Führer-nap 47 csillagozás

Robert Harris: Führer-nap Robert Harris: Führer-nap

Az ​első hullát March nyomozó gyűjtötte be, csak mert szabadnapján is rosszul aludt. Tudta, hogy igazából barátjáé az ügy, vissza is adhatta volna, de – nem szerette a megoldatlan rejtélyeket. Ahogyan a hullák szaporodtak, úgy nőtt makacssága is, és napokkal a rutinosan induló nyomozás kezdete után már saját testületének börtönében ült, kollégái vallatták. 1964 tavasza volt; a húsz éve győztes Nagynémet Birodalom az agg Führer születésnapjára készülődött, az utcákon ünnepi hangulat volt, de a Führer bizalmasai aggódva, feszült idegekkel várták a börtönből érkező információkat. Mennyit tudott meg March? Beszélt-e valakinek róla? Nem hiúsul-e meg a már nagyon várt megbékélés a Berlinbe készülődő németbarát amerikai elnökkel, Kennedyvel? Marc azonban megmakacsolta magát. S neki is voltak kérdései. Hogyan esett a negyven éve Hitler-párti férfi a vízbe: önként? Balesetből? Vagy gyilkosság áldozata volt? Miként került a halott náci vezető ujjlenyomata a bűnügyi nyilvántartóba? Mit látott… (tovább)

Eredeti mű: Robert Harris: Fatherland

Eredeti megjelenés éve: 1992

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Híres háborús regények

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1999
444 oldal · ISBN: 963548965x · Fordította: Balázs György
>!
Aranyhíd, Budapest, 1993
304 oldal · ISBN: 9637809015 · Fordította: Balázs György

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ponty 
Robert Harris: Führer-nap

Izgalmas szórakoztató regény, tulajdonképp (nem árulok el vele nagy titkot: politikai szálakhoz vezető) krimi egy alternatív történelemben. A Nagynémet Birodalomban, 1964-ben. Ahol az idős Führer születésnapja közeleg. Ahol a házi kedvencet leszámítva mindenki feszes egyenruhát hord, és ahol ez az egyenruha felettébb kényelmetlen ennek a March nyomozónak. Annyira, hogy emiatt széteső élete, az őt megtagadó családja nélkül, de a hatalom figyelő tekintetétől kísérve vegetál. Egyetlen barátja akad, és persze az események mellésodornak még egy talpraesett amerikai újságírónőt is, ki státusza szerint eleinte szövetséges, de később elkerülhetetlenül testi-lelki társsá avanzsál. Szóval March nyomoz, ebben az amerikai második világháborús filmek hangulatát idéző, tempós, cselekményközpontú történetben, amiben egyedül képviseli a német emberek lelkiismeretét. Ahogy az említett filmekben is, ők itt is lelketlen, érzéketlen, szigorú masinák, és az sem derül ki igazán, hogyan járkálhat egyáltalán még szabadon, a fejében hazaáruló gondolatokat forgató főszereplő. Mint ahogy arra sem keres választ Robert Harris, hogy miként reagál helyzetére a tiszta vérű Birodalom mostoha sorsú népe, akiket mondjuk az egykori szovjet területekre költöztetnek a közös ügy érdekében. Lényegében mindez csak díszlet az izgalom és lendület fokozta adrenalin mellé.
A mondanivalót tekintve azért egy egész ország felelősségre vonása bonyolultabb ennél. Példának okáért felesleges, olcsó és igazságtalan azzal belerúgni a germánokba, hogy milyen giccses, monumentális (képzelt) épületekkel adóznak a vélt felsőbbrendűségüknek (elég nekik az is, hogy nincs humorérzékük:)), hiszen az ilyen túlzások egyébként is jellemzőek az emberi kultúrára. Sokszor elmebeteg, hatalommániás vezető sem kell hozzá a kisebbségi komplexusaival.
Viszont, ha az ember alkalmazkodik az egyszerű játékszabályokhoz, akkor nagyon lehet élvezni az olvasást. Nekem különösen tetszett a vége.
A Führer-nap tehát könnyed szórakozásra ajánlott, és arra simán meg is felel. Viszont a kiadvány, mint olyan, hagy kívánni valót maga után. Bármibe lefogadom például, ha egy amúgy szimpla szex jelenetben azt olvasod kétszer egymás után, hogy megcsókolta a gyomrát, akkor attól nem fogsz felhevülni. Arról nem is beszélve, hogy a szereplők így alaposan megreformálják a szexuális érintkezés elfogadott formáit.

4 hozzászólás
>!
mackótestvér P
Robert Harris: Führer-nap

A sok-sok alternatív történelmi könyv közül talán a háborús beállítottságom miatt ez tetszett eddig a legjobban. Amúgy is furdalta az oldalam, hogy mi lett volna ha…és éppen ezt a „ha”-t sikerült az írónak németesen precízen kidolgoznia. A történet fő fonalát adó háttérinfó szerintem kellően megállta a helyét, és tegyük hozzá bármennyire felkavaró is, ez illett a történetbe. A birodalmi aparátok megszemélyesítése, a hierarchia felépítése mind tökéletes volt, meghálálva a rengeteg kutatómunkát. A létező „hírességeket” kellően pontosan építette be a történetbe, főhőseinket pedig jól eltalálta, főleg a kék kabátos ki hölgyet….talán pont Ő volt az, aki a végét kicsit keserűvé tette. Az egész történetben az a legjobban lebilincselő, hogy nem sokon múlt az, hogy ebben a fiktív jövőben éljünk most. Kicsit hasonlítana a szocialista rendszerhez, nem ??

>!
Roli
Robert Harris: Führer-nap

Szerintem ez egy alapmű, nagyon alapos munka, mindenkinek csak ajánlani tudom!
A történet maga egy rettentő izgalmas nyomozás egy roppant érdekes világban.
Bemutat egy képzelt történelmi kort, ahol nem kommunista, hanem fasiszta uralom alakul ki Európában az összes párhuzamos jellemzőjével együtt, egy átlagember, egy középkorú rendőr szemén keresztül, aki emlékszik még a háború előtti időkre, nyitott szemmel jár, és meg meri kérdőjelezni a rendszer tökéletességét.

Ha nem ismerném a történelmet, még el is hittem volna, hogy tényleg így történtek a dolgok. :) Lebilincselő.

>!
Qedrák P
Robert Harris: Führer-nap

Ilyen történetből jöhetne még több, egy jól kidolgozott „Mi történt volna ha…?” típusú történet. Különös volt végigolvasni úgy, hogy tudatában voltam a halálesetek közötti összefüggésnek, ahogy March ellenfelei is tudatában voltak, éppen csak a főhősnek kellett mindent kitalálnia. A végére azért így is maradt csavar. Viszont az, ahogy a napfényes birodalmi Berlinből egyre alább szállunk a pokol bugyraiba, nagyon nyomasztóvá tette a történetet.

Az viszont picit zavart, hogy az én példányomon a címlapon nem sikerült a szerző keresztnevét eltalálni…

>!
negoti
Robert Harris: Führer-nap

Ez egy nagyon jó krimi, ami egy olyan világban játszódik, ahol Hitler 75. születésnapjára készülnek, a Nagynémet Birodalom bekebelezte Európát és ahol minden gigantikus és nagyon náci. Szerintem, pont ilyenné vált volna a világ, ha a németek nyernek.
March nyomozó gyilkossági ügye nem csak egy ügy a sok közül. A kérdés az, hogy a nyomozó gyorsabb és okosabb-e, mint a Gestapo?

>!
nyolcadikutas
Robert Harris: Führer-nap

A mi lett volna ha… tipikus esete. Egy alternatív világ, ami eljöhetett volna. Remek darab, mely végig leköti az embert. Mondhatni, mikor a gyermek saját szülője ellen fordul, az tényleg a világ legalja.
Felhívom mindenki figyelmét, hogy a könyvből remek film készült Rutger Hauer és Natasha Richardson főszereplésével. Érdemes a könyv után előtt, helyett, vagy után megtekinteni.

>!
BrushScript
Robert Harris: Führer-nap

A filmet jó 10 évvel ezelőtt láttam és nagyon tetszett. Rutger Hauer tökéletes March nyomozó volt. A könyvet egy antikvárba szánt dobozban találtam, és mivel a címe más, mint a filmé (Fatherland, illetve a magyar változaté A Harmadik Birodalom) nem gyanakodtam, mikor elkezdtem olvasni. De már a második oldalon beugrott, hogy Robert Harris regényéből készült a film annak idején. Harrisnek ezen kívül még három regényét vitték filmre, az Enigmát, az Arkangyalt (Archangel) – mely szintén alternatív múltban játszódik, csak a Szovjetúnióban –, illetve a Szellemírót (Ghost Writer, ami a Ghost című regényből készült).
A regény egy gyilkossági nyomozásba kalauzolja az olvasót, melyben megismerheti a 60-as évek Berlinjét és a német rendőrség működését. A főszereplő nyomozóról leperegtek a náci-éra agymosó dogmái, s ez egy sor az elvárásokkal ellentétes döntést eredményezett az életében. A Gestapo többoldalas aktában követi figyelemmel a pályáját, s csak idő kérdése, hogy „eltávolítsák”. Versenyt fut tehát az idővel, még azelőtt rá kell jönnie, ki áll a magasrangú pártemberek megölésének a hátterében, hogy a titkosrendőrség elhorcolná.
A fordító a könyv Achilles-ína. Bár a leíró részeknél kitűnő munkát végzett, a párbeszédekkel és kiváltképp az angol szófordulatokkal nem tudott megbírkózni. Százával születtek nyakatekert, teljesen magyartalan tükörfordítások a szövegben, amiből lehetne bőven szemezgetni (majd Leiter Jakbék megteszik egyszer…). Gondolom az internet-korszak előtt készülhetet a magyar átírat, kissé avíttas, modoros stílusban. Az „alkalmasint” kifejezés többtucatnyiszor képviselteti magát a regényben. Egy újrafordítást, új kiadás megérne a regény.

>!
liptonella
Robert Harris: Führer-nap

A sztori jó, izgalmas is és el is gondolkodtató de a fordítás POCSÉK. Néha olyan szinvonalú, mintha bedobták volna a Google fordítóba. Ennek köszönhetően kap csak ennyi csillagot,mert az élmény fele elvész.

>!
Inmelius_Mudri_Jolcsi
Robert Harris: Führer-nap

Addig faltam, amíg kiderült, aminek ki kellett derülnie. Utána is faltam, namerhogy' hogy mászik ki a slamasztikából emberünk, azannya…

>!
tigrisbigris
Robert Harris: Führer-nap

Kategóriájában nem rossz ez a könyv. Az alapötlet érdekes, az alternatív történelmi háttér tűrhetően ki van dolgozva. A nyomozás szál átlagos, megvan benne a végén a „kötelező” csavar. Tehát egész jó könyv, ajánlható azoknak akik szeretik az alternatív történelmi regényeket.


Népszerű idézetek

>!
negoti

Hiba. – gondolta March. – Hogyan is lehetne hibáztatni egy tízéves gyereket? A fiúnak apafigura kellett. S erről a Párt gondoskodott – stabilitás, bajtársiasság, valami, amiben hihet – mindaz, amit Marchtól kellett megkapnia, és nem kapott meg. Emellett a Pimpfek is várták a fiataloktól, hogy lojalitásukat a család rovására az államba helyezzék. Nem, ő nem hibáztatja, nem is hibáztathatja a fiát.

99. oldal

>!
tigrisbigris

Utána, miközben visszahajtott Berlin közepe felé, March a kutyára gondolt. Az volt az egyetlen élőlény a házban, jött rá, amely nem hordott egyenruhát. Ha nem érzi oly nyomorultul magát, nevetett volna.

47. oldal

>!
tigrisbigris

Megkóstolták a béke kényelmét, s már nem volt étvágyuk a háborúra.

194. oldal

>!
negoti

Motoszkált a retiküljében, s előhúzott egy lap papírt. Krémszínű, vastag lap volt, fején a schwanenwerderi ház metszett képe, kalligrafikus írással, s a szöveg is kimért, mint egy hivatalos nyugta. „Kedves Nővérem! Heil Hitler! Köszöntésemet küldöm születésnapodra! Őszintén bízom benne, hogy jó egészségben vagy, amiként én is. Josef.” March összehajtotta és visszanyújtotta. Nem csoda, hogy senki sem vette észre eltűnését.

32. oldal

>!
Andrée P

A svájci mondás szerint minél öregebb a pénz, annál nehezebb meglátni. Zürichben oly öreg a pénz, hogy már láthatatlan.

177. oldal

>!
Andrée P

Néha Gestapós barátaink nem egészen annyira hatékonyak a kínos részletek kigyomlálásában, mint hinni szeretnék, különösen, ha még sietnek is…

202. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Markus Zusak: A könyvtolvaj
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
John le Carré: Az üldözött
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Diane Ackerman: Menedék
Robert Merle: Mesterségem a halál
Sebastian Faulks: Madárdal
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Marc Elsberg: Blackout
Steve Berry: A templomosok öröksége