A ​Fény emlékezete I-II. (Az Idő Kereke 14.) 58 csillagozás

Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II. Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.

Merrilor mezején azért gyűltek egybe a nemzetek fejedelmei, hogy felsorakozzanak Rand al’Thor mögött, vagy éppenséggel azért, hogy megakadályozzák, amit tenni készül. Talán az őrület jele, talán az emberi faj utolsó reménysugara az, hogy Rand le akarja törni a Sötét Úr tömlöcének pecsétjeit. Egwene, az Amyrlin-trón az előbbit tartja valószínűbbnek.

Végveszélybe került az egész emberiség. Valamennyiük sorsa Shayol Ghul­ban dől majd el.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Delta Vision, Budapest, 2014
712 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950234 · Fordította: Varga Csaba Béla
>!
Delta Vision, Budapest, 2014
680 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950241 · Fordította: Varga Csaba Béla
>!
Delta Vision, Budapest, 2014
ISBN: 9789633950487 · Fordította: Varga Csaba Béla

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Az Idő Kereke

59 tag · 287 karc · Utolsó karc: 2023. január 12., 12:47 · Bővebben


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Rand al'Thor · Perrin Aybara · Moiraine Sedai · Nynaeve al'Meara · al'Lan Mandragoran · Újjászületett Sárkány

Helyszínek népszerűség szerint

Malkier · Shayol Ghul


Kedvencelte 18

Most olvassa 4

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

Leonidas>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.

Amikor úgy döntöttem, hogy kipróbálom ezt a sorozatot még egyáltalán nem volt biztos, hogy Sanderson befejezi. Bevallom őszintén, azt gondoltam, egy próbát megér, de lehet csak időpocsékolás az egész. A sok Gyűrűk ura áthallás ellenére meglepődve tapasztaltam, hogy egyre jobban élvezem a történetet. A 2. részt máig az egyik legjobb fantasy regénynek tartom. Egészen a 7. részig óriási sebességgel faltam az oldalakat. Remek szórakozást nyújtott, a női szereplők kivételével, igazán nem is zavart semmi. Utána következett pár gyengébb regény, ahol azért már akadtak problémáim. Nők egyre elviselhetetlenebbek lettek, a történet pedig csak kínkeservesen vánszorgott előre, a 10. rész volt a sorozat mélypontja. Akkor éreztem először és utoljára, hogy talán érdemes lenne pihentetni. A későbbi részek ismét hozták a megfelelően magas színvonalt. Persze az íróváltás okozott pár változást. A történet magasabb sebességre kapcsolt, megritkultak a sokszor hosszadalmas és olykor unalmas leírások. Sanderson minden igyekezete ellenére sem pótolhatta Jordant, de mindent megtett és szerintem nem vallott kudarcot.
A két előző regényhez hasonlóan a befejező résszel is elégedett vagyok, sőt igazán nagyszerű pillanatokat éltem át. Talán pár részletet jobban kilehetett volna bontani, bár már így is rendkívül hosszú. Az egész regény lényegében az Utolsó csatáról szól. Kellőképpen részletes, olykor lenyűgözően látványos a háború leírása. Rand és társai rengeteg hőstett és önfeláldozás árán próbálják megállítani az Árnyék erőit. Picit meglepett Rand küzdelme, nem teljesen erre számítottam, de kétségtelenül pozitívan értékelem.
Továbbra is rendkívül tetszik a regényekben használt mágia. Jordan is remekül alkalmazta, de úgy vélem, Sanderson még lenyűgözőbb volt. Amit Androl a Kapukkal művel, az elképesztően szórakoztató.
A végkifejlet sem okozott csalódást. Az utolsó mondat elolvasása után picit szomorú voltam. Nagyon sajnálom, hogy véget ér ez a lenyűgözően hosszú sorozat. Biztos újraolvasom majd.
Nagyszerű fantasy sorozat, ami ugyan távolról sem hibátlan, de mindenképp érdemes elolvasni.

Lisie87>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.

2004-ben kerültem kapcsolatba a sorozattal és bevallom, volt úgy a történet közepe felé, hogy azt gondoltam, hogy soha nem fogom megtudni, hogy mi lesz az Utolsó Csatában.
De mindennek eljön egyszer az ideje, és a vége… *szipp-szipp*
Az előző két rész extra kedvenc volt. Ezt is nagyon szerettem, de mégsem éreztem olvasás közben, hogy ebből kedvenc lesz, leszögezem, nem azért, mert rosszul lett megírva, hanem mert sok számomra kedves, vagy szerethető karakter halt meg, nem is beszélve arról a sok emberről, akik életüket áldozták, hogy az Árnyék ne győzedelmeskedjen a világ fölött. Ahogy az igazi epikus fantasykban, minden győzelemnek nagy ára van. Nagyon nagy!
Kiemelném hatalmas pozitívumnak azt a hangulatot, amit az írónak sikerült létrehoznia. Voltak részek, ahol szabályszerűen borzongott a lelkem, annyira megérintett. Hősiesen bevallom, volt, hogy könnyeket is hullattam olvasás során! :)
Rettenetes nagy munka, sok ötlet, továbbra is remek karakter és egy nagyon jó befejezésnek voltam részese.
A szél nem a vég volt. Az Idő Kerekének forgásában nincsenek kezdetek és végek. Mégis, a szél egyfajta véget jelentett.

Nevox>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.

Véget ért egy korszak az életemben, mégpedig az a kor, amikor az Idő Kerekét olvastam. Korébbi köteteinél is volt mikor panaszkodtam, felróttam a hibáit, de sokan modnták, higy a befejezésért érdemes kitartani, meg egyébként is remekmívű fantasy.A befejezés minden várakozásomat túlszárnyalta. Egy nap alatt lenyomtam 400 oldalt félretéve minden mást, valami elképesztő módon lekötött.
Tizennégy könyvön keresztül követtem Rand, MAt, Perrin, Nynaeve, Egwene, Elayne, Lan és társaik történetét. Több szereplőt, mitn Matet, Randet vagy Nynaeve-t, Lant, annyira megkedveltem, hogy szinte fáj, hogy vége. Láttam, ahogy egy kis eldugott vidékről származók hősök felkerekednek, sok viszontagságon át fejldőnek, szembenéznek a sötét erőkkel mind a viléágban, mind magukban, rátalálnak saját értékeikre és tetteik képesek megváltoztatni a világ folyását. Közben megismerjük Jordan szeretett és hihetetlenül részletesen kidolgozott világát, annak múltját, legendáit, történetét. Látjuk birodalmak feltünését, ősi népek eljövetelét, kötések felbomlását, politikai csatározásokat, machináciüókat és hihetetlen élményszerűséggel megrajzolt csatákat. Jordan tud és akar mondani valamit a világról, az emberekről, az erkölcsről és a felnőtté válásról, arról, mit jelent a felelősség és a fény és árnyék.
Az utolsó könyv voltaképpen nem más, mint a konklúzió, az Utolsó Csata leírása, kisebb megszakításokkal. Valami elképesztő ereje van, érezzük a súlyát minden lépésnek,ütközetnek. Eposzi, hőies, sorsfordító az egész, vagy ahogy Thom írta, félelmetes. Minden szál összeér és a Sárkény szembeszáll a Sötét úrral, aminek a végkimenetele tényleg elementáris erejű. Vannak veszteségek, elesnek szereplők, mindenkét oldalról, több halált bevallom megsirattam, de Rand szála az valami hátborzongatóan hatásos, libabőrös voltam a végén.
Csodálatos, tiszta, elemi erejű high fantasy, amolyan őskövület a mai grimdarkos irány között, egy ittmaradf dinoszaurusz emléke egy olyan korról amikor még egyszerűbb, tisztább volt a fantasy, talán kissé naivabb is.
Azért itt látszik, hogy a mágiát Sanderson mennyivel ügyesebben kezeli, a csataleírások némelyike erősen emlékeztet a Ködszerzet bizonyos részeire, de lényeges, hogy az egész ütközet filmszerű, rendkívül látványos és végig izgalmas, valamint jól visszaadja milyen a háború, milyen lehet egy ekkora csatában egyszerű katonának, vagy éppen vezérnek lenni.Látszik, hogy Jordan megjárta a háborút és tudja mit tesz a fiatalemberekkel belül.
A vége engem erősen emlékeztet a Sárkánydárda krónikák befejezésére, mér ami a mondanivalót illeti, vagyis a válasz megértését.
Minden hibájával együtt mindenki ajánlom aki szereti a fantasy-t, mivel szerintem belátható időn belül nem lesz még egy ekkora eposz, mint Az Idő Kereke. Felemelő, eposzi, és fenséges, tiszta high fantasy. Életem végéig velem marad.

2 hozzászólás
Profundus_Librum>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.

„Esküszöm a kegyelemre és a lehullott zászlókra”, hogy a sorozat messze a legjobb részével zárult! Talán elfogult vagyok kicsit ezzel az epikus történettel, de tény, hogy már a bevezető olvasása közben éreztem a lelkemet elöntő pátoszt, sőt, a szemem egy-két jelenet alatt szabályosan bekönnyezett. Ha már olvastátok az előző részeket – ez körülbelül tizennégyezer oldalnyi kötődést jelent –, nem kell magyarázkodnom, miként eshetett meg ilyen csúfság egy tapasztalt fantasy-fogyasztóval. Ha pedig még nem volt szerencsétek egy részhez sem, akkor hiába is magyarázkodnék. Persze azért megteszem.

A fantasy zsánerén belül a nagyszabású epikus történetek a kedvenceim – hogy mágia van-e, vagy nincs benne, az nem is számít –, amikben sziklakemény elkötelezettségű, megingathatatlan (általában) hétköznapi hősök apró csoportja száll szembe a legyőzhetetlennek tűnő akadályokkal. A történet előrehaladtával a kalandok sokasodnak, a kilátástalanság elviselhetetlen mértékűvé duzzad, miközben a hősök csapata lassan elfogy. Amennyiben a szerző a történetet képes hihetően, tökéletesen megalkotott szereplőkkel és egy élő, lélegző, történelemmel, legendákkal és próféciákkal rendelkező világban életre kelteni, akkor engem megfogott. Ezen tovább javíthat, ha még a stílusa sem ponyva, sőt, humora egy kicsit sötét, és a feszültséget sem béna akciójelenetekkel kívánja fenntartani, hanem vagy „intellektuális” (politikai) csatározásokkal, amik csak a háttérben folynak, az olvasó számára épphogy csak érzékelhetően; vagy valami brutális háborúba kalauzol el, amit aztán filmszerűen képes is életre kelteni a lelki szemeim előtt. Eme kívánalmaimat kiszolgáló szerzők – David Gemmell, Steven Erikson, Frank Herbert, Mark Lawrence vagy éppen Robert Jordan – válnak aztán a kedvenceimmé. Az Idő Kereke sorozat első tizennégy részének végigolvasása után nem féltem, hogy csalódás lesz a lezárás, de A fény emlékezete minden várakozásomat felülmúlta.

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2014/07/robert-jorda…

8 hozzászólás
ftamas>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.

Elérkezett az utolsó kötet és eljött az utolsó csata is. Egy nagy háború, mely az utolsó csatával zárul. Ez a rész tömegeket mozgat meg. Az utolsó csata egy nagy sakkjátszma, teli stratégiával, meglepetésekkel és áldozatokkal. Bárki is győz, áldozatok lesznek mindkét oldalon. Megmutatja, hogy hiába bír valaki nagy hatalommal, attól még elbukhat és bár a hatalma nagy, attól még ő is ember.
Megmutatja azt is, hogy mind Jordan, mind Sanderson zseniális. Nem lehet tudni, hogy melyiküknek mennyi része volt a könyvben, de tény, hogy nagyszerű művet raktak elénk.

Sokaknak nem tetszettek a női karakterek, nekem 3 kedvencem is volt: Aviendha, Nyaneve és Moiraine.

Egy valami nem tiszta, aki rájött, az megsúghatja:
spoiler

1 hozzászólás
Voorhees>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.

Egy ilyen monumentális sorozat elolvasása után nehéz bármit is írni. Ilyenkor mindig elfog a veszteség érzése. A szereplők szinte már a hétköznapok részeivé váltak„ és hát ilyenkor olyan érzése van az embernek, mintha kedves barátoktól venne búcsút.
Ettől függetlenül fergeteges volt. Az előző kötetben megindított trallok támadásokkal már kezdetét vette az Utolsó Csata, melynek megvívására e könyv lapjain került sor. Az igazat megvallva néha kicsit untam már a harci cselekmények leírását, de ilyenkor mindig az író egy huszárvágással megoldotta, hogy izgalmas maradjon a cselekmény.
Nagyon látszik, hogy ennek a könyvnek nagy részét már Sanderson írta. Egyértelműen felismerhető a stílusa. Ami nem baj, mert ismét bizonyította, hogy nem hiába tartják korunk egyik legkiemelkedőbb tehetségének.
Nem lehetne semmit írni a cselekményről úgy, hogy ne lőném le a poént, így inkább nem írok semmi lényegbe vágót. Csak egy dolog: fantasztikus volt. Az utolsó lapokon már nagyon bántam, hogy vége. És bár én semmit sem szoktam újraolvasni, ezzel a regénnyel egyszer lehet mégiscsak kivételt teszek. Zseniális alkotás. Köszönet érte, Mr. Jordan, Mr. Sanderson!

Igazából azonban két kérdést nyitva hagytak: Az egyik, hogy mi lett Galina-val és a shaido aielekkel?
A másik, hogy végül mi lett Asmodean sorsa? Shaidar Haran Lanfear-el együtt visszahozta, mégsem találkoztunk vele többet. Ha már itt tartunk, Shaidar Haran sem tűnt fel. Lehet hogy ezeket a szálakat véletlenül elfelejtették elvarrni.

7 hozzászólás
donzella P>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.

Egy ilyen nagyívű sorozathoz nem lehet elég méltó értékelést írni.
Főhajtás Jordan előtt és főhajtás Sanderson előtt.

Jordan nagyon is egyedi világot épített fel, de kihívás a javából. Ez pedig nemcsak az oldalak számában mérendő, hanem az író – mai szemmel – igencsak lassú mesélői stílusával is. Be kell vallanom többször felmerült, megállok, elég volt – a sok-sok leírásnak köszönhetően. Arra fel kell készülni, hogy egyes eseménysorozatok, akár részeken keresztül is húzódhatnak.

Sanderson nagy gondossággal fejezte be Jordan munkásságát, odafigyelve arra a szerkezetre, megszokott nyitányokkal és zárásokkal, amelyet már az utolsó három részre teljesen természetesnek vesz az olvasó.

Ha Jordan keze alatt tanultak a szereplők, akkor Sanderson-nal léptek felnőttkorba és cselekedtek, kiforott a személyiségük és némi humorral is fűszereződött. Erre pedig igen nagy szükségük volt, hölgyeknek, uraknak egyaránt.

A mágia sajátosságának köszönhetően a női karakterek fensőbbségük megingathatatlan voltában táncolják végig az út egy részét (sokszor idegesítő, hajtépő módon), amíg a talpraesett férfiak igyekeznek minél nagyobb sugárban kikerülni őket. Az egész történet pedig kifordítja mindet, a hatalomra vágyókat letaszítja, az élni akarókat megtöri, a felelősséget és vezető szerepet kerülőket pedig pont ezekbe kényszeríti bele.
Minden szereplőnek bebizonyítja, hogy át fogja lépni a saját határait, és a „soha” az csak egy szó, de nagyon nehéz betartani, szabadságban, szerelemben, küzdelemben, rabságban.

A legtöbb fantasy, ahol a jó és rossz között dől el a világ sorsa, egy epikus összecsapásban valósul meg, de most nem tudnék még egy címet mondani, ahol ennyien indultak csatába, haláluk biztos tudatában.

A karom lesz a kard…
A keblem a pajzs…
Megvédem a Hét Tornyot…
Visszatartom a sötétséget…
Szilárdan állok, ha mindenki más el is esett.
Al Chalidholara Malkier!

nrb>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.

Így érezheti magát egy aes sedai, miután meghalt az őrzője, és eltűnt az érzelemcsomag a tudata mélyéről.

Ez járt a fejemben, ahogy befejeztem a könyvet. Annyira hozzám nőtt a mindennapokban, állandó társam volt, több, mint fél éven keresztül. Nem számított, hogy mi történt, volt egy biztos pont, amihez mindig visszatérhettem. Mindig csupán egy karnyújtásnyira voltak tőlem Rand és a többiek. És most vége.

Sokan nagyon jól leírták előttem, hogy mit is várhatunk ettől a sorozattól, ha belekezdünk. Én csupán néhány, számomra lényeges dolgot említenék meg:

1. Jordan egy lángelme volt, mesterien szőtte a cselekményt, mozgatta a szereplőket, alakította a világot. Igaz azonban az is, hogy kicsit régebbi stílust képviselt, hosszú leírásokkal (főleg ki milyen ruhában feszített). Ez már az első pár könyv után is idegesítő volt, de a végére egyre rosszabb lett.

2. Sanderson megjelenése egyértelműen jót tett a sorozatnak. Ráncba szedte a szereplőket, sokkal vizuálisabbá tette a jeleneteket, és modernizálta (felgyorsította) a cselekményt. A mellékszereplők is sokkal kidolgozottabbak lettek, miközben levetették régi rossz szokásaikat (Talmanes vagy Nynaeve pl). Olyan érzés volt Sanderson könyveit olvasni, mintha egy régi filmet digitálisan felújítottak volna, és kivágták volna belőle a töltelék jeleneteket.

3. Az utolsó három könyvben mennek végbe a legnagyobb karakterfejlődések is. High fantasy a javából. A mágiarendszer alapból is jó volt, de Sanderson mesterien ért ahhoz, hogy továbbfejlessze ezeket az elemeket úgy, hogy hű maradjon az eredeti rendszerhez. Élmény volt olvasni. (Androl)

4. Sok-sok eredeti ötlet. Tetszett, hogy nem csak egy kontinens népe volt jelen végig, hanem bevonták a többieket is.

5. Katarzissal felérő fejezetek, amik olyan valamit mozgattak meg bennem, amelyre egyetlen más könyv sem volt képes soha.

És ez még nem a vég, mert bármikor elővehetem a könyveket újra, de mégis, ez az értékelés egyfajta véget jelent.

ui.: ****** Amazonnak, hogy egy ilyen gyenge sorozat adaptációval becstelenítette meg ezt a nagyszerű regényfolyamot.

Mirk P>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.

Véget ért a Harmadik Kor, és vele együtt az epikus fantasy, számomra legnagyszerűbb alkotása is. Rászántam egy hónapot, hogy elejétől-végéig elolvassam az egész sorozatot és ahogy illik is, még mindig a hatása alatt vagyok. Kritizálták sokan, köztük én is, de tudjuk, hogy semmi sem tökéletes. Ahogy kiderül a könyből is, nem sokat ér a Fény, Árnyék nélkül.
Oldalak ezrein át fokozódott az Árnyék nyomása a világon és a rengeteg szereplőn, mire elérkeztünk az Utolsó Csatához. Amely egyszerűen kolosszális volt. A Fény erői bizony véreztek és szenvedtek. Búcsút vettünk sok jó embertől. Azonban a Tarmon Gai'dont nem vívhatja meg egyetlen ember és áldozatot sem csak tőle követel a Minta.
A végkifejlet pedig egyszerűen… katarzis.
spoiler

1 hozzászólás
Boglárka_Tóth>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: A Fény emlékezete I-II.

A sorozat első kötetét 1998-ban adták ki először magyarul. Mivel az epikus fantasy a kedvenc alzsánerem a zsáneren belül, hamar rákattantam a sorozatra, de annak idején nem gondoltam volna, hogy közel húsz év múlva fogom befejezni. Ez valami irgalmatlan hosszú idő. Monumentalitásban veri a Trónok harcát, és nem biztos, hogy jó döntés volt ennyire elnyújtani a sztorit.Sőt, az író részéről biztosan nem, hiszen tudjuk, hogy az utolsó köteteteket már nem ő írta. A megszületésben lévő regényfolyam túlélte alkotóját.
Van valami mértéktelenség nekem ebben az egészben, ami a záró kötetben csúcsosodik ki, hiszen az kizárólag az Utolsó Csatáról szól cirka 1300 oldalon keresztül. Úgy, hogy a csata felvezetése, a seregek gyülekezése már az előző kötetben megtörténik.
A helyzet az, hogy az időbeli elnyújtottság és az irgalmatlanul sok mellékszereplő miatt alig tudtam követni a sztorit (nem csak most, már jó régóta) – egyszerűen nem voltam képben számos szereplővel kapcsolatban, csak valami halvány sejtésem volt, hogy ismerősek. Szóval ez nekem már túl sok volt. Ennek ellenére végig tudtam olvasni viszonylag jó iramban az utolsó részt, mert azt nem állítanám, hogy unalmas lett volna, viszont a folyamatos öldöklés egy idő után elveszti a hatását. Egyik akció kioltja a másikat, a folyamatosan kitartott csúcspont miatt nincs igazi csúcspont, nincs igazi katarzis.
Ennyike a bajom vele.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Lisie87>!

Lan megveregette Mandarb nyakát.
– Nemsokára megpihenünk, barátom! – suttogta az állatnak. – Megígérem!
Mandarb felhorkant a sötétben, és a közelben több ló is felnyerített.
– Lesz saját otthonunk – folytatta Lan. – Az Árnyék legyőzése után Nynaeve meg én visszafoglaljuk Malkiert. Újra teremni fognak a földek. Megtisztítjuk a tavakat. Zöld lesz a mező. Nem lesznek trallokok, akik ellen harcolnunk kéne. Gyerekek fognak felülni a hátadra, öreg cimborám! Békességben töltheted el a hátralévő napjaidat. Reggeltől estig almát ehetsz és a legszebb kancák várnak rád!

537. oldal

Kapcsolódó szócikkek: al'Lan Mandragoran · Malkier · Mandarb · Nynaeve al'Meara · trallok
6 hozzászólás
Lisie87>!

Ha nem tanulsz a vereségeidből, akkor azok fognak uralkodni rajtad.

591. oldal

Khool>!

Ha nincs választásod, akkor igazából nem is vagy ember. Csak bábu…

II. kötet 645. oldal, Epilógus - A válasz megértése

Lisie87>!

Ha nem sikerül…szeretném, ha tudnátok, büszke vagyok rátok! Mindannyiótokra. Ha ezen túljutunk, bármikor nyitva áll előttetek az otthonom ajtaja. Akkor majd megiszunk egy-két üveggel al'Vere mester legjobb konyakjából. Visszaemlékezünk az elesettekre és elmeséljük a gyermekeinknek, hogyan vetettük meg a lábunkat, amikor megfeketedtek a felhők és haldokolni kezdett a világ. Elmondjuk nekik, hogy vállvetve álltunk. Nem volt cseppnyi rés sem, amin keresztül az Árnyék átjuthatott volna.

413. oldal

Lisie87>!

– Tiszteletben tartom a döntésedet, hogy harcolni akarsz. Mindannyian ezt tesszük. Amikor idevonultál azzal ezreket lelkesítettél fel. Talán ez nem is állt a szándékodban, ám a Kerék ezt az utat szőtte köréd. Ha egy férfi elszánta magát arra, hogy igazságot tesz, akkor ezt nem lehet félvállról venni. Ugyanakkor eljöhet az a pillanat is ,amikor fel kell adni a terveinket és megnézni, hogy mi a legfontosabb.

318. oldal

Lisie87>!

– Az Újjászületett Sárkány még hallani fog erről.
– Jómagam azt hallottam, hogy bármelyik pillanatban útra kelhet Shayol Ghul irányába – válaszolta Androl. – Csatlakozni fog hozzá, hogy benyújthassa a panaszát?
Lyrelle összeszorította a száját.

599. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Shayol Ghul · Újjászületett Sárkány

A sorozat következő kötete

Az Idő Kereke sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Peter V. Brett: A Rovásember
Michael J. Sullivan: Mítoszok kora
Victoria Aveyard: A kettétört birodalom
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
John Gwynne: Az istenek árnyéka
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek
Stephanie Garber: Finale