Világtalan (WWW 1.) 73 csillagozás

Robert J. Sawyer: WWW 1 – Világtalan

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​15 éves Caitlin Decter születése óta vak, de ez nem nagyon zavarja: az iskolában matekzseniként tisztelik, társasági életét pedig online éli. Aztán egy nap e-mailt kap egy tokiói kutatótól, aki gyógymódot kínál neki, azt állítja, visszaadhatja a szeme világát. A lány és családja kapva kapnak a lehetőségen, de az implant a beültetést követően látszólag nem akar működni.

Caitlin és a kutató komputeres kapcsolatban maradnak, hogy a berendezés fogadhassa az újabb szoftverfrissítéseket, és az egyiket követően a lány valóban látni kezd, de nem a környezetét, hanem az internet virtuális valóságát, sőt annak kódolását.

Mindeközben kaliforniában egy laboratóriumi csimpánz megtanul jelnyelvvel kommunikálni, és webkamerás kapcsolatba lép egy miami állatkert orangutánjával; Kínában minden eddiginél halálosabb madárinfluenza-járvány tör ki, amit csak az ország teljes izolálásával tudnak megfékezni; és valami mocorogni kezd a neten is, mintha az egészet már nem csupán bitek és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Metropolis Media, Budapest, 2012
272 oldal · ISBN: 9786155158131 · Fordította: Hidy Mátyás

Enciklopédia 7

Helyszínek népszerűség szerint

Kína


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Joshua182
Robert J. Sawyer: WWW 1 – Világtalan

Ííííííí, nem egészen négy csillag, de legyen…
Először is fel vagyok háborodva a címen. Azon kevés magyar szó közé tartozik, amiket rühellek, ráadásul nem is ez az eredeti cím. Jó, értem, hogy a főszereplő vak, ezért jó ötletnek tűnhetett ezt a címet adni „Ébredés”, vagy valami hasonló helyett, de szerintem ez nagyon szerencsétlen választás, a főhős helyében biztosan sértve érezném magam. Attól, hogy valaki vak, még nem „világtalan”, sőt, a többi érzéke általában kifinomultabb, mint a látóké. Ezt a szót száműzni kellene a szókincsből. Na jó, befejeztem a szőrszálhasogató rovatomat.
Az alapszituáció nem forradalmian eredeti, de azért van benne potenciál: Caitlin, a 15 éves, Tomasevics-szindrómás lány életét fenekestül felforgatja egy japán találmány, amely azzal kecsegtet, hogy visszaadhatja a látását, közben pedig érdekes dolgok történnek a világ többi részén, valami nem mindennapi van születőben… A főszereplő zsenge kora ellenére nem volt kimondottan YA-érzülete a könyvnek, talán csak annyiban, hogy az ízlésemnek picit sok volt a hatásvadász elem és humor. Ezzel együtt jó pár érdekességet és alapszintű ismeretet kínál a könyv többféle tudományterülethez, a címnek megfelelően főleg az informatikához és a mesterséges intelligenciákhoz, de az is szórakoztatónak találhatja, aki irtózik a számítógépektől.
Nagyon érződik, hogy sorozatnak szánta az író, a kezdetben több – legalább négy – cselekményszál közül többet nemes egyszerűséggel félbehagy, némelyiknél számomra nem is volt egyértelmű, hogyan kapcsolódik Caitlin történetéhez spoiler. Néha azért kétségbe vontam egy-egy technológiai elem hihetőségét spoiler, elmosolyodtam egy-két klisés karakteren, de összességében olvastatta magát és elérte a célját: felkeltette az érdeklődésem a további részek iránt.
Meg a borító sem rossz.

2 hozzászólás
>!
csartak MP
Robert J. Sawyer: WWW 1 – Világtalan

Ebben a könyvben mindenből van egy kicsi, Sawyer ügyesen adagolja a sztorit, mert a végére elérte, hogy kíváncsian várjam a következő részt.. Mert az első rész egyelőre csak felhívás a keringőre, az amúgy változatosságot kínáló többféle szál lehet hogy fokozná az izgalmat, de csak nem rágtam le az összes körmömet, hogy mi fog történni. Igazából ez az egész egy nagy katyvasznak tűnik az elején, hogy jön ide a kommunikáló majom, és blogger kínai srác .. (most se tudom, csak elképzeléseim vannak, de gondolom a következő két kötetben majd csak kifejtésre kerül) .. pluszba jön a zagyvalék szöveg az öntudatra ébredésről.
Viszont jött a sejtautomatás rész, ezen a kis tudományos fejtegetésen egészen felvillanyozódtam, innentől kezdve nagyon érdekes volt, plusz egypár adat a webről és történetéről. (pl. hogy a WWW helyett a TIM rövidítés is felmerült)
A könyv vége felé elgondolkodtam, biztosan jó, ha a folyamatosan fejlődő és változó Net világát aktualizáljuk egy történetben? Mert milyen lehet ezt tizenöt-húsz év múlva elolvasni, majd nosztalgiázhatunk hogy akkor pl. a Google volt a menő. (mint régen a Netscape vagy az Altavista), vagy hova fejlődik majd a Wikipédia. De alapvetően szórakoztató volt, jöhet majd a következő rész, kíváncsi leszek mi történik majd Caitlin „kedves és udvarias” barátjával.

>!
Morpheus
Robert J. Sawyer: WWW 1 – Világtalan

A fő szálakról szinte mindent megtudunk a fülszövegből. Ez a könyv egy ismeretterjesztő sci-fi fiataloknak, akiket érdekel a tudomány. De az idősebbeknél is beválik, mert több újdonságot megtudtam belőle. Érdekes volt, ahogy Caitlin megtanul látni, illetve az MI felfedezi önmagát és a világot, és mindezt értelmezi. Bár úgy gondolom, a közeljövőben nem az elveszett adatcsomagokból fog szerveződni egy MI, de hasonlóképpen fog megtanulni mindent, illetve jóval többet, mint amire tervezték. A karakterek szerethetők, ha nem is túl bonyolultak. Úgy gondolom, hogy a nem túl magas pontszám ellenére, amit adtam, bepróbálkozom a második kötettel, ahol talán a többi szál értelmére is fény derül (vagy nem).

>!
gab001 P
Robert J. Sawyer: WWW 1 – Világtalan

Már az első sora beszippantott. Érdekes volt, hogy eleinte több párhuzamos történet bontakozott ki, s sehogy sem láttam köztük a kapcsolatot. A főszál persze Caitlin vakságát és érzéseit mutatja be, de sokkal összetettebben, mint számítottam rá. Rengeteg információt tartalmaz a könyv, s mégsem tűnt töménynek vagy unalmasnak. Épp ellenkezőleg, még inkább felkeltette az érdeklődésemet. Sokáig tapogatóztam a sötétben, de végül egész jól összeállt a (net)kép. Mindenképp folytatom a következő résszel, mert innen még bármi lehet, s nagyon kíváncsivá tett az író, valamint a stílusa is levett a lábamról. Igazi, élvezetes sci-fi.

>!
Metropolis Media, Budapest, 2012
272 oldal · ISBN: 9786155158131 · Fordította: Hidy Mátyás
1 hozzászólás
>!
amnaen
Robert J. Sawyer: WWW 1 – Világtalan

igazán érdekes könyv.
csak úgy hemzsegnek benne a zsenik, akik csupa okosságot mondanak, szerencsére teljesen érthetően.
először kicsit furcsa a sok szál, nem is nagyon érteni mindegyiket. Caitlin valósága és a kínai történések világosak. Hobo sztorija meg Merle Majomábécéjét idézte fel bennem, bár az már érdekesebb kérdés, hogy mi köze a történethez. de a negyedik, az ébredező tudat… először zavart. aztán már kifejezetten élveztem ezeket a részeket. Sawyer (és persze a fordító) nagyon ügyesen játszik a mondatok összetettségével, a szókinccsel, a stílusrétegekkel. ezektől lesz hiteles és nyomon követhető számomra a fejlődés.
tetszettek a tudományos-kifejtős részek, emberekről, betegségekről, elméletekről, a világ dolgairól (van ám közte, amit a szerző talált ki, nem szabad mindent készpénznek venni).

maga a történet, a vaksággal, a kísérleti eljárással, a többivel együtt egészen valószerű. hiszen minden nap hallani újfajta eszközökről, beavatkozásokról, módszerekről. az, hogy a háttérben mi történik… sosem lehet előre látni minden következményt és mellékhatást. nekünk pedig számításba kell vennünk mindent…

6 hozzászólás
>!
kvzs P
Robert J. Sawyer: WWW 1 – Világtalan

Érdekes gondolatkísérlet ez a könyv.
Tetszik a több szálon futó történet, tetszenek az ébredések és az, hogy nem egy problémára fókuszál Sawyer, hanem összefüggéseiben látja a dolgokat. Van itt ugyan mindenből egy kicsi -új technológia, információelmélet, biológia, társadalomtudomány és egyebek-, emiatt néha zsúfoltnak, vagy kaotikusnak tűnik a történet, de remélem a sorozat további részeiben a szálak is összeérnek és a válaszokat is megkapjuk.
Kezdő sci-fi olvasóknak mindenképpen ajánlott, de az is talál benne új gondolatokat, aki nem most ismerkedik a műfajjal.

