O-ó! 20 csillagozás

Robert Fulghum: O-ó!

A “Már lángolt, amikor ráfeküdtem ” című nagy sikerű könyv szerzőjének legújabb kötete. Munkájának különös címe azt a lelkiállapotot idézi fel, melynek e szavakkal is szokás hangot adni: “Ajajj!”, “Húha!” … s amelyek a legritkább esetben fejeznek ki elégedettséget. Soha semmi nem tökéletes, így aztán a legnagyobb jó szándék is felesleges, sőt talán mulatságos is. Ez a könyv az élet soha-nem-tökéletes voltát dicséri, miközben nagy-nagy jóságok helyett olykor valami apró, mulatságos komiszságot vesz górcső alá.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2006
162 oldal · ISBN: 9637448446 · Fordította: Lázár A. Péter

Enciklopédia 3


Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Makai>!
Robert Fulghum: O-ó!

Hát ez is tök kedves egy könyv volt! Imádom Fulghum írásait a zsigeri bölcsessége miatt. Jókat kacagtam a kedves történetein, kedvenceim az ugató malac, és a bepanírozott kutya volt. A könnyem is kicsordult, úgy nevettem. Mindenkinek csak ajánlani tudom Fulghum életszeretetét. Azon is jót derülök mindig, h amikor zsiványságról van szó, mindig hozzáteszi, h a feleségem ezt máshogy gondolja.

metahari P>!
Robert Fulghum: O-ó!

Kockásabroszos kisvendéglőben amikor már a leves-pörkölt-túrósrétesen túl vagyunk. Ilyen a könyv hangulata, amúgy egyébként teljesen másról szól, de arról is jól.

Virágszépe>!
Robert Fulghum: O-ó!

Csokorba kötött képek, történetek rólunk. Azt is észreveszi, – „o-ó!” – amit én nem. Rádöbbent, hogy mennyi mindent tehetnénk még, hogy ne csak panaszkodjunk, ne csak magunkra figyeljünk, egyszerűen igyekezzünk jobbak lenni. Olyan kedvesen humoros, hogy ismeretlenül is biztosan szeretjük az írót.


Népszerű idézetek

metahari P>!

a mesebeli vágy titokzatos tárgya, a herceg – maga a lábon járó hepiend.
..
a történet csúcspontján, amikor a herceg végre a hercegnő lábára húzta az üvegcipellőt, és az extatikus pár összeölelkezik, majd ellovagol boldogan élni míg meg nem halni…
..
Hamupipőke rendes kislány. Szenved becsülettel. Azt várja, hogy történjen vele valami.
..
A passzív, tehetetlen, kiváló Hamupipőkéről szóló változat – méreg. Isten is inkább azoknak segít, akik segítenek magukon.
Aki alkoholistákon segít, hogy segítsenek magukon, az én szememben az az igazi jó tündér. Ragaszkodni hozzá, hogy helyünk van a világban, és megállni a helyünket ebben a világban. Erőt adni másoknak, hogy ők is megleljék a helyüket a világban. Így válthatók valóra a mesebeli tündérek ígérete.
..
Aki a szerelembe szeret bele, a látszat csapdájába esik. Aki a szerelembe szeret bele, bolondmód viselkedik az.
Rendben. Mindannyiunkkal megtörtént. Legalább egyszer. Különben honnan tudnánk, hogy így igaz?

Zsuzsanna_Makai>!

– Grady – mondom neki –, add be magadat egy állatmenhelyre, s ha pár hétig senki nem jön érted, jól elaltatnak. Ezt látom az egyetlen megoldásnak. Mer' hogy élni túl hülye vagy.

metahari P>!

Voltál-e már olyan konyhai ásatás helyszínén, ahol a frigó teljes tartalmát – mélyhűtőstül – tárják fel?
Egyáltalán hogy lehet így élni?
A mélyhűtő igen különleges történelmi lelőhely. Van itt ismeretlen eredetű csomagolt húsdarab, amit a mélyhűtő olyan mértékig kiégetett, hogy már csak az a kérdés, bekötözd-e a sebet, tovább füstöld, vagy gyújtósként használd. Az így talált dolgok közül hirtelen ilyesmik jutnak az eszembe: hógolyó, apró cickány földi maradványai, kevéske hóból készült fagylalt, házassági évfordulóról megmaradt mellcsokor, pár ceruzaelem – mind egybefagyva hűtőszekrényünk mélyhűtő rekesze legutolsó jégkorszakának az idejéből. Családom tagjai úgy látták jónak, hogy e dolgokat a jég védelmére bízzák. Odahelyezőjének mindegyik fontos volt. Mi legyen hát ezekkel az emlékekkel? A Nemzeti Parkokat Fenntartó Szolgálat iránymutatása ebben az összefüggésben is használhatónak bizonyulhat: mindenkit arra kérnek, hogy amennyiben történelmi értékűnek vélt tárgyat talál, csodálja meg, de hagyja ott, ahol van, s egyszerűen jelentse a központnak – hogy szakértők gondoskodhassanak az elszállításáról. Saját bőrömön tanultam meg, hogy akik otthon mélyhűtőt takarítanak, szintén helyesen teszik, ha a parkfenntartó házirendjét követik. A kincsekért jelentkezők sokkal jobban fogják szeretni az embert, ha nem a kukából kell előpiszkálniuk félig kiolvadt emlékeiket.

metahari P>!

A húskenyérről eszembe jutnak a maradékok egyéb fajtái is. Különösen a Hálaadás-napi ételmaradékok. Amikor a frizsider az éjszakai falatozás Fort Knox erődje lesz. Valljuk be, a Hálaadás-nap gyakran nyűgöt jelent. Fel kell öltözni, viselkedni, rém nagy a felhajtás, túl sok az ember meg az ennivaló. Kikészítő. De két nappal később éjszaka – az már más tészta. A hűtő akkorra már jó hírekkel szolgál – ott a sok csodás ételmaradék.
A pekándiókrémes sütemény ízei összeértek, mostanra az egész megdermedt, úgyhogy könnyen ki lehet venni egy nagyobbacska darabot kézzel is. Az áfonyaszósz úgyszintén megérett, a pulykahús cafatok könnyen leválnak a csontról. A salátaöntet is csodálatos átalakuláson ment át, s így már felveszi a versenyt kiválóság dolgában a rumos-csokis desszerttel vagy akár a kaviárral. ILYENNEK kell lennie egy valamirevaló salátaöntetnek! Itt az idő egy igazi hálaadási imádkozásra!
Az ilyesmi nem társaságban történik meg az emberrel. Egyéni vallási élmény ez. Az éjféli óra szent magányában madár, gyümölcs, mező lelkével egyaránt bensőséges kapcsolatba lépünk. Eszünkbe jutnak egykori lakomák legszebb pillanatai. És pontosan e pillanatok azok, amikor kétség se férhet hozzá, hogy az élet jó dolog, hogy minden jelenleg ágyában pihenő családtagunk csodálatos ember, árad a kegyelem. Ámen.

Jesper_Olsen P>!

A legcsodálatosabb dolgok némelyikében hinni kell, hogy láthatóvá váljanak.

147. oldal

Jesper_Olsen P>!

A karácsony nem csak egy nap a naptárban, hanem a lélek állapota.

147. oldal

metahari P>!

Nem én vagyok az egyetlen, akinek egy pillanatra bevillannak a nagy összefüggések. Nem én vagyok az egyetlen, aki megérti, milyen végtelenül ámulatba ejtő ez az egész. Fenn a könyvtár temérdek könyvében minden éppen ezt tanúsítja. Igen, erről szólnak a könyvek.

Evodia>!

Ismerek embereket akik rengeteg fényt bocsátanak ki. Mert előzőleg maguk is sok fényt nyeltek el. Ragyognak.

54

Evodia>!

Ilyen értelemben az o-ó! világnézet. Filozófia. A lényeg: várd a váratlant, s légy felkészülve hogy megbirkózz vele hisz a legtöbbször pont az történik, amire nem számítunk.

6.

Rozsebokor>!

Volltschumm, maga azt hiszi, már mindent tud, de még az se tudja, mi a kényelmetlenség meg a probléma között a különbség.
Ha az ember a nyakát töri, ha nincs mit ennie, ha leég a háza – na, az probléma. Minden más kényelmetlenség. Az élet maga kényelmetlen. Az élet teli gombóccal…gubanccal. Tanulja meg megkülönböztetni a kényelmetlenséget a valódi problémától. Akkor tovább él. És nem megy annyira mások idegeire. Jó éjt!


Hasonló könyvek címkék alapján

Whodunit?
Mark Twain: Az 1,000.000 fontos bankó és más novellák
Hunyadi Csaba (szerk.): Poe és követői
Németh Attila (szerk.): Fényévek 2.
Koppány Márton (szerk.): Angolszász rémtörténetek
François Truffaut: Hitchcock
Borbás Mária (szerk.): 21 rémes történet
Jack London: Elbeszélések
T. S. Eliot: The Waste Land / A kopár föld
Jack London: A mélység