Árnykirályok 29 csillagozás

A vikingek nem hajlandók harcba szállni Caesar légiói ellen, csak ha olyan király vezeti őket, aki hozzájuk méltó. Bran Mak Morn, a piktek királya tudja, hogy a szálfa termetű, páncélos harcosok nélkül nem sok esélyük van a fegyelmezett rómaiak ellen. Főleg akkor nem, ha a vikingek átállnak Caesarhoz. Ám a helyzet megoldódni látszik, amikor a piktek varázslója megidéz egy legendás hőst a több ezer éve elfeledett múltból, és megjelenik:
Kull király, Atlantiszból.
Cormac és Bran megtorpannak, mintha gyökeret vert volna a lábuk. A nap éppen vörös félkörívet alkotott a keleti dombok között – és sugaraiban hirtelen tisztán kirajzolódtak egy alak körvonalai. Nem látták, mikor érkezett. Az arany napkeltével a hátában olyan kolosszálisnak tűnt, mint valami gigászi isten a teremtés korszakából.
Kull király, Bran Mak Morn, Fekete Turlogh és a rég letűnt heroikus múlt árnykirályai legalább olyan emlékezetesek, mint Robert E. Howard legismertebb hőse:
Conan a barbár
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvek Cherubion

Ugyan ez a kötet nem a csorbítatlan szövegeket tartalmazza, mégis egy igen jól sikerült Howard válogatásról van szó. Kornya Zsolt nagyon jól választotta ki a történeteket, látszólag mintha egy közös, lazán átívelő szálra lennének felhúzva.
Howard kapcsán nem egyszer olvastam azt a kritikát, hogy egymás után olvasva a történeteit meglehetősen önismétlőnek tűnhetnek. Szerencsére itt közel sem ez a helyzet, az öt történet szerintem kellően eltér egymástól, hisz a kötet egyaránt tartalmaz nagy csatás (Árnykirályok), horrorbeütésű (az örök klasszikus A föld férgei) vagy épp ősi városos (Bal-Sagoth istenei) sztorit.

A történet szereplőin nagyon érezhető Conan karaktere ( nem tudom pontosan, melyik alakot/kat találta ki elsőre Howard Mester).
A legnagyobb erőssége a történeteknek a történelmi szemlélet. Ezeket a karaktereket nem kell egy fiktív világba elhelyezni, hanem az ismert kelta, germán, római, pikt, szász….és még sorolhatnám legendáit alapul véve, szinte olyan érzésem volt, mintha történelmi írásokat olvastam volna.

Az Árnykirályok egy igazán jó válogatás. Howard ötletes megoldással kapcsolja össze három kor hőseinek sorsát. Három nép, akik lassan leköszönnek a történelem színpadáról, hogy átadják helyüket a fiatalabbnak, erősebbnek. És az ősi tudás, a múlt minden egyes hódítással egyre inkább a mítoszok világába kerül.
Nagyon tetszett, hogy három különböző kor hősei elevenednek meg előttünk és mégis egy egész történet kerekedik ki belőle. Ez nem csak annak köszönhető, hogy maguk a történetek is kapcsolódnak egymáshoz, hogy egy-egy távoli kor hőse valamilyen formában újra megjelenik egy későbbi korban. Egyfajta rezignált lelki kapcsolat is összeköti őket. Nem tudnak szabadulni a kínzó érzéstől, hogy királyként, nagy harcosként sem többek, apró kavicsoknál a történelem sodrásában.