Conan, a kalandor (Conan) 31 csillagozás

Paták dübörögtek a rakpartra vezető utcán. Egy fekete lovas száguldott ki a házak közül, és olyan hirtelen rántotta vissza hátasa kantárszárát, hogy az riadtan felágaskodott. A kapitány dühösen felbömbölt, amikor a lovas leugrott a nyeregből és óriási szökkenéssel a gálya főfedélzetén termett.
– Ki hívta magát a hajóra?
– Induljanak már! – kiáltotta az idegen szilaj kézmozdulattal, hogy piros csöppek szóródtak a kartjáról szerteszét.
– Ki tudja fizetni az utat?
– Csupasz acéllal fizetek! – mennydörögte a láncinges férfi, és meglengette a hatalmas kardot, mely kékesen csillámlott a napban. – Cromra mondom, ember, ha nem indul el azonnal, a legénysége vérében fürösztöm meg ezt a gályát!
CONAN, a barbár elégedetten pillant a rakpartra özönlő üldözőkre, akiket sikerült maga mögött hagynia, és még nem is sejti, hogy élete hamarosan új fordulatot vesz, mert találkozik Bélittel, a Fekete Tengerpart kalózkirálynőjével, s olyan kaland várja, melyről eddig álmodni sem mert.
Eredeti megjelenés éve: 1992
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvek Cherubion

Szegény Robert E. Howard valószínűleg saját vágyait írta meg a Conan történetekben, ebben a miénknél sokkal egyszerűbb és kiszámíthatóbb világban, ahol halandó ember által is legyőzhetőek a gonosz démonok, a nők pedig mindig azonnal szerelemre lobbannak és a hős „acélos” karjai közé omlanak, szinte (vagy ténylegesen is) abban a pillanatban, amikor először meglátják. Olyanok ezek a kalandok, mint megannyi életre kelt Boris Vallejo festmény: a férfiak izmosak és könyörtelenek, a nők pedig tökéletes testű, ragyogó szépségek; mind teátrális pózokba merevedve. Nagy meglepetések nem várhatóak: Conan mindig győz, a nő mindig belé szeret, az eldobható mellékszereplők pedig egytől-egyig elhullanak… És mégis van egyfajta lírai szépség az egészben… Talán pont azért, mert ismeretes, milyen személyiség teremtette meg (magának?) ezt a világot.
…Azonban Kornya Zsolt igen barbár módon elbánt a szöveggel… Nemcsak helyesírás szempontjából: a szerkesztéssel is komoly gondok akadnak. (A sokszor nyakatekert szöveg mellett jellegzetes hiba pl., mikor láthatóan át akarta fogalmazni a mondatot, és kiemelt vagy hozzátoldott szavakat, ám a mondatelemeket elmulasztotta hozzáigazítani a változtatásokhoz.) Ezen fordítás láttán szerintem Conan úgy kettéhasítaná a kardjával, hogy megnyikkanni sem volna ideje!

Volt szerencsém Conanhoz már nagyon sokféle módon. Régi filmek és az új film révén, képregényekben, és most ezzel a könyvel kapcsolatban, és valahogyan még mindig vonzó ez a primitív és barbár légkör. Gyermekkoromban egy kósza képregényben találkoztam vele valahol először, fekete-fehér képi világban és azt gondolom még mindig ez illik hozzá a legjobban. Ennek a kiadásnak azért örültem, mert végre eredetiben olvashattam Robert E. Howard írását, még ha tele is van nyelvtani és szerkesztési hibákkal a könyv. De azért rakhattak volna annakidején egy rendes Boris Vallejo-képet az elejére, mint ahogyan manapság teszik is Fumax-éknál a gyönyörű kiadású Conan-képregényeikkel. Egyébként nagyon tetszett „A Fekete kör népe” regény-formátumban olvasva, előtte ugyanis képregényben találkoztam először ezzel a Conan-történettel, de bevallom ott nem minden volt teljesen világos a képek és a minimális szöveg alapján, itt most egy kicsit kiteljesedett a sztori.

Birodalmak buktak el, mikor a nők vékony, fehér keze a végzet húrját kezdte pengetni.

– Sok istent ismertem meg. Aki tagadja a létezésüket, az éppoly botor, mint aki mindenben rájuk hagyatkozik.