Career ​of Evil (Cormoran Strike 3.) 53 csillagozás

Robert Galbraith: Career of Evil Robert Galbraith: Career of Evil Robert Galbraith: Career of Evil Robert Galbraith: Career of Evil Robert Galbraith: Career of Evil Robert Galbraith: Career of Evil

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

When a mysterious package is delivered to Robin Ellacott, she is horrified to discover that it contains a woman's severed leg.

Her boss, private detective Cormoran Strike, is less surprised but no less alarmed. There are four people from his past who he thinks could be responsible – and Strike knows that any one of them is capable of sustained and unspeakable brutality.

With the police focusing on the one suspect Strike is increasingly sure is not the perpetrator, he and Robin take matters into their own hands, and delve into the dark and twisted worlds of the other three men. But as more horrendous acts occur, time is running out for the two of them…

A fiendishly clever mystery with unexpected twists around every corner, Career of Evil is also a gripping story of a man and a woman at a crossroads in their personal and professional lives. You will not be able to put this book down.

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Sphere, London, 2016
580 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780751563597
>!
Mulholland Books, New York, 2016
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780316349895
>!
Sphere, London, 2015
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780751562279

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Cormoran Strike

212 tag · 87 karc · Utolsó karc: 2024. március 15., 18:54


Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

pat P>!
Robert Galbraith: Career of Evil

Hát én mindig hagyom magam az orromnál fogva vezetni. Pedig olyan nyilvánvaló! Így utólag… Ehh, mindegy. Nem az a lényeg.

Hanem a remek szórakozás! Az meg megvolt. Rendben, rétestészta, meg felesleges részletek és mellékszálak tömkelege, és ezt a szemi-romantikus vonalat is mennyit nyúzzák már ezek (tudja valaki, összejönnek végül??), de mindez annyira rendben van és hangulatos és szerethető. És persze hát izgalmas is.
Egy dolog mondjuk szokott idegesíteni: amikor az éppen aktuális nézőpont karakter minden gondolatát „hallod”, kivéve persze azokat, amik az esetre vonatkoznak. Az hülye megoldás szerintem. Morr.
(Jó, meg az is olyan egy hülyeség, hogy egyik karakter pont Kormorán, másik meg pont Vörösbegy. Köszönöm, hogy elmondhattam.)

Nem baj, majd jól megszerzem a negyedik részt hamarosan. (És elolvasom 3 év múlva. :P)

Banditaa P>!
Robert Galbraith: Career of Evil

Vizsgaidőszak és több ezer oldalnyi szakirodalom után valami könnyűre vágytam, amin nem kell sokat gondolkodni, de ami azért nem teljesen idegen, így jutottam el/vissza Cormoran Strikehoz. Mert hát Rowling krimijei eddig nem okoztak csalódást, ha a történetek maguk nem is olyan felejthetetlenek, Strike-ot és Robint azért nem olyan könnyű elfelejteni. A formula a szokásos: adva van egy gyilkosság, plusz a két főszereplő kicsit sem szürke magánélete, a szálak persze jól összekuszálódnak és a végén persze minden megoldódik. Illetve ha nem is minden, de a gyilkosság(ok) biztosan. A magánéleti szálak meg még kuszábbak lesznek, de hát ezt már csak azért is muszáj gabalyítani, hogy az olvasók biztosan megvegyék a sorozat következő kötetét.
Meg kell valljam, engem ennyi tévé- és könyvsorozat után már enyhén szólva fáraszt, hogy a két ellenkező nemű főhőst/nyomozót valahogy mindig össze kell hozni, de persze előtte jó hosszan elnyújtani (évadokon, könyveken át) az egymásra találást, lehetőleg jól megbonyolítani, rengeteg konfliktust kreálni, stb. Szóval unalmas, na. Pláne, hogy Strike világa annyira nem romantikus… Nem kell mindenbe szerelemi szál, oké?? Persze kiabálhatok semmibe, a kutyát sem érdekli, itt is borítékolható, hogy X könyvön belül meglesz a nagy egymásra találás.
Magára a könyvre visszatérve, itt is sikerült kitalálnom, ki a gyilkos, szóval Rowling még mindig nem egy Christie, de azért nem rossz. Ami még kissé csalódás volt, hogy a jó előre beharangozott, száz százalékra vehető gyilkos vs. Robin összecsapás egy nagy nulla volt. Robin múltbeli titkára meg már csak legyintettem, annyira sablonos volt.
Összegezve: jó a két nyomozó, általában jó a nyomozás is, de sok a sablon és a kiszámíthatóság. Ettől még maradok a következő kötetre, remélve, hogy az jobb lesz.

