Kakukkszó (Cormoran Strike 1.) 984 csillagozás

Robert Galbraith: Kakukkszó Robert Galbraith: Kakukkszó Robert Galbraith: Kakukkszó

Amikor egy zűrös életű modell lezuhan londoni lakása erkélyéről és meghal, mindenki azt gondolja, öngyilkos lett. A bátyjának azonban kétségei támadnak, és felfogadja Cormoran Strike magánnyomozót, hogy nézzen rá az ügyre.

Strike háborús veterán, aki megsérült Afganisztánban, ráadásul az élete is romokban van. Az ügy pénzügyi mentőövet dob neki, de ennek megvan az ára – minél mélyebben ássa bele magát a fiatal modell életébe, annál sötétebbnek tűnnek a dolgok, és ő maga is annál szörnyűbb veszélynek teszi ki magát…

A Kakukkszó J. K. Rowling Robert Galbraith írói álnéven írt nagysikerű első bűnügyi regénye.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
GABO, Budapest, 2021
546 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635660872 · Fordította: Nagy Gergely
>!
GABO, Budapest, 2019
546 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634067993 · Fordította: Nagy Gergely
>!
GABO, Budapest, 2018
546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066811 · Fordította: Nagy Gergely

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Cormoran Strike

164 tag · 64 karc · Utolsó karc: 2021. szeptember 5., 19:48


Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Cormoran Strike · Robin Ellacott · Freddie Mercury · Guy Somé · Charlie Bristow · Charlotte · John Bristow · Lady Yvette Bristow · Lula Landry · Mr. Freddie Bestigui · Mrs. Tansy Bestigui

Helyszínek népszerűség szerint

London · Anglia


Kedvencelte 98

Most olvassa 66

Várólistára tette 572

Kívánságlistára tette 440

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

gabiica P>!
Robert Galbraith: Kakukkszó

Zseniális történet volt.
Nehezen szoktam meg az egészet, nehéz volt elvonatkoztatni attól, hogy ki is írta, és számomra mit is jelent az író.
De miután kizártam, rögtön rájöttem, mennyire jó is ez. A stílus lehengerlő, a leírások tökéletesek. Strike karaktere megnyerő, a zord külső mögötti jellem megfogja az olvasót, engem legalábbis ténylegesen lenyűgözött.
Szerettem Robin karakterét is, és örültem, hogy a történet során nagyobb szerephez is jutott, jók voltak a meglátásai és a viselkedése is.
Maga a szál is jól kivitelezettnek érződött. Apróságok vezették rá Cormorant a megoldásra, én végig a sötétben tapogatóztam, eszembe sem jutott, hogy a gyilkos az, aki. Várom a folytatást!

1 hozzászólás
szadrienn P>!
Robert Galbraith: Kakukkszó

Igazi bulvárkrimi, terjengős, csapongó, szószátyár, a nyomozás kínzó lassúsággal halad előre, cserében viszont mindent megtudhatunk a sekélyes celebvilágról. J. K. Rowling álnévbe burkolózva is nagyvonalúan, öntörvényűen kezeli a bűnügyi irodalom műfajának íratlan szabályait, ahol lényegretörő, szikár, feszes ritmusú cselekményt várnánk, ott nála túlburjánzó részletgazdagságot és fékezhetetlen mesélőkedvet találunk, indokolatlanul megnövelve ezzel a terjedelmet. A szereplőkhöz társulva kimerítő sétákat tehetünk London számtalan változatos helyszínén, amit én kifejezetten szerettem, és megkedveltem a szimpatikus nyomozópárost is, jól eltalált karakterüket éreztem a sorozat egyik fő húzóerejének. A befejezés pedig végre pörgősre, izgalmasra, remekbe szabottra sikeredett.
És vajon a mindvégig vegyes érzések, kételyek és bizonytalanság ellenére mit forgat a fejében a javíthatatlan, menthetetlen olvasó? Lehet, hogy talán mégis meg kellene próbálkozni a második kötettel.

