Conan, ​a bosszúálló (Conan) 39 csillagozás

Robert E. Howard: Conan, a bosszúálló

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sötét ​fellegek gyülekeznek Aquilónia trónja fölött: négy mindenre elszánt összeesküvő egy titokzatos drágakő és fekete mágia segítségével életre kelti Xaltotunt, a háromezer éve letűnt legendás acheróni birodalom leghatalmasabb varázslóját.
Xaltotun mágikus támogatásával a hódító neméd harcosok Valkiánál megverik az aquilóni sereget, s királyukat, Conant foglyul ejtik. Aquilónia elbukik, neméd megszállók dúlják Conan városait, égetik fel falvait.
Ám ekkor olyasmi történik, amire senki sem számított: a felélesztett varázsló túlságosan megerősödik, s a fekete hatalmak segítségével vissza akarja állítani Acherón legendás birodalmát. S mindössze egyetlen ember létezik aki ebben megakadályozhatná:

Conan, a barbár.

Ez alkalommal nem novelláskötetet tart kezében az olvasó, hanem egy izgalmas, fordulatos regényt, melybe Robert E. Howard belesűrítette mindazt, amit csak Conanról írni lehet: kaland, misztikum, romantika, enyhe borzongás keveredik a trónjától… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1950

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvek Cherubion

>!
Cherubion, Debrecen, 1992
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637841008 · Fordította: Nemes István · Illusztrálta: Szendrei Tibor

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Conan


Kedvencelte 4

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Robert E. Howard: Conan, a bosszúálló

Howard egyetlen regénye egyben a befejezett Conan-történetek közül az utolsó a kronológiát tekintve. Ugyan nem ezt írta utoljára, mégis egy jó összefoglalása a barbár életútjának.
Conan elérte életcélját, Aquilónia trónja már egy ideje az övé. Ám némi ármánykodás és fekete mágiának köszönhetően a királyt halottnak hiszik, és a széthúzást elkerülendő, új királyt nevezek ki a helyére. Conan persze nagyon is él, de a trón visszaszerzéséhez vezető út ezúttal nem járható a jó öreg, „mindenkit lekaszabolok, aki az utamba áll” módszerrel. Nem, ezúttal szüksége lesz egy nagy hatalmú ereklyére. Ennek megszerzése során beutazza a hybóriai kor számos országát, egyúttal végigmegy élete számos korábbi „foglalkozásán”: hol zsoldosnak adja ki magát, hol kalózokat vezet, hol pedig tolvajlásra adja a fejét, hogy végül ismét királyként vezethesse harcba a népét.
Kicsit tartottam tőle, mennyire sikerül Howardnak megtöltenie egy regény lapjait, de nem volt ezzel semmi gond. Persze ebben az is szerepet játszhatott, hogy elég jelentős szerepet kaptak az ellenlábasok is, nem csak a barbár király kalandjait követhettük végig. Sőt, az utolsó nagy csatában Conan meglehetősen passzív szerepet kapott, az író itt inkább más karakterekre és eseményekre fókuszált.
Összességében ez egy jól sikerült mű lett. Kár, hogy Howard korai halála miatt nem született több regény, kíváncsi lettem volna még miket hoz ki a formátumból.

>!
Cherubion, Debrecen, 1992
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637841008 · Fordította: Nemes István · Illusztrálta: Szendrei Tibor
werdafckawi>!
Robert E. Howard: Conan, a bosszúálló

Bármennyire is régiek a Conan könyvek, kellemes kikapcsolódást tud nyújtani az embernek, ha nem szeretne sokat gondolkozni, hanem csak egy izgalmas ponyvát olvasni. Kifejezetten tetszett, hogy a filmekkel ellentétben sokkal emberibb a barbár, aki nem egyszer esik fogságba, követ el súlyos hibákat. Hiába király, ugyanannyira halandó, mint bárki más a szereplők (többsége) közül.

kissakos I>!
Robert E. Howard: Conan, a bosszúálló

„Minden nő tökéletes és minden férfi izmos…”. De persze akkor is Conan a legkeményebb. Nagyon kellemes kis olvasmány, akárki akármit mond…


Népszerű idézetek

Razor P>!

– […] Sokkal könnyebb elpusztítani egy falakkal körülvett várost, mint a te esztelen, barbár tudásodhoz igazítani a gondolkodásmódomat.
– Ha a kezem szabad lenne – vágott vissza Conan –, esztelen holttestet csinálnék belőled!

39. oldal, 4. "Miféle pokolból másztál elő?"

Kapcsolódó szócikkek: Conan
10 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Rick Riordan: A villámtolvaj
Cassandra Clare: Csontváros
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Manók könyve
Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Arwen Elys Dayton: Seeker
Anthony Ryan: A vér éneke
Michael J. Sullivan: A rózsa és tövise