Kis ​seggfejkalauz 42 csillagozás

Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz

Ha ​úgy érzi, szétstresszelik, túlterhelik, alábecsülik, terrorizálják, bántalmazzák, és mindez azért van, mert egy gyökérrel dolgozik együtt, tanulja meg, hogy kell kikerülni, átverni, lefegyverezni a seggfejeket – és ne halassza holnapra!

A hasznos, egyben szórakoztató Kis seggfejkalauz hathatós és módszeres „játéktervvel” vértezi fel önt arra az esetre, ha egy gyökérrel kell együtt dolgoznia az irodában, a mezőn, a tanteremben, vagy egyszerűen csak az életben.
Sutton a diagnózissal kezdi, utána pedig „terepen” kipróbált, bizonyítékokkal alátámasztott, és néha meglepő stratégiákat ismertet az udvariatlan, bunkó, irritáló, kellemetlen, vagy csak szimplán inkompetens alakok kezelésére. Elmondja, miként kerülheti el őket, hogy járhat túl az eszükön, hogy fegyverezheti le őket, hogy küldheti el őket kapálni, és hogyan növeszthet olyan pszichés „páncélzatot”, amely védelmet nyújt ellenük.

Túlélési útmutatója olyan szemléletmód illetve személyes terv… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
272 oldal · ISBN: 9789632937687 · Fordította: Szieberth Ádám
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936970 · Fordította: Szieberth Ádám

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 17

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz

Nem tudom, konkrétan mit vártam el ettől a könyvtől, de az biztos, hogy nem egészen azt, amit kaptam.
Az alapötlet nagyon jó, a fülszöveg figyelemfelkető, de mégis… hiányzik belőle egyfajta rendszerezés. Hiába van a történet részekre osztva, borzasztóan zavart, hogy a gondolatok cikáznak, nem alkotnak egységet, de az i-re a pontot a folyamatos „majd az x. fejezetben láthatja/majd az y. résznél jobban kifejtem” utalások voltak.
A könyvben felsorolt módszerek nem rosszak, de nem adtak az eddigi nézeteimhez semmit pluszba. Józan paraszti ésszel végiggondolva ugyanerre a következtetésekre jutottam én is, még a könyv elolvasása előtt. A benne leírt módszerek közül többet is alklamaztam már, anélkül, hogy felcímkéztem volna: szimplán logikus gondolkodásnak neveztem.
Ugyanakkor aláírom, hogy egy jó kis olvasmány volt, hiszen rengeteg féle ember létezik, másoknak igenis hasznos olvasmánynak bizonyulhat, s remélem tudják is majd használni a leírt módszereket, hogy megkönnyítsék a saját életüket.

wzsuzsanna P>!
Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz

Azt hiszem, egyértelmű, hogy egy ilyen címmel megáldott könyv óhatatlanul felébreszti az ember kíváncsiságát. Különösen akkor, ha egyébként is érdeklődünk a lélektani kérdések, azon belül is a társadalomlélektan vagy a szervezetpszichológia részterületei iránt. Mivel én is beletartozom a második halmazba, nem hezitáltam sokáig, hogy elolvassam ezt a megnyerő című és külsejű önsegítő könyvet, amely, bár nem állítom, hogy korszakalkotóan újszerű, azért bőven tartalmaz okos és szórakoztató gondolatokat.(…)
A szakmai tartalom ellenére a könyv nyelvezete könnyen emészthető és pörgős, ezért a feldolgozása nem okoz nehézséget annak sem, aki nem rendelkezik különösebb pszichológiai előtanulmányokkal. Bevezetés gyanánt Sutton elmeséli, hogyan esett a választása éppen erre a kutatási területre, illetve nagyjából összefoglalja, miről olvashatunk majd a későbbiekben. (…)
Egy ilyen önsegítő kötet esetében mindig az a legfontosabb kérdés, hogy vajon mennyire adaptálható az az ember mindennapi életében. Bár tényleg sokféle példáról olvashatunk, azért a döntő fókusz a céges világon volt (meg persze az egészet áthatotta egy kis amerikai szájíz), de végső soron, az emberek mindenhol emberek, így azt gondolom, mindenki ki tudja csippenteni belőle azt az üzenetet, ami számára hasznos lehet. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2018/03/kis-seggfejkalauz.html