Ratoncita P>!
Robert Galbraith: Career of Evil

Elképesztő, hogy Rowling ebben a műfajban is mit tud!
Véletlenül került a kezembe ez a könyv. off Iszonyú hosszú, egy olyan sorozat harmadik része, amiről mégcsak nem is hallottam korábban, de abszolút letehetetlennek bizonyult.

Fordulatos, feszültséggel teli, elgondolkodtató, empatikus, szórakoztató, sőt a vége kifejezetten vicces. Romantikából épp csak egy csipetnyi. A főszereplők nagyon szerethetők.

Sajnáltam, hogy az említett zenék jelentős része számomra ismeretlen, valamint hogy Londonra nem emlékszem màr annyira, hogy a helyszínek megjelenjenek a lelki szemeim előtt. Úgy még fantasztikusabb élmény lehet olvasni ezt a könyvet. Így is annyira magával ragadott, hogy irgalmatlan hosszúsága ellenére is elkerülhetetlennek látszik, hogy a sorozat más részeit (vagy mindet?) is elolvassam.

lejla>!
Robert Galbraith: Career of Evil

She is one sick woman man!

Én komolyan nem tudom már, hova tud még J.K. Rowling kiborítani a gusztustalanságaival. Persze, mire számítottam a fülszöveg, meg az előző két könyv után? :) Don't get me wrong, nagyon élveztem, borzasztó izgalmas volt. Az az igazság, hogy nem annyira a bűnügyek miatt szeretem és olvasom ezt a sorozatot, mint inkább azért, mert nagyon megszerettem a két főszereplőt és érdekel, hogy mi lesz velük. Nagyon jó lenne, ha J.K. nem játszaná ki azt a kártyát, hogy összehozza Strike-ot és Robint, az annyira unalmas lenne (és tökre nem is működne). Remélem, hogy nem ez lesz, spoiler Aztán meg Ross és Rachel Matthew és Robin, döntsétek már el a p*csába, hogy mit akartok! :)

A bűnügy meg, mint mondtam, bloá, fúj. spoiler Egyébként ragyogóan vezette ezt a történetszálat Rowling, nem is annyira a nyomozás volt izgalmas, hanem ahogy az olvasót verte át meg vezette folyamatosan félre. Persze nyilván ki lehetett találni, és biztosan sokan ki is találták/találják, ki a tettes, nekem nem sikerült. Főleg azért, mert amikor valami jel volt arra, hogy spoiler volt az, akkor is összezavart, spoiler. Én spoiler. Viszont teljesen abban reménykedtem a végére, hogy spoiler

robnor>!
Robert Galbraith: Career of Evil

Fú ez nagyon jó volt, mivel nemrég néztem végig az első két könyvből készült minisorozatot, és néztem volna tovább is, mivel nagyon bejött. De sajna ez a rész még nem készült el, úgyhogy elővettem a könyvet és nem csalódtam. Izgalmas volt, várom a folytatást.

BZsofi P>!
Robert Galbraith: Career of Evil

Nehezen indult be, alig bírtam követni, ki kicsoda. Az utolsó harmadát viszont nagyon gyorsan befaltam.

Eule P>!
Robert Galbraith: Career of Evil

Nagy lelkesedéssel vetettem magam bele a könyvbe. Aztán ez némileg lelohadt, mikor az első jó 150 oldalon alig bírtam átrágni magam. Most valahogy nem kapott el a könyv hangulata, mint az előző két résznél, amit alig tudtam letenni. Nem tudom, csak bennem volt-e a hiba, vagy mint minden sorozatnál, itt is hol jobban, hol kicsit kevésbé jól sikerülnek az egyes részek.

Persze a könyv most is zseniális, nyelvileg igényes, csodálatos angol kifejezéseket lehet belőle tanulni. Összességében jó élmény volt, egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam.

Lenkielabooks>!
Robert Galbraith: Career of Evil

Azt hiszem a Gonosz pályával új kedvencet avattam ebből a sorozatból. Ha nagyon röviden kellene összefoglalnom, akkor talán azt mondanám, hogy mindaz, ami eddig volt, csak rakjál rá még 3 lapáttal, minden szempontból. Kifejezetten tetszett ez a rész.
Először is egy brutálisan beteg világba visz most el, skandináv krimiket meghazudtoló véres jelenetek, igazán beteg elmék, ugyanis az egyre jobban összeszokni kezdő Cormoran (vagy Cameron? ) – Robin párosunk most egy sorozatgyilkos után nyomoz, aki nem válogat az eszközeiben. A magándetektív maga is jól tudja, hogy több olyan ember is van a múltjában, akik képesek lehetnek ilyen borzasztó kegyetlenségre, így megkerülve a rendőrség nyomozási folyamatát, magánakcióba kezd. Ahhoz azonban, hogy közelebb kerülhessenek a megoldáshoz, kénytelenek előásni a múltbeli történeteket.
Ezt a részt egyértelműen különlegesebbé teszi a személyes szál, mindkét részről és nagyban segítenek megérteni a főszereplőink viselkedését. Bár Cormoran múltjában áskálunk és találgatunk, Robin magánélete és személyes küzdelmei sem maradnak ki ezúttal.
Amire pedig egyáltalán nem számítottam, az a gyilkos elméjébe való betekintés lehetősége. Nagyon meglepett és nagyban hozzátett ahhoz, hogy ilyen legyen az összképem erről a könyvről.
Aztán az is igaz, hogy mikor metrót váltottam Tottenham Court Road-on, hogy Ealing-be meglátogathassam egyik barátnőmet, kétszer is körülnéztem, csak a biztos, ami biztos kedvéért. Értem én, hogy Rowling-ot megáldotta az ég egy hihetetlenül színes fantáziavilággal… de na.

„You could find beauty nearly anywhere if you stopped to look for it, but the battle to get through the days made it easy to forget that this totally cost-free luxury existed.”

bokanyie>!
Robert Galbraith: Career of Evil

Izgalmas volt, féltettem a főszereplőket, bár ilyenkor mindig azzal nyugtatom magam, hogy velük *úgysem történhet semmi*, mert ők a főszereplők. Cserébe kellőképpen sok egyéb áldozat fordul elő a könyvben, nem semmi sorozatgyilkossal van dolgunk. Nagyon tetszett, ahogyan Robin és Strike egymásról gondolkodnak a részben, és reálisnak éreztem Matthew és Robin problémáit is. Az előző két részhez képest viszont itt kitaláltam a gyilkost, azt is, hogy hol szokott rejtőzködni, de ebben a történetben az ő nézőpontjából is sokat láttunk, így könnyebb volt összerakni a szálakat.


Népszerű idézetek

Dia9117>!

“Robin’s a petrolhead,” said Strike. “Drives like Fernando Alonso.”

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fernando Alonso
BZsofi P>!

You could find beauty nearly anywhere if you stopped to look for it, but the battle to get through the days made it easy to forget that this totally cost-free luxury existed.

198. oldal (Sphere, 2015)

Starlight97 P>!

All that was holding her together was her ability to keep moving forwards, to keep doing the job.

Starlight97 P>!

In a way, an explanation had never been the point. She had simply liked being the only one who wanted to find out the truth.

Starlight97 P>!

She had drawn strength from everyone else’s weakness, hoping that her adrenaline-fueled bravery would carry her safely back to normality, where she would find a sure footing and move on unscathed.

Starlight97 P>!

He had not managed to scrub off all her blood.

(első mondat)

lejla>!

Nobody who had not lived there would ever understand that London was a country unto itself. They might resent it for the fact that it held more power and money than any other British city, but they could not understand that poverty carried its own flavour there, where everything cost more, where the relentless distinction between those who had succeeded and those who had not were constantly, painfully visible. The distance between Elin's vanilla-columned flat in Clarence Terrace and the filthy Whitechapel squat where his mother had died could not be measured in mere miles.

213. oldal

Kapcsolódó szócikkek: London

A sorozat következő kötete

Cormoran Strike sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Cole: Ragdoll
John Marrs: The One
Lisa Jewell: The Family Upstairs
M. J. Arlidge: Eeny Meeny
Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll
M. W. Craven: The Puppet Show
Lisa Jewell: Then She Was Gone
Sharon Bolton: Dead Woman Walking
Paula Hawkins: A Slow Fire Burning
Robert Bryndza: The Girl In The Ice