Lány ​a jég alatt (Erika Foster nyomoz 1.) 266 csillagozás

Robert Bryndza: Lány a jég alatt

Tágra nyílt szem. A száj mintha szólni akarna. Jégbe fagyott holttest… Nem ő az egyetlen.
Egy fiú munkába menet egy dél-londoni múzeum kerti tavában, a vastag jégpáncél alatt felfedez egy holttestet.
Az áldozat egy előkelő családból származó gyönyörű lány, aki látszólag tökéletes életet élt. Erika Foster nyomozó kezd vizsgálódni az ügyben, akinek egy korábbi esete személyes tragédiával végződött. Az asszony most bizonyítani akar, és meglepő nyomokra bukkan. Mind mélyebbre ás, annál szövevényesebbnek tűnik az eset.

Mit keresett a lány egy rossz hírű külvárosi kocsmában?
Mi dolga volt alvilági alakokkal?
Mi köze három meggyilkolt prostituáltnak a vízbe fojtott lányhoz?

A szálak magasabb körökbe vezetnek, és minél közelebb jut Erika a megoldáshoz, a gyilkos egyre közelebb jut hozzá.

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri Insomnia Libri

>!
Libri, Budapest, 2017
468 oldal · ISBN: 9789634333197 · Fordította: Sziklai István
>!
Libri, Budapest, 2017
468 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633109908 · Fordította: Sziklai István

Enciklopédia 3


Kedvencelte 11

Most olvassa 8

Várólistára tette 196

Kívánságlistára tette 174

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Robert Bryndza: Lány a jég alatt

Aztamindenit, Erika aztán tökös egy nyomozó! A skandináv Carl és Assad páros után nálam ő a második helyezett. ❣️
A történet pikantériáját számomra nem a nyomozás maga adta, hanem Erika küzdelme a hatalmasokkal. Dicséretes volt, ahogyan megkerülte a politikai elnyomást, és az igazságot mindennél magasabbra helyezte.
Egy nagyon ígéretes sorozatindító volt a Lány a jég alatt, hamarosan biztosan sort kerítek a többi részre is.

Amál P>!
Robert Bryndza: Lány a jég alatt

Nagyon régóta várta már ez a könyv, hogy kézbe vegyem és egy kihívásnak hála sorra is került. Jégbe fagyott fiatal nő holttestét találják meg egy kerti tóban. Az ügyet Erika Foster nyomozó kapja, aki még új itt rendőrségen, sokan nem is örülnek neki, és magánéleti válsággal is küzd, nemrég veszítette el a férjét. Rövidesen meglepő nyomokra talál, de elveszik tőle az ügyet, mivel az áldozat egy befolyásos család gyereke. Nagyon tetszett, hogy az asszony ezután sem adta fel és tovább kutatott, nem hatott rá a politikai nyomás. Egy olyan krimit olvastam, amely fontos társadalmi problémákra mutat rá, prostitució, kizsákmányolás, politikai korrupció. Fél csillagot csak azért vontam le, mert nekem egy kicsit túlírt volt a könyv és viszonylag könnyen ki lehetett találni, hogy ki a gyilkos. De biztos, hogy a folytatásokat is el fogom olvasni, mert megkedveltem Erikát.

Bea_Könyvutca P>!
Robert Bryndza: Lány a jég alatt

Megint egy lány, megint egy gyilkosság és megint egy nyomozás… :) Attól függetlenűl, hogy mostanában fénykorukat élik a „lányos” című thrillerek, ez a könyv tényleg jó volt! A nyomozós thriller műfajon belül semmi korszakalkotó, igazából semmi különleges, de mégis is jó.

Nekem a gyengéim a badass női nyomozók (úgy döntöttem, ha a tizenkét éves öcsém használhatja a badass jelzőt élószóban, akkor én is használhatom a blogbejegyzésemben), akik mindenkinek szétrúgják a seggét, és Erika Foster esetében még a rendőri bürokráciával is megküzdenek. Egyszerűen imádnivalóak.
A könyv története igazából semmi extra, de kerek egész, jó karakterekkel és egy-két meglepő fordulattal.
Kíváncsian várom a sorozat következő részét! :)
http://konyvutca.blogspot.hu/2018/04/thriller-csutortok…

