Tiszta ​kód 12 csillagozás

Az agilis szoftverfejlesztés kézikönyve
Robert C. Martin: Tiszta kód

A ​rossz kód is működhet, de ha a kód nem tiszta, az térdre kényszerítheti a fejlesztőket. Évente számtalan óra és jelentős erőforrások vesznek kárba a rosszul megírt kódok miatt. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie.

Az elismert szoftverszakértő, Robert C. Martin egy forradalmi módszert mutat be a Tiszta kód – Az agilis szoftverfejlesztés kézikönyve című kötetében. Martin és kollégái az Object Mentor cégnél összefogtak, hogy az agilis programfejlesztés legjobb „menet közbeni” kód-kitisztítási eljárásait egy olyan könyvben gyűjtsék össze, amely felruház minket mindazokkal a szakmai erényekkel, amelyek révén jobb programozóvá válhatunk – de csak akkor, ha mi is teszünk érte.

Miféle munkát fogunk végezni? Nos, kódot fogunk olvasni – rengeteg kódot. És el kell gondolkodnunk rajta, hogy mi az, ami jó a kódban, és mi az, ami rossz. Ami pedig ennél is fontosabb: át kell értékelnünk mindazt, amit a szakmáról tudunk, és a szakma iránt érzett… (tovább)

Eredeti mű: Robert C. Martin: Clean Code

>!
Kiskapu, Budapest, 2010
466 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639637696 · Fordította: Gilicze Bálint, Rézműves László

Kedvencelte 1

Most olvassa 14

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
toserjude
Robert C. Martin: Tiszta kód

Robert C. Martin: Tiszta kód Az agilis szoftverfejlesztés kézikönyve

Minden kód részlet alatt azt olvasni, hogy „mindenki számára egyértelmű, hogy mit csinál a kód” és egy határozott nemmel válaszolni és elküldeni az írót melegebb éghajlatra… Csoda, hogy fél évig tartott átrágni magam rajta? :D Egy idő után fel is adtam, hogy áttanulmányozzam a példákat (az 50 oldalas mellékletről nem is beszélve), inkább a szemléletet igyekeztem magamba szívni. Kezdőként is észrevehető, hogy mennyi fejvakarást meg lehet spórolni a könyvben foglaltak betartásával. Nem csak másnak, saját magunknak is.

6 hozzászólás
>!
vince
Robert C. Martin: Tiszta kód

Robert C. Martin: Tiszta kód Az agilis szoftverfejlesztés kézikönyve

Kár, hogy csak és kizárólag Java nyelven megvalósított példák vannak. Emiatt pl. a Párhuzamossággal foglalkozó 13. fejezet számomra – PHP fejlesztőként – érdektelen volt. A kifejezett Java5 tanácsok Java ismeret nélkül sokszor zavarosak.

Ugyanakkor, ha sikerül a kifejezett Java specifikus tanácsokat lefejteni, akkor rendkívül hasznos tanácsokat ad a mindennapi kódoláshoz. Szinte minden fejezet elmondja, hogy egy kódot nem csak magunknak írunk. Hanem a fejlesztő csapat többi tagjának és a jövőbeli csapattagoknak.

Az általunk írt kód árulkodik arról mennyire figyelünk oda a részletekre, mennyire figyelünk másokra, mennyire magunkra. Igényes emberek igényes kódokat állítanak elő, amiben hatékony a hibák felderítése és javítása. És nem csak az eredeti kódot előállító fejlesztő számára

>!
Lencse
Robert C. Martin: Tiszta kód

Robert C. Martin: Tiszta kód Az agilis szoftverfejlesztés kézikönyve

Nagyon hasznos könyv, jó szemléletet ad a fejlesztéshez, még ha nem is kell ha-törik-ha-szakad módon ragaszkodni a benne leírtakhoz.

Kifejezetten tetszik az a szenvedély, ahogy a programozásról és az áttekinthető kódhoz való elkötelezettségéről ír, és bűzlő trágyakupacot, meg penészes zugokat emleget a rossz kóddal kapcsolatban. :D

>!
cheoppy
Robert C. Martin: Tiszta kód

Robert C. Martin: Tiszta kód Az agilis szoftverfejlesztés kézikönyve

Programozóknak nagyon ajánlott mű, ha mindenki követné a tanácsait, akkor kevesebb feszültséget eredményezne mások kódjait olvasni. :) Ugyan az egész könyv Java példákat hoz, de a szemlélet gond nélkül átvihető pl. php, python vagy fortran kódokra is, mert a kód érthetősége és koherenciája nyelvfüggetlen dolog.
A fordítás viszont nem túl jó, néhol csak úgy értettem meg a mondanivalóját, hogy visszafordítottam angolra, mert szerintem túlságosan erőlteti a szaknyelv magyarítását.


Hasonló könyvek címkék alapján

Martin Fowler: Refactoring
Peter Norton: Az IBM PC programozása
Donald Alcock: Ismerd meg a BASIC nyelvet!
Kathy Sierra – Bert Bates: Agyhullám: Java
Peter Norton – John Socha: Az IBM PC assembly nyelvü programozása
Kocsis András: Tv – BASIC
Gál István – Dallos Endre: Quick Basic
Stephen C. Dewhurst: C++ hibaelhárító
Ramon Zamora – Bob Albrecht: Egyszerűen Excel
Peter Norton: Az IBM PC és a PS/2 anatómiája