A ​tőrök útja (Az Idő Kereke 8.) 64 csillagozás

Robert Jordan: A tőrök útja Robert Jordan: A tőrök útja Robert Jordan: A tőrök útja

Az ​Idő Kereke forog, jönnek-mennek a korok. Emlékeket hagynak maguk után, melyek lassan legendává halványulnak, majd mítosszá. Végül a mítoszt is rég elfelejtik, mielőtt a kor, melyből ered, visszatérne.

A seanchanok elfoglalták Ebou Dart, de Nyneave, Elayne és Aviendha időben elmenekült. Caemlyn felé tartanak, hogy Elayne végre elfoglalhassa ősei trónját, ám útközben még a seanchanoknál is sokkal szörnyűbb ellenféllel kell szembenézniük.

Rand al'Thor most már Illian királya, és megesküdött, hogy nem hagyja, hogy a seanchanok bekebelezzék országát. Egyszer már legyőzte a tengerentúli hadsereget, de vajon most is sikerülni fog neki, miközben az asha'manek között már felüti a fejét az őrület?

Mindeközben a lázadó aes sedai-ok, és ifjú amyrlinük, Egwene al'Vere váratlanul szembekerülnek egy hadsereggel, amely meg akarja akadályozni, hogy Tar Valonba jussanak. De Egwene eltökélt szándéka, hogy megdöntse Elaidát, és újra egyesítse az aes sedai-okat. Még ő maga… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Delta Vision, 2016
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952009 · Fordította: Körmendi Ágnes
>!
Delta Vision, 2016
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952016 · Fordította: Körmendi Ágnes
>!
Delta Vision, Budapest, 2016
856 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952023Ö · Fordította: Körmendi Ágnes · Illusztrálta: Julie Bell

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Az Idő Kereke

45 tag · 274 karc · Utolsó karc: 2022. január 16., 14:51 · Bővebben


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Lews Therin Telamon


Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

Habók P>!
Robert Jordan: A tőrök útja

Megint egy a jő részek közül, talán a viszonylagos rövidsége miatt. Kevesebb volt a részletes leírás, több az esemény, illetve az események előkészítése. spoiler De most már kezd zavaró lenni ez a sok szereplő, borzasztó nehéz mindegyikre emlékezni. Persze, mutató van, de csak a fontosabbakra – azokra meg úgyis emlékszem. De a kisebbekről nem mindig tudom, hogy épp kinek az oldalán állnak. (De majd a következő hónapban/kötetbeből kiderül…)

Nevox>!
Robert Jordan: A tőrök útja

Nem lehet nem szeretni Jordan stílusát, mesélő vénáját és azt a szeretetet,amit a világa iránt táplál. Ez a kötet meglepő módon rövidebb volt, mint az előzőek, de sajna elég kevés dolog történt benne, sajna nagyon sok az aes sedai-ok belpolitikája, ami érdekes lenne, csak nem 300 oldalon keresztül. Ebben a könyvben nagyon sok volt a női nézőpontkarakter és nem mindegyik elég érdekes, példának okáért sokkal többet olvastam volna a Viharok táljának felhasználását követő eseményekről és talán érdekesebb lett volna Tar Valon ostroma , mint az oda vezető út és a sok szenvelgés.
Ugyanakkor borzasztóan bejött Rand szála, a csata a seanchanokkal nagyon hangulatosra sikeredett, ahogy Rand hatalmának növekedése és az ezzel járó kérdések. Megint olyan cliffhangerrel ért véget, ami után várom a következő részt. Mindezekkel együtt, mintha egy sorozatot olvasnék könyvben, kevés nagy csatajelenettel és rengeteg szereplők közötti interakcióval. Tetszik, hogy olyan karaktereket hoz elő Jordan a semmiből gyakran, akiket két könyvvel korábban elhagytunk, szóval résen kell lenni, gyakran visszalapozni. Nem érdemes túl nagy szüneteket tartani az egyes részek között, mivel az egyes szálakat a Mintába Jordan úgy szövi bele, mintha a könyv elején lett volna szó róla. Borzalmasan sok szereplővel dolgozik és ez teljesítmény, pláne, hogy tényleg be is fejezte a szériáját, amit nem mindenkiről lehet elmondani.

8 hozzászólás
kecske>!
Robert Jordan: A tőrök útja

Az Idő kereke az elmúlt egy év alatt a legtöbbre tartott könyvsorozattá nőtte ki magát a szememben. Magával ragadó történet, fantasztikus kultúrák, szeretett és éppen csak elviselt karakterek hada, Nem csak terjedelemben, hanem minőségben is felülmúl mindent számomra.
Sajnos viszont ez a kötet nem tudott annyira lekötni, mint a korábbi részek. Ezért a 3,5 csillag. Természetesen én is tudom, hogy nem lehet folyamatosan maximumon tartani az izgalmakat, a nagy fordulatokat, eseményeket meg kell alapozni, és nem is állítom, hogy ne lettek volna kiemelkedő részek ebben a könyvben sem. A Viharok táljának használata, illetve az azt követő jelenet feszes volt és izgalmas, összességében viszont a könyv 70%-át untam. Rengeteg volt az aes sedai politika és sajnos azt tapasztaltam, hogy kezdem elveszíteni a fonalat. Nem készítettem jegyzeteket minden karakterről, így a töménytelen mennyiségű karakter közt elvesznek az imitt-amott felbukkanó nevek, nehézséget okoz a rengeteg személyt elhelyezni a történetben, a függelék pedig nem segít, a wikipedia pedig használhatatlan ha nem akarja az ember, hogy spoilerbe fusson.
Egyszerűen túl sok a név, túl sok a motiváció és túl nagy a tudatlanság, úgy éreztem magam ettől a könyvtől, mint a csordultig tömött villamoson, tömeg amelyben elvész az egyén, beazonosíthatatlan arcok és nevek tucatjai. Így viszont számomra elvész a tárgyalások és ármánykodások súlya, azaz üres érdektelen szöveggé válik a könyv nagy része.
Tudom, hogy részben ez a nem tökéletesen működő memóriám okozta hátrány, azonban végig azt éreztem ennél a kötetnél, hogy hibáztam amikor nem kezdtem el korábban jegyzeteket készíteni magamnak.
Ennek folytán lassan is haladtam a könyvvel, csak döcögtem vele, a végjáték pedig hirtelen jött, és gyors volt, nem is ütött akkorát.
Az utolsó fejezet és a következő rész fülszövege viszont pillanatok alatt visszaadta a lelkesedésem az Idő Kereke iránt, újfajta izgalmakat sejtet, amik nagyon rám férnek a Tőrök Útja után.
A Deltás kiadásról annyit, hogy itt a terjedelem nem indokolta feltétlen a kettébontást, egy minőségi nyomdában készült 7-800 oldalas könyvet puhafedelesben is lehet jól kezelni,

Devalyn>!
Robert Jordan: A tőrök útja

Gondolkoztam a csillagozáson, végül megkapta az ötöt ("na, takarodjon, vigye az ötösét, de remélem, a következő feleleténél összeszedi magát"). :)
Érdekes, hogy a Trónok harcánál számon tudtam tartani a karaktereket, itt viszont kezdem elveszíteni a fonalat. Néha vissza is kellett olvasnom, rengeteg a hasonló név. A Viharok tálja résznél Reanne és Renaile miatt lapoztam vissza párszor. Ezen kívül már nehezemre esik megkülönböztetni egymástól a sok „Saraile” aes sedai-t és „Seraine” tudós asszonyt (a nevek nem valósak, csak ex has :)), akik egy-egy jelenet erejéig lépnek be, aztán majd két könyvvel később előkerülnek, és emlékezni kellene rá, hogy épp mit szervezkedtek. Jó lenne egy részletes mutató a végén, amiben mindenki szerepel egy-egy mondat erejéig. Rákeresni persze nem merek, mert tuti elspoilerezem magamnak, szóval ez majd egy újraolvasásnál esetleg kitisztul, addig is haladok tovább a sorozattal.

ftamas>!
Robert Jordan: A tőrök útja

Újabb Jordan történet. Újabb jó Jordan történet. Jordan világa nagy jó és nagyon felépített. A karakterei szerethetők. Egyszer azt hiszem Raul Reiner írta róla, hogy ha Jordan bevezet egy karaktert, akkor szinte rögtön lehet tudni, hogy az férfi vagy nő, akár leírás nélkül is. Ezt tökéletesen igaz. Sokk karakterrel dolgozik, de a karakterei jók.
Közben pedig az idő kereke forog és ebben a kötetben is történik valami nagyszabású. Jellemző a könyveire egyébként, hogy szinte hallom a dobpergést, hogy a következő kötetben vége lehet, pedig nem, van még egy pár… Nagyon jó könyv, mindenkinek ajánlom.

Mitha>!
Robert Jordan: A tőrök útja

Éppolyan jó, mint az előző kötet – leszámítva azt, amiért már ott is levontam a fél csillagot.
Kellemes meglepetést jelentett, hogy nem húzódott el a Viharok Táljának használata – azt persze már a következő rész cím is sejtette, hogy itt sor kell kerüljön rá, de azt hittem, majd csak a könyv vége felé lesz esedékes.
Minden szál izgalmas volt, az épp csak felvillantottak is, például az, mit csinál mostanság Logain – és mindnél sajnáltam mikor félbeszakadt, hogy csak egy későbbi kötetben folytatódik majd.
Azt, hogy Rand melyik énje kerül előtérbe itt, elég szépen előrevetítette a reakciója az előző rész végi éljenzésre, pláne, hogy most Min se volt mellette, hogy visszafogja. Nem zavart annyira a viselkedése, mint korábban, mikor változni kezdett ebbe az irányba, de azért szerencse, hogy akad a szálán pár kifejezetten jó mellékszereplő: Bashere-t például imádom, az asha'manek érdekesek, Lews Therin pedig elég szórakoztató, ha épp nem gyilkolni vagy meghalni akar.

Kopac>!
Robert Jordan: A tőrök útja

Talán ez tetszett a legjobban az eddigi részek közül. Amiért a fél csillagot bukta nálam az az, hogy a vége rettenetesen összecsapottnak tűnt nekem. Az utolsó pár oldalon több esemény történt mint előtte z egész kötet során. Igaz ugyanakkor, hogy így olyan izgalmas lett, hogy szinte azonnal elkezdtem olvasni a következő kötetet!

Durae_Yd_Rusaddir>!
Robert Jordan: A tőrök útja

Igazából, egy „szokásos” Idő Kereke – halad előre a történet, lassan, monumentálisan, de megállíthatatlanul, ahogy a Kerék szövi a mintát. Ebben nem sokban különbözik a megelőző kötetektől – lényegében a már jól ismert cselekményfolyam egy újabb állomása – aki idáig jutott az olvasásában, ismeri és szereti Jordan lassan áramló stílusát, bőbeszédű leírásait, annak tetszeni fog, aki viszont nem olvasta az előzményeket, az igencsak keveset fog érteni belőle. Nem, az Idő Kereke egyes kötetei önállóan aligha érthetően és élvezhetőek különösebben.
A kötet pozitív vonását talán egy-egy mellékszál, s az ott megjelenő szereplők adják: a határvidék uralkodói, vagy a seanchanok.

Millefo>!
Robert Jordan: A tőrök útja

A kis falusi kompánia minden tagja felnőtt – nagy hatalommal bíró férfi, nő, mágus, király, hadvezér lett belőle. Ez a rész ehhez mérten helyezi át a hangsúlyt a stratégiára és a politikára a csetepaték helyett. Kicsit ez is túl van nyújtva, de a történet lényeges, és a sorozatot egybe olvasva már látom, hogyan szövi egybe a történelem fonatát az idő kereke.

Voorhees>!
Robert Jordan: A tőrök útja

Zseniális. A Hódít az árnyék után ebben a kötetben ismét igazán megmutatta Jordan az igazi arcát.
Ami a legjobb a regényben, hogy nem a szokásos lassan előre haladó stílus, hanem kicsit jobban pörgeti az eseményeket, mindeközben hihetetlen jelenetekkel és izgalmakkal bombázza az olvasót.
Talán Rand síkján történik a legtöbb cselekmény. Számomra egyáltalán nem szimpatikus Lews Therin visszatérése, jobban tetszett Rand, mikor normálisan működött az elméje. Mikor azt olvastam, hogy hónapok óta nem hallott hangokat, azt gondoltam végre, talán most nem fog szenvedni miattuk. Hát de. Azonban korántsem ez a legborzasztóbb esemény a regényben, ami az Újjászületett Sárkánnyal történik.
Tetszett, hogy nem várt a regény végéig azzal, hogy nekimenjen a seanchanoknak. Ugyanígy nagyon jó volt Nynaeve és Elayne síkján, hogy a Viharok Táljának használatára sem kellett sokat várni. A két fiatal aes seadai története is rengeteg izgalmat tartogatott.
Egwene síkja sem maradt el a többiektől, sőt, igaz, itt leginkább elméleti csatározásokat olvashattunk, viszont Jordan remekül ábrázolja, ahogy a fiatal Amyrlin fokról fokra lassan, de biztosan ragadja magához a hatalmat a jóval idősebb és tapasztaltabb aes sedai-okkal szemben. Jordan politikai és elméleti érzékét is megcsillantotta ezeknél a fejezeteknél.
A csatajelenetek horrorisztikusak. Úgy röpködnek a végtagok, és folyik a vér mintha már szerves része lenne a világnak. És ahogy a szereplők egyre inkább haladnak a Tarmon'gaidon felé, ez egyre inkább így is lesz.
Jordan behozott egy két új szálat is a történetbe, Faile és Perrin síkján, ahol talán a folyóközi események óta kevés dolog történt, ezért ez mindeképpen jó pont,
Kicsit azért hiányzott Mat karaktere a regényből, bízom benne hogy a következő regényben már visszatér a szabadszájú ta'veren.
Rendkívül jó könyv!


Népszerű idézetek

Habók P>!

 Három olyan dolog van, ami fájdalmasan zavarja az embert: a fájós fog, a szűk cipő, és a locsogó férfinép!

Mitha>!

Nem bánnám, hogy itt vagy a fejemben, mondta Lews Therin szinte józanul, ha nem lennél ilyen egyértelműen bolond.

Kapcsolódó szócikkek: Lews Therin Telamon
bptoth>!

A Pengék Ura vagy a Hajók Úrnőjének a férje, vagy nem.

647. oldal


A sorozat következő kötete

Az Idő Kereke sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Peter V. Brett: A Rovásember
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
Michael J. Sullivan: Mítoszok kora
Brandon Sanderson: Elantris
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Stephanie Garber: Finale
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az ikrek ideje
V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia