Zodiac ​Unmasked 1 csillagozás

The Identity of America's Most Elusive Serial Killers Revealed
Robert Graysmith: Zodiac Unmasked Robert Graysmith: Zodiac Unmasked

Robert Graysmith reveals the true identity of Zodiac--America's most elusive serial killer.

Between December 1968 and October 1969 a hooded serial killer called Zodiac terrorized San Francisco. Claiming responsibility for thirty-seven murders, he manipulated the media with warnings, dares, and bizarre cryptograms that baffled FBI code-breakers. Then as suddenly as the murders began, Zodiac disappeared into the Bay Area fog. After painstaking investigation and more than thirty years of research, Robert Graysmith finally exposes Zodiac's true identity. With overwhelming evidence he reveals the twisted private life that led to the crimes, and provides startling theories as to why they stopped. America's greatest unsolved mystery has finally been solved. INCLUDES PHOTOS AND A COMPLETE REPRODUCTION OF ZODIAC'S LETTERS

>!
Penguin Putnam, New York, 2007
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780425212738
>!
Penguin Putnam, New York, 2002
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780425183328

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Evione>!
Robert Graysmith: Zodiac Unmasked

Robert Graysmith: Zodiac Unmasked The Identity of America's Most Elusive Serial Killers Revealed

A 2002-ben megjelent Zodiac Unmasked Robert Graysmith második könyve a Zodiákusról. Az első a Zodiac, mely 1986-ban jelent meg, és elég nagy durranás volt akkoriban, sőt, ahogy kivettem az Unmaskedből, újabb lökést adott a nyomozásnak.
Ugye a Zodiákus, egy elég híres, Észak-Kaliforniában tevékenykedő sorozatgyilkos volt az 1960-as, 1970-es években, akinek a számlájára hivatalosan 5 támadást írnak (8 áldozat, melyből 2 megmenekült). Azonban a Zodiákus ennél sokkal többet vállalt magára, összesen 37-et. A Zodiákus közel 11 évig írogatta leveleit a különböző újságoknak, legtöbbet a San Francisco Chronicle-nek, ahol Graysmith is dolgozott. A levelek mellett kódolt üzeneteket is küldött, melynek jó része a mai napig megfejtetlen maradt, pedig a Zodiákus állítása szerint az egyik felfedi az ő pontos kilétét is. Persze a Zodiákus kilétére nem derült fény azóta sem (na, nem azért, mert nem fejtették meg a kódjait.)
Graysmith-nek és a nyomozóhatóságoknak volt egy nagyon jó, minden szempontból tökéletes gyanúsítottja, akit az első könyvében Graysmith Robert Hall Starrnak nevez, ami természetesen álnév, de akkoriban nem írhatott nyíltan a gyanúsítottról. Viszont 1992-ben ez a Bob Hall Starr elhunyt, és röpke 10 év után már elhárult minden jogi akadály, így Graysmith nyugodtan írhatta le az igazi nevet: Arthur Leigh Allen. Plusz az első könyvének megjelenése óta elég sok minden történt Zodiákus-fronton, így még egy oka volt arra, hogy ismét írjon egy könyvet a témáról, most már mindenféle kertelés nélkül. Így született meg a Zodiac Unmasked, melyben Graysmith 500 oldalon keresztül bizonygatja, hogy Arthur Leigh Allen volt a Zodiákus.
Na, már most a felhozott bizonyítékok döntő többsége meggyőző. Igaz, hogy nincs köztük egy közvetlen bizonyíték sem, de a közvetett bizonyítékok olyan nagy számban szólnak Arthur Leigh Allen ellen, amelyre bárki józan ésszel azt mondja: ennyi véletlen egyszerűen nincs. Szóval engem sikerült meggyőzni (mondjuk a parókás elméletén kiégtem).
Viszont fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez a könyv csak olyan olvasóknak való, akik teljesen képben vannak a Zodiákus-gyilkosságok minden apró részletével (helyszínekkel, nyomozókkal, nevekkel, dátumokkal stb.), ugyanis a Zodiac-kal ellentétben, itt Graysmith nem megy végig a főbb eseményeken, alapnak veszi, hogy mindezzel az olvasó tisztában van. Szóval első körben, inkább Graysmith másik könyvét ajánlanám, és ha az megvolt, akkor lehet ezzel folytatni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bill James: Popular Crime
Terry Sullivan: Killer Clown
Steve Hodel: Black Dahlia Avenger II
Michelle McNamara: I'll Be Gone in the Dark
Roy Hazelwood – Stephen G. Michaud: Dark Dreams
Jeff Guinn: Manson
Tim Reiterman: Raven
Roy Hazelwood – Stephen G. Michaud: The Evil That Men Do
Vincent Bugliosi: Helter Skelter
Skipp Porteous – Robert Blevins: Into The Blast