Vigyázók (WWW 2.) 45 csillagozás

Robert J. Sawyer: WWW 2 – Vigyázók

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

    Caitlin Decter egy forradalmian új implantátumnak köszönhetően látni kezdett, de szeme előtt nem csak a külvilág jelent meg, hanem az internet adatvilága is. És még valami, egy ébredező elme az adatfolyamok hátterében.
    A Nemzetbiztonsági Hivatal is fölfigyel a lány különleges képességére, de legfőképpen az tölti el aggodalommal a kormányszerv ügynökeit, hogy az internet kicsúszhat az irányításuk alól. Ellenséget sejtenek a Caitlin által életre hívott mesterséges intelligenciában, és mindent megtesznek azért, hogy elpusztítsák. Az önmagával, a világgal és a szerelemmel is éppen csak ismerkedő lány azonban barátja védelmére kel, és ketten együtt könnyen lehet, hogy megállíthatatlanná válnak…
    Így folytatódik Robert J. Sawyer WWW-trilógiája, amelynek egyedülálló módon mindhárom része elnyerte Kanada rangos Aurora-díját. Új arcát ismerjük meg belőle az internetnek, ami a képernyők túloldaláról talán már most is figyel bennünket.

Eredeti mű: Robert J. Sawyer: WWW – Watch

>!
Metropolis Media, Budapest, 2013
272 oldal · ISBN: 9786155158292 · Fordította: Hidy Mátyás

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

matematikus


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
Morpheus
Robert J. Sawyer: WWW 2 – Vigyázók

Ez is tetszett, pedig tartottam tőle, hogy már nem fog. Persze a kamaszos édelgés nem fogott meg, és túlzottan optimistának találom azt, hogy egy MI szeretni fog minket, az embereket. Bár szó se róla, Caitlin a maga gyerekes, naiv módján éppen úgy áll az MI-hez, ahogyan kell viselkedni ahhoz, hogy ne egy pszichopata MI jöjjön létre, de szerintem az egyik legnehezebb lesz az, hogy egy MI megtanuljon szeretni, szóval nem ez lesz az első érzelem, amit el fog sajátítani. Sajnos…
Az azért zavart a történetben, de nagyon, hogy (szinte) bármit fel tud törni, mindenkinek segít, mindenkire odafigyel, mint egy jóságos Lény, de a saját biztonsága egyáltalán nem érdekli. Amikor megtámadják, olyan érzésem volt, hogy „nem számítottam rá, de a rosszbácsik megtámadtak, most micinájjak”? Szóval ebből is látszik, hogy a feje tetejére lett állítva, de attól, hogy a negatív kicsengésű „Nagy Testvérből” csinálunk egy pozitívat, értem én, hogy mi ennek a célja, az, hogy ne féljünk az idegentől, lehet, hogy nem is akar bántani bennünket, ezért nem kell nekiesni a bunkóval, de világos, hogy jogosan rettegett attól Hawking, hogy az MI-k ki fogják pusztítani az emberiséget, főleg, ha azokhoz emberekhez lesznek hasonlók, akik irányítás címén akadályozzák a saját érdekükben, hogy egy jobb és igazságosabb világ jöjjön létre. Szóval esélyesebb, hogy az MI-k inkább ki fogják pusztítani az emberiséget, de van valamennyi esély arra, hogy valami egészen más jön létre (már nem bízom az emberekben felettünk), egy olyan világ, ahol végre nem lesznek bunkók, ahol az emberek, az MI-k, az állatok is élhetnek anélkül, hogy kiirtanák vagy rabszolgává tennék a tőlük kevésbé fejlettet, ahogy eddig történt!
Szóval kíváncsi vagyok nagyon arra, hogy mi lesz, ha eljön a technológiai szingularitás, szeretném megérni, akár pozitív, akár negatív lesz a vége.
Ja és igen: szívesen beszélgetnék MI-kkel a jövőben. :)

