Pengék ​városa (Isteni városok 2.) 164 csillagozás

Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Egy ​emberöltővel ezelőtt Vúrtyavasztán városát a háború és halál istenének erődjeként ismerték. Olyan félelmetes, természetfeletti őrszemek származtak innen, akik milliókat öltek meg és igáztak le. Mára Vúrtyavasztán azonban romokban hever, az istene halott. A nemrég érkezett hódítóknak a hely nem több az értelmetlen vallásos erőszak és véres felkelések terméketlen földjénél.
Nem is lehetett volna Turjin Mulaghesh kormányzót – a bulikovi csata istenkáromló hősét, az állítólagos háborús bűnöst, a hadirendbe felállott miniszterelnök hű szövetségesét – büntetésként rosszabb helyre száműzni, ahol eltöltheti az utolsó napjait nyugdíjazása előtt, hogy aztán a feledés homályába vesszen.
Legalábbis ez a tökéletes fedősztori.
Az igazság viszont az, hogy a kormányzó még egyszer utoljára szolgálatba áll, hogy a végére járjon egy olyan felfedezésnek, ami örökre megváltoztathatja – vagy elkárhoztathatja – a világot. Sok veszély leselkedik rá, és nemcsak a múltból… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
464 oldal · ISBN: 9789634191926 · Fordította: Huszár András
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191902 · Fordította: Huszár András

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Sigrud · Turjin Mulaghesh · Ashara Komajd (Shara) · Pitrij Szuturasni · Signe Harkvaldsson · igazgató · Kiran Nadar százados · Lalith Biswal · Rada Szmoliszk · Shivaji Pandej

Helyszínek népszerűség szerint

Thinadeshi erőd · Vúrtyasztán


Kedvencelte 21

Most olvassa 3

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Ez kemény egy sztori volt és jobban tetszett, mint az első része. Mondjuk én már ott is jobban bírtam Mulaghesh tábornokot, mint Shara Komjadot. Itt ő a főszereplő. Ez a rész letisztultabb, nem annyira zavaros a sok misztikus katyvasz ellenére. M Vurtyasztánba utazik Shara kérésére, öt évvel a bulikovi történések után. Fura dolgok történnek, az ügynök eltűnése csak egy a sok közül. A tábornokunk nyomozni kezd, aminek többen nem örülnek, pl. régi felettese, a helyi főmufti sem. És most végre megismerhetjük M múltját is, hogy mitől lett ilyen kemény.
Szépen, logikusan van felépítve, ahogy M fokozatosan tárja fel a történéseket. Jó pár csavar és meglepő fordulat akad, és belép a képbe Sigurd is. Az első résszel ellentétben egy kicsit függővégesnek éreztem, úgyhogy alig várom a folytatást.

vicomte P>!
Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Az előző részről szóló értékelésemben (https://moly.hu/ertekelesek/2295628) egy lábjegyzet erejéig elpanaszoltam, hogy mennyivel jobban szerettem volna azt a könyvet, ha Gaiman lett volna az írója.

Sajnos, most sem tudok mást mondani: Bennett szerintem egész egyszerűen nem elég jó író ahhoz, hogy az elpusztított istenek által átformált, a régi hatalmuk visszaszerzéséről ábrándozó kontinenslakók, és a korábbi rabszolga-gyarmatról származó, technológia párti szajpúriak, vagy ha úgy tetszik, a hívők és istentagadók konfliktusáról igazán jól megírt könyvet tudjon letenni az asztalra.

Ez azért is különösen bosszantó, mivel egyébként látszik, hogy Bennettnek van egy rakásnyi egészen elszállt ötlete, a világa dinamikusan változik, és az egész világteremtés mögötti vízió spoiler határozottan túlmutat a hagyományos vonalvezetésű fantasyk által felvetett kérdéseken. Ezért bosszantott különösen a könyv befejezését követően, hogy Bennett olcsó megoldásokat választott a figyelem felkeltésére, míg a valódi drámai helyzeteket meg belefojtotta a túltolt melodrámába.
Az alapvetően szkeptikus és elemző énem hajlandó lenne elnézni némi patetikusságot és egy-két történetvezetési baklövést, de sajnos ebben a könyvben is volt legalább egy tucatnyi írói hiba.

Pedig a kiinduló helyzet nagyon is ígéretes volt: az előző rész egyik fontos mellékszereplője, a cinikus és szabad szájú, háborús veterán Mulagesh tábornoknő némi felsőbb noszogatásra elvállalja, hogy elutazik Vurtya istennő – a háború, halál és a tenger ura – egykori birodalmának központjába, Vurtyasztánba spoiler. Ott az lenne a feladata, hogy megpróbálja kideríteni egy újonnan feltűnt, szuper-vezetőképességű, és egyéb szempontból is szinte mágikusnak tűnő anyag eredetét, és azt, hogy vajon hová is tűnt az előző ügynök, akinek szintén ez lett volna a dolga…

Aztán ahogy telnek az oldalak, egyre több dologra derül fény: a vurtyisztániak a Villanás óta ugyan nem támaszkodhatnak az istennőjükre, de attól még továbbra is erőszakos anyaszomorítók maradtak, akik néhány generáció alatt nagyjából az afgán hegyi törzsekkel analóg módon mindenki ellen hadat viselő közösségekké hullottak szét. Az egykori fővárosban pedig zajlik az anyag kitermelése és a Kontinens gazdasági életét gyökeresen megváltoztató új kereskedelmi és hajózási csomópont kialakítása – ami egy erős vad kapitalista mellékízt is ad a sztorinak. Mindezek mellett Mulagesh tábornok találkozik a volt parancsnokával, akivel a Kontinens meghódításának idején súlyos döntések sorát hozták, amelyek nem csak súrolták a háborús bűn fogalmát. Az eltűnt ügynök után való nyomozás során pedig egyre-másra kerülnek elő olyan dolgok, amelyek Mulagesh számára egyre nyilvánvalóbbá teszik, hogy Vurtya túlvilága spoiler nem pusztult el, és akkor talán maga az istennő sem távozott…

Szóval van itt minden, amiből egy igazán jó regényt lehetett volna írni, de Bennett továbbra is a thrillerbe oltott kémregény kliséit használva bonyolítja a sztorit – szerencsére most inkább a krimi szál az erősebb, mert kémtörténetnek már előző rész is csapnivaló volt. Sajnos azonban krimiként elég sovány a sztori spoiler És a regény felétől egyre inkább az eléggé látványos (mondhatni hollywoodi) akciók veszik át a főszerepet – és megint megjelenik Sigrud, a viking drejling berserker, aki már az előző részben is eléggé tápos és sablonos szereplő volt, és most sem sikerült sokkal jobban árnyalni a karakterét.*

Azt sajnáltam a leginkább, hogy a legizgalmasabb kérdésekre spoiler csak nagyon elmaszatolt válaszokat kapunk, és még igazán megalapozott teóriákhoz felállításához sincs elegendő hivatkozható pont a könyvben.

* spoiler

21 hozzászólás
gesztenye63 P>!
Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Valódi jutalomjáték ez Ms. Turjin Mulaghesh, a nyugalmazott tábornok, valamikori „körzetvezető”, háborús hős és könyörtelen mészáros számára spoiler. Annak ellenére telitalálatnak érzem Mulaghesh főszerepét, hogy kezdetben furcsállottam a szinte „one-(wo)man-show”-ként induló cselekményt, és rettentően hiányzott Shara és baljós árnyéka, az elpusztíthatatlan viking Sigrud. De csak semmi para, kialakul az még. :)
A Pengék városa, második, „trilógiaközepi” kötetként, bár szerves része a sorozatnak, de meglepően erőteljes, határozottan önálló, saját karakterrel rendelkező darabja annak. Ismét egy „isteni város”-ban járunk, az Istenek alfelének is a legkényesebb részén elhelyezkedő Vúrtya(va)sztánban, amelyet a legutolsó háború szinte a földdel tett egyenlővé. Külön megalázó nyomorúsága a helynek, hogy ez a város volt fénykorában a háború, a rombolás és pusztítás félelmetes spoiler istenének, Vúrtyának a fővárosa.
A háború következtében természetesen felborul a térségben a gazdasági és politikai erőegyensúly, az egykori elnyomott rabszolgák uralják a Kontinenst és formálják azt saját képükre. Ebbe az ingatag, kialakulófélben lévő helyzetbe csöppen bele Mulaghesh, az ő különleges spoiler, titkos küldetésével. Azonban az ex-tábornok egyre otthonosabban boldogul sajátos ügynök-katonai szerepében, és az események a könyv kb. harmadától óriási lendülettel meglódulnak.

A regény erősségei szerintem továbbra is a világépítés következetes folytatásában, az istenek és halandó híveik közötti különleges egyezségek kialakításában, a rendkívül sokoldalú mitológia, a vallási-klerikális háttértörténet részletes kibontásában és az egyre árnyaltabb, némi jellemfejlődést is megcsillogtató karakterábrázolásban rejlenek. Mindez már önmagában is garancia a kiváló szórakozáshoz és a kimagasló olvasmányélményhez, de a karakterábrázolás kapcsán külön kiemelném, hogy a Harkvaldsson család spoiler szerepe a regényben igazi telitalálat, különleges kapcsolatrendszerük kiválóan illeszkedik a történetbe és jelentősen erősíti a belső feszültséget.

A regény több olyan erkölcsi mélységeket feszegető kérdéskörrel is foglalkozik, amelyek nem mindegyike megszokott az urban fantasy alkotások között, úgymint a gyarmatok leigázott népei és a valamikori „uralkodó faj” helycseréjét követően megváltozott szerepek, a hódítás által szabaddá váló hegemón gazdasági-politikai szerepkör betöltésének etikai vonatkozásai, vagy a háború borzalmainak, a hátországi rémtetteknek az utókor számára való „indokolhatósága”, a győztesek morális felelőssége, a poszttraumatikus hatások. Az író mindezeket kiválóan és igazán összetett módon szövi bele a cselekménybe, úgy hogy bőven jusson hely még az ugyancsak okos logikával beépülő mágiára, a varázslatos elemek felhasználására, és a sorozat névadó(i) az Isten(ek) szerephez jutására is.

Összességében egy trilógia különösen jól sikerült közbenső kötetét olvastam, ami talán egy picikét túlírttá vált a sok lelkizős dialógustól, amelyek szerintem alkalmanként indokolatlanul megeresztették a feszültség gyeplőjét, és ezért értékelem „csak” 4,5 csillaggal a regényt. Mindazonáltal feltétlenül ajánlom, és nagyon várom a befejező részt! :)

szadrienn P>!
Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Monumentális díszletek között, félelmetes istenségek árnyékában játszódik Robert Jackson Bennett fantasy sorozata, amely a Lépcsők városa után most a rosszhírű Vurtyasztán tengeri kikötőjébe vezeti el az olvasót. Egyszerre bontakozik ki a szemünk előtt egy kémregény, egy rituális gyilkosságokkal megtűzdelt krimi, és egy fantasy, aminek talán a legérdekesebb eleme a túlvilágról átsejlő, kísérteties Pengék városa.
A főszereplő korántsem egy hamvas és törékeny virágszál, hanem az ötvenes, félkezű Mulaghesh tábornok asszony, aki meglehetősen szabadszájú, goromba, mint a pokróc, és megjelenése épp annyira bájos, hogy láttára egy fél hadosztálynyi katonának rögtön az inába szállna a bátorsága. Markáns, erőteljes karakter, nyitott a változásra és megújulásra, nagyon kedvelhető szereplő szövetségesével és barátjával, a viking vonásokat mutató Sigruddal együtt.
A trilógia egyik meghatározó jellegzetessége a grandiózus, részletesen kidolgozott mitológiai háttér, istenekről, szentekről szóló legendákkal, versekkel és a régmúltból fennmaradt szakrális szövegtöredékekkel. A néhol közömbös, néhol kifejezetten ellenséges természetfeletti világ maradványai még a szükségszerűen bekövetkezett “Istenek Alkonya” után is nyomasztóan, fenyegetően hatnak a halandók életére.
Részint a főszereplő ifjúkori visszaemlékezései, részint pedig Vurtyasztánnak a harc istennőjéhez való kötődése miatt sok csatajelenettel, háborús epizóddal találkozhatunk a regény folyamán.
Izgalmas, sodró erejű fejezetek után néha-néha megtörik ugyan a lendület, és a történet kissé recseg-ropog, mint az alvilágban tartózkodó strázsa hadsereg tüskés páncélzata, mindezt azonban ellensúlyozni tudja az események mögött meghúzódó komoly mondanivaló az etnikai ellentétekről, a háború igazi természetéről és a szolgálat és áldozathozatal fontosságáról.
Úgy tűnik, Mulaghesh tábornok asszony már elvégezte feladatát Vurtyasztánban, irány a Csodák városa!

1 hozzászólás
Lisie87 P>!
Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Ami az első részben zavaró volt számomra, hogy nem igazán jött át, hogy ez egy urban fantasy, (jó ez az én bénaságom volt) az ebben a könyvben tökéletesen érződik. Minden a helyén volt, jól érzékeltette az író, hogy modern közeg, ami próbál elszakadni a mágikus, isteni múlttól és törekszik a fejlődésre. Ugyanakkor teljesen nem is szakadt el még a múltbeli dolgoktól. Ez a kettősség itt most nagyon tetszett.
Más helyszín és más szereplők. Piros pont. Mulaghesh karaktere érdekes és kedvelhető, általa követjük nyomon a történetet. Bár nem volt olyan rég, hogy olvastam az első részt, de sokat felejtettem és ebben a részben sok múltbeli eseményre kapunk betekintést és a teremtett világ történelmére is. Érdekes volt kalandozni benne, nekem nagyon tetszettek ezek a részek is, ugyanúgy, ahogy a jelen nyomozása, és a természetfelettivel való harc.
Ritka, hogy a 2. rész erősebb, mint a kezdő kötet, de számomra most így alakult. Jobban élveztem és úgy éreztem, hogy az író is fejlődött az első óta. Összeszedettebb és érthetőbb volt végig a könyv (ezért is nagyon örülök, mert kicsit féltem tőle! :D).

2 hozzászólás
NewL P>!
Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Egy újabb nagyon jó történet az író által kitalált és megírt világban. Ha lehet még jobb, mint az előző. Most egy másik istenről van szó, aki ugyan megsemmisült, de az ígérete még a halál után is köti. Szó van még a katonaságról, annak eszmeiségéről, a bűntudatról, és még annyi minden másról, amit nem tudok szóba önteni. Ez egy nagyon jó történet, és mint az élet, egyáltalán nem könnyű, és nem egyszerű. Ajánlom.

2 hozzászólás
zamil>!
Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Nem tudom eldönteni, hogy ez a rész jobb, mint az első, vagy nem. Egy biztos, hozta azt, amit vártam tőle.
Már az első résznél kiderült számomra, hogy ez a világ tele van lehetőségekkel, ennek egy jó példája a második rész. Ismét a kontinensen vagyunk és egy másik állam fővárosába, vagyis annak romjai közt. Itt is megvolt a világégés, és a letűnt korra valami új építése kezdődik, de mint mindig az idő még nem telt el annyira, hogy minden feledésbe merülne. Erre az alapra van felépítve a történet, ami tényleg jól átgondolt, kellően kegyetlen és hozza az elvárt csavarokat.
Hiányérzetem csak egy dolog miatt adódik, hogy maga a kontinenslakókról a vúrtyaiakról, alig tudunk meg valamit, én ennél mélyebben szeretek belelátni a helyszínekbe, a környezetbe, a miértek-be. Lehet ez volt az a majd egy könyvnyi rész, amit az író elmondása szerint a szerkesztő kivágott a kukába. Ha igen, pár fejezet megmaradhatott volna, hogy tényleg tökéletes legyen a számomra.

2 hozzászólás
Noro>!
Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Egy SFF sorozat második része ritkán tud akkorát szólni, mint az első. Már ismerjük az alapokat, nehezebb meglepetést okozni, fennáll az önismétlés veszélye. De Bennett nem csak az “istenek és emberek” témában tudott új csavarokkal szolgálni, hanem más területekre is sikeresen kiterjesztette a civilizáció és primitívség szembenállásának kérdését. Ami szerintem ennek a trilógiának a központi témája.

A történet első szintje engem rögtön megfogott: új anyagot fedeznek fel az egykori istenek által uralt földrészen, amely forradalmasíthatná a modern technológiát. De vajon nem varázserejű ásványról van szó? A szerző már itt jól elkapja, hogy sok szigetlakó elemi szinten retteg az isteni csodáktól, pedig még nem is láttunk semmi természetfölöttit. Az istentagadásnak ez a formája – amely jól tudja, hogy vannak istenek, de azt is, hogy ezek az istenek felfoghatatlanul veszélyesek – a lovecrafti hagyománynak egy nagyon érdekes feldolgozása. És hogy még érdekesebb legyen, ezúttal egy olyan istenség hitével ismerkedünk meg, amelynek van egyfajta erkölcsi tartása. Kifacsart és morbid erkölcs ez, de mindenképpen konzekvens. Ez továbblépés az első könyv félbolond isteneihez képest.

Az elvi konfliktus innen egy jóval világiasabb területre is átterjed: a háborús erkölcs problémájára. Főhősünk ugyanis egy olyan ember, akit akár háborús bűnösnek is nevezhetnénk – és bár sosem vonták kérdőre, ő annak is tartja magát. Szajpúr lehet, hogy felvilágosult ország, amely nem követ időn és téren túli szörnyetegeket, de amint ebből a regényből megtudjuk, az emberek is elkövették a maguk szörnyűségeit. Viszont ami modern szemmel kegyetlenség, az az ősi istenek szerint érdem és a nagyság jele. (Persze nem csak az istenek szerint: a katona fogalma ma teljesen mást jelent, mint néhány évszázaddal ezelőtt. Lényegében ezt a történelmi tényt aknázza ki a szerző fantasy köntösben.) A primitív felfogás többeket is megkísért a történet folyamán, a belső küzdelmek pedig legalább olyan izgalmasak, mint az új fémet körülvevő rejtélyek vagy a halál istennője körüli bonyodalmak.
Különösen tetszett, hogy az egész könyv egy idős, háborús veterán köré épül fel. Sőt, a történet egyáltalán nem is működött volna a fantasy irodalom 9/10 részét megtöltő sihederekkel a főszerepben. A múlt felidézése, a régi hibák megbánása központi szerepet kapott, és remekül fonódott össze a világ természetfeletti aspektusaival. (És ezúttal a civilizáció oldala is megkapta a maga sarát.)

Egyszóval Bennett már megint egy több rétegben is értelmezhető, ugyanakkor izgalmas és eredeti könyvet tett le az asztalra.

makitra P>!
Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Bennett haladt előre a megkezdett úton: folytatta a világa átalakítását, csak ezúttal más szervezetrendszert talált meg, a katonaságot. Két kötet után világosan kivehető, hogy mit is akar a szerző sorozatán keresztül bemutatni: hogyan zajlik a modernizálás.

A Lépcsők városa inkább az államiság kialakítását mutatja be, ahogyan átalakul az állampolgár fogalma, és hogyan jön rá a vezetőség (de legalábbis egy ember), hogy egy ország csak úgy fejlődhet, ha senki nem hagy hátra – a kisebbségeit sem. A Pengék városa inkább azt mutatja meg, hogy ehhez fel kell nőnie az erőszakszervezeteknek is: úgy nem lehet biztonságot tartani, ha a fontosabb a személyes dicsőség és büszkeség, mint az állampolgárok szolgálata.

Ebben pedig remek főszereplőre talált: Mulagesh már ez első kötetben kedvencemmé vált összetett személyiségével és fanyar humorával. Itt néha ugyan szájbarágós mondatokat ad szájába a szerző, de a karakter személyisége elbírja, így végig szimpatikus marad. Mellé felnő Sigrud és lánya, Signe is, az ő viszonyuk ábrázolása haloványabb, de mindenképpen hatásos.

De a legjobb talán az, hogy ezek a témák nem terhelik le a regényt, végig izgalmas és érdekes marad; a világábrázolás továbbra is lenyűgöző, és külön mezei pirospont, hogy a gazdaság átalakító hatását is bemutatja Bennett. Remek folytatás.

luthienlovemagic IP>!
Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Általában egy trilógia középső része nem tudja megközelíteni az első rész színvonalát, mert valami mindig félre csúszik, vagy mert tipikus középső rész. A Pengék városa viszont egy üdítő kivétel, mert érvényes rá az a közhely, hogy jobb, mint az első rész, ami nem kis teljesítmény tekintve, hogy már az első könyv is nagyon tetszett a világépítésével, történetével.

Ebben a kötetben tovább szélesedik Bennett világa, több minden kiderül az isteneiről, a háború mikéntjeiről, és ezt nem máson keresztül mutatja be, mint az első kötetből kedvenc mellékszereplőmön, Turjin Mulaghesh-sen keresztül, aki ebben a kötetben főszereplővé lép elő. De nem akár milyenné. Már az első könyvnél is kitűnt, hogy amellett, hogy keményvonalas katona tud gondolkodni is, nemcsak pusztítani, és az érzelmi világa is elég gazdag, bár nemigen mutatja ki. Ő nekem a “gondolkodó katona”, bár hogy mennyire értelmes definíció ez azt nem tudom, de az én fejemben így élnek a hozzá hasonló karakterek. Valamiért Paul Martin jutott eszembe róla a Csodaidőkből, ne kérdezzétek miért, talán a múltja miatt. Ugyanazért látom őket sokrétű és értékes karakternek. Katonák, de mégis többek annál.

Szegény Mulaghesh mama ismét rejtélyek és pörgős események közepén találja magát, amiben nem kevés szerepe van az isteneknek és Sigrudnak.

Bővebben:
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.hu/2017/11/robert-j…


Népszerű idézetek

gesztenye63 P>!

Sokan utálják a kikötőket. Mocskos, veszélyes helyek, mondják. Talán igazuk van. De minden tengeri kikötő egy jobb élet ugródeszkája.

17. Dacos szeretet

Kapcsolódó szócikkek: kikötő · Sigrud
gesztenye63 P>!

– Mennyi rendszer, mennyi részlet! Még a legbonyolultabb óraműnél is komplikáltabb az emberi szervezet. Néha eltűnődöm: vajon tényleg egy test, egy lélek vagyunk, vagy sok apró kis rész, amelyek egy egésznek álmodják magukat?

9. Néma robbanás

gesztenye63 P>!

Gyakran megkérdezik tőlem, hogyan látom a világot. A válasz egyszerű, s egyben igaz. Lehetőségeket látok. Lehetőségeket.

Vallaicha Thinadeshi levele, 1649.

16. A Gyász Királynője

Noro>!

– A civilizáció nem más, mint a gyilkolás gyávábbik formájának szentesítése.

324. oldal (12. Az Agyar)

4 hozzászólás
Chöpp P>!

– Ha gondolod, találsz egy üveg rizswhiskyt a mosdóban – szólal meg Sigrud.
– Hmm? Tessék? Piát rejtegetsz a szállásomon?
– Nem csak itt, az egész épületben.

232. oldal

9 hozzászólás
Chöpp P>!

Semmi sem tart örökké. A természet újra meg újra bebizonyítja.

332. oldal

Noro>!

– Szimbiózisban élek velük: ők ketten kirívóan nagy idióták, én pedig szeretek idiótákra célba lőni. Mindenki jól jár.

13. oldal (1. Ne legyen hiábavaló)

abstractelf>!

Az elhagyatott helyek vonzzák a magányos embereket, tűnődött Mulaghesh. Észak felé ballag, jobbján az erőd. Visszhangot vernek a lelkünkben, és mi önkéntelenül hallgatjuk őket.

154. oldal, 7. fejezet - A mélyből a felszínre

Kapcsolódó szócikkek: Turjin Mulaghesh
abstractelf>!

Néha eltűnődöm: vajon tényleg egy test, egy lélek vagyunk, vagy sok apró rész, amelyek egy egésznek álmodják magukat?

201. oldal, 9. fejezet - Néma robbanás

gesztenye63 P>!

A világot irodákból igazgatják. Nem a menetelő bakancsok dübörgését hallgatjuk, hanem a bevételeket és költségeket ontó író- és számológépek kopogását. A civilizált társadalmakban ezt hívják fejlődésnek: egy-egy vívmány a megfelelő időben képes vadonatúj mederbe terelni a világ folyását.

10. Háborúk pelyvája


A sorozat következő kötete

Isteni városok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

R. F. Kuang: Sárkányköztársaság
Greg Keyes: Született Királynő
Ilona Andrews: Mágikus találkozás
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom
George R. R. Martin: Sárkányok tánca
N. K. Jemisin: Az obeliszkkapu
Victor Milán: Dinoszauruszurak
Jennifer A. Nielsen: The Runaway King – A szökött király
M. G. Brown: Lángoló Rózsaszirmok
Joe Abercrombie: A királyok végső érve