Indiana ​Jones és az utolsó keresztes lovag (Indiana Jones filmregények 3.) 31 csillagozás

Rob MacGregor: Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag Rob MacGregor: Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Indiana ​Jones ezúttal részben személyes okokból hagyja ott tanári szobáját és csatolja fel ostorát. Hírt kap arról, hogy édesapját – akinek árnyékából számos kaland, eredmény és tudományos elismerés után sem volt még képes kilépni – elrabolták. Kiderül, hogy idősebb Jones professzor a nácik fogságában van. A németek tudják, hogy Jones titkos naplója segíthet nekik közelebb kerülni a hőn áhított ereklye, a Szent Grál lelőhelyéhez, amely a legenda szerint az örök élet kulcsa. Indy apja jegyzeteit felhasználva nekivág a kalandos útnak: először Velencébe, onnan Berlinbe, majd tovább a Közel-Keletre, a Szentföldre. A fenyegető veszéllyel nem egyedül kell szembenéznie, hiszen Velencében találkozik Dr. Elsa Schneiderrel, aki elkíséri további útjaira. Indy közben kénytelen behatolni az oroszlán barlangjába – a nácik főhadiszállására – is, hogy kiszabadítsa apját. A két Jones ettől kezdve egyszerre lesz üldözött és üldöző, miközben életveszélyes kalandok tucatjain verekszik át magukat.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Lazi, Szeged, 2008
246 oldal · ISBN: 9789639690998 · Fordította: Trethon Judit
>!
Matt, 1989
290 oldal · ISBN: 9630274140 · Fordította: Trethon Judit

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Paulina_Sándorné P>!
Rob MacGregor: Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

Imádtam könyvben is. :-) Bár a „fiatalurat” hiányoltam, ettől függetlenül ugyanúgy élveztem, mint a filmet. Szerintem ez egy nagyon jó rész! Indy apját is bírom, hihetetlen nagy koponyáknak tartom őket. Velencében játszódó részt imádtam spoiler Brody nagy kedvencem, vele a mosoly kötelező elem. :-) A Grál egy olyan téma, amiről számtalan történet kering, sok történetnek az alapja. Tetszett a nyomozás, a kaland. Egyik kedvenc részem:
"- Nem azt mondtad, hogy Marcusnak két nap előnye van, elvegyül a tömegben és felszívódik?
– Viccelsz? Átvertem őket. Ismered Marcust. Egyszer még a saját múzeumában is eltévedt."

Scalard>!
Rob MacGregor: Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

Ez volt az első Rob McGregor könyv, és ha jól tudom, ez volt az első megjelent Indiana Jones regény is hazánkban. Sok mindenben a harmadik rész volt az első és csak utána jött az első kettő. Van itt kavarodás. Leginkább ez a papírminőségben és könyv külalakjában látszik meg, szerintem gyönyörű, igazán kár hogy a többi kiadó nem próbált ehhez alkalmazkodni. A borítója is tetszetős, és HA ez nem lenne elég van/volt benne egy képeslap, szóval ha antikváriumban szerezzük be, első dolgunk ennek lecsekkolása legyen. Még abban az évben nálunk IS kiadták, és stílusosan 89 forintba került :D

Maga a regény szerintem nem rossz, azokhoz képest mindenképpen jobb mint amiket aztán MacGregornak saját kútfőből kellett írnia. Sok mindent megmagyaráz, ami a filmben nincs kellőképpen kidomborítva. Pl a film eleji rejtélyes alakot aki csak Fedora néven szerepel a stáblistában is, aki egyfajta apakép Infynek, aki majd ő lesz. De megkapjuk a kígyós részt, a sebhelyt, egyszóval az egész visszatekintés szerintem jól le lett írva. Hasonlóan Indy és Elsa kapcsolata, amit a filmben egy legyintéssel elintéznek.

Az egyetlen ami mindig zavart, hogy a filmben fiatalúrnak hívja az apja, itt meg meghagyták juniornak, szerintem meglehetősen olcsó megoldás, mondom ezt úgy, hogy örök kedvencem Trethon Judit műve. No de a lényeg, ugye hogy Lucas annyira elégedett volt a mesterrel, hogy hosszútávú szerződést kötött vele, és a többi már történelem, ahogy azt elregéltem.

Saku28>!
Rob MacGregor: Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

Ha már a kezembe akadt ez a könyv, úgy voltam vele, hogy akkor is elolvasom, ha őszintén, ez az a film, aminek a történetére tényleg csak nagyvonalakban emlékszem. Nem is tudom mikor láttam utoljára, de szerintem a 10-et tölthettem be maximum. De hát ha már filmből készült regény, csak azért sem néztem meg addig, amíg be nem fejeztem, mert elvem, hogy ha egy filmből regényt írnak, az legyen érthető és szórakoztató önmagában is, másként nekem egyszerű lehúzás szagú.
Már az első pár oldalban feltűnt, hogy akármennyire is akartam én ezt, nem lesz ez könnyű menet. Vannak azok a könyvek, amikről azonnal meg tudod mondani, hogy ez fájni fog, olyan egyszerű okból, hogy egyszerűen kiakaszt az írói stílus. Tőmondatok, nagyon rövid párbeszédek, alig élhető magyarázattal. Ha eleinte nem szerettem, hogy szinte nincsen leíró részlet a könyvben, későbbiekben ez a stílus kifejezetten bosszantó lett, amikor akciójelenetekre került a sor. Mert két sorban, maximálisan három mondatban próbál meg egy egész harcsorozatot belegyömöszölni, aminek az az eredménye, hogy nem egyszer kaptam azon magam, fogalmam sincs ki mit csinál.
Mint történet, nincs is panaszom. Volt itt kutatás, harc, igazi rejtélyek a kíváncsiskodó kalandoroknak, Szent Grál. A karakterek teljesen jók, a némi hozzáfűzött gondolat teljesen oké, inkább az, hogy ez is túl kevés, bár ez is a tőmondatos stílusnak köszönhető. De kétségtelen, hogy ez csak annak lesz szórakoztató, aki már látta a filmet és nálam a fenti okok miatt így megbukott a könyv. Rajongóknak, akik szeretnék néha olvasás közben is felidézni a filmet oké, de önmagában nekem kevésre sikerült.

1 hozzászólás
Zimmermann_Zita>!
Rob MacGregor: Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

Az utolsó kereszteslovag a kedvencem az Indy-filmek közül, ezért reméltem, hogy a könyv is jó lesz. Így is lett, tetszett, jól megírt könyv, szerintem elég jól visszaadja a film hangulatát. Rajongóknak kötelező :)

pelikanbence>!
Rob MacGregor: Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

2008. Április 19-én kaptam meg csak úgy ! Izgalmas filmregény, amely a harmadik Indiana Jones film nyomán íródott ! :) Indy mellett az apját bírtam, aki a legdurvább helyzetekben is elképesztő szóvicceket mondott ! :D Kedvelem ezt a regényt ! :)

Laohu>!
Rob MacGregor: Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

Újra „felvenni a kalapot” mindig imádom!(Nekem is van ilyen kalapom szóval nálam is ez van ilyenkor. :) )
Indi újra visszakapta ellenfeleit a nácikat az indiai kalandja után, amit meg kell mondjak jót tett neki. A főgonoszt Donovant igaz gyengécskének tartottam, az előző kettő után. Külön kedvencem volt, hogy végre kaptunk bepillantást Indi hátterébe, hogy mégis mi vitte őt arra az útra, amit már olyan jól ismerünk. (Nem számítva itt az ifjú Indiana Jones kalandjait)
Az Indi filmek közül ez 2. kedvenc, a Frigyládát nem veri de Végzet templomát és Kristály koponyát simán.

Elek_A_Trotechnikus>!
Rob MacGregor: Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

Ez a könyv egálban van a filmmel, mivel az sem volt már túl izgalmas. Ha szavazni kéne, mégis inkább a könyv a jobb, de a fordítónak / kiadónak jár a náspáng, amiért nem követték a filmszikron fordítási gyakorlatát (hamár filmregény), mert ez nagyon zavaró volt.

Catherine_Devereux>!
Rob MacGregor: Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

Kritikus olvasóként is tetszett a történet. Kislány korom óta oda vagyok Indaina Jones kalandjaiért, talán hasonló indíttatásból választottam én is a történész szakmát.
(Emlékszem, mikor a régészeti alapfogalmak tanárunk az első órát így kezdte: „ Nos a régészet tudománya nem foglalkozik dinókkal, főleg nem a Jurassic Parkkal, sem vámpírokkal és vámpírvadászatokat sem szervezünk és mindenekelőtt nincs olyan érdekes foglalkozásunk, mint a filmekben, ezáltal nem vagyunk Inidana Jonesok sem.” – Így kell lerombolni a gyermeki fantáziát

Ez volt az első olyan könyv, amin mosolyogtam, már-már hangosan nevettem. Imádtam a humorát és a kalandokat, amiben része volt.

Történeti szálon megegyezik a filmmel, ez nem is csoda a hátterét ismerve a könyvnek. Annyi megjegyzést fűznék hozzá, hogy inspiráló volt számomra is az az utazás, amin Indy ment keresztül, megmutatva, hogy igenis képesek vagyunk arra, hogy bármit elérjünk, ha hiszünk benne.

Kritikai megjegyzés:
Nem tudom, hogy az író vagy csupán a fordítók kezének köszönhető, az alábbi tévesztés, de illenék javítani, pláne egy olyan könyvben, mely elviekben egy kissé hajaz a történelmi regényekre…
A fasiszta NEM egyenlő a nácival, ergo nem lehetnek egymás szinonimái sem a szavak!!!
(Számomra ez a hiba kiborító és egyben bosszantó is volt)

richabi>!
Rob MacGregor: Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

Korrekt gumiregény, tökéletes lektűr egy az irodalom világával ismerkedő kezdő gyerekolvasónak; első teljesen elfogyasztott, nem kötelező olvasmányaim egyike, amely világos nyelvezetével, kalandos fordulataival és könnyű emészthetőségével elősegítette számomra az olvasás iránti szerelmem fellobbanását. Arcpír és túlzás nélkül: Indy miatt IS végeztem el a történelem szakot.:))) Sajnos a sorozat összes többi tagjával együtt ez is elkeveredett valahová…


A sorozat következő kötete

Indiana Jones filmregények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Max Allan Collins: Maverick
Douglas Preston – Lincoln Child: Az eltűnt város
Christina Dodd: A sötétség érintése
Elizabeth Peters: Óvakodj a múmiától!
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Marissa Meyer: Cress
Michael J. Sullivan: A rózsa és tövise
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Andy Weir: A marsi