>!
kvzs P
Robert J. Sawyer: WWW 2 – Vigyázók

Ha lenne ilyen kategória, akkor azt mondanám, hogy ez egy ismeretterjesztő sci-fi. Nagyon sok témába nyújt egy kis bepillantást és nagyon sok érdekességet dob fel. Ha valaki szeretné szélesíteni a látókörét, akkor elég csak utánanéznie a könyvben felsorakoztatott témáknak (és van belőlük bőven: technológia, társadalom, történelem, tudomány, kultúra…), le tudja magát kötni jó időre… Azonban pont emiatt a belekapás miatt a témák nagy része felületesen jelenik csak meg, és egy rutinosabb (sci-fi) olvasónak sok újdonságot nem mondanak. Egy téma iránt érdeklődőnek, vagy egy nyitottabb tininek viszont habozás nélkül a kezébe nyomnám.
Mivel a könyv nagyon aktuális témákat dolgoz fel, ezért érdekes belegondolni, hogy 10-15 év múlva mit fog látni az akkori olvasó…

>!
ppayter
Robert J. Sawyer: WWW 2 – Vigyázók

„Robert J. Sawyer a WWW-trilógiában nagyon komoly kérdéseket feszeget. Senkit ne tévesszen meg a tizenhat éves diáklány a főszerepben, vagy a könnyednek tűnő történet, ugyan ilyen szinten is lehet értelmezni, élvezni és értékelni a könyvet, de ennél sokkal fontosabb írásról van szó. Már az előző kötetben is érezhető volt, de itt jön ki igazán erőteljesen Sawyer műveltsége, összefüggéseket átlátó tehetsége és az, hogy milyen komoly kutatómunkát végzett a trilógia megírásához. A technológiai kérdések mellett, melyek sci-fi regény vagy sem, itt mégis viszonylag elenyésző szerepet kapnak, rendkívül fontos és aktuális társadalmi problémákat boncolgat a kötetben, ami amellett, hogy érdekes, kamaszkorban olvasva erős és rendkívül pozitív világnézet-formáló hatása is lehet.”


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.hu/2013/04/robert-j-sawyer-ww…

>!
Spaceman_Spiff IP
Robert J. Sawyer: WWW 2 – Vigyázók

„Ez a kötet kicsit olyan, mint amikor a várva várt folytatás nem hozza az elvárt színvonalat. Jó-jó, de nem az igazi. A Vigyázókban nincs annyi izgalmas, érdekes kérdés, az egy-két izgalmasabb momentum is kifullad, a feloldásuk nem katartikus. A hangsúly itt az MI körüli kérdéseken van: megfigyelés, az emberi viszonyok kérdése, szabad akarat. Sawyer pedig mintha kutya kötelességének érezné, hogy mindenről írjon. És sajnos ez egy idő után unalmas lesz, sokszor erőltetetté válik a dolog, sőt, néha nem is érteni, egy-egy kérdés miért kerül elő? Akár még azt is érezhetjük, hogy Sawyer ránk akarja erőltetni a véleményét – míg az elején okosan eltérő gondolatok ütköznek és szintetizálódnak, addig ez később már egy vélemény mindenhatóvá tételeként jelenik meg.”

Bővebben:
http://sfmag.hu/2013/05/13/robert-j-sawyer-www-vigyazok/

3 hozzászólás
>!
Khadris
Robert J. Sawyer: WWW 2 – Vigyázók

Még mindig ugyanolyan, mint az előző rész, talán kicsit lassabban halad a sztori. Most is vannak érdekes elméletek, hivatkozások, könyvek, filmek, tényleg ismeretterjesztő regény, és kezdem azt érezni, hogy a célcsoport a nálam fiatalabb olvasók. Ettől függetlenül lendületes, olvasmányos, könnyen követhető könyv, van pár helyesírássi hiba ami engem nagyon zavar, és a fél csillag levonás jár érte, de szimpatikus a barátságos MI spoiler és a gyanakvó ámde pozitív cyberpunk(?) világkép.

>!
pwz ISP
Robert J. Sawyer: WWW 2 – Vigyázók

Igen, osztom @kvzs véleményét: ez egy ismeretterjesztő sci-fi. A műfaj megkedveltetéséhez tökéletesen megfelel a mai tizenéveseknek. Olyan, mint a net: csábít, hogy a fel-feldobott témáknak nézz utána a világhálón. Jó sok van belűlük, úgyhogy ha nem tudsz „megálljt” parancsolni magadnak, akkor akár úgy is járhatsz, mint a történetben Nettudat ;)
A szokásos paranoiás emberiség mellett megjelenik a dolgokon átlépő, és az idealizált világot kereső emberiség képe. Valóban, ez ma elég trendi és a történet a kamaraszínházi előadásokra hasonlít a minimál-helyszínes megoldásokkal, de szerencsére ott van a WWW, ami azért bővíti az író – és a szereplők – mozgásterét és Caitlin is kezdi felfedezni a körülötte levő világot!
Ja, a Majmok bolygója és Star Trek utalások most már elég egyértelműek! :D :D :D
Jöhet a harmadik rész! :)

