Ima ​egy bérgyilkosért 13 csillagozás

Robert Ferrigno: Ima egy bérgyilkosért

Mi ​történne, ha a terroristák győznének?

Ez a 21. századi Amerika egészen más világ, az egykori Egyesült Államok északi része iszlám köztársaság, délen pedig a keresztény fundamentalisták vetették meg lábukat. New York és Washington radioaktív romhalmaz, Phoenix kiürült, Chicagóban pedig külön kis polgárháború dúl. Seattle a muszlim területek új fővárosa, ahol ugyanúgy tombol a futballőrület és a médialáz, mint régen, de a nők csadorban járnak, alkohol helyett az emberek Dzsihád-Kólát isznak, a minaretekből pedig a müezzinek imára hívó kántálása visszhangzik.

Rakkim Epps, az elit kiképzést kapott bérgyilkos állami megbízásból nyomozni kezd egy eltűnt történésznő után, akinek leleplező bizonyítékok lehetnek a kezében az USA elleni atomtámadások kitervelői ellen. Azt azonban nem sejti, hogy őutána is kutat valaki, egy ördögi megbízó által felbérelt zseniális pszichopata, aki ugyancsak művésze a gyilkolásnak, és mindent elkövet annak érdekében, hogy az igazság… (tovább)

Metropolis Media, Budapest, 2007
426 oldal · ISBN: 9638773036 · Fordította: Kálló András

Mezzanine>!
Robert Ferrigno: Ima egy bérgyilkosért

Több ezer ember halála katasztrófa és ihletforrás. A WTC lerombolása utáni világvége hangulatban teljesedett ki a modern terrorizmustól való félelem, és Ferrigno valamikor ilyentájt, 2006-ban publikálta színes szélesvásznú verzióját. Olyasmire sikerült ez, mint egy felturbózott forgatókönyv. Na jó, egy alaposan felturbózott forgatókönyv. Ha pedig már megint a filmeknél kötöttem ki, hát azt is megmondom, hogy az író szereplői olyanok, mintha valami gagyi X-man kiállításról szalajtották volna őket. A gyorsgyógyuló, génkezelt, hősszerelmes fedajin, és árnyékpárja a perverz gyilokgép; a multimédia-fejű bináris ízeltlábú; az örökélet-kezelést nyomató, világpolitikát mozgató főgonosz; a sziklaöklű, de érző szívű vörös óriás, a pólószaggató mellű csakazértis leányzó, stb. Szép kis kockapanoptikum.
Nem tudom eldönteni, hogy az akciójelenetek miatt sikkadt-e el a vallások, mint világot formáló erők érdemi ütköztetése, egyáltalán ehhez a témához tartozó szerteágazó témakörök alaposabb megközelítése, körbejárása, vagy csak a mersz hiánya jelentkezik durván. Nekem ez így lapos volt, nem jutottam vele semerre. Tévedés ne essék, nem vártam iszlám-katolicizmus, 8-7 jellegű eredményhirdetést! De azért arra sem volt szükségem, hogy ahányszor előkerül a fedajin kése elmagyarázzák, hogy ez a kettő együtt mennyire dögletes. Értettem elsőre is, köszönöm.
Szép reményű könyv volt ez, de középszerű maradt. A keményborító (végre!) belső felén díszelgő térkép is hívogató, mivel az azon láthatóak nem bugyuta elképzelést vetítenek előre. Hiába. Érthetetlen módon ennek a műnek is van folytatása. Insallah.

Noro >!
Robert Ferrigno: Ima egy bérgyilkosért

Amerika, 2042. Technikai fejlődés: minimális. Politikai változás: brutális. Akár alternatív történelemként is kezelhetnénk, ha az évszám nem lenne. Az iszlámot úgy mutatja be, mint az egyetlen vallást, ami a 21. században is komoly erkölcsi tartással bír, de amelyre sajnálatosan nagy hatással vannak a fanatikusok. Érdekes még, hogy az iszlám Amerikában ugyanaz a gazdasági-infrastrukturális hanyatlás figyelhető meg, amit mi jellemzően a XX. századi, szocialista országokkal azonosítunk (bár kétlem, hogy ez szándékos :) Ami viszont zavar: a történet nagy maguffinja (maga a megfejtendő összeesküvés) nagyon színpadiasra sikerült, és valahogy kilóg az egyébként prímán megrajzolt világból

Profundus_Librum>!
Robert Ferrigno: Ima egy bérgyilkosért

A könyv számos erénye közül kétségkívül az egyik legfontosabb, hogy mennyire könnyedén és szórakoztatóan sikerült az iszlám vallási dogmáit, tanításait, szokásait bemutatni a könyv lapjain. Kicsit gyanús ugyan nekem, hogy ilyen sikeressé válhatna Amerikában egy csapásra ez a vallás – akármekkora csapás is érte őket –, de hát az iszlám most is a második legjelentősebb vallás a hívők számát tekintve, ultra-szigorú saríja (iszlám jog), egész testet és arcot takaró csadorok és fátylak, illetve kötelező napi ötszöri ima ide vagy oda. Született ateistaként elképzelni se tudok ennél kevésbé vonzó vallást – bár férfiként tagadhatatlanul látom benne az előnyöket is, ugye. Igen, a többnejűségre gondoltam természetesen. A könyvben nincsenek vallási magyarázatok, hosszú tanítások vagy unalmas (alternatív) történelem leckék. A szöveg mindenhol „haladós”, teli párbeszédekkel, akciókkal, menekülésekkel, a vallási háttér bár a sava-borsát adja a történetnek, mégis csak háttér, ami miatt tökéletesen működik a könyv. Az is tetszett benne még, hogy a szereplők többsége hitük ellenére sem arabok, hanem született majd áttért keresztények, akikben még él a régi világról pár emlék, ezért látják a jó és rossz oldalait is a mostani világrendnek. A modern és a mérsékelt muszlimokkal, a csendes keresztényekkel nem is nagyon van probléma. A nagyobb bajt most is a hangos vallási fanatikusok egyre növekvő száma és a korlátolt vezetők jelentik.

Bővebben a blogon:

elmouse>!
Robert Ferrigno: Ima egy bérgyilkosért

Elképesztően jól megírt regény, ami mögött nagy kutatómunka állhat.
Jó sztori, jó karakterek (Darwin a legjobb) és abszolút hihető alternatív jövőkép. Csillagos ötös.
Kár, hogy a folytatásokat nem vállalta be a kiadó, de szerencsére ez a könyv kerek egész.

Thorpapa>!
Robert Ferrigno: Ima egy bérgyilkosért

Érdekes kis krimi. Különösen tetszett, hogy az író azért utánanézett pár dolognak az iszlámmal kapcsolatban és nem csak a hírekből összeollózott információkból építkezett. Mondjuk voltak benne elég sztereotip dolgok (iszlám=terrorizmus)… A történet könnyen emészthető. Tipikus keresünk meg valakit, aki tud valamit, és közben minket is keresnek, mert akit mi keresünk, az olyan dolgokat tud, hogy ihaj. Picit nekem túl sok volt Rakkim és Sarah szeretkezéseinek leírása. Inkább filmen néztem volna meg, nem így leírva:) Amúgy végig pörgős kis könyv, mondjuk nagyon sajnálom, hogy míg külföldön már a 3. rész jelenik meg, a kiadó szerint 2011ig biztos nem lesz magyarul 2. része:((( Azoknak ajánlom, akik szeretik az iszlámot, el bírják viselni, hogy bizony vannak negatív oldalai is, akik nem a tipikus FBI CIA kémtörténetet szeretnének, hanem egy olyat, ahol a nők csadorban járnak, és nem Britney ordibál az utcán, hanem a müezin naponta 5x;)

nyolcadikutas>!
Robert Ferrigno: Ima egy bérgyilkosért

Bitang erős hangulat, remek szereplők jellemzik, de valahogy, haladva előre, lankad az érdeklődés. A tetőpont nem tetőpont, az ív megtörik. Azt éreztem, valahol az író elfelejtette, merre vigye a történetet, mert a törés után újra indul, de ez a része már a túlírás okán érdektelenné válik.
Ettől függetlenül az amerikai iszlám állam ötlete, és maga az alapszituáció dicséretes.

Az ilyen nézeteket Ibn Azziz és a hozzá hasonló fundamentalisták valószínűleg istenkáromlásnak neveznék, azonban mégis ők döntötték romlásba az országot. A műholdak, irányítás híján, lassan mind elégtek a légkörben. Az áramellátás akadozott. Huszonöt évvel a polgárháború, és az ország kettészakadása után az Egyesült Iszlám Államok harmadrangú politikai tényezővé vált, amely főként élelmiszer- és ásványexportjából éldegélt. Az Öreg változtatni akart ezen. Ezer éve az iszlám kalifátus az akkor ismert világ nagy részét meghódította, ám eközben bőkezűen támogatta a tudósokat és virágzott a művészet is. Bárcsak újra eljönne az a világ…