Én, ​Claudius (Claudius 1.) 208 csillagozás

Tiberius Claudius római császár önéletrajzából
Robert Graves: Én, Claudius Robert Graves: Én, Claudius Robert Graves: Én, Claudius Robert Graves: Én, Claudius Robert Graves: Én, Claudius Robert Graves: Én, Claudius

„Én ​Tiberius Claudius Drusus Germanicus, ez, az és amaz (mert nem akarom untatni az olvasót címeim végtelen sorával), akit egykor, nem is olyan régen, barátaim, rokonaim, munkatársaim ››Claudius, a hülye‹‹, ››Az a Claudius‹‹„ ››Claudius, a dadogó‹‹, ››Clau-Clau-Claudius‹‹, vagy legjobb esetben ››Szegény Claudius bácsi‹‹, néven emlegettek, most nekikezdek, hogy megírjam életem furcsa történetét legkorábbi gyerekkoromtól kezdve és évről évre folytatva, amíg csak el nem érem a változásnak azt a sorsdöntő pontját, amikor körülbelül nyolc évvel ezelőtt, ötvenegy éves koromban váratlanul bekerültem az ››arany veszély‹‹ sodrába, amelyből azóta se tudok kiszabadulni.” Így kezdi Claudius császár (szájával Robert Graves) a történetet, amelyet maga mesél el egyes szám első személyben.

A könyv felöleli Augustus, Tiberius és Caligula uralkodásának idejét, Caligula bukásával (meggyilkolásával) és Claudius császárrá kiáltásával ér véget. Claudius betekintést enged olvasóinak a kor… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1934

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Athenaeum monográfiák Athenaeum

>!
Európa, Budapest, 2009
428 oldal · ISBN: 9789630788458 · Fordította: Pálóczi-Horváth György
>!
Európa, Budapest, 2001
428 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630769042 · Fordította: Pálóczi-Horváth György
>!
Novella, Budapest, 1993
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637953450 · Fordította: Pálóczi-Horváth György

5 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Claudius


Kedvencelte 57

Most olvassa 13

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Robert Graves: Én, Claudius

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Robert Graves-től még semmit nem olvastam, valahogy kimaradt a látómezőmből, ellenben az ókori Róma történelmével kapcsolatban fordult már meg 1-2 könyv a kezembe. Legemlékezetesebbek közé tartozik Colleen Mccullough Róma sorozatának néhány kötete (olvasni kell azt is feltétlenül!), ami inkább kalandosabban, olvasmányosabban, lebilincselőbben adja elő a leckét. És ott a másik, nekem a bibliám, Titus Livius 8 kötetes monstrum lexikona, ami sokkal szárazabban, sallangmentesebben írja le a Nagy Birodalmat, és éppen ezért sokkal nehezebben is olvasható. Graves valahol a kettő között talált egy szokatlanul egyedi naplószerű hangvételt, mely mindenből egy kicsi. Kevesebb időt, de nagy részletességgel felölelő, a benne szereplő személyeket a szubjektív, és objektív elemekkel, de nagyszerűen árnyalva mutatja be. És bár száraz volt kicsit az elején, nehéz visszaszokni a stílusra, a végére letehetetlenül olvastatja magát. Hiába a mára már megszokásba menő ókor, de újat mindig lehet mutatni, és itt sikerül is. Szóval izgalmas, és gyümölcsöző volt a megismerkedésem az íróval.

sztinus>!
Robert Graves: Én, Claudius

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Amilyen döcögősen haladtam a közepéig, úgy sodort a lendület a végèig. Sőt, lehet, hogy leveszem a folytatást a polcról.
Mert száraz szöveg ez, bárhogyan is szèpítjük.
Tehát irodalmilag kevésbè, történelmileg sokkal inkább tudom értékelni. Bár rengeteg a szereplő, de sokan gyorsan meg is halnak:):(.
Igazán veszélyes lehetett az èlet akkoriban, főleg ezek mellett az arcok mellett.
Az erkölcsök pedig…az is veszèlyes volt.
Tény, hogy a Caligulás részekkel nagyon feldobta a cselekményt, és az adott csillagjaimat.

dontpanic>!
Robert Graves: Én, Claudius

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Lehetne száraz ez a párbeszédektől szinte teljesen mentes, történelmi eseményeket egymás után daráló mű, de mégsem az. Igazából nem is tudnám megmondani, mi a titka, amitől ennyire élvezetes lesz – talán maga Róma és a történelem, de inkább Graves tehetsége.

Kamaszkoromban olvastam először, nem sokra emlékeztem belőle, talán csak két dologra, de azokra nagyon erősen. spoiler, és hát… Caligula. Caligulától félek.

Nagyon tetszik az, ahogy ábrázolja a karaktereket: Claudius nyilván elfogult, mert saját családtagjairól van szó, akiket vagy szeret, vagy nem, és ez át is jön abból, ahogyan ábrázolja őket, de mégis próbál a tárgyilagosságra törekedni. Miután már éppen elhisszük, hogy Lívia maga az ördög menyasszonya, csak odaszúrja egy félmondatban, hogy amúgy milyen jó uralkodó volt, és tulajdonképpen felvirágoztatta Rómát.

Ja és. Rómát látni kell.

Nahar>!
Robert Graves: Én, Claudius

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Számomra nem volt annyira olvasmányos és izgalmas, mint a szintén Graves tollából származó A vitéz Belizár. A könyv kicsit túlnyújtott és az eseményeket sem mindig a megfelelő kronológiai sorrendben tárgyalja. Emellett a magyar fordítás is hagyott némi kívánnivalót maga után (pl. kukoricaföldek emlegetése Kr.u. 16 körül Szíriában)
Persze meg lehet még említeni a hiányosságai között a karakterek jellemábrázolásának szinte teljes hiányát és egy képzettebb történész biztos kritikával illetné a Graves által felhasznált források hitelességét az újabb kutatási eredmények fényében (pl. Tiberius uralmával kapcsolatban)
Ennek ellenére a római történelem iránt érdeklődőknek mindenképpen érdemes elolvasni, mert Robert Graves hihetetlen részleteséggel ismeri a korszakot és Claudius szemszögéből ezt elég jól be is tudja mutatni.

sanchopanza>!
Robert Graves: Én, Claudius

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Engem Graves átvert. A könyve lebilincselő, olvasmányos, sőt szerintem még izgalmas is. Már pontosan nem is emlékszem, hogy hol, de valahol nagyon az elején járhattam, amikor észrevétlenül és minden átmenet nélkül elhittem, hogy a két évezreddel ezelőtt élt Claudius szavait olvasom. A császárét, akit félreismertek, akit méltatlanul hülyének tartottak. Természetesen azonnal befaltam a második részt is. És jött a pofán csapás. Teljesen gyanútlanul belekezdtem Seneca „Claudius tökké válása” c. írásába. Most mi is van? Claudius egy vérszomjas idióta, vagy mi?!
Aztán innen-onnan gyűjtögettem információkat. Elég sok helyen olvastam,(Marczali Henrik: Nagy képes világtörténelem) illetve láttam, (History channel) hogy valószínűleg egy nem túl jelentős és nem is 100-as figura volt. Britannia meghódításához sem sok köze volt, csak a végére utazott oda díszpintynek. A könyv szerint ugye nélküle, illetve az esze nélkül lehet, hogy nem is sikerült volna, vagy legalábbis nagyobb emberáldozattal. Már nem emlékszem, hogy kitől, de valami ókori történetíró szerint: „Hogy a fenébe tudna valaki egy világbirodalmat jól kormányozni, ha a saját háza táján sem tud rendet tartani?” És hát elvette a történelem egyik legnagyobb szajháját, Messalinát, akit nem igazán tudott irányítani. A fent említett Marczali szerint ő volt az első római császár, aki a praetoriánusok hűségét pénzen vásárolta meg.
Most akkor tényleg egy szerencsétlen volt, akit a testőrség a függöny mögül rángatott elő, hogy uralkodót csináljon belőle?
A két Graves könyv nagy kedvencem, de én hinni akarom, hogy az igazi Claudius mesélte el nekem az életét sok-sok oldalon keresztül!

4 hozzászólás
norka>!
Robert Graves: Én, Claudius

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Nagyapám adta a kezembe kissé fellengzősen, szinte tesztként. Nem szerettem a történelmet és a történelmi könyveket.
Biztos volt benne, hogy nem jutok a végére. Én megvontam a vállam és elkezdtem, lesz ami lesz alapon.
A Claudius az Isten-t már én kértem el az öregtől és utána a fél könyvtárát kiolvastam.

Mimiti P>!
Robert Graves: Én, Claudius

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Claudiusnak is tartoztam már egy ideje ezzel az értékeléssel meg a tanáraimnak a beadandókkal, de mivel azokat letudtam, most jöhetnek ismét az olvasások és értékelések :D. Most, némi idő elteltével levontam egy fél csillagot, mert így visszagondolva azért voltak benne unalmasabb részek, főleg az első felében, viszont a könyv nagy része ezekért bőven kárpótol.
A legkevésbé Claudiusról szól, viszont első kézből ismerhetjük meg az első császárok életét; és bár az írói fantáziát természetesen nem lehet elhanyagolni benne, de hiteles történelmi tényeken alapul. A kitűzött céltól nem is tér el, tényleg mintha Claudius, a történész és nyelvtudós könyvét olvasnánk. Éppen emiatt tud kissé száraz lenni, amit meg kell szokni, és érdemes mellette nézegetni egy könyvet a római történelemről (vagy a W-betűs portált ;), hogy az ember ki tudjon igazodni, hogy épp melyik Germanicusról vagy Neróról van szó.
Főleg a könyv második része azonban hihetetlenül mozgalmas, szinte letehetetlen, spoiler halálától kezdve egy éjjel alatt daráltam le a fennmaradó részt. A párbeszédek a legritkább esetekben fordulnak elő, mégsem érezzük a hiányukat. A folyamatos cselszövések, a felbukkanó híres és kevésbé híres személyek, akikért az ember még akkor is aggódik – vagy épp akkor is a halálukat várja – ha tudja, hogy mi lesz a sorsuk, ezek teszik igazán izgalmassá, és bizony hitelessé ezt a művet. Ha kicsit túlozni szeretnék, azt mondanám, hogy ez az eredeti Trónok harca.
Azért azt is meg kell osztanom, hogy Claudius a kedvenc császárom, és a korszak is a szívem egyik csücske, sőt, a kedvenc római nőalakom is megjelent benne, szóval telitalálat volt az az olvasmány. Rengeteg új információval gazdagodtam, és már értem, hogy miért ajánlotta nekünk a híres, idős, már-már vaskalapos (de egyébként fantasztikus) professzorunk ezt a könyvet. :)

senhorita>!
Robert Graves: Én, Claudius

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Nagyon megfogott a könyv, már napok óta az ókori Rómában érzem magam. Különösen tetszett az E/1 személyben való történetmesélés, mert így sokkal jobban Claudius lehettem és az ő szemüvegén keresztül láthattam a mérgezős, nagy-játékos Lívia nagymamát, az Augustus teszetoszaságát, lánya Julia tragikumát, de még mennyi drámát és igazságtalanságot, Tiberius császár uralkodását, Caligula őrültségeit, konzul lova pompáját és végül az összeesküvését, ami által Claudius kerülhetett a trónra.
Irodalmilag nem annyira érdekes ez a könyv, de a története annyira lebilincselő, hogy sokszor inkább választottam a napi 2-3 órát, csak had olvassam tovább.
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a történelmet, vagy aki a regényekben leginkább a cselekményekre fókuszál, mert itt aztán pörgős az élet. Ami nekem hiányzott, az egy olyan melléklet, amiben az író tisztázza, hogy van-e benne fikció és ha igen akkor mi, mert ennek hiányába teljesen elhihetünk mindent, mert igazából miért is ne lenne valóság.

kaporszakall>!
Robert Graves: Én, Claudius

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Graves legjobb történelmi regénye(i).

Ismertebb korról szól, mint ’A vitéz Belizár’, viszont kevesebb benne az ’urban legend’ és a pletykaízű elem is – köszönhetően az eredeti forrásmunkák színvonalának. Claudiusnál Tacitus a forrás (olvassátok őt magát is! érdemes), Belizárnál Prokopiosz: mekkora nem mindegy!

A Tacitusnál ki nem fejtett hézagokat jó ízléssel, arányosan tölti fel, és tulajdonképpen többet nyújt a címénél (főleg ebben az első kötetben): elmeséli Augustus principátusának utolsó éveitől kezdve Tiberius és Caligula uralkodását is (hiszen Claudius korai és érett évei ezekre az időkre esnek). Kissé talán démonizálja Augustus feleségét, Liviát, akit minden méreg- és szarkeverők ősanyjaként, Medici Katalin és Lucrezia Borgia előfutára gyanánt mutat be.

Claudius személyében egy régi római értelmiségit ábrázol, aki igyekszik a háttérben (és ezáltal életben) maradni, és véletlen folytán neki jutott uralkodói hatalmat inkább tehernek mint lehetőségnek tekinti. A két regény közti különbség viszont szembetűnő: az első kötetben még intelligens és óvatos (habár kissé nehézkes) Claudius a második kötetben fenemód hiszékennyé válik: ezt a lélektani váltást nem sikerül a szerzőnek igazán hitelesen ábrázolni.

A két regény olvasásához érdemes az Augustus-ház genealógiai táblázatát a kezünk ügyében tartani.

lizzizi>!
Robert Graves: Én, Claudius

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Apukám könyvespolcán láttam meg még gimis koromban.
Szerettem a hangulatát, mintha a Római Birodalom kulisszái mögé engedtek volna bepillantást. Intrikák, felségárulás, cselszövések, méregkeverés, stratégia. Élveztem.
spoiler


Népszerű idézetek

Amadea>!

– Furius nagybátyám szokta mondani, hogy az okos vezér az, aki okos embereket választ ki maga köré – mondta Camilla. – Ugye te már nagyon bölcs vagy, Claudius?
– Tökéletes hülyének tartanak, és minél többet olvasok, annál hülyébbnek gondolnak.

97. oldal (Gondolat Kiadó)

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Amadea>!

A katona különös fajta. Olyan durva, mint a pajzsok bőrözete, olyan babonás, mint egy egyiptomi, és olyan érzelgős, mint a szabin nagymamák.

200. oldal (Gondolat Kiadó)

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Kapcsolódó szócikkek: katona
Almost_Zed>!

Hispániából küldöttség érkezett egyszer, panaszkodni, hogy már négy éve kormányzó nélkül vannak, s a legutóbbi kormányzó tisztviselői szemérmetlenül kiszipolyozzák a tartományt. Tiberius így szólt:
– Csak nem akartok új kormányzót? Az új kormányzó új tisztviselői kart hozna magával, és még rosszabbul járnátok. Elmondok nektek egy történetet. Történt egyszer, hogy egy súlyosan sebesült férfi feküdt a csatatéren, és várt a sebészre, hogy bekötözze, mert a sebét ellepték a legyek. Egy könnyebben sebesült bajtársa meglátta a legyeket, és el akarta őket hessegetni. „Ne, ne”, kiabálta a súlyosan sebesült, – „ne tedd ezt! Ezek a legyek már majdnem teleszívták magukat a véremmel, és nem csípnek annyira, mint eleinte. Ha elűzöd őket, helyükbe rögtön éhesebbek jönnek, és akkor végeznek velem.”

328-329. oldal (Gondolat Kiadó, 1965)

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

1 hozzászólás
Amadea>!

– Igen – mondotta –, túlságosan gyengéden bántam velük. Mától kezdve jottányit sem engedek. Ezentúl hajthatatlan szigorúság lesz a jelszó.
Kemény elhatározására azáltal is emlékeztette magát, hogy minden reggel szörnyű arcokat vágott a tükörbe, és fürdőszobájában, amelynek jó visszhangja volt, hatalmasakat ordított.

363. oldal (Gondolat Kiadó)

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Amadea>!

Caligula ezután levelekben jelentette be a szenátusnak, hogy Isten lett, és elrendelte, azonnal építsenek neki egy nagy templomot Jupiter temploma mellett, »hogy fivérem, Jupiter szomszédságában lakhassam«. A templomban tömör aranyból az életnagyság háromszorosában felállítatta tulajdon szobrát, és mindennap új ruhát adatott rá.
Nemsokára azonban összeveszett Jupiterrel, és többen hallották, amikor dühösen fenyegette:
– Ha nem tudod belátni, hogy ki az úr itten, akkor összecsomagollak, és elküldelek Görögországba.
Jupiter erre úgy látszik bocsánatot kért, mire Caligula így szólt:
– Oh, tartsd csak meg nyomorult Capitoliumodat. Én átmegyek a Palatinus-dombra. Sokkal szebb a fekvése. Ott magamhoz méltó templomot építtetek, te kopott, öreg, hasbeszélő kókler.

370. oldal (Gondolat Kiadó)

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

senhorita>!

Én, Tiberius Claudius Drusus Germanicus, ez, az, és amaz (mert nem akarom untatni az olvasót címeim végtelen sorával), akit egykor, nem is olyan régen, barátaim, rokonaim és munkatársaim „Claudius a hülye”, „Az a Claudius”, „Claudius a dadogó”, „Clau-Clau-Claudius” vagy legjobb esetben „Szegény Claudius bácsi” néven emlegettek, most nekikezdek, hogy megírjam életem furcsa történetét legkorábbi koromtól kezdve és évről évre folytatva, amíg csak el nem érem a változásnak azt a sorsdöntő pontját, amikor körülbelül nyolc évvel ezelőtt, ötvenegy éves koromban váratlanul belekerültem az „arany veszély” sodrába, amelyből azóta se tudok kikászálódni.

(első mondat)

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Kapcsolódó szócikkek: Claudius
Nahar>!

-Ugye te már nagyon bölcs vagy Claudius?
-Tökéletesen hülyének tartanak, és minél többet olvasok, annál hülyébbnek gondolnak

92. oldal

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

Nemo00>!

– Miért? – kérdeztem, és kiürítettem újra a poharat. A társalgás olyan volt, mint amilyent az ember álmodni szokott – őrületes, de érdekes.

Huszonnegyedik fejezet

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

2 hozzászólás
Almost_Zed>!

Tiberiusnak kedvenc szárnyatlan sárkánya volt, Caligulának pedig kedvenc lova. Ezt a lovat eredetileg Porcellusnak (malackának) hívták, de Caligula nem találta ezt elég méltóságteljesnek, és elkeresztelte Incitatusnak, ami „nagysebességűt” jelent. Incitatus sohasem vesztett versenyt, és Caligula annyira szerette, hogy először állampolgárrá nevezte ki, aztán szenátort csinált belőle, később pedig konzulnak jelölte. Mindenki tudta Rómában, hogy Incitatus négy év múlva konzul lesz. Incitatus külön házat és szolgákat kapott. Márvány hálószobája volt, mindennap friss szalmából vetettek neki ágyat, elefántcsont vályúból ette a zabot, és aranyedényből ivott. Hálószobája falait híres festők képei díszítették. Amikor megnyert egy versenyt, akkor Caligula meghívta vacsorára, de a szenátor úr ilyenkor is inkább zabot evett, nem szerette a drága halakat és húsokat, amikkel Caligula kínálgatta. Nekünk pedig legalább hússzor egymás után kellett innunk az egészségére.

361. oldal (Gondolat Kiadó, 1965)

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából

esztinyunyi>!

Anthenodorus méltóságteljes öregúr volt, kedves, fekete szemmel, horgas orral és a legpompázatosabb szakállal, amely valaha is emberi állat díszített. Nagy, dús hullámokban a derekáig ért, és olyan fehér volt, mint a hattyú tolla. …. Anthenodorus lassan és ritmikusan szokta volt simogatni a szakállát társalgás közben, mondta is, hogy attól nő olyan dúsan. Ujjai hegyéből láthatatlan tűzmagok ugrálnak elő, mondotta, és ezek táplálják a szakállát. Ez tipikus sztoikus tréfálkozás volt az epikureusok spekulatív filozófiája rovására.

Robert Graves: Én, Claudius Tiberius Claudius római császár önéletrajzából


A sorozat következő kötete

Robert Graves: Claudius, az Isten És felesége, Messalina

Claudius sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marguerite Yourcenar: Hadrianus emlékezései
Gore Vidal: Julianus
Ben Macintyre: Kém a csapatban
Goce Smilevski: Freud húga
Irving Stone: Michelangelo
Cselenyák Imre: Tiszta szívvel
Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján
Bakóczy Sára: Liliom és kehely
Daisy Goodwin: Viktória
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével