyos karakterek (pl. Nynaeve), a történet nyúlik, mint a rétestészta, nem tudom mennyire lesz kedvem folytatni. A végére azért kíváncsi vagyok, de addig még hat rész és tizenegy kötet, hát…

atraktor>!
Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II.

Szerintem az egyik legjobb rész volt. Az első kötet (a rész első fele) igen mozgalmas harmadik negyede kissé belassul, de a végére ismét mozgalmas. A cselekmény nagyléptékű felépítése hasonló a korábbi részekben, de van néhány kellemes frissítő elem.

Bár a Perrin szál ebben a részben pihen, két dolog is igen felpörgeti/felfrissíti
a cselekményt: az egyik a Toronyhoz kapcsolódik a másik pedig eddig passzív (csak más szereplőkön át látott) szereplők spoiler aktivizálásához. Remélem ezek a szálak a következő kötetekben tovább bontakoznak. Örülök, hogy a seanchan szál is felbukkan olyan formában, ami azt sugalmazza, hogy később még jelentős szerepük lesz. Moiraine és Lan története is érdekesen alakul, így sok nyitott kérdés marad a könyv végére.

A szereplők megjelenítése hasonló a korábbi részekhez, mesefigura jellegű, olykor kissé erőltetett (pl. férfi/női hétköznapi sztereotip jellemvonások megjelenítése), nem olyan életszerű, mint a Trónok harcában. Ez olykor jó, máskor rossz az ember hangulatától/ízlésétől függően.

Khool>!
Robert Jordan: Mennyei Tűz I-II.

Jól indít a könyvpár, és igencsak lehet vele haladni. Úgy az első 300 oldalon. A cselekmény a korábbiakban tapasztalt Jordani mértékhez képest is lelassul, többször szüneteltettem az olvasást a türelmem fogyta miatt. A pusztai részek egész élvezhetők, viszont az Elayne és Nyaneve csatangolására és egymás közti csörtéire szánt fejezetek elég ellenszenvessé teszik a két karaktert. Nagy akciókat és csalafinta fordulatokat nem tartalmaz ez a rész, a végén viszont újra felgyorsulnak és tolulnak az események, így buzdítva a folytatásra.


Népszerű idézetek

RVivi P>!

Ki akarna uralkodni az országok felett, ha annál egyszerűbb munkát is elvégezhetne, például, hogy szitában vizet hord fel a hegy tetejére?

Ancalimë P>!

Rand majdnem csuklani kezdett, amikor meghallotta, hogy Aviendha az „alázatos” szót használta. Nemigen tudott volna olyan tulajdonságot elképzelni, amit távolabb áll egy aiel nőtől, mint ez. Lehet, hogy ez csak azt jelenti, hogy udvariasan figyelmeztet, mielőtt beléd vágja a kését.

Kapcsolódó szócikkek: Aviendha · Rand al'Thor
Ancalimë P>!

Éppen ez volt a gond a Lándzsa Hajadonjaival. Az ember gyakran nem tudott rájönni arra, hogy most táncolni, csókolózni vagy gyilkolni akarnak.

Ancalimë P>!

Csak egy aiel képes úgy jó éjszakát kívánni, hogy annak a reményének ad hangot közben, a másik nem pusztul el az éjjel.

RVivi P>!

– Tegnap este, amikor nem voltál itt, jött egy asszony.
A Fényre! Teljesen elfeledkezett Colavaere-ről.
– Mit tettél vele?
A lány megtorpant és miközben tekintetével megpróbált lyukat fúrni Rand fejébe, szinte csevegve válaszolt.
– Visszakísértem a saját lakosztályába, ahol elbeszélgettünk egy kicsit. Mostantól kezdve nem próbálkoznak meg a fagyilkosok szajhái azzal, hogy rád törjék a hálókamrád ajtaját, Rand Al'Thor.
– Pontosan ezt akartam elérni, Aviendha. Nagyon megverted? Nem rohangálhatsz csak úgy a folyosókon, nemes hölgyeket húzgálva magad után.

Kapcsolódó szócikkek: Aviendha · Rand al'Thor
RVivi P>!

– Legközelebb hagyd rám, hogy a magam módján intézzem el a dolgokat! Én vagyok a car'a'carn, vagy talán elfelejtetted?
– Borotvahab tapadt a füledre, Rand Al'Thor!

Kapcsolódó szócikkek: Aviendha · Rand al'Thor
1 hozzászólás
Ancalimë P>!

– […] Couladin jó úton halad ahhoz, hogy legalább egy féltucatnyi vérháborút robbantson ki.

Kapcsolódó szócikkek: Couladin
Ancalimë P>!

– Talán azt hiszi, joga van ahhoz, hogy előírja nekem, hogyan öltözködjek? […] Egyetlen férfinak sincs joga erre, sem velem, sem egyetlen más asszonnyal szemben sem! És ha úgy tartaná a kedvem, hogy meztelenül mászkáljak, magának ahhoz sem lenne semmi köze!

Kapcsolódó szócikkek: Nynaeve al'Meara
Ancalimë P>!

– A hús csábítására gondolva az elme elcsábul Sárkány Nagyurunktól és a Fény útjától. […] Meg kell zabolázni azokat a nőket, akik arra pocsékolják el az idejüket, hogy a férfiakat csábítgassák, és azokat a férfiakat, akik a nők fejét akarják elcsavarni. Akkor majd megtudják, hogy igazi gyönyört akkor élnek át, ha Sárkány Nagyurunkra és a Fényre gondolnak.


A sorozat következő kötete

Az Idő Kereke sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Peter V. Brett: A Rovásember
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
Michael J. Sullivan: Mítoszok kora
Brandon Sanderson: Elantris
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Stephanie Garber: Finale
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az ikrek ideje
V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia