Solomon ​Kane történetei (Solomon Kane) 40 csillagozás

Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

Amikor ​Robert E. Howard megalkotta Conan, a kimmériai alakját, még nem is sejtette, hogy a huszadik század egyik legnagyobb akcióhősét hívta életre. Egy műfajt alkotott meg, mely számos követőre talált később, egy stílust teremtett, mely „kard és varázslat” néven híresült el. Mégsem Conan volt az első meghatározó jellemű kalandor archetípus, akit Howard termékeny fantáziájának köszönhet az olvasó.
Solomon Kane kalandos utazásai során bejárta az író által megálmodott hősi-fantasy világot, a tizenhatodik századi Angliától a távoli afrikai dzsungelekig. Olyan helyeken fordult meg, melyeket fehér ember lába azelőtt sosem tapodott.
A kimért, puritán férfiú mindent a saját belső erkölcsi mércéjével mér, az Úr vezérli lépteit, és az ő megkérdőjelezhetetlen akarata sújt le őáltala a sötét mágiával felfegyverzett zsarnokokra, a bosszúra éhező szellemekre és vérszomjas démonokra egyaránt. Szívében a harcos bátorsága lakik, lelkében a megszállottak hite lobog.
Solomon Kane,… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Tuan, Budapest, 2008
356 oldal · ISBN: 9789638799005 · Fordította: Szántai Zsolt

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Solomon Kane


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Aethrienn>!
Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

A Solomon Kane történetek az első mű, melyet Robert E. Howardtól elolvastam és örvény módjára szippantott magába. Az író kiemelkedő tehetsége átsejlik minden egyes, szinten művészien kimunkált soron. Howard elemi, ösztönszerű írói géniusza olyan történeteket hoz létre, melyek egy pillanatra sem válnak unalmassá, az izgalom, mint egy kitörni készülő vulkán feszíti szét az olvasó szívét.

Howard kiváló írói stílusa és egyedülálló szóhasználata páratlan. Mindezek nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy történetei egyediek és páratlanul látványosak. Olvasás közben megannyi varázslatosan kifejező jelző varázsolja élővé, egy borús zivatar sötéten kísértő rémmeseéjévé történeteit, ahol az igazság, a tiszta szív és nemes lélek kiérdemli megérdemelt győzelmét.

Hőse, jelen esetben Solomon Kane, az igazság bajnoka, a bajba jutott ártatlanok feltétel nélküli védelmezője. Egy igaz hitű ember, akinek kardját Isten akarata vezérli. Aki a gyengék védelmezése érdekében megküzd testetlen, lelketlen, megfoghatatlan, sátáni pokolfajzatokkal. Afrika felfedezetlen dzsungeljeiben járva lépteit árgus szemmel követi a gonosz és a végeletik üldözi őt. Kane kalandok egész során verekedi magát túl és mindegyikből győztesként kerül ki. Egészen magával ragadó tiszta lelke és ezzel szemben leopárdszerű ügyessége, nesztelen lopakodásával és páratlan ügyességű pengéjével a dzsungel igazi fehér megmentőjévé válik. Nagyon megragadott puritán egyszerűsége és szerénysége. A feléje nyújtott koronák sorát Isten nevében utasítja el.

Lenyűgöző történetek gyűjteményeként tudnám ezt a kötetet említeni. Melyek mind lebilincselőek. Azonban ha ki kellene emelni közülük néhányat, a Koponyák a csillagokban –, a Koponyák holdja – és a Holtak dombjai című novellákat említeném. Összességében azonban mindegyik páratlan. Howard egy olyan író, aki óriási hatással volt rám – és bizonyára sokan másokra -. Megéri megismerkedni vele, mert színes és kalandos stílusa szenvedélyesen magával ragad és az értelem és megvilágosodás magasabb szintjei felé sodor.