Prof_Hicks>!
Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz

YouTube videóm:
https://www.youtube.com/watch…

Végre megérkezett a Kis seggfejkalauz magyarul is. Robert I. Sutton – akinek hat könyve jelent meg eddig, és a No Asshole Rule és a Good Boss, Bad Boss a New York Times sikerlistáján is szerepelt –, a Stanford Egyetem professzora. Doktori fokozatát a Michigani Egyetemen szervezeti pszichológiából szerezte, s 2000 óta publikált kötetei mind a szervezeten belüli pszichológiai problémák megoldásáról szólnak. Tehát élő példákkal, kísérletekkel stb. alátámasztva végre itt a megoldás a kezünkben: hogyan is kezeljük drága seggfejkéinket.

Egyébként nem szokásom káromkodni, előre is remélem, megbocsájtjátok nekem a sok seggfejkézést, hiszen a könyv folyamatosan így utal azokra a „gyökerekre”, akik megkeserítik életünket.

Ez a már-már tankönyvszerű írás viszont több olyan lehetőséget is felvázol, amely segít kezelni/leszerelni/elviselni őket, ráadásul fokozatosan felépítve a legkevésbé drasztikus megoldástól a kemény ellenszegülésig. Csak, hogy egy párat említsek a teljesség igénye nélkül, ilyen például a nyugodt zugszünetek beépítése, az adott helyzetben való nevetségesség, humor meglátása, a pozitív oldalának nézése, a teljes kikapcsolás agyilag, a szánakozás („szegény ördög, biztos rossz napja volt”), stb. És természetesen a könyv végén az ellenszegülés különféle módszereit is megtanulhatjuk, ha az addigiak egyikének alkalmazása sem válna be.

A két kedvencemet viszont mindenképp muszáj tömören megemlítenem, például:
„Fojtsd meg őket a kedvességeddel” – Azaz ne süllyedj le a támadó seggfejeid szintjére, hanem felülről tekints le rájuk, és gondolj arra, hogy milyen véleménnyel akarsz lenni önmagadról, ha később visszatekintesz az adott szituációra.

Az író egyébként nemcsak saját tapasztalataiból írta a könyvet, ugyanis a No Asshole Rule megírása után rengetegen megkeresték személyes történetükkel (ennek a könyvének a végén is buzdítja lelkes olvasóit az e-mail írásra), és bizony ezekből bőven kapunk mi is szemezgetést, példákat – szerencsére. Tehát az egyik ilyen kedvencem, amikor valaki ezt a javaslatot osztotta meg vele (esküszöm, ki fogom próbálni):

„Doktorosat fogok játszani: diagnosztizálom a seggfejkór eme lenyűgöző esetét, amely minél extrémebb és bizarrabb, annál érdekesebb.”

Tehát például, amikor őrült kollégánk vagy főnökünk veszett ordibálását hallgatjuk, fejben akár ezt a szituációt is elképzelhetjük, átkereteztethetjük magunkban. Az ember közben akár még jól is szórakozhat.

Persze, most csak 1-2 tanácsot írtam le nektek abból, ami a könyvben szerepel, a személyes kedvenceimet, de tényleg rengeteg szerintem igen hasznos kis kulcsot kapunk a kezünkbe, már csak azt kell eldöntenünk, az adott helyzetben melyik válaszreakció alkalmazása vezet a legjobb eredményre. Netán a „fussatok, bolondok”, a humorizálás vagy az ellenszegülés? Mint megtudhatjuk, ez sok egyéb dolog függvénye, például, hogy mindenképp rá vagyunk-e kényszerülve az adott seggfej elviselésére, milyen pozíciót tölt be hozzánk képest, stb.

Mindenképp ajánlom a könyv elolvasását, mert sokat lehet tanulni belőle. Én az elején egy kicsit szkeptikus voltam és zavart a sok forrásmegjelölés (amit most is azt mondok, hogy inkább a végén kellett volna feltüntetni), de aztán azt vettem észre, hogy már elő is vettem egy füzetet, és amint jöttek a tanácsok, buzgón jegyzetelni kezdtem.

Amit még nagyon értékeltem a tanácsokon kívül, az a különféle valós, megtörtént kísérletek leírása. Például vizsgálták a viselkedés zavarokkal küzdő fiatalokat, és bebizonyították, hogy többségük örül mások szenvedésének. (Olyan képeket mutattak nekik, amelyeken az ember fájdalmat éreznek.) Levonhatjuk tehát a következtetést, hogy sok embert bizony ez hoz lázba, ez élteti. Úgyhogy csak öltsétek magatokra a fapofát, és vessétek bele magatokat a megoldások tanulmányozásába, hogy ne töltsétek minden napotokat stresszel, idegeskedéssel, mert az bizony nagyon hamar az egészségetek (és kapcsolataitok) rovására mehet!

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 6. Kedvencek között
Karakterek: –
Borító: 7/10 – Végül is figyelemfelkeltő csak annyira nem releváns.
+ pont: A hasznos, néhol vicces tanácsokért, egyet-egyet kiemelkedően jónak találtam (bár néha adódtak ellentmondások a végén).
– pont: A hosszas forrásmegjelöléseket lehetett volna inkább a végére pakolni.

hcs23>!
Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz

Brit tudósok megállapították, h akinek egy seggfejjel akad dolga a munkahelyén, annak a teljesítménye is jelentősen romlik. Ugyanők megállapították, h ha kerüljük a seggfejeket, sokkal jobb lesz a közérzetünk és mi is sokkal kedvesebben viselkedünk másokkal. Illetve azt is, h az emberek szeretik a seggfej szóval megspékelt, hangzatos címeket, és ehhez különböző képzettársításokat csatolni: például humorhoz, vagy egy rendkívül érdekes tudományterület emberi nyelven történő kifejtéséhez kötni a kérdéses olvasmányt.
Akik ezt teszik, azok készüljenek fel, valójában ezek egyikét sem kapjuk meg Sutton könyvétől, de még csak új információt sem, ami segíthetne kikecmeregni az adott szituációból. Helyette korábbi fejezetekhez való rendszeres visszautalgatások, kutatások és különféle reprezentatív felmérések túlburjánzó erdejének segítségével próbálja hitelesebbé, szakmaibbá tenni mondanivalóját, miközben a seggfej szó mantrázásával emberközelibbnek és közérthetőbbnek adja el azokat a megállapításokat, amiknek szintjét kb. az értékelés első két sorával be is lőttem (az első két észrevétel konkrétan a könyvből való). További hiányossága a könyvnek, h túlzottan a munkahelyre, illetve a főnök-beosztotti ellentétekre összpontosít, holott köztudomású, h az élet minden területén érhetnek minket hasonló atrocitások, teljesen más indíttatásokból, mint amiket a könyv említ. Ezáltal közel sem olyan átfogó, mint amilyennek a címe sugallja, ráadásul nem hangsúlyozza eléggé azt az örök érvényű igazságot, h minden ember más, ezáltal „tanácsai” nem feltétlenül fognak megoldást jelenteni a problémáinkra, sőt. Az pedig külön vicces, h a könyv még arra se jó, h saját magunk seggfejségét felismerjük – jó példa erre, amikor azt meséli, h egy másik hasonló témájú könyv egyik példájában szereplő – adott példában az ügyeletes seggfej szerepét betöltő – ügyvéd nevetve fejezte ki tetszését a könyvvel kapcsolatban. Ennek a könyvnek a célközönsége ugyanilyen lehet: maga a seggfej kifejezés definíciója is emberenként különbözik, az viszont nem, h mindnyájan önigazoló, énképerősítő löttyként kortyolják szavait, miközben a valóban érdeklődő, értékes és hasznos gondolatokat kereső olvasó csalódottan fogja bezárni a könyvet.

5 hozzászólás
lilaköd P>!
Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz

Az író elmondása szerint, az előző könyve kapcsán elég sok e-mailt kapott a seggfejekkel kapcsolatban, ezért úgy gondolta összehoz egy könyvet ebben a témában.
Jól tette.
A könyv valóban hasznos tanácsokkal lát el mindenkit, aki úgy érzi, seggfejekkel van körül véve. Hogyan kell velük kommunikálni, hogyan lehet őket leépíteni, kiiktatni a környezetünkből.

WerWolf>!
Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz

Robert I. Sutton könyvétől mindenki azt várja, hogy ha elolvassa, akkor megoldódnak a munkahelyi problémái és végre nyugodt környezetben dolgozhat. De tudjuk, hogy minden “önsegítő” könyv csak általánosságokban beszél, és nekünk kell megtalálnunk az utat a célunkhoz. Nincs ez másképpen a Kis seggfejkalauz esetén sem, hiszen a seggfejek kezelésére nincs 100%-osan biztos recept. Ha lenne, akkor már rég megoldódott volna ez a probléma és nem lenne szükség ilyen könyvekre. 100%-os megoldás nincs, de Sutton könyve mégis segíthet.
A Kis seggfejkalauzban megismerkedhetünk a seggfejek főbb csoportjaival, ami segít beazonosítani, hogy a mi saját seggfejünk melyikhez is tartozik. Első pillantásra úgy tűnik, hogy sikerül egyetlen csoportba beskatulyázni az emberünket, de lassan rá kell jönnünk, hogy több összetevős az egyenlet, így a kezelésére ajánlott módszerek is több lépcsőben alkalmazandóak. És persze, ott van az önvizsgálat is, hiszen lehet, hogy nekünk X. Y. jelenti a seggfejt, míg másik kollégánk szemében mi vagyunk azok.
A könyv nem hibátlan, de életszerű, ami nagyban növeli a benne leírtak használhatóságát.
Bővebben: http://www.letya.hu/2018/03/robert-i-sutton-kis-seggfejkalauz/

Kicsibogár>!
Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz

Minden előnyével és hátrányával ez hasznos olvasásnak bizonyult. Például sokaknak idegesítő a sok hivatkozás, nekem viszont kifejezetten tetszik, hogy meg tudok keresni egy-ehy cikket, ami részletesebben érdekel.Nagyon tetszett, hogy Sutton nem prédikál, nem nyilatkoztat ki, hanem lehetőségeteket tár elénk, amiből mi olvasók választhatunk. Persze terelget,mert többször is óva int, hogy nyílt és hosszú harcba kezdjünk idióta emberekkel, mert annak kevésszer lesz jó vége.
Viszont sok más praktikát is elénk tár, aminek a jó részét az ember ösztönösen használja, de jó volt elolvasni, és tudatosan is beépíteni a mindennapokba. Saját tapasztalat: sokkal jobban üt, ha egy értelmetlenül kötekedő embert otthagysz a fenébe, miközben szónokol. Vgay legalábbis én jobban érzékeltem a meghökkentségét és elcsendesedését. És nekem ennyi elég is a boldogságomhoz, hogy hagyjanak békén, és ne b@sztassanak.
Szóval mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki ésszel szeretne egy nyugodtabb életet biztosítani magának. Igaz tuti receptek nincsenek, és a könyv nem oldja meg az ember összes baját, de olyan tippek, trükkök vannak benne, amivel elviselhetőbbé tehetők a hétköznapok MAGUNKNAK.

Hiranneth>!
Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz

Egyszerre volt vicces, szomorú és elgondolkodtató. Vicces, mert lássuk be, időnként képesek vagyunk másokat kiröhögni csak mert épp nem nekünk fáj. Persze ha mi lennénk az adott szituációban, rögtön más lenne a helyzet.
Szomorú, mert mennyi olyan ember van, aki nem tud esetleg kiszabadulni egy ilyen helyzetből. Én senkinek nem kívánnám azt, hogy olyan helyen dolgozzon, ahol esetleg egy-egy diplomás seggfej alá van beosztva. Mert gondoljunk bele, mennyi időt töltünk mi magunk is a munkahelyen, és bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk elszeparálni teljesen a munka- és magánéletünket.
Elgondolkodtató, mert az ember akaratlanul is elkezdi összevetni a saját életével, tapasztalataival az olvasottakat, és bizony-bizony szembesülhet nem várt, és nem is teljesen kellemes dolgokkal. Mindezek mellett hasznosnak is tartom, mert tanácsokat ad, amelyek mentén az ember tényleg megpróbálhat javítani a saját helyzetén.

Zoltán_Bálint>!
Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz

Ajándékba kaptam a könyvet off és mivel munkám során bőven találkoztam/találkozom seggfejekkel, így gondoltam hasznos lehet. spoiler

Roxa>!
Robert I. Sutton: Kis seggfejkalauz

Szerintem hasznos kis könyv ez. Nyilván az ember találkozik olyan praktikákkal benne, amit saját maga is alkalmaz, azonban nagyon hasznosnak tartom, hogy mások történeteit is megosztja. A saját magunk hibáiból és tapasztalataiból tanul a legtöbbet az ember, de ihletet meríthetünk mások tapasztalataiból is, ami a gyökerek legyőzésében igen hasznos lehet számunkra. Azt senki se várja, hogy a könyv megoldja majd a problémáit, és konyhakész megoldásokat tálal neki, viszont az irányt kijelölheti.


Népszerű idézetek

Ács_Milán>!

„Minden embercsoportban van egy seggfej. Ha körülnézel, és nem látsz egyet sem, akkor te vagy az.”

237. oldal

Niitaa P>!

[…] az ember a főnökét hagyja ott, nem a céget.

76. oldal

Niitaa P>!

És pusztán azért, mert ön a főnök, még nem feltétlenül van a kezében több hatalom, mint az alárendeltjeinek.

55. oldal

wzsuzsanna P>!

Mindannyian felelősek vagyunk önmagunkért, ugyanakkor az érzelmi és fizikai önfenntartáshoz másokra is szükségünk van, ahogy nekik is szükségük van ránk. És a közösen megtett út során néha előfordul, hogy túl sokat kérünk tőlük vagy ők tőlünk, és megkarcoljuk egymás lelkét. Közös feladatunk és felelősségünk, hogy fájdalommentesen szerezzük meg egymástól azt, amire szükségünk van.

263-264. oldal

Ács_Milán>!

A mások semmibevétele pedig ragályos – azaz aki egy gyökérrel (vagy ami még rosszabb, egy rakás gyökérrel) dolgozik együtt, az valószínűleg maga is gyökér lesz.

21. oldal

Ács_Milán>!

SEGGFEJÉSZLELŐ TIPPEK

A gyökereket lásd előre és kerüld nagy ívben!

90. oldal

Niitaa P>!

Azért írtam ezt a könyvet, hogy választ adjak egy kérdésre, amellyel már több ezerszer szembesültem.

(első mondat)

Ács_Milán>!

Ha az ember úgy érzi, hogy hamarosan összetűzésbe kerülne valami bunkó, lealacsonyító modorú, tiszteletlen alakkal, aki az agyára menne és fölbosszantaná, néha jobb, ha otthagyja az illetőt egy időre.

78. oldal

Niitaa P>!

Ne feledje: nem minden seggfejprobléma teremtetett egyenlőnek!

35. oldal

wzsuzsanna P>!

Ha ön a tápláléklánc tetején vagy ahhoz közel foglal helyet, igen nagy mértékben befolyásolhatja azt, hogy az emberek nyugodtan a rendszerhez mernek-e fordulni, ha védelemre szorulnak, vagy gyökérnek, képmutatónak, netán képmutató gyökérnek tartják-e önt és a többi vezetőt. Az első dolga, hogy csírájában elfojtsa a helytelen viselkedést.

209. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Susan Forward: Mérgező szülők
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
Elisabeth Lukas: Mondj búcsút a kiégésnek!
Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz
Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció
Ruby Wax: Használati utasítás az emberhez
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?