Szerafina ​és a Fekete Köpeny (Szerafina 1.) 21 csillagozás

Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

„Sose ​tedd be a lábadat az erdőbe, mert ott sok veszély leselkedik rád, árny és csillogás is; rabul ejtik a lelkedet!”

Szerafinának még sohasem volt oka dacolni apja utasításával, hogy ne merészkedjen a Biltmore-birtok határain kívülre. Rengeteg felfedeznivaló akad a Vanderbilt házaspár hatalmas és pompás házában, csak gondosan ügyelnie kell, hogy senki se láthassa meg. Az odafenn lakó gazdagok mit sem sejtenek Szerafina létezéséről; apjával együtt mindig is az alagsorban éltek. A kislány megtanult éjszaka settenkedni a sötét folyosókon, rejtőzködni és lopakodni az udvarház titkos ajtóin és folyosóin keresztül.

Ám amikor egymás után tűnnek el a gyerekek a birtokról, csakis Szerafina ismeri a rejtély nyitját. Egy titokzatos, fekete köpenyes alak járja éjszakánként Biltmore folyosóit. Saját hajmeresztő megmenekülése után Szerafina mindent kockára tesz, amikor szövetségre lép Braeden Vanderbilttel, Biltmore tulajdonosainak ifjú unokaöccsével. Braedennek és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Bíbor pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572534 · Fordította: Robin Edina

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

diamondfox P>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Meglepően jó volt ez a bíbor pöttyös sztori!
Nem olvastam még ilyet, és valamiért azt sem realizáltam, hogy ez, csak miután itt forgattam a menő borítóval rendelkező könyvet :D
A fél csillag levonás a történet besorolása miatt jár: ez elméletileg 12+ korosztálynak ajánlott, szerintem lehetne magasabb, mert azért valljuk be, nem épp gyerekmesébe illő volt a Fekete Köpeny gazdájának leírása és a végéről nem is beszéltem…
Ettől függetlenül tetszett! Picit megtorpantam az elején, valahogy nem akart beszippantani a történet, pedig semmi felesleges kitöltő momentum nem volt benne, mindennek meg volt a helye, ideje, célja. Mondjuk nem tudom, hogy a folytatás az Szerafina múltjával/eredetével lesz-e kapcsolatos, de nagyon remélem, hogy a kiadó folytatja majd, mert remek kikapcsolódás Szerafinával, a FPF-vel felfedezni és megvédeni az otthonát :)

AniTiger P>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Szórakoztató, bár néhol elég ijesztőre sikeredett történetecske ez. Néhol logikátlannak éreztem, de összességében élveztem olvasni, főleg a végén lévő fordulatok és a megható részek miatt. Könnyed, 1-2 délutános olvasmány, aminek végülis egyetlen központi szála van – a fekete köpenyes férfi utáni nyomozás –, ami viszont úgy van megírva, hogy én bizony elsőre rossz emberre gondoltam…
Érdekes volt, de nem gondolnám, hogy érdekel a folytatás.

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/11/robert-be…

_Nikki>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

„A kicsit lassan beinduló cselekmény ellenére is hamar beszippantott a könyv hangulata. A kissé steampunk és gótikus történetekre jellemző atmoszféra már az első oldalaktól különleges légkört teremtett ennek a félig-meddig valóságosnak tetsző, mégis teljes mértékig fantasy világnak.”

A teljes értékelés » https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/10/rober…

wzsuzsanna P>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Mostanában azt vettem észre magamon, hogy ha ifjúsági regényt kell választani, sokkal szívesebben nyúlok a kicsit fiatalabb korosztályt megcélzó kötetekhez, mint az inkább elterjedtebb YA-könyvekhez. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy a legnagyobb tehetség ahhoz kell, hogy valaki a fiatalabb, a könyvmolyság iránt még nem 100%-ban elkötelezett olvasókat szólítsa meg, hiszen ezek az élmények fogják megalapozni az egyén könyvekhez való viszonyát egész hátralévő életében. Nem mellesleg én is imádok újra és újra elmerülni varázslatos világokban és csodás kalandokban, ez az a műfaj, amiből szerintem soha nem fogok kinőni, és ezt nem is bánom. Kíváncsian vártam tehát a Könyvmolyképző Kiadó új sorozatának első kötetét, mely a számomra eddig ismeretlen Robert Beatty tollából került elő. Az már eleve szimpatikus volt, hogy a történet 1899-ben játszódik egy ódon birtokon, Észak-Karolinában. Itt ismerjük meg a tizenkét éves kislányt, Szerafinát, aki amióta az eszét tudja, az alagsorban él édesapjával, aki a gazdag Vanderbilt házaspár gépészeként dolgozik. Egy ilyen helyszín és légkör már eleve számos lehetőséget rejt magában, kísérteties hangulatot kölcsönözve a történetnek. Ez a fajta kísértetiesség csak tovább fokozódik, amikor a birtokon szép sorjában elkezdenek eltűnni a gyerekek, és úgy tűnik, az egyetlen, akinek sejtése van arról, ki állhat a dolog mögött, az Szerafina. Csakhogy a kislánynak édesapja megtiltja, hogy a felszínre merészkedjen, nem csak amiatt, nehogy a gazda vagy a háznép meglássa, hanem azért is, mert a környező erdő sok titkot és veszedelmet rejt. Hősnőnket persze nem kell félteni, kíváncsiságának és találékonyságának köszönhetően elkezd a rejtély nyomába eredni, ebben segítségére lesz a Vanderbilt házaspár unokaöccse, a kedves és jólelkű Braeden is.
Bevallom, a nagyszerű felütés és az ötletes háttérsztori ellenére sokáig féltem, hogy ez a regény nem fog igazán közel kerülni hozzám. Bár Szerafina szimpatikus volt, és a karaktere kellően rejtélyes ahhoz, hogy kíváncsi legyek a származására, valahogy az események és a leírás nekem kicsit lapos volt a könyv első felében. Éreztem, hogy az elemek tökéletesen a helyükön vannak, sok-sok érdekes karakterrel és történéssel, de valahogy hiányzott az az összekötő erő, ami igazán letehetetlenné tette volna a kötetet. Azt hiszem, egy kicsit erősebb világépítésre vágytam volna, ahol az ember minden oldalon érzi, hogy a szerző nagyon komolyan végiggondolt minden apró részletet és azok kapcsolódását, még akkor is, ha mi, olvasók ezt még nem látjuk át rögtön az elején. Szerencsére aztán a kötet második felében fordulópont következett, és amikor már kezdtem volna aggódni, hogy megmaradunk ezen a szinten, felgyorsultak az események, és a rejtélyek hátteréről is egyre többet tudtam meg. A középpontban egy titokzatos alak, egy fekete köpenyes férfi áll, és Szerafinával együtt én is egyre több mindenkire kezdtem gyanakodni, és kíváncsian vártam, mi fog kisülni az egészből. A történet tetőpontja már egészen szuperre sikeredett, az utolsó száz oldalt egyhuzamban kellett végigolvasnom, annyira izgalmas volt. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/11/szerafina-es-fe…

Lobo P>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

A Szerafina és a Fekete Köpeny igazi horroros ifjúsági regény, kimondottan ijesztő jelenetek és leírások vannak benne. Mert persze a Biltmore birtok egy elhagyatott falut körbe ölelő sötét erdő közelében áll, ahonnan eltűntek a lakosok és a temetőben mintha csak sírkövek lennének, de holttestek nem… Szóval nem feltétlenül való mindenkinek. Nagyon hátborzongatón van megírva az is, ahogy a Fekete Köpeny bekebelezi áldozatait. Igazából igazi Halloween-i olvasmány volt a regény, akinek bejött a Coraline vagy A temető könyve, esetleg Darren Shan könyvei, annak a Fekete Köpeny is tetszhet.
Természetesen az, hogy kinek mennyire jön be a történet meg a baljós leírások függ attól, hogy miképp viszonyul az olvasó a hősünkhöz. Szerafinát már az első oldalakon, FPF (Fő Patkányfogó) mivoltában úgy ismerjük meg, mint aki nagyon eltér a korabeli gyerekektől és nem csak a neveltetése miatt. Van néhány extra képessége, ami patkányfogóként jól jön, de érezhető, hogy nem éppen normális kislánytulajdonság. Amikor elkezd a Fekete Köpeny után nyomozni és megszegi az apja szabályait, megtudjuk, hogy bizony nem hétköznapi származású. Úgyhogy őt igazán motiválja az is, hogy megtalálja a helyét, a társaságát, barátokat szerezzen és tisztázza, hogy hová való és milyen képességei, s miért vannak.

Robert Beatty atmoszférateremtésben ott van, Szerafina magával ragadó hős, viszont kicsit egyenetlen itt-ott a regény. Jómagam kicsit csalódtam, hogy a rejtélyt hamar kibontották, s a vége is kicsit túlságosan is csinosan lett elrendezve. Ugyanakkor tetszett, hogy a Biltmore birtok és a Vanderbiltek létező helyek és emberek, szóval utánuk is lehet nézni, hogy mégis milyen legendák kötődnek hozzájuk. Szóval végülis érdekel, hogy folytatódnak Szerafina kalandjai, mennyire ismeri meg jobban saját magát és milyen kalandok várnak még rá. Remélem, hogy folytatják a sorozat kiadását itthon is, mert négy részes a történet.

Részletesen: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2019/11/04/robert-be…

3 hozzászólás
Babó_Buca P>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Kis aprócska és rövid könyv, de annál több izgalmat tartogatott. Nem rettenti el a kezdő olvasót az oldalszáma, ami nem egy utolsó szempont, ha az olvasás megszerettetése a cél. Szerettem a kicsit furcsa, de mégis különleges Szerafinát, és az egész regény baljós hangulatát. A középpontjában a kapzsiság és a hatalomvágy áll, így még tanulhat is az ifjú olvasó belőle.

https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2020/06/cidri-vagy…

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Baromira szerethető ez a könyv, mert olyan emberi sorsokat tár fel, amiről hol szívszorító, hol megmosolyogtató olvasni. Az író nagyon jó ötletekkel pakolta tele a regényt, a feszültséget, az izgalmakat jól adagolta, ráadásul a krimi szál sem lett gyenge. És bár ez egy sorozat első része, azért azt el kell mondjam, a kötet végén volt egy viszonylagos lezárás, de a folytatás nyilván így is érdekel :)

Bővebben a blogturnén:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/10/konyvkritika-robert-beat…

Sillya>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Már egy ideje szemezek ezzel a sorozattal. Először eredeti nyelven akartam beszerezni, de amikor láttam, hogy magyarul is megjelenik, úgy döntöttem inkább megvárom. A borító bár nem az eredeti, de ahhoz nagyon hasonló és rögtön megfogott. A fülszöveg alapján egy borzongató ifjúsági regényre számítottam sok rejtéllyel, amit többé-kevésbé meg is kaptam.

A könyv kicsit lassabban indul, amin meglepődtem, hisz a fiatalabbaknak szóló könyveknél általában rögtön belecsapnak a dolgok közepébe, de nem bántam, mert élvezettel olvastam a birtokról és Szerafina életét is bemutatták. Maga a történetet ingadozó ritmus jellemzi, néha lassú, néha túl gyors. A regény nyelvezete szép, maga a történet viszont sokkal egyszerűbb lett, mint számítottam rá. Az alaptörténet az 1800-as évek végén, Egyesült Államokban játszódik, de van benne természetfeletti szál, ami elég fontos szerepet játszik a történetben, mégis a végén is kidolgozatlannak éreztem. Maga a történet Szerafina, Braeden és a fekete köpenyes összecsapásáról szól, de történet során nem kaptunk összefogóbb képet, hogy most a természetfelettinek milyen szerepe van ebben a világban. Csak úgy beledobtak minket egy környezetbe, de nem nagyon lett bemutatva semmi. Maguk a gyerekek viselkedése is kicsit ingadozó volt számomra, mert Szeraphina hol komolyabb volt, mint 12 éves, hol sokkal fiatalabbnak éreztem. De a történetben sok pozitívum is volt. A hangulat, amit az író megteremtett nagyon tetszett, főként a borzongatós részek, amik nem voltak annyira ijesztőek, de kellően hidegrázósak. A főellenség és a nyomozás is tetszett, illetve, hogy a főszereplő nem egy tehetetlen, hisztis kislány volt, hanem logikusan gondolkodott és úgy is nyomozott. A vége kicsit összecsapott lett, mert spoiler. Ami kicsit meglepő volt számomra, hogy ahhoz képest, hogy ifjúsági kötetről van szó, azért nem spórolt az író a vérrel 1-2 jelenetnél, ami miatt értem a besorolást is.