mate55 P>!
Robert Bryndza: Lány a jég alatt

Bryndza remekül játszik az érzelmekkel, az emberi érzelmi paletta szinte minden egyes árnyalata megjelenik a műben. A legkifizetődőbb és legkegyetlenebb játék (a politika) kétszeresen is jelen van a kötet lapjain. Az egyik Erica Foster nyomozónő szerepe, aki személyén keresztül a szerző azt mutatja be, meddig mehet el érzelmileg magánemberként legnagyobb fájdalmában, s hogyan kell félreraknia bánatot, gyászt, hogy hűen képviselje az ügyet, amire felesküdött. Igazi érzelmi hullámvasutat él át nyomozása során, mind a munkatársai, mind a férfiakhoz való viszonyában is. A cselekmény alakulása közben jelleme, emberi és érzelmi kapcsolatai változnak, és az író ezeket a változásokat remekül érzékelteti. A másik szál a Kelet-európából hamis ígéretekkel idecsalt lányok és az őket rettegésben tartó bűnözők, akik fenyegetéssel prostitúcióra kényszerítik, ami nagyon is maivá teszi a történetet. Az érdekes kérdésfelvetések, izgalmas cselekmény, és a remek jellemábrázolás mellett, érintőlegesen fontos szociológiai, társadalmi témák is felvetődnek a műben. Bár a regény nem megy mélyen bele ezekbe a problémákba, de maga az érintése is jelzésértékű. A felmerülő negatívumok ellenére a könyv egy remek szórakozás, mert a megfelelő olvasóval egy pillanat alatt „összekacsint”, onnantól kezdve pedig már ki is alakultak a bajtársias érzelmek. Összességében egy összetett, modern társadalmi problémákra érzékeny, feszes tempójú thriller.

5 hozzászólás
Nono_ P>!
Robert Bryndza: Lány a jég alatt

Sokkal rosszabbra számítottam, úgyhogy ez egy kellemes csalódás volt.
A könyv cselekménye lassan bontakozott ki. Javarészt Erika harcait olvashattam, ahogy a tehetős család kénye – kedvének és akaratának szembemenve próbálta előre vinni az ügyet. Nem volt rossz, de nem egy letehetetlen, tövig rágom a körmöm, izgalmas történet.
Azt sajnáltam, hogy a végére elmaradt a katarzis, a nagy akció. spoiler De ettől függetlenül azt adta, amit várok egy ilyen kategóriájú könyvtől: egy kis kikapcsolódást.

2 hozzászólás
Bla IP>!
Robert Bryndza: Lány a jég alatt

Ki az az Erika Foster? És ki az a juhsajtra hajazó nevű szerző, aki egy újabb női nyomozót hoz elém? Nos, egy igen kellemes meglepetés! Nemcsak egy szórakoztató krimi, de többirányú társadalmi mondanivalóval bíró nyomozás történetét olvashattam. A szerencsétlen sorsú fiatal kelet-európai lányok – avagy „migráncsok”, akik au-pair munka címszó alatt prostitucióra kényszerítttetnek, a lordok háza politikusának befolyása a rendőrségre, s főként a családi tragédiát szenvedett főnyomozónő küzdelme magánéletéért és a felszínen maradásért, azaz egy egészséges egzisztenciáért – nagyon jó írás! Erika kiemelkedően jó, álhatatos karakter . Új felfedezés a szerző – legalábbis számomra –, érdemes elolvasni a sorozatot.

Mariann_ P>!
Robert Bryndza: Lány a jég alatt

Mostanában jóval kevesebb krimit olvasok, mint szoktam, így nincs nagy dömping belőle.
Nincsen olyan nagy elvárásom, a lényeg az, hogy lekössön.
Ez a történet nekem éppen elég izgalmas volt.
A rendőrök is emberek, itt nagyon is érződött.
Mondjuk Erika főfelügyelőnő nagyon fiatal, de férje halála óta csak a munkájának él, így elfogadom, hogy ilyen magas rangban van.
Felgöngyölít egy olyan ügyet ami kapcsán a kiváltságosok, a társadalom elitje kerül a fókuszba .Mivel senki nem mer rajta kívül belepiszkálni a darázsfészekbe, kénytelen külön utakon járni. Meg is kapja érte a magáét , de a sorozat folytatódik, így valószínűleg felépül..

2 hozzászólás
noni55 P>!
Robert Bryndza: Lány a jég alatt

Egy tóban jégbe fagyva találják a pár napja eltűnt Andrea-t. A nyomozást Erika Foster főfelügyelő vezeti, aki már számos esetet sikerrel oldott meg. Jelenleg nehéz helyzetben van, mert új ezen a rendőrőrsön és van akinek nem tetszik a jelenléte. Erika magánélete is fontos szerepet kap a történetben, pár hónapja veszítette el a férjét. A nyomozás érdekében a legjobb tudása szerint cselekszik, de sajnos ez nem elég és nagyon gyorsan leveszik az ügyről. Az áldozat befolyásos család gyermeke volt, így nem volt nehéz kitalálni, hogy ki intézte el, hogy lapátra tegyék.
Erika ennek ellenére a saját szakállára tovább kutakodik, de sajnos a főnöke nem hallgatja meg az észrevételeit. Egy újabb nő lesz a gyilkos következő áldozata. Erika egy idő után visszakapja az ügyet és sikeresen meg is oldja azt. Nagyon izgalmas történet volt, néha komolyan megijedtem. A gyilkost sejtettem ki lesz, persze biztos nem voltam benne, de a miértje nagyon szánalmas volt.

smetalin>!
Robert Bryndza: Lány a jég alatt

Tényleg nem volt rossz könyv, főleg a címéhez képest. Igaz kicsit úgy éreztem, hogy mikor megtörtént a nagy áttörés a gyilkos majdnem leleplezésekor, mintha ki lettem volna hagyva belőle. Egyszer csak éjjel összekötötték a szálakat, de az író nem írta le, hogyan és miként. Az idevezető út viszont jó volt ,de a vége miatt nincs több csillag. Biztos fejlődik még az író(aki most akkor pasi vagy csaj?-hisz a nevéből ítélve férfinak gondolom, de a köszönet nyilvánításban meg a férjét emlegeti)látom pasi
Olvasás közben a Gyilkosság című sorozat első évadja is beugrott, szerintem kicsit hajazott rá.
Itt is megölnek egy sikeres famíliából származó lányt, és apuci rendesen kavar a rendőrséggel hisz az „image” sokat számít, na de van nekünk egy tökös nyomozó csajszink aki fittyet hány erre, és szembe megy az árral és jól kinyomozza ki is a gyilkos. (azt meg pont eltaláltam) Jöhet az író többi könyve is.

Madama_Butterfly>!
Robert Bryndza: Lány a jég alatt

Erica Foster mint karakter tetszik, de ebből a sztoriból többet is ki lehetett volna hozni… Nekem hiányzott az a bizonyos csavar, ami a krimit igazán jó krimivé teszi, annak ellenére hogy a próbálkozás megvolt ugyan, de – számomra legalábbis – elég gyengére sikerült.
Gondolom a további részek Erica magánéletéről (és így a viselkedése miértjéről) majd többet fognak elárulni, de az első részben nekem picit gyors és érthetetlen volt néhány dolog, még akkor is, ha ez a tökös női zsaru címke ezúttal spoiler bejött.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Tudják, két értelmes nő anélkül is eltölthet egy estét, hogy férfiakról beszélne.

179. oldal

4 hozzászólás
mate55 P>!

Minden erős ember mögött ott áll egy nő, aki tudja, hogyan nyomkodja azokat a bizonyos gombokat.

167. oldal

mate55 P>!

A félelem erősebb a szeretetnél.

284. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · szeretet
>!

Ha időm lejárt, itt ne fogjatok,
Látnom, tennem kell számos dolgokat,
Ne vessetek rám pányvát, könnyeset,
Hogy eddig élhettem, örüljetek.

Adtam szeretetem, s csak sejthetitek, érte
Mi boldogságot kaptam én cserébe,
Köszönöm annak, aki szeretett,
De tovább már csak magamban megyek.

Hát sirassatok csak, ha sírni kell,
S gyászotok a hit majd váltsa fel:
Búcsúnk nem öröknek rendeltetett,
Hálatelt szívvel emlékezzetek.

Nem tűnök el, mert folytonos az élet,
Ha kell, hívjatok és visszatérek,
Meglátni nem lehet, megfogni sem,
De szívetek meghall hűségesen,
Puhán, tisztán övez szeretetem.
S ha erre hoz magányos léptetek,
Lesz, ki fogadjon: „Hazajöttetek!”

PRicsmond>!

– Itt a telefonja: teljesen fel van töltve, használatra kész – nyomott a kezébe egy átlátszó műanyag zacskót a telefonnal és a töltővel. – A kocsi ebéd után várja.
– És nincs olyan, amin gombok vannak? – csattant fel Erika, amikor a műanyagon át látta, hogy az egy okostelefon.
– Van rajta egy be-kikapcs gomb – vágott vissza az őrmester.

lilaköd P>!

Aztán a fejében felcsendült az amit Mark szokott mondani, amikor úgy vélte, Erika túl drámaira vált: Szállj már le a keresztről, valakinek kell a fa!

163. oldal

SzF_Ritus>!

Az elvegyülés titka, hogy meg se próbáld! Mindenki annyira el van telve önmagával.

lilaköd P>!

Mögötte nyújtózott az út, nátriumos narancsfényben fürdő melaszcsík, tövében a sötétbe burkolózó vasútállomás.

7. oldal

lilaköd P>!

Ha bekövetkezik, majd megoldom. Jelenleg igencsak a listám végén van a halálfélelem.

132. oldal


A sorozat következő kötete

Erika Foster nyomoz sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Pearse: A szanatórium
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
J. D. Robb: Meztelenül a halálba
Chris Carter: Kivégzés
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Robert Galbraith: A selyemhernyó
Linda Castillo: Néma eskü
Alice Feeney: Időnként hazudok
Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…