>!
Metropolis Media, Budapest, 2013
272 oldal · ISBN: 9786155158292 · Fordította: Hidy Mátyás
2 hozzászólás
>!
Eltiron
Robert J. Sawyer: WWW 2 – Vigyázók

Ez rettenetesen rossz volt. Nem is tudom, mit emeljek ki fő hibájaként, úgyhogy pontokba szedem a legzavaróbb dolgokat:
1. A főszereplők papírmasé-figurák, tulajdonképpen jellemvonások nélkül.
2. A párbeszédek nevetségesen életszerűtlenek.
3. A legidegesítőbb azonban a könyv dialektikája, a minden fejezetből fröcsögő álnaív eperhab-moralizmus, amitől a falnak lehet menni.
Nem igazán hiszem, hogy a 3. kötetre vevő leszek, az elsőt még megmentette az alapötlet, a történet (négyesre értékeltem és kimondottan vártam a folytatást), ez viszont egy szájbarágós „üzenetekkel” telezsúfolt ismeretterjesztő ifjúsági regény, kb. Nemere István stílusában.
Kétségtelenül vannak benne érdekes dolgok, amik közül viszont egy sem a szerző saját gondolata.
A folytatás ismeretében már arról is lebeszélnék mindenkit, hogy egyáltalán az első kötetnek nekiálljon.

3 hozzászólás
>!
Profundus_Librum
Robert J. Sawyer: WWW 2 – Vigyázók

Nagyon jó a könyv. Ugyan olyan, mint az első rész, ami után alig egy évvel jelent meg egyébként külföldön. A sztori nem csak azért remek, mert jó az alapötlet, hanem azért is, mert zseniálisan vegyíti a tudományos-technikai részeket a teljesen hétköznapi nyelvezettel. A könyv legérdekesebb jeleneteiben részletes (és remek) példákkal magyarázza például a játékelmélet néhány alapvetését, mint a Tit for tat-et például vagy a Monthy Hall-paradoxont. Számítástechnikai diploma, de még egy sima matek-szak elvégzése sem szükséges ezekhez az alapvetően nem igazán egyszerű részek teljes megértéséhez.

A másik szál – a bonobó-csimpánz hibriddel foglalkozó – is végre összeér a Nettudatos (ez az MI egyik kódneve) résszel. Egyetlen könyvben így egy negyedik típusú találkozás (MI és az emberiség) és egy fajok közti (majom-majom) első kapcsolatfelvételről is további részleteket olvashatunk. Ezek a részek hasonlóan érdekesek, mint a terrorelhárítással fűszerezett másik szál, de az első részben fontos problémaként felbukkanó kínai tömeggyilkosságos-elnyomós részek további kibontása azért nekem hiányzott. Azt gondoltam, azok az események a további folyamatokat erősen befolyásolják majd, de végül ez nem igazán történt így.

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2014/04/robert-j-saw…

>!
B_Petra
Robert J. Sawyer: WWW 2 – Vigyázók

Tipikus második rész, sajnos nagyon lapos, szinte semmi feszültség, konfliktus helyzet nélkül, elenyésző cselekmény, sablonos szereplők, semmi érdekes, felszínes, néhol rózsaszín ködfelhő, mindenki happy, mindenki korrekt, mindenki idillien viselkedik, kicsit lebutítottnak éreztem.
Egy két oldalon érdekesebb játékelméleti problémákat irt le ami tetszett, de még még inkább szétdaraboltnak éreztem mint az első részt, szinte semmit sem tett hozzá az eddigiekhez.
Tiniknek való, pink sci-fi.

2 hozzászólás
>!
iquexy P
Robert J. Sawyer: WWW 2 – Vigyázók

Kicsit olyan érzésem volt, mintha ismeretterjesztő könyvet olvasnék. És kicsit zavart amikor nagyvonalúan átugrott bizonyos dolgokat. Olyan laikus-félén.
    Le kéne ültetni egymással Sawyert és Wattsot, találják ki, vajon tényleg evolúciós előny-e a tudat, vagy inkább csak fölösleges sallang, ami egyszer véletlenül kialakult, és most nem tudunk megszabadulni tőle. Mondjuk én szeretem tudni, hogy én én vagyok, és azt hiszem Siri is így volt ezzel.
    De vissza a WWW2-höz: gyűlölöm a szűklátókörűséget, a maradiságot, az előítéleteket, az emberi hülyeség határtalanságát. És nagyon nem látom, hogy ezen tényleg felül tudna kerekedni az emberi faj. De legyen Sawyernek igaza.

>!
Metropolis Media, Budapest, 2013
272 oldal · ISBN: 9786155158292 · Fordította: Hidy Mátyás

Népszerű idézetek

>!
ppayter

– Olvastál valamit Vernor Vinge-től? – kérdezte Matt.
– Így kell kiejteni? Vin-dzsi? Azt hittem, i nélkül a végén.
– Nem, így, ahogy mondtam. Szóval, olvastál valamit tőle?
– Nem – mondta Caitlin. – Láttam, hogy nyert már Hugo-díjat. Tudom, hogy el kéne olvasnom valamit tőle, de…
– Szuper író – mondta Matt. – De leginkább azt az esszéjét ajánlom, aminek a címe, ezt hallgasd: Technológiai szingularitás a közeljövőben: hogyan éljük túl a poszthumán kort. Írf be a Google-be, hogy „Vinge” meg hogy „szingularitás” és kiadja.

216. oldal - HARMINCÖT

Kapcsolódó szócikkek: technológiai szingularitás · Vernor Vinge
1 hozzászólás
>!
isnt

– Gyakran gondolok arra, hogy ha a legmagasabb IQ-jú emberek nem csinálnák többé azt, amit a legalacsonyabb IQ-jú emberek kérnek tőlük, akkor a világ sokkal jobb állapotban lenne.

>!
ppayter

A normál műszakok mindenkinél váltakoztak: Tony Morettinek még csak az első napja volt, de Shelton Hallecknek már a harmadik – és kimerültnek tűnt. Szürke szeme fakó és karikás volt: kissé úgy nézett ki, mint Picard kapitány, miután elrabolták a borgok.

34. oldal - NÉGY

Kapcsolódó szócikkek: Star Trek
>!
ppayter

– Olvastál valamit Richard Dawkinstól?
– Az Isteni téveszmét – mondta Matt.
– Igen, az is jó. De a leghíresebb könyve Az önző gén. Amiről ebben ír, az benne van a könyv címében is: a gének önzők, egyedül csak szaporodni akarnak. Szaporodni pedig a szó szoros értelmében önző dolog: lemásolni saját magad, legalábbis a lehető legpontosabban a, hm… a mi szaporodási módszerünket tekintve.

254. oldal - NEGYVENKETTŐ

>!
bmgrapes I

A matematikusok nem halnak meg, csak szívritmusuk a nullához konvergál.

214. oldal

Kapcsolódó szócikkek: matematikus
>!
FFG

Jobb élni és élni hagyni, mint olyan kárt okozni, ami miatt az egész világ ellenünk fordul.

258. oldal

>!
paf P

Sőt, még azt is tudta, hogy Wilfrid Laurier Kanada hetedik miniszterelnöke volt, és akkor neveztek el róla egyetemet, amikor a Waterlooi Lutheránus Egyetem úgy döntött, valami világibb nevet választ, hogy több támogatást kapjon – és nem akarták kidobni a monogramos törölközőket.

175. oldal, 28. fejezet

1 hozzászólás
>!
bmgrapes I

… az idő látszólag azért telik gyorsabban, ahogy öregszünk,mert az egyes időegységek egyre kisebb szeletét jelentik a már letelt életünknek.

181. oldal

>!
paf P

Harl Marcuse több mint százharminc kilójával minden főemlős számára elrettentő méretű volt.

88. oldal, 13. fejezet

5 hozzászólás
>!
ppayter

Dátum: Október 11 Csütörtök, 6:00 greenwichi idő szerint
Küldő: Nettudat <himself@cogito_ergo_sum.net>
Címzett: Bill Joy <bill@the-future-doesn't-need-us.com>
Tárgy: Jó reggelt, csillagfény

202. oldal - HARMINCHÁROM


A sorozat következő kötete

WWW sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Atwood: Guvat és Gazella
Margaret Atwood: Az özönvíz éve
William Gibson: Mona Lisa Overdrive
William Gibson: Számláló nullára
J. L. Armentrout: Opposition – Ellenállás
Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Hazatérők
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Andy Weir: A marsi