Isley P>!
Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

Solomon Kane, a Puritán, Isten Eszköze, a Bosszú és az Igazság Kardja, egyszersmind Howard mester egyik leginkább magával ragadóbb, legizgalmasabb karaktere. Conan természetesen a legjobb, de Solomon Kane ugyancsak tökéletes. Határozott, elhivatott, fanatikus, mégis hidegvérű, precíz és halálos. Az angol puritán, akit Isten és az igazság vezet, egzotikus tájara és tájakon vándorol, eljut Afrika legeldugottabb helyeire, találkozik ősi, dekadens, hátborzongató és förtelmes ellenfelekkel, szembeszáll az alaktalan iszonyattal, megküzd a gonosszal, hogy megtorolja irgalmatlan tetteiket, könyörtelenül. Ő a Megtestesült Igazság.

Karakteréről sokat elárul, hogy az általa megmentett fekete férfiak és nők mind Istennek hiszik őt, s miután elmagyarázza, hogy ő is csak egy egyszerű ember, azt akarják, hogy maradjon velük, hogy királyukként vezesse őket. Solomon Kane, azonban sohasem marad, vére új kalandokért lüktet, és azért, hogy igazságot szolgáltasson más vidékeken is.

A Solomon Kane-ről írt történeteket csokorba szedő novellagyűjtemény kizárólag izgalmas novellákat tartalmaz, és néhány töredéket, amelyek eltérő kidolgozottságúak és mind meglehetősen ígéretesek voltak. Kár értük.

Kedvenceim a Koponyák holdja, amelyben Solomon Kane, Nakarival, Negari ősi és hanyatló népének démonkirálynőjével küzd meg, miközben megelevenedik egy ősi faj leszármazottjának beszámolójából előttünk Negari lenyűgöző múltja. A Holtak dombjai egy nagyon izgalmas vámpírtörténet. Egyébként ebből ábrázol egy jelenetet a kötet borítója. A Szárnyak az éjben című novellát is mindenképp kiemelném. Ez volt talán a legkilátástalanabbnak tűnő harca Solomon Kane-nek valamint az általa megsegített fekete népnek, egyszerűen káprázatos volt, ahogy Solomon Kane két néppel, amely közül egyik kevésbé nevezhető emberinek mint a másik, felveszi a harcot és igazságot szolgáltat ott, ahol bárki más elbukott volna.

Solomon Kane személyében újabb legendás hőst fedeztem fel magamnak. Azoknak ajánlom tehát a könyvet leginkább, akik szeretik Howard írásait, valamint igazán tekintélyt parancsoló és nagyszerű hősöket keresnek. Solomon Kane-ben ők nem fognak csalódni!

Dave_Bowman>!
Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

Izgalmas, sötét hangulatú misztikus történetek a múlt század elejéről. Robert E. Howard nagyon értette ezeket a rövid, akciódús sztorikat, melyek érdekessége, hogy bár főhősük egy 16. században élő angol puritán, a történetek nagyrészt mégis Afrikában játszódnak, és emiatt kissé Edgar Rice Burroughs Tarzan regényeivel is rokonságot mutatnak. Főhősünk a zordon angol gyakorlatilag minden történetben valamely ősi gonosz kultúra utolsó hírmondóival csatázik, és persze győzedelmeskedik is, ahogy kell. A kötetben elvileg minden Solomon Kane írás szerepel, vannak töredékek és versek is. Ezen utóbbiak kissé gyengébbek.

Természetesen nem Solomon Kane Howard legismertebb hőse, de kalandjai legalább olyan izgalmasak, mint Conanéi. Kissé egy kaptafára készültek. Elfogult vagyok Howarddal, lehet valaki ezeket az írásokat csak silány ponyvának tartaná, nekem nagyon tetszettek.

Lovecraft-rajongóknak is ajánlanám, Howard ugyanis nagy HPL-fan volt, ezért a sztorikban gyakran igen sötétre vált a hangulat. Különösen igaz ez a Léptek a sírboltban c. novellára.

Mortii>!
Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

Egy kedves barátom ajánlotta figyelmembe a Solomon Kane-t, mikor finisheltem a Conan összes I. kötetét!
Egész kellemes gyűjtemény volt, jó húzás volt bele tenni a töredékeket is, de azt mindig sajnáltam, hogy ezek nem kaptak befejezést.
A befejezett történetek kifejezetten jók voltak. Kane kifinomultsága kicsit szokatlan volt Conan után, de a történetek borzalmai kárpótoltak érte. Fantasztikus olvasmány, nagyon sajnáltam, mikor elfogytak a lapok!

Voorhees>!
Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

Vitán felül áll, hogy Howard ezen novellái maximális értékelést érdemelnek. A főhős ezúttal a mórózus angol puritán, Solomon Kane, akit nyughatatlan lelke hajt újabb és újabb célok felé, védve az ártatlanokat és a gyengéket, kíméletlenül lesújtva az elnyomókra és gonosztevőkre. Kane egy remekül megformált karakter, bár ez Howard esetében nem meglepő, aki a karakterek kigondolásának és megformázásának nagymestere. Emellett a cselekmény is nagyszabású, mindegyik novella kivétel nélkül magas szintet üt meg. Végig rendkívül izgalmasak és érdekesek voltak az írások. Leginkább az Afrikában játszódó sztorik tetszettek. A fekete kontinensen játszódó történetek jól szemléltetik a Howard korában élők vágyódását és kíváncsiságát az akkor még jórészt feltérképezetlen afrikai belső területek felé, melyek ismeretlensége és irodalmi kiaknázatlansága kiváló táptalajt nyújtott az ilyen írásoknak. Persze egy ilyen gazdag talaj is puszta lehetőség marad kiváló alkotó nélkül. Howard remekül helyezte karakterét ebbe a világba, olyan vágyat ültetve a lelkébe, mely folyamatosan hajtja egyre beljebb és beljebb Afrika szívébe. Sajnáltam hogy vége, szívesen olvastam volna még, bár ez Howard eddigi összes írására igaz. Remélem az összes művét kiadják majd magyarul, az eddig megjelenteken felül.

Popovicsp87 P>!
Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

Nagyon rácsodálkoztam a regényre, mivel Howardot elsősorban Conan kalandjaival ismertem meg. Az angol puritán, aki ismeretlen helyekre kerül és Isten nevében bünteti a gonoszokat.
A fizikai erő itt is hangsúlyos, látszik, hogy Howard a kondíciót, erőnlétet nagy becsben tartja.
Több történetet kapunk a kötetben, amelyek kellően változatosak, de mindegyikben fontos a fizikai erő.
Kane utazásai során sok helyen megfordul, kedvenc írásaim mégis az afrikai kalandjai a legjobbak. Itt Afrika mélyének vadsága keveredik a misztikummal, titkokkal, a kötet második felét uralja.
A misztikum, természetfeletti amúgy is fontos szerepet kapnak a történetekben.
A legnagyobb hibája, hogy a töredékek vagy befejezetlenek, vagy kidolgozatlanok, így, bár érdekesen indulnak, sokszor hirtelen érnek véget.
Az elején és végén található életrajz pedig keretet ad a kötetnek, szép emléket állítva a szerzőnek.
Igazán nagy kár, hogy Howard ideje korán elhunyt, de művei szerencsére a mai napig a műfaj alapkövei.

>!
Tuan, Budapest, 2008
356 oldal · ISBN: 9789638799005 · Fordította: Szántai Zsolt
RosszQtya P>!
Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

A könyvben szereplő novellák minősége hullámzó, de ez betudható annak, hogy nem egy időben készültek. Az író mindent alárendel a cselekménynek, ezzel elősegítve az olvashatóság és az izgalom erejét. Ez persze azt eredményezi, hogy teljesen eltűnik a racionalitás a könyvből helyenként. Ettől függetlenül, persze szeretjük, az író zsigeri módon tárja elénk azt amire vágyunk és mi nem is csalatkozunk benne.

Dominik_Blasir>!
Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

Robert E. Howard izgalmas, olvasmányos és szórakoztató fantasy-t írt, még ha nem is mindig felel meg a modern kívánalmaknak. Kicsit komorabb, sötétebb stílusával és különös hangulatával hamar meg lehet kedvelni a Solomon Kane-történeteket, habár néha kicsit darabos az előadásmód, főleg a verseké (bár ezt a fordításnak tudom be, ami nem sikerült a legjobbra). Kane érdekes karakter – a legtöbb Howard-figurához hasonlóan – nagy kár, hogy sok történet csak töredékben maradt fenn.
Érdemes a Kull király és az ősök kötetet előbb olvasni, hiszen vannak utalások a hybóriai korra, amit onnan jobban meg lehet ismerni.

Viktorius>!
Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

Nem, nem, nem! Fáj, amit érzek. Egyre inkább mar, minél többször rápillantok az értékelésekre.
spoiler
Annyira jól visszaadják Isley szavai a novellák eszenciáját, hogy furdal a lelkiismeret. Ugyanis nekem mindez túl… szóval minden túlontúl van az én ízlésemen. A dzsungel túlontúl is dzsungel, túl titokzatos, túl sötét. Kane túl hősi, puritán: túl félisteni, mert minden tulajdonsága eltúlzott. A néger túl néger, a gonosz nagyon gonosz, túl gonosz, én meg túlságosan túlzásba viszem a szóismétlést. Mindez nekem ismétlődően hatott, pedig a lelkiismeret-furdalás is mutatja, valamit kifejezetten élveztem benne. Csak nem eléggé.

Lehet meg kellene maradnom a tingli-tanglizó tünci-büncik csillámporos fantasy világában, mert az igazán tökös kard&mágia tesztoszteronja túl nagyon megrázó a lelkemnek. Bár ezt úgy se tartom majd be.

betufuggo>!
Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

Mindenekelőtt egy megjegyzés:az hogy Robert E. Howard 30 évesen vége vetett életének,a XX.századi fantasyirodalom egyik legnagyobb csapása volt.Több emlékezetes karaktert teremtett novelláiban,melyek közül a hybóriai Conan volt a leghíresebb,de Solomon Kane,a XVI.századi puritán démonirtó is maradandó alak.Rengeteg hosszabb- rövidebb története szerepel ebben a kötetben,melyek közül némelyik sajnos csak töredékben maradt ránk,és néhány vers is.Kezdetben, több történetnél is megjegyezte magamban,hogy melyik motívum honnan ismerős: ez Conan Doyle- től,az Rider Haggardtól,de egy idő után már hagytam magam sodortatni a kalandok árának hátán.Sok helyszínen játszódnak ezek az alapvetően egyszerű ponyvatörténetek,de kiváló szórakozást adnak,és a magam részéről biztos vagyok benne,hogy például Richard K. Morganre is nagy hatást tettek.Ha valaki kedveli a misztikus,Afrikában játszódó történeteket,vagy Edgar Rice Burroughs,esetleg Robert Louis Stevenson írásait,olvassa el a könyvet,melynek tartalmát az előszó,és az utószó kiválóan foglalja keretbe.


Népszerű idézetek

Isley P>!

Hosszú évek óta vándorolt a különös vidékeken, küzdött a sosem látott, furcsa és hátborzongató lényekkel, és mindaz, amit átélt, kiolvasztott a lelkéből és a testéből mindent, ami nem volt legalább olyan kemény, mint az acél vagy a bálnacsont.

244. oldal, Szárnyak az éjben (Tuan, 2008)

Isley P>!

Kane olyan volt, akár a győzelem szobra. A régi birodalmak már széthullottak, a sötét bőrű emberek eltűntek, a hajdani démonok többé már nem lélegeznek, de az árja barbár, a fehér bőrű, rideg tekintetű, domináns lény, a világ legjobb harcosa, aki viselhet farkasbőrt és szarvas sisakot vagy csizmát és mellényt – aki tarthat a kezében csatabárdot vagy rapírt – aki lehet dór, szász vagy angol – akit hívhatnak Jászónnak, Hengistnek vagy Solomon Kane-nek – ez a hős, ez örök, ő sohasem pusztulhat el.

284. oldal, Szárnyak az éjben (Tuan, 2008)

1 hozzászólás
lzoltán IP>!

(…) A vének számára a halál elkerülhetetlen tény, de gyakran mégis úgy érzem, hogy nagyobb tragédia, mint a fiatalok halála. Ha egy ember fiatalon megy el, sok szenvedést kihagy; ám az öregnek csak az élet maradt birtokában, és a gondolat, hogy ezt a szánalomra méltó maradványt is kitépik a gyenge ujjak közül, számomra valahogy sokkalta tragikusabbnak hat, mintha valakitól annak leggazdagabb korszakában lopják el az életet. Nem akarok addig élni, amíg végül megöregszem. Meg akarok halni, amikor eljön az ideje, gyorsan és hirtelen, erőm és egészségem csúcsán.

Robert E. Howard rövid életrajza

2 hozzászólás
lzoltán IP>!

(…) N'Longa, a Rabszolgapart varázslója öreg volt; a teste törékeny és sovány, a háta meggörbült, az arcát ráncok százai szabdalták. A tűz vörös fénye megvilágította emberi ujjpercekből fűzött nyakláncát.

Holtak dombjai

Voorhees>!

A planéta, amit az emberek Földnek neveznek, kimondhatatlanul régóta forog már, mozgás közben létrehozta az Életet, és a felszínén féregként mozgó, vergődő lények a rothadásból, a romlásból születtek meg. Ebben a korban az ember volt a domináns féreg – hogy is lehetne bárki oly gőgös, hogy azt higgye, ő és a hozzá hasonlók az első férgek vagy éppen az utolsók, akik uralhatják az ismeretlen életformákkal telezsúfolt bolygót?

Léptek a sírboltban, 308. oldal lap teteje

koriboy95>!

Semmi sem lehet borzalmasabb, mint amikor egy acélidegzetű, hihetetlen önuralommal rendelkező ember hirtelen elveszti a fejét, amikor lángcsóvaként kirobban belőle minden indulat, minden gyilkos düh.

183. oldal (Tuan, 2008)

koriboy95>!

Sokfajta tűz létezik, te ganéj, némelyik forróbb, mint a többi… […] De a pokol tüzétől eltekintve… minden más tüzet… el lehet oltani… vérrel!

186. oldal (Tuan, 2008)

Mortii>!

Ó, szégyen! Bennem, Atlantisz utolsó gyermekében is van néger vér.

138. oldal (Koponyák holdja)

koriboy95>!

A szél rothadó növények szagát hozta magával, a puritán számára mégis olyan volt ez, mint az élet lehelete – ezek a szagok, ezek az illatok ugyanis a természetes pusztulás velejárói voltak, és nem ahhoz a dekadens, ősi és förtelmes dologhoz tartoztak, amely egy ősrégi építmény falai kötött kísértett.

153. oldal (Tuan, 2008)

GreggDoUrden>!

Solomon Kane felnézett a néma hegyekre, és meghallotta a túlnan elterülő vidékek hangok nélküli hívását. Megigazította derékövét, megmarkolta a botját, és kelet felé fordította arcát.

Szárnyak az éjben

Kapcsolódó szócikkek: Solomon Kane

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Robert Locksmith: A titokzatosság kapujában
Christopher Paolini: Eragon
Dave Duncan: Kardok ege
Acsai Roland: Szívhajítók
Kerstin Gier: Smaragdzöld
Dmitry Glukhovsky: Szürkület
Brent Weeks: Túl az árnyakon
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Rick Riordan: Neptunus fia