Álmok ​tőre I-II. (Az Idő Kereke 11.) 59 csillagozás

Robert Jordan: Álmok tőre I-II. Robert Jordan: Álmok tőre I-II. Robert Jordan: Álmok tőre I-II. Robert Jordan: Álmok tőre I-II.

Az ​Idő Kereke forog, jönnek-mennek a korok. Emlékeket hagynak maguk után, melyek lassan legendává halványulnak, majd mítosszá. Végül a mítoszt is rég elfelejtik, mielőtt a kor, melyből ered, visszatérne. A Kor vége közeleg, a Sötét Úr szorítása egyre erősebb a világon. A valóság fátyla elvékonyodik, és holtak járják az utcákat, a romlás pedig az Egyetlen Hatalom védelmén is áthatol.

Perrin a Seanchan Birodalom hadseregéhez fordul segítségért, hogy kiszabadíthassa a shaidók fogságában sínylődő Faile-t, de a felesége maga is szökni készül az Újjászületett Sárkánnyal dacoló aielektől. A fogoly Piros nővér, Galina, azonban mind a kettőjüket becsapja, hogy saját maga megmenekülhessen.

Mat továbbra is Valan Luca társulatával vánszorog északra, a szabadság felé, de nem csak a rejtőző aes sedai-ok, egykori sul'dam-ok, szökött rabszolgák és renegát seanchanok nehezítik meg az életét. Szembe kell néznie Tuonnal, a Kilenc Hold Leányával, és el kell nyernie leendő felesége… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Delta Vision, 2017
1118 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952160 · Fordította: Körmendi Ágnes
>!
Delta Vision, 2017
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952177 · Fordította: Körmendi Ágnes
>!
Delta Vision, 2017
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952184 · Fordította: Körmendi Ágnes

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Az Idő Kereke

59 tag · 287 karc · Utolsó karc: 2023. január 12., 12:47 · Bővebben


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Elayne


Kedvencelte 13

Most olvassa 4

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nevox>!
Robert Jordan: Álmok tőre I-II.

Bár Az Idő kereke sorozat kötetei mind masszívak és lassan lehet velük haladni, ezzel azért haladtam ilyen tempóban, mert ez az utolsó, amit Jordan írt. Elképesztő,ahogy a történetszálakat lezárja, 3-4 köteten át viszi őket és eljön a végkifejlet. Ebben a részben elkezdődik a végjáték, egyre több jel utal az Utolsó Csata eljövetelére, jóllehet a Kitaszítottak alig bukkannak fel benne, mégis egyre inkább érezzük, hogy megromlik az étel, halottak kelnek fel, és megváltozik maga a valóság is, közeledik a korszak vége. Nagyon jól alakul Mat szála, öröm olvasni róla, de Perrin is végre csatába megy Faile-ért, ami szintén lezár egy nagyobb cselekménysort, ahogy Tuan és Mat szerelme is. Egwene nem szerepel sokat benne, de annál érdekesebb ahogy a Fehér Torony fogságában novíciaként is küzd a méltóságáért és azért, hogy ismét egy legyen a Torony. Elayne Andorban próbál a nemesi házak, trónkövetelők, és a Fekete ajah között elevickélni azért, hogy békét teremtsen a királyságban és szerencsére ez a történetszál is révbe ér, minden adott, hogy megkezdődjön a felvezetés az Utolsó Csatára.
Ebben a kötetben nagyon sok az ütközet, ráadásul nagyon emlékezetesek, igazán jól megírt, átélhető csaták, melyeknek mind komoly tétje van, különösen Perrin rohama a shaidók ellen sikerült briliánsra.

Habók P>!
Robert Jordan: Álmok tőre I-II.

Kezdenek végre összeérni a szálak – ebben a kötetben több „fejeződik” be, mint amennyi elkezdődik (bár az utóbbira is van példa). Ami nekem tetszett, hogy végre Mat, a felelőtlen kisfiú, aki mindig csak bajba kerül, megérett, már nemcsak saját magát képes kirángatni valahogy a következmények alól, hanem mások sorsát is felvállalja, már nemcsak belekap valamibe, vagy csinál valamit, mert muszáj, hanem tervez, intéz, írányít. spoiler Egwene is érdekes helyzetbe kerül – nagyon magas pozícióból kerül nagyon alacsonyba, és elsősorban önmagával kell megküzdenie. A többiek élete a „megszokott” – csaták, intrikák, életveszélyes helyzetek.

ftamas>!
Robert Jordan: Álmok tőre I-II.