Maga a történet eléggé kiforratlan volt, mondanám, hogy azért, mert ifjúsági és azok történetileg egyszerűbbek, de ez nem igaz, mert számos fiatalabb korosztálynak írt történet rendelkezett összetett világgal és jellemrajzokkal. Ennek ellenére a Szerafina tökéletes szórakozás mindenki számára, végig lekötött és izgatottan olvastam Szerafina kalandjait. Mivel ez egy négy kötetes sorozat, a későbbi kötetekben reményeim szerint mélyebb betekinthetést nyerhetünk a világba és a korábban felvázolt problémákat is orvosolhatja az író. Mindenesetre nagyon remélem, hogy a folytatásokat magyarul is a kezembe tarthatom, mindenképp megéri megismerkedni Szerafinával, akár fiatalabb, akár idősebb korosztályról legyen szó.

hkriszti>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Jaj, de nagyon tetszett ez a történet!!!!! :) Izgalmas volt, tele szeretetre méltó szereplőkkel, és van mondanivalója!! Nem voltak benne csavarok, kiszámítható volt, de ez egyáltalán nem vált kárára, mivel számomra ez mégha picit félelmetesebb kategóriájú is, de egy mese volt. Ha nagyobbak lesznek a gyerekeim, remélem el fogják olvasni, mert igazán szép gondolatok is vannak benne a borzongatóbb jelenetek ellenére. Bízom benne, hogy elhozzák nekünk a többi részt is magyarul, szeretném tovább olvasni!!

ValerinLanz P>!
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny

Tetszett a kötet! Igazi ifjúsági kaland, főszerepben egy kislánnyal, akit nem lehet nem imádni, vagy együtt érezni vele.
Szerafina elég fiatal még, mégis sokat tud a lopakodásról, a sötétségről, az éjszakáról. Az alagsorban lakik egy birtokon a papájával, aki valamiért elrejti őt a világ elől. De miért? A kislány élete a megszokott mederben folyik egészen addig, amíg tanúja nem lesz egy kislány eltűnésének, és a Fekete Köpenyes Férfi felbukkanásának.
Szívesen szegődtem társául Szerafinának, amikor megpróbálta kideríteni, ki is a fickó. Beleestem ugyanabba a hibába, amibe ő spoiler, de aztán a megoldásra is szinte egyszerre jöttünk rá! spoiler Örültem, hogy nem volt sokáig húzva a dolog, nem az volt, hogy én már rég rájöttem, mi történik, Szerafina meg még keresgélt, hanem amint minden adalék megvolt, összeállt a kép.
Ami még különlegesebbé tette a történetet, az Szerafina származása. spoiler Kíváncsi leszek, vajon összeismerteti-e a papájával spoiler
Szerafina mellett természetesen Braeden volt a kedvencem, tündéri, udvarias és okos kisfiú, én is bármikor szívesen lennék a barátja. *-* Tetszett a kialakuló kapcsolat kettejük között, és biztos vagyok benne, hogy sok közös kalandjuk lesz még.
Azért kap mégis ennyi csillagot, mert érződött, hogy ez a bevezető kötet. Nem volt elég számomra a magyarázat Szerafina születéséről, szóval remélem erről többet is megtudunk majd. A horror címkét meg kicsit erősnek tartom rá.
Voltak benne érdekes tanulságok, nagyon jó megfogalmazások, így ajánlom az ifjabb olvasóknak. Remélem a KMK elhozza nekünk a folytatásokat is!


