Robert ​E. Howard legjobb Conan történetei (Conan) 20 csillagozás

Robert E. Howard: Robert E. Howard legjobb Conan történetei

Az ismert történelem előtti korban, egy kegyetlen világban élt Conan, a legendás kimmériai harcos. Félelmet nem ismerve szállt szembe ellenfeleivel, legyenek azok zsarnokok, rablók, varázslók vagy martalócok. Élete során bebarangolta a hybóriai világ királyságait, volt kalóz, zsoldos, hadvezér és végül még király is. Amerre járt, a halál fogadta, sok szenvedést látott és sok életet kioltott. Hatalmas és mitikus figura ő, akiről történetek tucatjai szólnak.

Ezekből, Robert E. Howard legjobb írásaiból nyújt válogatást ez a kötet. Az elefánt tornya, a Zsiványok a házban, a Vörös szögek és más remek történetek olvasása közben végigkísérhetjük Conan egész életét, és feltárul előttünk egy kegyetlen korszak, melyben még a kard és a varázslat határozta meg a világ sorsát…

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2012
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972310 · Fordította: Kornya Zsolt, Nemes István

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Conan


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

mcgregor>!
Robert E. Howard: Robert E. Howard legjobb Conan történetei

Meggyőződésem, hogy bizonyos könyveket, csak a saját műfajukon belül szabad megítélni. Conan történetei is ilyenek. Messziről nem szépirodalom, csupán a maga egyszerűségével kíván szórakoztatni, a cselekménye és alakjai alapvetően nem túlságosan kimódoltak, minden különlegessége látszólag csak a helyszínek és a kitalált múlt egzotikumában ragadható meg. Mégis körüllengi a történeteket valami ódon nemesség és egyfajta atavisztikus, ősi korok legendáinak igazságát sugárzó komorság, ami vonzóvá tudja tenni őket.

Drazsi>!
Robert E. Howard: Robert E. Howard legjobb Conan történetei

Jóformán az összes Conan történetről elmondható, hogy sodró lendületű, egyszerű történetek, és pont ebben áll a nagyszerűségük. Nincsenek vívódó hősök, akik lépten-nyomon megállnak tűnődni az élet múlandóságán, cselekedetük következményein.
Conan mindig azt teszi, amit ösztönei diktálnak, és amit helyesnek tart.
Ez a novelláskötet jó kis válogatás Howard Conan történeteiből. Nekem különösen a Szülessen boszorkány!, a Túl a Fekete-folyón és a Vörös szögek című novellák tetszettek.

Zanbar>!
Robert E. Howard: Robert E. Howard legjobb Conan történetei

Mikor Conan az Oxfordban tanult angolul…

Fene tudja mi van ezekkel a Conan történetekkel. Sok van belőlük, rengetegen folytatták a fiatalon elhunyt és enyhén zavaros elméjű mester munkáját – kinek egyes pletykák szerint elvi meggyőződése volt, hogy saját Conan művei úgy születtek, hogy az öreg Conan eljött hozzá és lemesélte neki a dolgokat.
Vér egyszerű mindegyik. Gonoszt agyon…. kincset el…. nőt meg… s mégis. Ismerős mégis ismeretlen világképévél, melyet egy célirányosan gondolkodó s emiatt talán primitívnek tűnő fickó szemével látunk, kissé csőlátásszerűen, mégis ahogy a különböző mellékkarakterek elénk tárják kiderül, hogy van ám ott történet, és háttéranyag rendesen így Conan a maga módján egyfajta ős John Mcclaneként tör előre a történetben, mert lehet az ellenfélnek bármilyen varázslata, infrastruktúrája kedvenc kimmériaink, akárcsak később kollégája úgy is szétbaltázza a teljes hardverparkot maga körül.
Sokan tartják fantasy-nak pedig sword and sorcery a stílus neve melyben íródott, markánsan meghúzott vonalakkal – a kard jó, a mágia rossz. Talán nem is akad nem sötét szándékú mágus a hyboriai korban.
A kötet Conan életútjának jelentős részét tárja elénk a korai időktől egészen a csúcsig és a karakterhez méltó öregkorig. Különös jellemvonása, hogy nem egy novellában egy pallos finomságával köszön vissza a tény, hogy az író Lovecraft kortársa volt s hogy művei igen is hatottak rá – az Elefánt tornya erre igen ékes példa. Furcsa ráébredni, hogy a stílus átemelés, már ekkor is milyen látványosan zajlott.
Határozottan tudom ajánlani azoknak ismerkednének Conan világával – azzal, hogy szerintem minden Conan könyvhöz alapszükséglet lenne egy térkép.

Egyetlen tétellel nem tudok mit kezdeni. Akad olyan rész benne, nem sok, de akad, amikor Conan inkább hasonlít önmaga affektáló teaszűrcsölegető, homo ofxordicus paródiájára a szájába adott szavak okán. Ez elég kizökkentő tud lenni pl mikor az egyszerű szókincsű és a legnagyobb urakat is tegező barbár hirtelen magázni kezd random embereket, és szavai mintha nem az övé lennének.

2 hozzászólás
wolfram_hart>!
Robert E. Howard: Robert E. Howard legjobb Conan történetei

Robert E. Howard Conan novellái legjobbak,amit egy klasszikus fantasy műfajban szeretek és elvárok. A sword&sorcery stílust imádom és tulajdonképpen a 80-as évek fantasy filmjei közül is ezeket szerettem. Conan, a kimmériai barbár történetei egyszerűek, mégis ebben rejlik varázsa. Egy ősi,komor világ,melyet az erőszak ural; szörnyek és gonosz varázslók lakják, akiknek csak Conan, a mitikus hős állhatja útját.

nyolcadikutas>!
Robert E. Howard: Robert E. Howard legjobb Conan történetei

Gyermekkorom hozzáférhető képregényei közé tartoztak – Tarzan, Piff, Doctor Justice és Korak mellett – a Conan képregények. (No, meg ott a két Schwarzenegger film.)
Gondoltam, olvasok is belőle, mert ez eddig hiányzott a repertoáromból.
Howardról annyit, depressziós volt, érzelmi függőségben állt édesanyjától, és mikor az 1936-ban kómába esett, főbe is lőtte magát. Élt 30 évet.
Conan a kimmériai barbár történetei lassan száz évesek. Műfaja – ha egyáltalán besorolható valahova – talán a dark fantasy. A történetek felépítése nyíl egyenes, egyszerű, nyers és néhol brutális. Igazából ma is megállják a helyüket, mert, valljuk be, az igazi hősök örök életűek. És ez a hegynyi, dagadó izomzatú ember a fekete hajával, villogó kék szemével, kardjával és bárdjával beírta magát a képzelet történelemkönyveibe.
Mégis, számomra már kicsit kevés. A kezdeti lelkesedés kifulladt és az utolsó három történetet már kicsit untam. De mint mindig, biztos velem van a baj!

JustOneMorePage>!
Robert E. Howard: Robert E. Howard legjobb Conan történetei

Conan egy állat, egy barbár. Nem egy ilyen tipikus ripacs hős. Kellemes olvasni róla, mert nem kell mindig attól tartanom, hogy valami jellemfejlődésnek nevezett baromság miatt teljesen más ember lesz belőle.
A történetek kellemesek, emészthetőek és könnyen fogyaszthatóak. Szerintem elolvasom az író további könyveit is.

Elekati3383>!
Robert E. Howard: Robert E. Howard legjobb Conan történetei

Kissé vonakodva ugrottam neki, megosztóak a vélemények, nem csak erről a kötetről, hanem magáról a karakterről is. Azonban, szinte rögtön kedvet kaptam hozzá az első fejezet után. Lenyűgözött a főhős egyszerűsége, mégis olyan stabilan viszi a hátán a történeteket, hogy nem lehet nem odafigyelni. Ezen kívül még nem találkoztam olyan főhőssel, ami ennyire közel kerülne hozzám annak ellenére, hogy szinte merő ellentéte az általam preferált életformának. Zseniális.


Népszerű idézetek

makitra P>!

Az elemi düh ilyen megnyilvánulása megfagyasztotta a vért Valeria ereiben.Conan azonban maga is elég közel állt az őselemekhez, nem érzett mást megértő érdeklődésen kívül. A barbár szemében nem volt olyan nagy különbség önmaga, illetve más emberek és állatok között, mint Valeria gondolkodásmódja szerint. Conan számára a lenti szörnyeteg csupán az élet – tőle főképp külsejében különböző – másfajta megnyilvánulása volt. A férfi felruházta önmaga jellemzőivel, és az állat őrjöngésében csupán saját dühének hasonmását látta, ordításában és üvöltésében pedig csak azoknak az átkoknak a hüllőszerű megfelelőjét, amikkel maga is szidta. Minden vad lényt a rokonának érzett, még a sárkányokat is; képtelen volt átérezni azt a szédítő rettenetet, mely Valeriát gyötörte az állat tombolása láttán.

176. oldal - Vörös szögek, I. Koponya a szirten (Szukits, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Conan
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Igaz szerelem (és egy első randi)
Rick Riordan: Percy Jackson görög hősei
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek
George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
H. P. Lovecraft: Árnyék Innsmouth fölött
H. P. Lovecraft: Holdárnyékban
Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere 5.
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása