Értékelések 38

P_Eni P>!
Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

Egy sci-fi, ami igazából bármikor, bárhol játszódhatna. Hol társadalmi-, hol politikai-, hol meg gazdasági elemzés, igazán találó megállapításokkal. A professzorban szerettem, hogy gondolkodni és cselekedni is tud, Mike, a számítógép pedig nagy kedvencem lett. Ugyanakkor voltak részek, amik nem kötöttek le, itt-ott bizony néha untam is, ezért összességében nem tudok több csillagot adni neki.

Dyta_Kostova IP>!
Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

Ha nem nézek rá, hogy ’66-os, évtizedekkel későbbre datáltam volna, erre mondják, hogy korát megelőző olvasmány volt. Szerettem ezt a kesze-kusza holdi világot is, és az elején a szuperszámítógép szerintem igenis VICCES, csak olyan elba..ott humorú, mint ma egyes standuposok. Most nagyon röviden, de tényleg: ez a könyv jó. Csak nem kell a friss megjelenésű hard SF-ekhez mérni, igényel egy kis toleranciát az olvasás.

mandris>!
Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

Miután túltettem magam azon, hogy a magyar fordítás valahogy nagyon nem akart megtetszeni, és volt egy olyan fordítási hiba, amelytől a hajam is égnek állt*, de aztán később vagy jobb lett a fordítás, vagy csak simán megszoktam, de a végére mégiscsak megtetszett a történet. Az olvasás során a holdlakókért izgulhatunk, akik függetlenedni szeretnének az őket kizsákmányoló földi hatóságtól, és ezt a függetlenedési küzdelmet követhetjük. A regény fő érdemének azt látom, hogy nagyon átgondolt, a részletek a helyükön vannak, és tényleg nem túlzás hard sci-finek tekinteni. Na jó, nem a clarke-i fajtából, de azért épp annyira hard, hogy elhiggyük, a legtöbb megoldás akár meg is valósulhatna. A cselekményt nem szándékozom az egekig dicsérni, de korrektül összerakott és lekötött. De azért Heinleintól számomra még mindig a Csillagközi invázió volt a meghatározóbb olvasmány. Felkészül: Angyali üdvözlet.

* Az eredetiben feltehetően az „is about to begin” szerepelhetett, amit a fordító nemes egyszerűséggel valahogy úgy fordított, hogy a „kezdetről fog szólni”.