>!
B_Petra
Robert J. Sawyer: WWW 1 – Világtalan

A könyv commerce, kicsit, akár trendit is írhatnék, de könnyed, kellemes olvasmány, bár hatásvadász jelenetek is vannak, akár egy hollywoodi filmben, ahol jó zenei aláfestéssel tini lányok még el is pityeredhetnek.
Nem keményvonalas hard sci-fi, szó szerint könnyen fogyasztható, érdekes nem túl bonyolult tudományos leírásokkal, jól dokumentált magyarázatokkal, és IT érdekességekkel, modern környezetben, számos szálon futó történetet ír le Sawyer.
Kicsit kusza, kezdetben,a történet, főleg az öntudatra ébredő intelligenciára vonatkozó bekezdések zavaróak, de később sem áll össze a kép teljesen, hogy milyen szerep jut a kínai bloggernek, vagy a főemlős kutató team mit adhat még a story-hoz, a járványt megfékező kínai biológusokról nem is beszélve, épp ezért értékeltem 4 csillagra, mert bár egy trilógia része, talán kicsit jobban is lezárhatta volna az első kötetet.
A szereplők kicsit eltúlzottak, vak matekzseni, és lány, kínai hacker, autista fizikus különc apa, és önfeláldozó közgazdász anya, jóindulatú, alig profit orientált japán tudós, nosztalgiázó talán túlérzékeny izraeli tudós hölgy. A feltételezés hogy egy mesterséges intelligencia pozitív behatások révén talán empatikus, és emberbarát lehet, kicsit optimista meglátás, ismertebb például a könyörtelen Skynet,de itt vannak Banks Kultúra regényeiben a humoros, MI-k, már már ciki nevekkel ellenpéldának
Kifejezetten jó olvasmány fiatalabb korosztálynak, de nekem is tetszett, legalább annyira, hogy elolvassam a folytatást.

>!
Spaceman_Spiff IP
Robert J. Sawyer: WWW 1 – Világtalan

„Sawyer le se tagadhatná, hogy rendesen utána szokott járni egy-egy témának, a könyvben elég sok ismeretet találhatunk, amelyek korántsem légből kapott áltudományos hablatyolások. Orvostudomány, matematika, kommunikációelmélet, megannyi érdekes tudomány, mindez – bár éppen hogy – nem szárazon tálalva. Az ember hamar Conway életjátéka előtt találhatja magát. Tipikusan az a sci-fi, ami a fiatalokat a keményebb tudományok felé fordíthatja, holott a humán- és társadalomtudományi tartalom tekintetében sem szerénykedik.”

Bővebben:
http://sfmag.hu/2013/01/10/robert-j-sawyer-www-vilagtalan/

>!
pwz ISP
Robert J. Sawyer: WWW 1 – Világtalan

Nem tehetek róla, de ahogy haladtunk előre enyhe déjà vu érzésem volt. Caitlin és a Star Trek: The New Generation-ból a VISOR-t használó főgépész, Geordi La Forge együtt ugrott be! :D :D :D Bocs, nem tehetek róla! :D Ez az érzés csak enyhe volt, de…, de volt! ;)

Egyébként látszik, hogy Sawyer tudja, hogy mit csinál. Nekem mindig bejön a több, látszólag nem összefüggő szállal való kezdés. Nem is lényeges, hogy egy könyvben legyen a megoldás, bár a kínai blogger időszakos hiányán azért elgondolkodtam a könyv második felében. Na, mindegy, majd csak lesz a folytatásban erről is szó.
Nemrég mi is beszélgettünk a munkahelyen, hogy milyen lenne az életünk számítógépek és a hálózatok nélkül, illetve néhány gyerkőccel szóba került a netkapcsolatok vizualizációja, a tájékozódás ebben a térben. Ahogy a vak ember utcai, vagy éppen számítógépes „útjai” megjelentek a könyvben, nagyon szemléletes volt. Érdekes így gondolni a kódolásra. No meg, milyen az, amikor az ember lát és hosszú idő után van kapcsolat az agy és a megfelelő idegek, idegpályák között. Ez a sejtautomatás rész egész érdekes. Conway, meg Neumann… Már megint ráröpültem a netre! :D És akkor ott van még az a „valaki” a neten… Az egyik munkatárs erre azt mondta, hogy „ez a valaki már régóta létezik, csak a rosszindulatú munkatársak, akik nem bírnak a géppel, a Technika Ördögének nevezik!” :D :D :D

„Ahogy haladunk előre a regényben, a nagy katyvaszből egyre világosabb kép lesz, de azért még szükség van élesítésre. Jöhet a folytatás! – ezt az egyik haver mondta, aki már olvasta a teljes sorozatot. Megyek utána! :)”

>!
Metropolis Media, Budapest, 2012
272 oldal · ISBN: 9786155158131 · Fordította: Hidy Mátyás
>!
Lunemorte MP
Robert J. Sawyer: WWW 1 – Világtalan

„Tudom, hogy létezem, gondoltam, mert te létezel.
Tudom, hogy létezem, visszhangozta, mert van az én és a nem-én."

Vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Amint megláttam a borítót, rögtön tudtam : nekem kell ez a könyv, érdekel milyen lehet…
Aztán egy olyan világba csöppentem ami nem teljesen kidolgozott, elég nagy katyvasz jó néhányszor a történet és nem bírtam néhol rendesen követni a cselekményt…

Nagyon érdekesen kezdődik a kötet. Adott egy lány, aki vak. Először azt gondolná az ember, hogy ez egy átlagos történet lesz a vakságról, de utána felfedezhetjük a sci-fis elemeket. Már maga az implant és hatásai fantasztikusan hatottak számomra.
Sajnos nem túl részletes a leírás, min is ment pontosan keresztül Caitlin. Úgy általánosságban véve is hiányoltam a leírásokat, több érzelmet, gondolatokat vártam volna. Erre föl kapunk jó pár rövid fejezetet 3 kötetre bontva…
A könyv feléig elég érdekes történet volt, utána nagyon meguntam, mert nem sok változatossággal kecsegtetett a szerző sajnos…Ráadásul zavaros is volt néhol.
Nem vagyok biztos abban, hogy folytatom a sorozatot. Félek az is unalmas lesz. Bár ki tudja?


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Lakoma volt ez, orgia: nem tudtam megállni, egymás után faltam a könyveket.

1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Hé, hogy találsz meg egy kanadait egy emberekkel teli, zsúfolt teremben? Csak kezdj el az emberek lábára lépkedni, és várj, amíg valamelyikük elnézést nem kér.

>!
Lunemorte MP

Végül is, nincs jobb dolog nincs az életben, mint a széles olvasottság…

>!
Joshua182

Ó, csodálatos Wikipédia! Mindenről van benne leírás.

249. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Wikipédia
1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Mi a különbség egy okostojás és egy hülyegyerek között? Az okostojás arról álmodozik, hogy milyen lehet a szex súlytalanságban, a hülyegyerek pedig arról, hogy milyen lehet a szex…

>!
mandarina

Amikor tizenkét éves volt, unokatestvére, Megan adott neki egy Barbie-babát, ami idegesen kiáltott fel, ha megnyomták: "A matek nehéz!”. A Mattel csak egy rövid ideig árulta a babát, mert a nyilvános felzúdulás miatt vissza kellett hívniuk, de az unokanővére ráakadt egy garázsvásáron; rengeteget viccelődtek rajta. Caitlin tudta, hogy a Barbie babák lehetetlen példát állítottak a lányoknak – kiszámolta, hogy ha életnagyságú lenne, akkor a méretei 46-19-32 lennének
– és ugyanilyen nevetséges volt a gondolat, hogy a lányoknak nem megy a matek.

3 hozzászólás
>!
Joshua182

Olvasmányaimból megértettem, hogy az emberek xenofóbok: gyűlölik a másságot. Ezen kívül gyanakvóak és gyilkos hajlamúak, és tele vannak félelemmel;

252. oldal


A sorozat következő kötete

WWW sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Scarlet
John Scalzi: Fejvesztve
James Swallow: Deus Ex: Ikarosz-hatás
Al Robertson: Égtörés
Richard Morgan: Dühöngő fúriák
Margaret Atwood: MaddAddam
Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
Sylvain Neuvel: Ébredő istenek
William Gibson: Trendvadász
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?