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

Vajon Crankshod tényleg hős? Vagy gonosz? Vagy egyszerűen egy patkányképű, gyáva alak? Szerafina végignézett Vanderbilt úron, Crankshod úron és a többieken. Kezdte érteni, milyen nehéz eldönteni, ki a jó, és ki a rossz, kiben bízhat, és kivel kell óvatosnak lennie. A saját fejében mindenki hős, azért harcol, amit helyesnek tart, vagy csak próbál életben maradni, de saját magát senki sem tartja gonosznak.

Könyvmolyképző KU>!

Most már tudta, hogy a papája azért rejtegeti, mert fél, hogy az emberek mit tennének vele. Ám még mindig nem értette teljesen, hogy ha a papája szereti, más emberek miért ne szerethetnék. Mi a különbség, ha az ember alszik vagy vadászik? Úgy tűnt, mindenki szeret egy napsütötte ablak melegében heverészni, vagy látni, ahogy egy madár átsuhan az égen, vagy egy hűvös, holdfényes éjszakán a csillagok alatt sétálni. Abban ugyan nem volt biztos, hogy a többi korabeli fiú vagy lány el tud-e kapni egy patkányt puszta kézzel, de nem gondolta, hogy ez túl furcsa lenne.

Könyvmolyképző KU>!

Pillantása az udvarház bejáratánál strázsáló, oroszlánt formázó szobrokra siklott. Most már nem csupán a Fő Patkányfogó volt, hanem védelmező, aki távol tartja a betolakodókat és a gonosz szellemeket. A Biltmore-birtok védelmezője.
Éber vadász volt, az Őrző.
A neve pedig Szerafina.

Könyvmolyképző KU>!

Végül sikerült összeszednie a bátorságát, és támadásba lendült. Ám abban a pillanatban a férfi fekete szaténköpenye fellibbent, mintha megszállta volna egy füstszerű szellem. A lány sikoltott. A köpeny redői éhes csápokként tekeredtek köré. Mintha önálló életre kelt volna, úgy tekeredett és csavarodott, felkavaró, csörgő hang kíséretében, ami több száz csörgőkígyó sziszegő fenyegetésére emlékeztetett.

Könyvmolyképző KU>!

Szerafina oldalát egyre jobban furdalta a kíváncsiság, amint az idegen nyomába eredt, nagyon vigyázva, nehogy véletlenül észrevegye. Valahányszor elég közel merészkedett, hogy szemügyre tudja venni a rejtélyes férfit, nem látott belőle mást, mint egy magas, fekete alak árnyékát, aki egy gyér fényű lámpást tartott a kezében. Egy másik árny is volt mellette, valaki vagy valami, Szerafina azonban nem mert még közelebb lopakodni, hogy jobban megfigyelje.

Babó_Buca P>!

Jellemünket nem a megnyert vagy elvesztett csaták határozzák meg, hanem azok, amiket van bátorságunk megvívni.

210-211. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Sose tedd be a lábadat az erdőbe, mert ott sok veszély leselkedik rád, árny és csillogás is, rabul ejtik a lelkedet!

Babó_Buca P>!

Nem kívánhatjuk, hogy valami ne legyen igaz, amikor az!

64. oldal

Babó_Buca P>!

Az emberek nem tűnnek el csak úgy. Valahol meg kell lennie.

54. oldal


A sorozat következő kötete

Szerafina sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Coraline
Frances Hardinge: Hazugságok fája
Julie Komorn: Kiút a sötétségből
Neil Gaiman: A temető könyve
Thomas Brezina: Titkos rémkönyv
R. L. Stine: Válj láthatatlanná!
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Marie Lu: Az Örökfa
Soman Chainani: Az én váram