7 hozzászólás
Lorenza_Pellegrini>!
Robert Galbraith: Kakukkszó

Szerintem nagyon jó krimi akkor is, ha eltekintünk attól hogy ki írta. Cormoran Strike pedig olyan főhős aki követi a klasszikus krimik hagyományait. Ha tényleg egy Robert Galbraith nevű ember írta volna,azt mondanám hogy mostantól figyelem a könyveit. De nem mondom,mert már régóta úgy van.:-)

4 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Robert Galbraith: Kakukkszó

Az igazság az, hogy én egyszer már belekezdtem ebbe a könyvbe, csak mivel akkor nem fogott meg egyáltalán, félbe is hagytam. Jó, jó, az is igaz, hogy én egy kicsit bizony haragszom Rowlingra, amiért nem hoz ki még valamit nekünk a Harry Potter történetekből. Írt egy új HP-s színdarabot, na és? Az egy csomó emberhez nem jut el, akikhez egy könyv eljutott volna…na mindegy.
Nem nagyon szoktam olyan könyveknek, amiket félbehagyok második esélyt adni, de több dolgot figyelembe véve úgy gondoltam, hogy a Kakukkszó érdemel még egy esélyt:
– úgy általában szeretem a brit szerzők tollából származó dolgokat,
– több nagyon jó angol krimit is olvastam,
– jó értékeléseket olvastam a könyvről,
– és igen…attól, hogy egy kicsit haragszom Rowlingra, még szeretem, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit alkothatott ebben a teljesen más műfajban.
Folytatás:http://konyvutca.blogspot.nl/2015/12/robert-galbraith-k…

3 hozzászólás
nope P>!
Robert Galbraith: Kakukkszó

Valahogy úgy éreztem, hogy én ezt a könyvet szeretni fogom és végül igazam is lett.
A szereplők nyomokban kicsit klisések spoiler, de a cselekmény érdekes, lendületes.

Kicsit sokalltam a közel 550 oldalt, a 350-400. között meg is tört picit a lendület, de összességében nem vennék ki belőle semmit, így kerek a történet, ahogy van.

Picit Agatha Christie hatást éreztem a könyvön – nem tudunk semmit a nyomozó gondolatmenetéről, csak a végén derül ki, de akkor meg felmerül, hogy oké oké, ez így rendben, de mégis hogy jött rá? Zavarni nem zavart, de jobban szeretem, ha együtt tudok nyomozni kicsit a karakterekkel.

A gyilkos személye tulajdonképpen váratlan off, ötletes húzás volt az írónő részéről.

Lehet, hogy csak azért mert tudom, hogy Galbraith Rowling álneve, mégis valahogy érezni véltem a Harry Potterben megismert stílusát.

Összeségében ez egy határozottan jó, szórakoztató, izgalmas krimi volt, aminek kíváncsian várom a folytatását.

2 hozzászólás
Milli88 P>!
Robert Galbraith: Kakukkszó

Tudom, most páran meg fognak kövezni, de nekem ez a könyv tetszett. :D

Nagyon fáj a fogam a Rowling plecsnire, ezért át kell rágnom magam a többi irományán is. Az Átmeneti üresedés döcögőssége után nagyon féltem, hogy ez a könyv hogy fog csúszni nekem?
Nem vagyok egy tapasztalt krimi olvasó, valószínűleg e miatt is tetszett ennyire. Nem kényszeresen, de az apró elejtett információkból próbálok rájönni, hogy ki a gyilkos, de itt az utolsó fejezetekig semmit sem sejtettem, pedig teljesen logikusan összeállt a végére minden.
Robin és Cormoran mindketten szimpatikusak és szerethetőek is.

Sokszor annyira beleéltem magam a történetbe, hogy azt álmodtam, hogy dohányzom, amit egyébként ugye a való életben nem teszek. De aztán rájöttem, hogy ebben a könyvben kb. szinte mindenki dohányzik a kihallgatások alatt. Szóval ja, a könyv hatására álomban dohányzó lettem. xD

Mint már említettem nagyon kell az a Rowling plecsni, de ezek után már nem annyira lesz nehéz elolvasni a maradék köteteket, legalábbis remélem. :D

2 hozzászólás
latinta P>!
Robert Galbraith: Kakukkszó

Hát ez aztán lebilincselő volt.
Jó kis megcsavart történet.
(És nem ér, hogy a munkámmal nem tudtam haladni, meg eleget aludni sem…) :)
Alighanem szeretni fogom ezt a Cormorant.

16 hozzászólás
Navi P>!
Robert Galbraith: Kakukkszó

Ez most megvett kilóra.
Minden részletében kidolgozott, alapos, de nem túlírt, elnyújtott krimi.
Cormoran Strike, a leszerelt háborús hős magánéleti válsággal küzd, kap egy új titkárnőt, Robint és megkeresi egyik gyerekkori barátjának öccse, hogy kinyomozza húga halálát.
S Cormoran a maga alapos, precíz módján lépésről lépésre felgöngyölíti az ügyet, aminek én teljesen más véget gondoltam ki. A gazdagok és kiváltságosok világában sem minden fenékig tejföl, sőt. De bitang jól oldotta meg az író. Tudom, ő írta a HP könyveket, de teljes mértékben meg tudtam erről felejtkezi, mert tökéletes krimit írt.
Robin is szép lassan nélkülözhetetlenné teszi magát, s végre olyan munkát végezhet, amit szeret. Jó páros, ők ketten, szerencsére csak munkakapcsolat van köztük. Nem kellett ide romantikus sallang.
Kíváncsi vagyok a többi könyvre is :)

4 hozzászólás
pável>!
Robert Galbraith: Kakukkszó

(még 2014-ből)
„Strike tapasztalatai szerint a laikusok állandóan az indítékot keresték, a profik listáján azonban az alkalom állt az első helyen.” (p89.)

Gyerekek! (akik már felnőttetek), ez a Rowling néni minden műfajban remekel? Gyanús, milyen bűbáj segíti ezt a nőt, hogy a gyerekirodalmat – és egyáltalán, ezt az egész analfabéta, olvasáskulturálatlan világot – forradalmasító meseregény-sorozata után nem hogy írt egy pazar „felnőttregényt” (J. K. Rowling: Átmeneti üresedés), amiért odafent, a klasszikusok szférájában sorban áll Balzactól kezdve mindenki, de most meg Dame Agatha nyögött fel kéjesen, hogy „Végre! végre, lesz mit olvasnom, már Simenonnal is kivégeztük egymást!”

Az ember már majdnem megfojtja magát Anthony Horowitz: A selyemház titka selyemzsinórjával, mikor olyan híreket hall, hogy előre megfontoltan, folytatólagosan cibálják elő a legnevesebb kopókat (mint most Sophie Hannah, Poirot-t), az ilyen esetek már kimerítik a kegyeltértés vagy a sírrongálás esetét. Hiába, amilyen könnyű a karaktergyilkosság, olyan ügyes-bajos a teremtés.

Igaz, a klasszikus krimi karcsú vonalai mellett XXL-es méretekkel bír ez a regény – akárcsak itt felbukkanó kopónk, a szupernehézsúlyú Cormoran Strike. A krimitől, legalábbis a brit krimikirálynőtől megszokhattuk, hogy aránylag rövid, mint a bűnbeeséshez vezető út. Itt viszont kapunk egy robosztus, katonai nyomozói és bokszolómúlttal rendelkező fazont, akit, ha fogyatékosnak nem is merném mondani, de fél lábbal is többet bír ki, mint az életen csak teli bukszával átmankózó senkik –, szóval, itt van ez a (néha imádom Rowlingot) „fanszőr hajú” (idézet!), csúf, hatalmas ember, aki egy celeb eldobott kölyke, és megmutatja, hogy mezítláb töri a diót. (Ezt a poént loptam valakitől, aki maga is lopta, szóval nem mondom, kitől spoiler, de a lényeg az, hogy majd meglátja a kedves olvasó.)

Rowling ismét nem adta alább egy nagyregénynél, és jól tette, úgy csigázza az olvasót, mint a középkor vallatásügyi szakemberei, de megmondom őszintén, nem is ez a lényeg, akár ki is találhatod, mert annyira csavaros, hogy ha minden – a klasszikusoktól már eltanult – trükköt végigszálazol, csak egyvalaki marad a legkevésbé, vagyis leginkább gyanúsak listáján… Na de csak semmi spoiler.

Rowling úgy kreálta meg első krimijét, hogy miközben fel-feltűnnek a mai korra utaló használati tárgyak, pl. a mobiltelefon vagy a keménydrogok, megőrizte a hard boiled műfaj időtlen elemeit.

Én a legritkábban olvasom a bűneset és megfejtése miatt a krimiket – helyette úgy fogyasztom őket, amiképpen a regény nagy korszakaiban élt ez a műfaj, társadalmi, lélektani regényként. Ezekben csak a legritkább esetben nem történik valami kriminális, és viszont: egy jó krimi, ha kifiléznék belőle a detektívtörténetet, meggyőződésem, hogy ha soványabban is valamivel, de megállná a helyét csonka mivoltában is, akár kis-, vagy Rowling esetében nagyregényként. Mindez persze okoskodás – most veszítem el legkitartóbb olvasókat is, abból a pár tucatból, üdv a mazochista maradéknak! –, csak azt akartam mindezzel érzékeltetni, ahelyett hogy elmesélném, miről is szól ez a krimi, hogy mindegy, mi indítja el a bűntettek láncreakcióját, a pénz, netán a szerelemféltés, mindennek a gyökércsúcsánál ott lapul a jó öreg, már a derék régi görögök által is jól ismert hübrisz. Hogy aztán őkelme „sima” vagy detektívekkel megbolondított regényben főszereplő-e, az mát szinte mindegy.

Lehetne még arról fecsegni, hogy Rowling kiírta minden bánatát, és kifröcsögte utálatát a média iránt – még finom volt, vagy ahogy illúziómentes minden pillanatban, még ha az isteni, megragadhatatlan szépségről vagy a szerelemről is esik szó:

„Ebben az országban a sajtó még a csőcseléknél is rosszabb. Mindenkit saját kiba***tt maguk alapján ítélnek meg!” (p313.)

„Strike nehezen tudta eldönteni, őszinte-e, vagy csak a szerepét játssza; a lány szépsége mindig útban volt, mint valami vastag pókháló, amin keresztül nem is lehet tisztán látni őt.” (p385.)

Az utóbbi idézetben szereplő lány csak egy sokadik szereplő, szintén modell, mint barátnője, akinek halála ügyében Strike a megbízást kapja a regény elején. Ciarával ellentétben a halott lány, Lula Landry egyáltalán nem egy kirakatbaba, megvolt a magához való esze – sajnos erős depresszióval súlyosbítva, de sokkal több volt benne, mint amit a világ hagyott megmutatni magából. Talán Rowlingot is ez a vágy hajtotta, mikor belekezdett Cormoran Strike magándetektív történeteibe: ha egy remek regény kevés volt kitörni saját gigasikerének Azkabanjából, Cormoran kemény (fanszőrhajú!) feje most biztosan áttöri az eddigi írói skatulya börtönvastag falait.

Hogy álnéven adta közre, nem mond ellent ennek a teóriának, sőt megerősíti azt, hiszen az ő brandjével már egy bevásárlólistát is el lehet adni bestsellerként. Hogy idejekorán kiderült a turpisság, mármint az álneves bújócska? Talán saját kiadója „dobta fel”, a gyorsabban elkönyvelhető profitra törve.Természetesen nem maga a tökély a könyv (ezért is az 'öt alá'), a kissé elhúzott második fele, és a túl sok – szándékosan – homályban hagyott részlet miatt (az alapos kolleginának más dolgok nem tetszettek*), de a bizalmam töretlen, Joanne Kathleen (ezt fedi a J.K., kevesen tudják) örökös dobogós marad a kedvenc könyves listámon.
Ja és sorozat lesz, hurrá, bár ezt már olvasás közben is gyaníthattuk, lásd fent: a számos kibogozatlanul hagyott történetszál, pl. Strike katonamúltja és exei, stb.)

* konyves.blog.hu/2014/04/19/cormoran_strike_nem_hozta_szegyenbe_harry_pottert

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Robert Galbraith: Kakukkszó

Hát, nem élveztem annyira, mint vártam. Picit hosszú is nyúlt, ráadásul én az elejétől fogva arra gondoltam, hogy a gyilkos az az, aki végül lett. spoiler. A kötet felétől már egyre jobban erősödött a gyanúm, így nem volt számomra olyan izgalmas a dolog. Kicsit túl lett írva nekem a történet, lehet, hogy azért, mert sorozatként itt több szerepet kapott a főhősök bemutatása (?), ez majd a következő kötettel derülhet ki. Egy közepes kriminek mondanám, de semmi extra. Ráadásul volt benne zavaró rész is, például a végén spoiler


Népszerű idézetek

Evelin_Szalkó>!

Nam in omni adversitate fortunae infelicissimum est genus infortunii, fuisse felicem.
Mert a sors valamennyi csapása közt az tesz a legboldogtalanabbá, hogy hajdan boldogok voltunk.

17. oldal, Első rész (GABO, 2014)

mrsp>!

– Csak egy lábam van.
– Ne hülyéskedj…
– Nem hülyéskedek, ott hagytam Afganisztánban.
– Szegény kicsikém… – suttogta vissza a lány. – Megmasszírozom, hogy jobb legyen.
– Aha… az nem a lábam… de azért most jobb.

423. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Afganisztán · Cormoran Strike
Brigitta_Báró>!

– És figyeljen csak, ha jön egy újabb halálos fenyegetés… általában hétfőnként jönnek…
– Igen? – kérdezte a lány lelkesen.
– Rakja a többihez – fejezte be Strike.

154. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cormoran Strike · Robin Ellacott
mrsp>!

Strike-nak Adler jutott eszébe: „A hazugságnak nincs értelme, csak ha az igazságot veszélyesnek érezzük."

192. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
mrsp>!

– Robin mondta, hogy épp detektálsz valahol. (…)
– Igen, mi detektívek néha ilyet is szoktunk – felelte.

288. oldal

mrsp>!

Strike abnormálisan óriásinak és szőrösnek érezte magát itt, mintha egy gyapjas mamut próbálna elvegyülni a kapucinusmajmok között.

303. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cormoran Strike
Aileen_May>!

De mivel tudta, hogy egyenesen a szegénység felé tart, úgy döntött, a lehető legolcsóbban fog oda eljutni.

57. oldal

mrsp>!

Senki nem élvezi, ha el kell fogadnia, hogy azt kapja, amit megérdemel.

238. oldal

Aurore>!

Nehéz elterjeszteni az ember hírét, ha egyetlen ügyfelének sincsenek barátai (…).

31. oldal, I. rész, 3. fejezet (Gabo, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: barát
mrsp>!

– Tujjamivan? – szólalt meg Strike, és két könyökét az asztalra támasztva előredőlt, majdnem leverte a poharát. – Tujjamivan, Robin?
– Mi van? (…)
– Maga nagyon kedves lány – bökte ki Strike. – Ténylegaz. Nagyon kedvezsember. Észrevettem ám! – bólintott mellé ünnepélyesen. – Bizony. Észrevettem!
– Köszönöm – felelte Robin mosolyogva; igyekezett nem elnevetni magát.
Strike hátradőlt a székén. A szemét lehunyva szólalt meg megint.
– Bodzsánat. Be vagyok rúgva.

364. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cormoran Strike · Robin Ellacott
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Cormoran Strike sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halott harangozó
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Lee Child: Éjféli szállítmány
Sophie Hannah: A Kingfisher Hill-i gyilkosságok
Colin Dexter: Utolsó ismert ruházata
Jo Nesbø: Hóember
Ben Aaronovitch: London folyói
Jud Meyrin: A múlt bűnei
Joss Stirling: Storm és Stone
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák