Értékelések 12

Khool>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: Az Éjfél Tornyai I-II.

Közeledünk a fináléhoz, már annyak nyitányába kerülünk a könyvben. A történet szálai kezdenek újra összefutni, egyetlen nagy fonattá. Hőseink fejlődése is a sok-sok és nem is rövid könyv után kezd kiteljesedni, mindenki belebújik az Utolsó Csatában játszandó szerepébe. Az Utolsó Csata, ami már a küszöbön van. A világ meg-megremeg, kezd kifordulni magából, a Minta is már foszladozik, közeleg egy korszak vége, ahogy a próféciák is megjósolták. Bár az is lehet, hogy ezek a jelek nem a Csata előfutárai, hanem már maga az Utolsó Csata. A vihar első esőcseppjei, de ezt senki nem tudhatja. A következő, utolsó részben minden eldől.

Hirdetés
Nevox>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: Az Éjfél Tornyai I-II.

NEm lehet ezt a kötetet önmagában értékelni, ez a Gyülekező Fellegek szerves része, folytatása, kissé tükörregénye. A szálak összeérnek és közeleg az Utolsó Csasta, a z Árnyéák megindul. Bár némelyik szolgája mlg fondorlatos terveket sző az aes sedai-ok, vagy éppen Perrin ellen, valójában a Sötét úr és a Sárkéány küzdelme ez, amit nagyon jól lehet érzékelni. Gyorsabb, lendületesebb a kötet, mint a korábbiak, Hatalmas csata dúl Északon és Ostrom alá kerül a Fehér Torony is. Utóbbi szimultán Perrin farkasálombeli küzdelmével nekem az egyik legemlékezetesebbb ütközet, amit fantasyban olvastam, mégis mind felvezetés az utlsó kötethez.
Tetszett, hogy Rand felemelkedett, szinte földöntúli bölcsességgel és tudással szereli le a folyton őt irányítani akarókat és old meg konfliktusokat. Perrin karaktere révbe ért, elfogadja, hogy nem menekülhet sorsa elől, miszerint hadvezér lesz, de a legjobban megintcsak Mat sztorija tetszett, különösen a végső kalandja, ami szintén páratlan elemi erejű fantasy küldetés. Az aes sedaiokat és kissé Elayne -t is azionban kezdem úgy érezni, hogy csak megnehezítik Rand dolgát, mint segítik. Tény, hogy Andor királynőjének küzdelmei a trón megszilárdítása érdekében ügyes és nagyon szépően felépített politikai machinációk, amelyek sokat emeltek Elayne addig karakterén.
A végső jelenet pedig nekem ott lesz a kedvenceim között ebből a sorozatból, elemi erejű, magasztos, epikus, amilyennek egy high fantasynak kell lennie.

Millefo>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: Az Éjfél Tornyai I-II.

Ha lehet még fokozni a hangulatot, Brandon Sandersonnak most is sikerül. Robert Jordan szabad szálait elvarrja, úgy, hogy közben érdekes, pörgős, és ha kell, érzelmi hullámvasútra is ülteti az olvasót. Ha valaki ennél a résznél hagyja abba a sorozat olvasását, annak nincs szíve, vagy valami megmagyarázhatatlan tragédián esett át, ami megakadályozza a tovább olvasásban, itt már tényleg lehetetlen abbahagyni.

Habók P>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: Az Éjfél Tornyai I-II.

Már csak egy kötet van hátra. Már csak egy kötet, és minden eldől. Már csak egy kötet, és nem lesz mit várnom, nem lesz miben reménykednem. De most még minden volt. Nagy csaták, nagy kibékülések, nagy egymásra találások. Nagy veszteségek és nagy fenyegetések. Néhány változás a szereplők iránti érzéseimben (Mat egyre jobban tetszik, Egwene egyre jobban irritál,), néhány szereplő viszont változatlanul kedvenc (Thom és Siuan Sanche). És teljesült, amiben reménykedtem – de ez akkora spoiler lenne, hogy…