Árnykirályok 29 csillagozás

Robert E. Howard: Árnykirályok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A vikingek nem hajlandók harcba szállni Caesar légiói ellen, csak ha olyan király vezeti őket, aki hozzájuk méltó. Bran Mak Morn, a piktek királya tudja, hogy a szálfa termetű, páncélos harcosok nélkül nem sok esélyük van a fegyelmezett rómaiak ellen. Főleg akkor nem, ha a vikingek átállnak Caesarhoz. Ám a helyzet megoldódni látszik, amikor a piktek varázslója megidéz egy legendás hőst a több ezer éve elfeledett múltból, és megjelenik:

Kull király, Atlantiszból.

Cormac és Bran megtorpannak, mintha gyökeret vert volna a lábuk. A nap éppen vörös félkörívet alkotott a keleti dombok között – és sugaraiban hirtelen tisztán kirajzolódtak egy alak körvonalai. Nem látták, mikor érkezett. Az arany napkeltével a hátában olyan kolosszálisnak tűnt, mint valami gigászi isten a teremtés korszakából.

Kull király, Bran Mak Morn, Fekete Turlogh és a rég letűnt heroikus múlt árnykirályai legalább olyan emlékezetesek, mint Robert E. Howard legismertebb hőse:

Conan a barbár

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvek Cherubion

>!
Cherubion, Debrecen, 1992
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637841016 · Fordította: Kornya Zsolt

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Robert E. Howard: Árnykirályok

Ugyan ez a kötet nem a csorbítatlan szövegeket tartalmazza, mégis egy igen jól sikerült Howard válogatásról van szó. Kornya Zsolt nagyon jól választotta ki a történeteket, látszólag mintha egy közös, lazán átívelő szálra lennének felhúzva.
Howard kapcsán nem egyszer olvastam azt a kritikát, hogy egymás után olvasva a történeteit meglehetősen önismétlőnek tűnhetnek. Szerencsére itt közel sem ez a helyzet, az öt történet szerintem kellően eltér egymástól, hisz a kötet egyaránt tartalmaz nagy csatás (Árnykirályok), horrorbeütésű (az örök klasszikus A föld férgei) vagy épp ősi városos (Bal-Sagoth istenei) sztorit.

>!
Cherubion, Debrecen, 1992
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637841016 · Fordította: Kornya Zsolt
kokaiakos>!
Robert E. Howard: Árnykirályok

A történet szereplőin nagyon érezhető Conan karaktere ( nem tudom pontosan, melyik alakot/kat találta ki elsőre Howard Mester).
A legnagyobb erőssége a történeteknek a történelmi szemlélet. Ezeket a karaktereket nem kell egy fiktív világba elhelyezni, hanem az ismert kelta, germán, római, pikt, szász….és még sorolhatnám legendáit alapul véve, szinte olyan érzésem volt, mintha történelmi írásokat olvastam volna.

1 hozzászólás
Ganrju>!
Robert E. Howard: Árnykirályok

Az Árnykirályok egy igazán jó válogatás. Howard ötletes megoldással kapcsolja össze három kor hőseinek sorsát. Három nép, akik lassan leköszönnek a történelem színpadáról, hogy átadják helyüket a fiatalabbnak, erősebbnek. És az ősi tudás, a múlt minden egyes hódítással egyre inkább a mítoszok világába kerül.
Nagyon tetszett, hogy három különböző kor hősei elevenednek meg előttünk és mégis egy egész történet kerekedik ki belőle. Ez nem csak annak köszönhető, hogy maguk a történetek is kapcsolódnak egymáshoz, hogy egy-egy távoli kor hőse valamilyen formában újra megjelenik egy későbbi korban. Egyfajta rezignált lelki kapcsolat is összeköti őket. Nem tudnak szabadulni a kínzó érzéstől, hogy királyként, nagy harcosként sem többek, apró kavicsoknál a történelem sodrásában.

gater>!
Robert E. Howard: Árnykirályok

Nagyon tetszettek a válogatott írások benne. Gyerekkorom nagy kedvence.


Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
H. P. Lovecraft: Árnyék Innsmouth fölött
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
Clark Ashton Smith: Sarki regék
H. P. Lovecraft: Az őrület hegyei
Nathan Ballingrud: Szörnyvidék
Andrzej Sapkowski: A végzet kardja
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek
H. P. Lovecraft: Holdárnyékban