A ​kardok koronája I-II. (Az Idő Kereke 7.) 74 csillagozás

Robert Jordan: A kardok koronája I-II. Robert Jordan: A kardok koronája I-II. Robert Jordan: A kardok koronája I-II. Robert Jordan: A kardok koronája I-II.

Az ​Idő Kereke forog, jönnek-mennek a korok. Emlékeket hagynak maguk után, melyek lassan legendává halványulnak, majd mítosszá. Végül a mítoszt is rég elfelejtik, mielőtt a kor, melyből ered, visszatérne.

Elayne, Aviendha és Mat egyre közelebb kerülnek a ter'angreal tálhoz, melynek segítségével megszüntethetik a világot pusztító természetellenes hőséget, és visszaállíthatják a normális időjárást.

Egwene maga köré gyűjti a fókuszálni képes nőket – nem csak az aes sedaikat, de a Tengeri Nép Szélkeresőit, az aielek Tudós Asszonyait és néhány még ennél is különösebb szerzetet is.

Rand pedig végre készen áll, hogy megküzdjön Sammaellel, az életben lévő Kitaszítottak legveszedelmesebbikével. Párharcuk Shadar Logothba vezeti őket, ahol Mashadar, a vérszomjas, gonosz köd, évezredek óta várja áldozatait.

Robert Jordan az Idő Kereke sorozatban egy tolkieni igényességgel kidolgozott világot teremtett meg, és ehhez méltó a cselekmény szövése is. A regényfolyam a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Delta Vision, Budapest, 2016
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633951774 · Fordította: Körmendi Ágnes
>!
Delta Vision, Budapest, 2016
1040 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950173Ö · Fordította: Körmendi Ágnes · Illusztrálta: Mélanie Delon
>!
Delta Vision, Budapest, 2016
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633951767 · Fordította: Körmendi Ágnes

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Az Idő Kereke

59 tag · 287 karc · Utolsó karc: 2023. január 12., 12:47 · Bővebben


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Aviendha · Elayne · Újjászületett Sárkány


Kedvencelte 15

Most olvassa 9

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

Habók P>!
Robert Jordan: A kardok koronája I-II.

Egyik legjobb az eddig olvasottak között. Kevesebb a ruhák és álmok leírásából (egyáltalán, kevesebb az álomjárásból), és több a valós hatalmi és egyéb harcokból. Ugyan megint kaptunk egy légiónyi újabb szereplőt (tulajdonképpen most kezdtem el igazából a névmutatót használni, de ennyi embert már nem tudok fejben tartani!), de most már annyira kavarodnak a szálak, annyira nem tudom, hogy ki kivel van, és ha nem vele, akkor miért segíti mégis?, hogy nem volt unalmas rész. Megint kedvet kaptam a folytatáshoz.

Nevox>!
Robert Jordan: A kardok koronája I-II.

Azt mindenképpen el kell mondani, hogy a hetedik rész sem pörgött fel, gyakran sok száz oldalon keresztül alig van történés, de sokkal nagyobb mértékben találkozunk karakterábrázolással. A női karakterekből túl sokkal is. Téynleg kiborító, hogy tele van hatalomban lévő aes sedai-okkal, Tudós Asszonyokkal, szélkeresőkkel, hajóúrnőkkel, sőt királynőkkel, akik mind szigorúak, olyan tekintélyük van, hogy mindenki azonnal meghunyászkodik előttük, és így tovább… Elayne és Nyanave és Egwene állandó hiszitjei is kezdenek unalmassá válni, de Mat karaktere egyre jobb lesz. Öröm volt róla olvasni, valahogy nagyon eltalálta a tavaren jelenség és Mat kapcsolatát. Kezdem azt hinni, hogy Jordan az utolsó száz oldal specialitása, mert ott nagyon felgyorsulnak az események, a vége pedig nagyon érdekes helyzet elé állítja Randet. Örültem Lan felbukkanásának, de annak már kevésbé, hogy alig szerepelt, szinte cameózott.
Viszont ismét eljött, amit annyira szeretek ebben a sorozatban, mégpedig azt, hogy Jordan élvezettel mesélt a szeretett világáról és ez elviszi a hátán a kilencszáz oldalt.

Mitha>!
Robert Jordan: A kardok koronája I-II.

Mit ne mondjak, ez nagyon jólesett a Káosz ura után. :-) Igaz, a regény második felére kicsit lassultam az olvasással, de ez inkább a körülmények és nem Jordan hibája. Összességében végig nagyon élveztem ezt a kötetet; majdnem annyira, mint az Újjászületett sárkányt vagy a Hódít az árnyákot. Amiért mégse adok rá öt csillagot: kezdenek kikészíteni a női karakterek. Túlságosan egy kaptafára készültek, nagy részük legalábbis – túl nagy részük, sajnos. Épp ezért kész felüdülés például Min vagy Birgitte vagy akár Berelain felbukkanása.
Vajon hová lehet még fokozni, hogy valaki milyen szigorú, éles nyelvű, rendíthetetlen? Nos, a következő kötetekből úgyis megtudom…

Dshai>!
Robert Jordan: A kardok koronája I-II.

Csak egy kis nosztalgia. Kedvem volt újra kicsit elmerülni Az idő kereke sorozatban. Most főként az Ebou Dari eseményeket szerettem volna újra átélni. Ezt a sorozatot jó néha újra elővenni és legalább egy részét újraolvasni.

Millefo>!
Robert Jordan: A kardok koronája I-II.

Mire a sorozattal idáig értem, gyakorlatilag nagyon sok szereplő a szívemhez nőtt. Kifejezetten gyorsan olvasok, nem riaszt a nagy terjedelem, de ez a rész mintha kicsit vontatott lett volna, mintha szándékosan húznák az időt, bár természetesen a nagy összecsapásra én is nagyon vártam. Párat az utolsó Jordan kötetek közül össze lehetett volna tömöríteni, hogy velősebb, pörgősebb legyen a dolog, de az a helyzet, hogy a mester megcsinálta, és én még mindig csak ámulok, és bámulok. A mércét, – ami miatt kritizálni lehet – ő maga tette magasra, és ezt értékelni kell.

ppayter>!
Robert Jordan: A kardok koronája I-II.

Ez is bőven elég lett volna feleekkora terjedelemben. Nagyon sokat írt a szerző fölösleges dolgokról, tényleges cselekmény alig volt. Egyvalamiért megérte elolvasni: végre rájöttem, hogy micsoda nagy ötlet volt kitalálni a ta'veren fogalmát, amivel tökéletesen magyarázható, hogy a főszereplő miért is él túl mindent. A hetedik rész vége ráadásul eléggé összecsapottnak is tűnik, mint ha rászóltak volna Jordanre, hogy azért valami esemény is kéne, amire gyorsan lefirkantotta a határidő előtti éjszaka az utolsó fejezetet.

3 hozzászólás
Khool>!
Robert Jordan: A kardok koronája I-II.

Túl sok esemény ebben a részben sem történik, a főbb történések közti idő továbbra is tanakodással, veszekedéssel van javarészt kitöltve.
A könyvet mondhatni Mat karaktere, a rá vonatkozó fejezetek, és az aes sedai-ok térvesztése menti meg, illetve a megszokott Jordani utolsó egy-kétszáz oldalon megeső eseménycunami. A káosz urához képest könnyedebb olvasmány, valamint kicsivel rövidebb is, a befejezés hamar elvágott, a pontos események valószínűleg A kardok koronájában lesznek kifejtve.

Lancaster>!
Robert Jordan: A kardok koronája I-II.

Ebben a kötetben sem történt sok minden, az író nagyon elnyújtotta a cselekményt.


Népszerű idézetek

Swoosh>!

Nem mindenki hordott ugyan selyemruhát, de errefelé minden második nőn azt látott. Hatalmas tekercsekben és bálákban hajózták be őket valahonnan a Háromszoros Földön is túlról. Hajón hozták ide. A tengeren át. Azon a hatalmas víztükrön, amely jóval a látóhatár mögé nyúlt, és ha elég messze hajózott rajta az ember – már ha Aviendha jól értette Elayne szavait –, előbb-utóbb olyan helyre jutott, ahonnan egyáltalán nem látta a szárazföldet. Szinte beleremegett ebbe a lehetetlen gondolatba.

13. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Aviendha · Elayne
kriz P>!

Nem lehet egészségünk, semmi jó nem növekedhet,
hisz a föld egy az Újjászületett Sárkánnyal, és ő egy a földdel.
Tűz a lelke, kő a szíve, gőgben hódít, és a gőgösöket megalázza.
Szavára térdre hullanak a hegyek, kettéválnak a tengerek,
és meghajol a magas menny is.
Imádkozzunk, hogy a lelkében égő tűz emlékezzen a könnyekre,
és a szíve helyén a kő a szeretetre.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Újjászületett Sárkány

A sorozat következő kötete

Az Idő Kereke sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Peter V. Brett: A Rovásember
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
Michael J. Sullivan: Mítoszok kora
Brandon Sanderson: Elantris
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Stephanie Garber: Finale
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az ikrek ideje
V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia