11. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Már ​az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes 119 csillagozás

Tűnődések hétköznapi dolgokról
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes

Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes. Azt, hogy hogyan éljek, mit tegyek, mind az óvodában tanultam meg. Az egyetemen a bölcsesség nem volt különösebb érték, az óvodában azonban annál inkább. Íme, amit ott tanultam: Ossz meg mindent másokkal! Ne csalj a játékban! Ne bántsd a másikat! Mindent oda tegyél vissza, ahonnét elvetted! Rakj rendet magad után! Ne vedd el a másét! Kérj bocsánatot, ha valakinek fájdalmat okoztál! Evés előtt moss kezet! Húzd le a vécét! A frissen sült sütemény és a hideg tej tápláló. Élj mértékkel! Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset! Délutánonként szundíts egyet! A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét és ne szakadjatok el egymástól! Ismerd fel a csodát!

Eredeti megjelenés éve: 1986

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hétköznapi pszichológia

>!
Park, Budapest, 2012
104 oldal · ISBN: 9789635309511
>!
Park, Budapest, 2010
104 oldal · ISBN: 9789635308934 · Fordította: Havas Krisztina
>!
Park, Budapest, 2006
104 oldal · ISBN: 9789635304837 · Fordította: Havas Krisztina

4 további kiadás


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

sellő


Kedvencelte 21

Most olvassa 8

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
AfterEight
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes

Azt hittem megint egy olyan könyv került a kezembe ami nagy közhelyeket durrogtat,
és nem.
Egy egyszerű ember, kétségeivel, ábrándjaival, gondolataival, rábír, hogy átgondoljak
dolgokat. Hogy merjek álmodni, sokszor, mindig. Hogy lássam meg a saját
hibáimat és fogadjam el, vagy akár ki is javíthatom.
Szeretem ahogy él, szeretem, ahogy ír, szeretem aminek örül és ahogy gondolkodik.
A tökéletességnek még csak a látszatát sem akarja kelteni.
Arra törekszik,hogy jó legyen és élvezze az élet pillanatait.
Nem rossz cél ez, senkinek .

>!
Ibanez MP
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes

Megmondom, mi ennek a könyvnek a legnagyobb hibája: hogy fel van címkézve életfilózófia meg életmód címkékkel és a fülszöveg is nagyon „hogyan legyünk sikeresek az életben” -típusú könyvre utal esetleg… aki nem figyeli a címkék között megbúvó „humoros” címkét, az nagyon sok mindenről marad le! Mert ez a könyv inkább olyan, mint Schaffer Erzsébet kötetei: javarészt megtörtént, aprónak és lényegtelennek tűnő kis történetek, a szomszédban lakó Mr. Washington kertészkedésétől kezdve a pitypangokon, a mosómedvék párzásán és a gyerekkori bújócskákon át az első léggömbök repüléséig.

A sztorik iszonyatosan jók. Ellátogatunk amerikai kocsmákba, kisvárosokba, meglátjuk, hol lehet jó marhasültet enni, átvágnak-e a new yorki taxisok és még sok egyéb mindenre is fény derül. Minden történet elgondolkodtató, amolyan egy-egy „tanmese”, amiben nem nehéz észrevenni a lényeget (amit viszont az író nem akar mindenáron lenyomni a torkunkon!). A történetek végén néha szomorúak vagyunk, legtöbbször viszont örülhet a szívünk, avagy egy jót mosolyoghatunk és belegondolhatunk abba, hogy igen, igaz, ez lesz az! :-D

Felüdülés ez a könyv, nem hosszú (lehetne nyugodtan sokkal-sokkal-sokkal hosszabb), szórakoztató, vicces és valahogy megnyugtatja az embert, hogy azért nem is olyan rosszul élünk talán és hogy mennyi mindennek lehet örülni az életben. Tessék olvasni, sokkal többen! :-D

„Nagy dolgokat nem tudunk véghezvinni. Csak kis dolgokat, nagy szeretettel.”

>!
Mariann_Czenema P
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes

Olvasás közben azon gondolkoztam, hogy vajon a magyar kiadó, Park vagy a fordító, Havas Krisztina, hogyan bukkantak rá erre a csodára.
Fulghum, ha találkozhatott volna, biztosan szerette volna Janikovszky Évát, hasonló keserédes, önmagukat is kifigurázó humorérzékkel írnak, az élet apró cseprő, mégis fontos részleteiről.
Habár ilyet ritkán csinálok, de kétszer is elolvastam ezt a kis kötetet a héten egy más után, sőt rákattintottam a szerző angol oldalára, és olvasgattam az angol novellái között; a nyelv mindegy igazán, a stílus így is, úgy is átjön.
(Továbbiak itt: http://czenema.blogspot.hu/2016/04/mar-az-ovodaban-megt…)

1 hozzászólás
>!
Miamona
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes

Olyan nagyon jó érzés, mikor az ember saját bejáratú „Bibliát” talál!
Kedves, könnyed és súlyos egyszerre, szelíd humorú, tisztán látó és érző, éreztető, zsongító, zendítő, táncra hívó, táncba vivő, nosztalgiázón újszerű, újszerűen ódon, olyan mindig is itt voltál bennem érzésű. Ó, imádom! Minden szavát, minden félbehagyott mondatát, mert

Olyan lomtalanítást csinált nálam, ahol lomok helyett féltett kincsek kerültek elő, és olyan cipősdobozok, melyek létezéséről nem tudtam, csak sejtettem, azt is csak halkan, félszegen.
Kedvenc! Nem csak az írás, de az író is! Boldog vagyok, hogy megint egy ilyen értékes példával gazdagodhattam. És üzenem a sorsnak, hogy csak küldje őket sorban, bírom még. Nagyon bírom! :)

De egyet ne felejtsetek el!

„A tudatos élet nem majális.”

(Csak talán, ha egy kis sörrel, és virslivel tálaljuk! Egyet ért, kedves Robert? :))

Kicsit bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2013/06/robert-fu…

6 hozzászólás
>!
Zsuzsanna_Makai
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes

Ez az a könyv, amit akárhányszor csak elolvasok, mindig imádom, most is. Bár most feltűnt két fordítási baki, amiből az egyik 'üvölt'. A játék neve: kő, papír, olló, és nem szikla, papír, olló.

>!
szucsiani P
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes

Rövid, személyes történetekből álló könyvecske. Megható epizódok, finom humor, önirónia jellemzi.
Találó a könyv alcíme – tűnődések hétköznapi dolgokról – , mert valóban ez illik rá. Robert Fulghum nem akarja ránk erőltetni a nézeteit, mégis elgondolkodunk az olvasottakon. Egyszerű ember, aki nem akarja tökéletesnek láttatni magát.
Olyan könyv, amit bármikor, bárhol fel lehet ütni és újra elolvasni belőle egy-egy történetet. Megnyugtat, feltölt.

>!
nagy_anikó
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes

„Tűnődések hétköznapi dolgokról” – e mondat és a cím alapján azt gondoltam, hogy egy gyerek gondolataival találkozom a könyv lapjain. Nem így volt. Egy nagyon is felnőtt gondolatait olvastam a mindennapok dolgairól, hol pozitív, hol negatív élményekről számol be az író és nagyon is tetszett amit olvastam, néha jókat kuncogtam – persze férfiak és milyen ügyesek pl. a mosásban. De legjobban az autós élmény nevettetett meg. Az én családom férfitagjaival is megesett már, hogy nem voltak a problémamegoldás magaslatán. Fiammal közös kerékcserénk egy életre szóló élmény volt. Szerintem még annyit senki nem nevetett egy defektnél, mint mi, igaz az F1 csapatába nem nevezhetünk be, mert a mi időnk kb. fél óra volt, de nagyon jól szórakoztunk.

>!
konyvolvaso 
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes

Címe nem kapcsolódik a történethez egyáltalán. Az első oldalak alapján található ki mi volt ami alapján el lett nevezve.Egyfajta bölcsesség gyűjteményre tekintenék.Ami előnye, hogy nem hosszadalmas, lehet vele haladni és viszonylag rövid.Az a valami ami hiányzik innen az tud előre lendíteni a következőkben.

>!
Nyctea P
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes

Amolyan léleksimogató kis könyvecske ez. Megmosolyogtató, megnevettető, megható és elgondolkodtató szösszenetek az élet kis és nagy dolgairól.
Ha rossz kedvem lesz, előveszem majd és beleolvasgatok. A Mesemondók Krédóját és az óvodában tanult bölcsességek listáját pedig ki fogom nyomtatni magamnak és kiragasztom valami feltűnő helyre. Különös tekintettel ezekre a pontokra:
Élj mértékkel! Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset!
A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét, és ne szakadjatok el egymástól!

Fulghum nevét pedig megjegyzem magamnak és fogok még olvasni tőle. :)

>!
serengeti P
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 4
Stílus (írói): 4
Ötlet (eredetiség): 4
Tartalom (mondanivaló): 4
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 3
Érzelmek (ábrázolása): 2
Izgalom: 3
Humor: 3,5

Jó is volt, meg nem is. A könyvről olvasottak alapján sokkal többet vártam annál, mint amit kaptam. Ehhez képest olyan kicsit jópofa, kicsit semmilyen könyv volt, néhány megszívlelendő gondolattal.


Népszerű idézetek

>!
Aurore

Ki mondta, hogy az emberek nem jók? Micsoda beszéd ez?

36. oldal (Park Kiadó, 2006)

3 hozzászólás
>!
zsofigirl

Ha a pitypang ritka volna és kényes, az emberek boldogan fizetnének 14,95 dollárt egy cserépért, saját kezűleg, üvegházban nevelgetnék őket, pitypangegyleteket alapítanának és így tovább. De a pitypang mindenütt él, semmi szüksége ránk, és azt csinál, amit akar. Ezért aztán gyomnak tituláljuk s irtjuk, ahol csak érjük.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pitypang
>!
Maya

Az állatkertben egy kislány ugyanazt a kérdést tette fel a mamájának, amit én: „Mire való a zsiráf?” Anyuka nem tudta. A zsiráf tudja-e vajon, mire való? Egyáltalán érdekli? Gondolkodik-e néha a világban elfoglalt helyéről? A zsiráf nyelve fekete, hetven centiméter hosszú és nincsenek hangszalagjai. A zsiráfnak nincs közölnivalója sem. A zsiráf csak zsiráfkodik.

85-86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zsiráf
>!
Miamona

„A képzelet fontosabb, mint a tények.” Ezt Einstein mondta, és neki hiszek.

Kapcsolódó szócikkek: Albert Einstein
1 hozzászólás
>!
Tara

Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes. Azt, hogy hogyan éljek, mit tegyek, mind az óvodában tanultam meg. Az egyetemen a bölcsesség nem volt különösebb érték, az óvodában azonban annál inkább. Íme, amit ott tanultam: Ossz meg mindent másokkal! Ne csalj a játékban! Ne bántsd a másikat! Mindent oda tegyél vissza, ahonnét elvetted! Rakj rendet magad után! Ne vedd el a másét! Kérj bocsánatot, ha valakinek fájdalmat okoztál! Evés előtt moss kezet! Húzd le a vécét! A frissen sült sütemény és a hideg tej tápláló. Élj mértékkel! Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset! Délutánonként szundíts egyet! A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét, és ne szakadjatok el egymástól! Ismerd fel a csodát!

Kapcsolódó szócikkek: bölcsesség · óvoda
>!
AfterEight

Bámulatos dolog ez a zsírkréta.
Némi kőolajalapú viasz, festék, kötőanyag – igazán nem nagy dolog,egészen addig,
amíg hozzá nem adjuk a képzeletet.

>!
zsofigirl

A butaság, hatalom és büszkeség együtt életveszélyesek.

71. oldal

>!
zsofigirl

Az egyenjogúság, azt hiszem, azt jelenti, hogy mindenki megkapja, amit akar, anélkül, hogy a teljes igazsággal tisztában lenne.

57. oldal

>!
zsofigirl

Nem akart sem óriás, sem varázsló, sem törpe lenni. Tudta pontosan, hova tartozik. Ő sellő. Esze ágában sem volt, hogy kiszálljon a játékból, és a fal mellé álljon szomorkodni. Részt akart venni benne, úgy, ahogyan a sellők, anélkül, hogy feladná méltóságát és személyiségét. Biztos volt benne, hogy a sellők számára is van valahol hely, és hogy én tudni fogom, hol.
Nos, hát hová is álljanak a sellők? A „sellők”, mindazok, akik különböznek, akik nem felelnek meg az előírásoknak, akik nem hajlandók beleülni a rendelkezésükre bocsátott skatulyába.
Aki erre a kérdésre választ tud adni, iskolát, országot, egész világot építhet rá.
Hogy abban a pillanatban mit feleltem? Nos, néha sikerül meglelnem a helyes választ: – A sellők ide állnak,a Tenger királya mellé. (Igen, ide, a Király bolondja mellé, gondoltam.)

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sellő
>!
AfterEight

Néhány nevet és történetet megváltoztattam, hogy kíméljem az ártatlanokat
és a sértődékenyeket.


Hasonló könyvek címkék alapján

Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!
Amy Schumer: A deréktetovált lány
Paulo Coelho: Az alkimista
Demi Lovato: Légy erős!
Janikovszky Éva: Ájlávjú
Janikovszky Éva: Ráadás
Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék! / Kire ütött ez a gyerek?
L. Ma The: Anti-Murphy törvények
Rachel Hollis: Szabadulj meg végre a hazugságoktól, hogy az lehess, aki valójában vagy!
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról