Szerafina ​és a Fekete Köpeny (Szerafina 1.) 44 csillagozás

Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

„Sose ​tedd be a lábadat az erdőbe, mert ott sok veszély leselkedik rád, árny és csillogás is; rabul ejtik a lelkedet!”

Szerafinának még sohasem volt oka dacolni apja utasításával, hogy ne merészkedjen a Biltmore-birtok határain kívülre. Rengeteg felfedeznivaló akad a Vanderbilt házaspár hatalmas és pompás házában, csak gondosan ügyelnie kell, hogy senki se láthassa meg. Az odafenn lakó gazdagok mit sem sejtenek Szerafina létezéséről; apjával együtt mindig is az alagsorban éltek. A kislány megtanult éjszaka settenkedni a sötét folyosókon, rejtőzködni és lopakodni az udvarház titkos ajtóin és folyosóin keresztül.

Ám amikor egymás után tűnnek el a gyerekek a birtokról, csakis Szerafina ismeri a rejtély nyitját. Egy titokzatos, fekete köpenyes alak járja éjszakánként Biltmore folyosóit. Saját hajmeresztő megmenekülése után Szerafina mindent kockára tesz, amikor szövetségre lép Braeden Vanderbilttel, Biltmore tulajdonosainak ifjú unokaöccsével. Braedennek és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Bíbor pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572534 · Fordította: Robin Edina

Enciklopédia 2


Kedvencelte 5

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Tetszett a történet, Szerafina különc karaktere, sajnáltam, amikor kiderült az igazság róla, de végre a helyén tudja majd kezelni a dolgokat és nekiállhat tanulni.
Braeden is aranyos volt, tetszett, hogy nem a tipikus gazdag srác, aki mindenki mást lenéz, hanem értelmes, érző emberi lény problémákkal.
A Fekete Köpeny, úristen … én nem szeretnék ilyen köpenyt. Jó lenne néha valamiben kimagaslónak lenni, de nem ilyen áron.
A könyv kifejezetten sötét hamgulatú, de a végére azért kezd kivilágosodni.
Humor és szerelmi szál nincs benne, vagy nagyon elhanyagolható, de nem is kell bele.
Ez pont így jó.

PKatica>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Úúristeeen! Ez a történet! Az az érzésem, hogy hetek óta ez az egyetlen könyv, ami könyörgött, hogy olvassam. Igazság szerint amikor elkezdtem egy fejezetet úgy gondoltam, hogy nem is olvasom tovább, aztán valahogy mégis a kezembe került, és eljutottam oda, hogy csak akkor tettem le, ha muszáj. Ez persze azt is jelentette, hogy egyszer féltem, egyszer nevettem… Az író bevetette azt, ami nálam mindig sokat ér: csavarral kezdődött. Igazából nem is értem, mért ilyen későn kezdtem el. Miután megkaptam, sokáig a polcomon maradt, pedig a történet és a szereplők is jók. Maga a könyv tele van csavarokkal, és ez nálam nagyon sokat ér, valamint tetszett a Breadennel való barátsága is. Aki még esetleg kételkedik, hogy elolvassa-e, annak is és még mindenki másnak is ajánlom! ♥️

1 hozzászólás
diamondfox P>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Meglepően jó volt ez a bíbor pöttyös sztori!
Nem olvastam még ilyet, és valamiért azt sem realizáltam, hogy ez, csak miután itt forgattam a menő borítóval rendelkező könyvet :D
A fél csillag levonás a történet besorolása miatt jár: ez elméletileg 12+ korosztálynak ajánlott, szerintem lehetne magasabb, mert azért valljuk be, nem épp gyerekmesébe illő volt a Fekete Köpeny gazdájának leírása és a végéről nem is beszéltem…
Ettől függetlenül tetszett! Picit megtorpantam az elején, valahogy nem akart beszippantani a történet, pedig semmi felesleges kitöltő momentum nem volt benne, mindennek meg volt a helye, ideje, célja. Mondjuk nem tudom, hogy a folytatás az Szerafina múltjával/eredetével lesz-e kapcsolatos, de nagyon remélem, hogy a kiadó folytatja majd, mert remek kikapcsolódás Szerafinával, a FPF-vel felfedezni és megvédeni az otthonát :)

AniTiger P>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Szórakoztató, bár néhol elég ijesztőre sikeredett történetecske ez. Néhol logikátlannak éreztem, de összességében élveztem olvasni, főleg a végén lévő fordulatok és a megható részek miatt. Könnyed, 1-2 délutános olvasmány, aminek végülis egyetlen központi szála van – a fekete köpenyes férfi utáni nyomozás –, ami viszont úgy van megírva, hogy én bizony elsőre rossz emberre gondoltam…
Érdekes volt, de nem gondolnám, hogy érdekel a folytatás.

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/11/robert-be…

_Nikki>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

„A kicsit lassan beinduló cselekmény ellenére is hamar beszippantott a könyv hangulata. A kissé steampunk és gótikus történetekre jellemző atmoszféra már az első oldalaktól különleges légkört teremtett ennek a félig-meddig valóságosnak tetsző, mégis teljes mértékig fantasy világnak.”

A teljes értékelés » https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/10/rober…

Beatrice8>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Nem volt ezzel semmi baj, de már eleve azért kezdtem el, mert éreztem, hogyha most nem teszem, akkor már soha nem fogom elolvasni. Nem meglepő módon már nem én vagyok a könyv célközönsége, de gondoltam adok neki egy esélyt, Jessethereader is nagyon ajánlotta. Sajnos engem nem fogott meg. Igazából semmi különöset nem tapasztaltam benne. Félreértés ne essék, ez egy teljesen jó és érdekes történet, 12 éveseknek vagy akár kicsit fiatalabbaknak is. Engem így 18-on túl már nem sikerült megnyernie, nem is fogom folytatni, de a 4 csillagot megérdemli, nem szeretném lehúzni.

wzsuzsanna P>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Mostanában azt vettem észre magamon, hogy ha ifjúsági regényt kell választani, sokkal szívesebben nyúlok a kicsit fiatalabb korosztályt megcélzó kötetekhez, mint az inkább elterjedtebb YA-könyvekhez. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy a legnagyobb tehetség ahhoz kell, hogy valaki a fiatalabb, a könyvmolyság iránt még nem 100%-ban elkötelezett olvasókat szólítsa meg, hiszen ezek az élmények fogják megalapozni az egyén könyvekhez való viszonyát egész hátralévő életében. Nem mellesleg én is imádok újra és újra elmerülni varázslatos világokban és csodás kalandokban, ez az a műfaj, amiből szerintem soha nem fogok kinőni, és ezt nem is bánom. Kíváncsian vártam tehát a Könyvmolyképző Kiadó új sorozatának első kötetét, mely a számomra eddig ismeretlen Robert Beatty tollából került elő. Az már eleve szimpatikus volt, hogy a történet 1899-ben játszódik egy ódon birtokon, Észak-Karolinában. Itt ismerjük meg a tizenkét éves kislányt, Szerafinát, aki amióta az eszét tudja, az alagsorban él édesapjával, aki a gazdag Vanderbilt házaspár gépészeként dolgozik. Egy ilyen helyszín és légkör már eleve számos lehetőséget rejt magában, kísérteties hangulatot kölcsönözve a történetnek. Ez a fajta kísértetiesség csak tovább fokozódik, amikor a birtokon szép sorjában elkezdenek eltűnni a gyerekek, és úgy tűnik, az egyetlen, akinek sejtése van arról, ki állhat a dolog mögött, az Szerafina. Csakhogy a kislánynak édesapja megtiltja, hogy a felszínre merészkedjen, nem csak amiatt, nehogy a gazda vagy a háznép meglássa, hanem azért is, mert a környező erdő sok titkot és veszedelmet rejt. Hősnőnket persze nem kell félteni, kíváncsiságának és találékonyságának köszönhetően elkezd a rejtély nyomába eredni, ebben segítségére lesz a Vanderbilt házaspár unokaöccse, a kedves és jólelkű Braeden is.
Bevallom, a nagyszerű felütés és az ötletes háttérsztori ellenére sokáig féltem, hogy ez a regény nem fog igazán közel kerülni hozzám. Bár Szerafina szimpatikus volt, és a karaktere kellően rejtélyes ahhoz, hogy kíváncsi legyek a származására, valahogy az események és a leírás nekem kicsit lapos volt a könyv első felében. Éreztem, hogy az elemek tökéletesen a helyükön vannak, sok-sok érdekes karakterrel és történéssel, de valahogy hiányzott az az összekötő erő, ami igazán letehetetlenné tette volna a kötetet. Azt hiszem, egy kicsit erősebb világépítésre vágytam volna, ahol az ember minden oldalon érzi, hogy a szerző nagyon komolyan végiggondolt minden apró részletet és azok kapcsolódását, még akkor is, ha mi, olvasók ezt még nem látjuk át rögtön az elején. Szerencsére aztán a kötet második felében fordulópont következett, és amikor már kezdtem volna aggódni, hogy megmaradunk ezen a szinten, felgyorsultak az események, és a rejtélyek hátteréről is egyre többet tudtam meg. A középpontban egy titokzatos alak, egy fekete köpenyes férfi áll, és Szerafinával együtt én is egyre több mindenkire kezdtem gyanakodni, és kíváncsian vártam, mi fog kisülni az egészből. A történet tetőpontja már egészen szuperre sikeredett, az utolsó száz oldalt egyhuzamban kellett végigolvasnom, annyira izgalmas volt. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/11/szerafina-es-fe…

kinga133>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Bíbor pöttyös könyvhöz eddig még nem volt szerencsém, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem is tudatosítottam a pöttyöt a könyvön, csak miután befejeztem a regényt. :-) Izgalmasan hátborzongató volt, annak ellenére, hogy 12 éves kortól ajánlott. Jó kis sorozatindító kötet, a folytatásra is kíváncsi vagyok. Szerafina igazán szimpatikus főhős, akit könnyű megszeretni.

Lobo P>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

A Szerafina és a Fekete Köpeny igazi horroros ifjúsági regény, kimondottan ijesztő jelenetek és leírások vannak benne. Mert persze a Biltmore birtok egy elhagyatott falut körbe ölelő sötét erdő közelében áll, ahonnan eltűntek a lakosok és a temetőben mintha csak sírkövek lennének, de holttestek nem… Szóval nem feltétlenül való mindenkinek. Nagyon hátborzongatón van megírva az is, ahogy a Fekete Köpeny bekebelezi áldozatait. Igazából igazi Halloween-i olvasmány volt a regény, akinek bejött a Coraline vagy A temető könyve, esetleg Darren Shan könyvei, annak a Fekete Köpeny is tetszhet.
Természetesen az, hogy kinek mennyire jön be a történet meg a baljós leírások függ attól, hogy miképp viszonyul az olvasó a hősünkhöz. Szerafinát már az első oldalakon, FPF (Fő Patkányfogó) mivoltában úgy ismerjük meg, mint aki nagyon eltér a korabeli gyerekektől és nem csak a neveltetése miatt. Van néhány extra képessége, ami patkányfogóként jól jön, de érezhető, hogy nem éppen normális kislánytulajdonság. Amikor elkezd a Fekete Köpeny után nyomozni és megszegi az apja szabályait, megtudjuk, hogy bizony nem hétköznapi származású. Úgyhogy őt igazán motiválja az is, hogy megtalálja a helyét, a társaságát, barátokat szerezzen és tisztázza, hogy hová való és milyen képességei, s miért vannak.

Robert Beatty atmoszférateremtésben ott van, Szerafina magával ragadó hős, viszont kicsit egyenetlen itt-ott a regény. Jómagam kicsit csalódtam, hogy a rejtélyt hamar kibontották, s a vége is kicsit túlságosan is csinosan lett elrendezve. Ugyanakkor tetszett, hogy a Biltmore birtok és a Vanderbiltek létező helyek és emberek, szóval utánuk is lehet nézni, hogy mégis milyen legendák kötődnek hozzájuk. Szóval végülis érdekel, hogy folytatódnak Szerafina kalandjai, mennyire ismeri meg jobban saját magát és milyen kalandok várnak még rá. Remélem, hogy folytatják a sorozat kiadását itthon is, mert négy részes a történet.

Részletesen: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2019/11/04/robert-be…

3 hozzászólás
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Baromira szerethető ez a könyv, mert olyan emberi sorsokat tár fel, amiről hol szívszorító, hol megmosolyogtató olvasni. Az író nagyon jó ötletekkel pakolta tele a regényt, a feszültséget, az izgalmakat jól adagolta, ráadásul a krimi szál sem lett gyenge. És bár ez egy sorozat első része, azért azt el kell mondjam, a kötet végén volt egy viszonylagos lezárás, de a folytatás nyilván így is érdekel :)

Bővebben a blogturnén:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/10/konyvkritika-robert-beat…


Népszerű idézetek

Könyvmolyocska1 P>!

Vajon a gonoszság az ember szívéből fakad, vagy abból, ahogyan a többiek látják?

210. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gonoszság
2 hozzászólás
Könyvmolyocska1 P>!

Egy okos nyúl nem szalad el a rejtekhelyéről, ha a ragadozó közel van. Hanem elbújik.

148. oldal

Könyvmolyocska1 P>!

Vajon a gonosz teremtmények gonosznak tartják magukat? Vagy talán helyesnek tartják, amit tesznek?

210. oldal

Könyvmolyocska1 P>!

Van valami, amihez az ember természetétől fogva vonzódik, és amiben jó, majd éveken át dolgozik, hogy tökéletesítse az adottságát.

128. oldal

Könyvmolyocska1 P>!

Valamihez azonban mindenki ért. Valaki ehhez, más pedig ahhoz.

128. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Frances Hardinge: Hazugságok fája
Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
Rick Riordan: Az Olimposz vére
Jonathan Stroud: A sikító lépcső esete
Charles Gilman: Démon tanár úr
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság
Elizabeth Lenhard: A megdöbbentő eltűnés
Dan Krokos: Hamis emlékek
Thomas Brezina: Titkos rémkönyv