Ebben a könyvben Jordan váltott, nemhogy lezár egy szálat, de szálak sokaságát zárja le. Kicsit az egész sorozat olyan mint egy vulkán ahol a központi mag maga a Tarmon Gai'don. Ahogy megyünk lejjebb, egyre meredekebb és egyre közelít a végső csata.
Jordan a karakterek mestere. Az, hogy kinek mennyire tetszik maga a sorozat azon fog múlni, mennyire tetszenek maguk a karakterek. Szerintem lenyűgöző maga a világ és maga a történet is.
A könyvben jelentős szerepet kap Mat és Tuon, ami külön öröm, mert nagyon jól eltalált karakterről van szó. Ebben a kötetben sok a csata Matt,Perrin,Rand,Elayne és több harc, fekete nővérek,seanchanok, saidók ….
Minden adott, hogy egy fincsi kötet kapjunk, és kapunk is.

Mitha>!
Robert Jordan: Álmok tőre I-II.

Kevésbé volt átvezető kötet jellege, mint az előző kötetnek. Régóta húzódó történetszálak értek el végre valamifajta nyugvó- vagy fordulópontra (Tuon, Mat, Tuon és Mat, Elayne, Perrin). Izgalmas volt, és senki fejezeténél nem éreztem azt (leszámítva véletlenszerűen felbukkanó, többet szemszöget úgyse kapó mellékalakokat), hogy „jaj ne, őt most minek?”, pedig a korábbi regényeknél elő-előfordult bizonyos szereplők esetében.
Az is hozzátett az élményhez, hogy tudtam, ez az utolsó kötet, amit Jordan írt. (Persze ott van még az Új tavasz, de az mégse teljesen ugyanaz.) Valamiért – nem tudom megmagyarázni – mégis lassabban haladtam az olvasással, mint az eddigi kedvenc részeimnél, ezért 4,5 csillag.

Voorhees>!
Robert Jordan: Álmok tőre I-II.

Jordan utolsó könyve, amit a sorozatból saját maga írt meg. Terjedelmét és mondanivalóját tekintve sem marad el a sorozatban eddig megszokottaktól.
Az emberiség kora a végéhez közeledik. Az Utolsó Csata közeleg, és az Árnyék kiterjesztette a romlást a világra. Az élelmiszer gyorsan romlik, a valóság szövete elvékonyodik, holtak járják az élők világát, és több ezer éve álló építmények belső kialakításai változnak meg napról napra.
Egwene, az Amyrlin Trón a Fehér Torony fogságában igyekszik megőrizni méltóságát, valamint egyben tartani a lázadást, aláásni Elaida uralmát, és megakadályozni az ajah-ok szétforgácsolódását. A Tarmon Gai'don előtt a Fehér Torony a teljes megosztottság képét mutatja, a Fekete Nővérek és a kettészakadás aláásta és megtépázta a Torony becsületét. Egwene-ek nincs könnyű dolga a helyreállításban.
Elayne Caemlyn-ben küzd céljáért, hogy övé legyen a Rózsakorona és az oroszlános Trón. Dolgát az Árnyék cselszövései és saját szövetségeseinek makacssága is nehezíti. Terhessége következtében egyfolytában őrködnek felette. A fiatal aes sedai uralmát a város felett folyamatosan nehezítik a betörő zsoldoscsapatok. Elayne azonban nem tétlenkedik, és Birgitte, a Tengeri Nép valamint a Vérség segítségével egyszerre lép fel a Fekete ajah és a trónkövetelőkkel szemben.
Perrin élete másból sem áll, csak számolgatja a napokat, amióta nem látta a szerelmét, és szervezi a kiszabadítását. Küldetése folyamán Rand ellenségeivel kell megegyezésre jutnia, ha Faile-t szabadon szeretné látni. Mindeközben a shaidók táborában Faile sem tétlenkedik, szervezi szabadulását. Dolgát árulás nehezíti, végül egy mindent elsöprő támadásban összeérnek a szálak.
Mat úgy érzi, kifogyott legendás szerencséjéből: a cirkuszból kiválva ráakad ugyan a Vörös Kéz Bandája nyomára, azonban kellemetlen módon szembesül ismételten a seanchan fenyegetettséggel. Az örökké vidám ta'veren-nek ezúttal hadba kell vetnie hadvezéri képességeinek legjavát, miközben rádöbben, hogy a próféciák nem hazudtak, ráadásul szerelmes lesz.
Rand saját szenvedése árán tanulja meg, milyen veszélyes egyezkednie az ellenséggel. A három ta'veren-nek egyaránt az életére törnek a Kitaszítottak.
És miközben a világ inog, az Árnyék szorítása egyre erősebb, azért a Fény is ér el apróbb sikereket. Tuon visszatérésével Ebou Dar-ba talán egy olyan vezető kerülhet a seanchanok élére, aki alkalmas is rá.
Fél pont levonást csak azért eszközöltem, mert hajszálnyival kevésbé pörgött, mint a Tél Szíve vagy a Tőrök Útja, igaz, hosszabb is volt. Minden fejezeten látszott, hogy Jordan összevonja a szálakat, és a cselekmény lassan a végéhez közeledik. Sajnálatos, hogy nagy művét nem tudta befejezni. Kifejezetten kíváncsi vagyok, Sanderson hogy birkozott meg a folytatással.

Khool>!
Robert Jordan: Álmok tőre I-II.

Az előző részhez képest mérföldekkel jobb, telis-tele történésekkel és új fejleményekkel. A fő karakterek mind megjelennek, egyre fejlődnek, és érezhetően kezd az egész nagy történet a végéhez közeledni. Csatákból, fordulatokból nincs hiány, egy igen jól fogyasztható, pörgős része Az idő kerekének.

HorváthRichárd>!
Robert Jordan: Álmok tőre I-II.

„Hadd uralkodjon a Káosz Ura!”

Ez egy kifejezetten… erős kötet.

A cselekmény végig pörög, újfent sikerült Perrin és Faile szálait érdekessé tenni – Perrin és a seanchanok kapcsolatát igencsak hangulatosnak találtam –, és számos olyan karakter is lezárást kap, aki már jó ideje sodródott a történetben. A fejezetek befejezései rendkívül ütősek. Nálam eddig inkább az egyes kötetek lezárásai jelentették a „nagy katarzist”, itt viszont többször is heves reakciókat váltott ki egy-egy fejezet befejezése spoiler.

Bárhogy is, érezni, hogy Tarmon Gai'don már a küszöbön áll. Nem is csoda, ha RJ az utolsóként gondolt az ezt követő kötetre.

A szívem pedig vérzik erre a gondolatra, hisz ez az utolsó általa írt könyv a sorozatban. Úgy tudom, a lezáró három kötetben szerepelnek egész fejezetek, amiket ő írt meg, de a tudat, hogy végeredményben mégsem az ő teljes vízióját láthatjuk majd, már most elszomorít.

Tonhalszendvics>!
Robert Jordan: Álmok tőre I-II.

Sok érdekes vég, ami egyúttal kezdet is. Rengeteg miért, még több miért nem. Perrin szála több helyütt határozottan szívbe markoló volt, de spoiler
Még mindig nagyon izgalmas, hogyan zsonglőrködik a szerző a népekkel és a szokásokkal. Mindegyikükben van valami, ami dicséretes, és persze olyan is, ami megvetendő. Látványosan a seanchanok a legjobban a biztonság és az általános jólét megteremtésében, viszont a birodalmuk árnyéka még sötétebb, mint a többieké. Remélem, a Hollók Hercegének sikerül majd jobb belátásra bírnia a társaságot.
Mat továbbra is rendkívül szórakoztató, emellett felüdülés volt látni, hogyan csöppen vissza a régi helyzetbe, de már az új manírokkal.
És persze, Rand. A fickó szeszélyesebb, mint az áprilisi időjárás.

Az előző kötetek részletekbe menő leírásai itt is jelen vannak, ugyanúgy minden rezdülésről tudunk, ugyanakkor megjelenik az a csöpp apróság, hogy közeleg a végjáték, ezzel együtt felgyorsulnak az események. Sokkal több dolog történik, mint korábban. Pörgős kötet volt.


Népszerű idézetek

Khool>!

A lány sosem akart túl sokat. Csak hogy minden úgy legyen, ahogy szeretné.

Harminchatodik fejezet - Egy tölgyfa alatt, II. kötet, 477. oldal


A sorozat következő kötete

Az Idő Kereke sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Rothfuss: A szél neve
Peter V. Brett: A Rovásember
Michael J. Sullivan: Mítoszok kora
Christopher Buehlman: A fekete nyelvű tolvaj
Jeff Wheeler: The Queen's Poisoner – A királynő méregkeverője
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
R. A. Salvatore: Otthon