Szuperpempő 223 csillagozás

Roald Dahl: Szuperpempő Roald Dahl: Szuperpempő Roald Dahl: Szuperpempő Roald Dahl: Szuperpempő

Ki ölte meg a szolgálatból békés otthonába hazatérő rendőrt – és mivel? Mi a fogadás díja: egy vadonatúj Cadillac – avagy a bal kéz kisujja? Ki nyeri a hajó-lutrit: a sportos kedvű utas vagy a marcona kapitány? Mi lesz a sorsa az emberbőrre festett remekműnek – és az emberbőrnek? Kit mart meg a mérges kígyó? Kit áldozzak fel: a feleségemet vagy a milliókat érő szobrot? Hagyjuk-e éhen halni egy kis világhírért gyermekeinket? Hova lettek a házinéni lakói? Ki nevet a végén: a halott tudós vagy a bánatos özvegy? Milyen áron jut el szegény gazdag nagyanyó Párizsba? Mit ér a világ legértékesebb sublótja? Ki mit nyer a zálogosdin? Kibe költözött Liszt Ferenc lelke? És végezetül: mitől gyarapszik szemünk fénye, a gyermek? Mindezen kérdésekre és még sok egyébre feleletet kap az olvasó, ha elolvassa a norvég származású, walesi születésű és angol pléhpofájú szerző galád humorú elbeszéléseinek koszorúját.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Zsebkönyvek · Vidám Könyvek Európa · Aranytoll Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2008
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632450872 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Hegedüs István
>!
Európa, Budapest, 1986
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630738570 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Hegedüs István
>!
Európa, Budapest, 1982
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630725169 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Hegedüs István

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 38

Most olvassa 4

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Wiggin77 P>!
Roald Dahl: Szuperpempő

Jó, jó, de azért inkább langyos víz. A „Jámbor örömök” és a „William és Mary” miatt azonban így is megérte. Zseniális mindkettő, különösen az előbbi.

3 hozzászólás
Szimirza P>!
Roald Dahl: Szuperpempő

Meg vett magának kiló ez a könyv! Zseniális! Az biztos, hogy nem mindenkinek lesz ez a könyv a kedvence, de én nagyon élveztem a fekete humort, a kis morbid jelenteket, a furfangosságot. Csak ajánlani tudom! Neked mindenképpen @Kozmikus_Tahó ;)

10 hozzászólás
Andulka>!
Roald Dahl: Szuperpempő

Roald Dahl a meghökkentő mesék mestere, nem volt ez máshogy ebben a kötetben sem. Ezúttal 14 hosszabb-rövidebb történetet olvashattam, amik eléggé vegyesek voltak. Volt, ami elgondolkodtatott, volt, amitől kivert a víz, volt, ami morbid volt és volt, amin nevettem. Pont azt kaptam, amit az ember elvárna egy szórakoztató könyvtől, nem tudtam megunni, hiszen mindegyik történet kicsit más volt, nem egy kaptafára írt történeteket tartalmazott. A kötet történeteit átjárja a sajátságos (néhol fekete) angol humor. Most már tudom, hogy spoiler. Kikapcsolódásnak kitűnő olvasmány, ajánlom!

anesz P>!
Roald Dahl: Szuperpempő

Aki szereti az angol humort és a kissé morbid novellákat, annak ajánlom ezt a kötetet. Nagyon fordulatos, csavaros észjárású történetek, néhol kissé fárasztóak, de nekem kedvenceim a fárasztó viccek, így jókat szórakoztam és szörnyülködtem rajtuk. Abszurdak, ezzel rokonai Örkény Egyperceseinek.
Nem mindegyik ugyanolyan színvonalú, de a stílus mindenhol egyenletesen jó. Szerintem még olvasok majd az írótól.
Ja, és a címadó novellából sokat tanultam a méhekről. :-)

Hoacin>!
Roald Dahl: Szuperpempő

Szeretem a meghökkentő meséket. :) Mindegyik novellában ott a groteszk csavar, és bár a borító galád humort emleget, inkább a szituációkat vélném galádnak benne. De persze a stílus is szerfelett szórakoztató, csak nem az a fajta, amin fetrengek a nevetéstől: inkább hitetlenkedő mosollyal észlelem a váratlan, bizarr fordulatokat. Nem veszélytelen vállalkozás itt szereplőnek lenni, elég vaskos a pórul járási ráta, de legalábbis a szürreális körülményekbe kerülés egészen elkerülhetetlen. :)
A bizarrsági pálmát szerintem egyértelműen a Szuperpempő, és a William és Mary viszi. Tökéletesen groteszk, képtelen helyzetek, két kedvenc novellám a kötetből. De meglepő helyzetekbe tud sodorni a lutrival, netán zálogcédulával való trükközés is. A házinéni története meg príma fekete-fehér videoklipje lehetne egy nyugtalanító muzsikának, amire este 11-kor bukkanok rá valami eldugott zenecsatornán nincs is tévém. Akadnak könnyedebb, ártatlanabb, megmosolyogtató végű novellák is, meg olyanok, amiknek hitetlenkedő „jaaaaj” felkiáltással nyugtázom a befejezését. :)

Blissenobiarella>!
Roald Dahl: Szuperpempő

Ez a fazon tuti nem volt százas, csak szeretni lehet.
Szerintem ez a könyv különösen jó válogatás.

Robberator P>!
Roald Dahl: Szuperpempő

Megkapó Roald Dahl írása. Persze egy novella hossza alatt nehéz unatkozni, de ez nem garantálja, hogy érdekelni is fogja az embert, de itt ez maradéktalanul sikerült. Nem mind telitalálat, de amíg ilyen jó a mix, panaszra nincs ok! A befejezések (egy kivétellel) különösen tetszettek, mindig adtak egy kellemes, vagy ledöbbentő katarzist a történeteknek.
Nagyon meleg ajánlással érkezett hozzám a könyv. Én csak annyit mondok, a Szuperpempővel mellélőni nem fog senki.

>!
Európa, Budapest, 1982
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630725169 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Hegedüs István
mongúz>!
Roald Dahl: Szuperpempő

Gondolkoztam, gondolkoztam, gondolkoztam,…hogy, hogy is értékeljem ezt a kötetet. Ugyanis voltak benne igen jó novellák és kevésbé sikerültek egyaránt. Így elsőre egy négyest nyomtam. Aztán viszont, ahogy egyre csak gondolkoztam, gondolkoztam, arra jöttem rá, hogy még akarok Roald Dahlt. És egyszer csak azt vettem észre, hogy a négyes ötösre váltott. Pedig tényleg nem volt jó mindegyik.
Egyébként az író stílusa igen könnyed, az írások olvasmányosak, bár egy kettő elég repetitívre sikerült. Nem hökkentett meg mindegyik.
Az öngyújtós sztori pedig a Négy szoba című filmből már ismerős volt (azt hiszem azt a szobát Tarantino rendezte), de ez egyáltalán nem bántott. Éppen az egyik kedvencem lett.
Nahát én mostmár nem értem ezt az értékelést.

ÁrnyékVirág>!
Roald Dahl: Szuperpempő

A legelső történet a legjobb. Valószínűleg, mivel évekkel ezelőtt olvastam, és az egyetlen a könyvből, amire világosan emlékszem.


Népszerű idézetek

Zigó_Attila>!

– Sose féltsd a macskákat – mondta a férje. – Mindig csak azt csinálják, ami jólesik nekik. Van elég eszük.

237. oldal, Hódító Edward

Kapcsolódó szócikkek: macska
Batus>!

A félelem kényes elektromossága bizsergette gyomra bőrét.

Lutri, 38. oldal

Beja>!

Éjfél lesz nemsokára, gondolta. Vagyis nemsokára holnap. A holnap rosszabb, mint a ma. A holnap a legrosszabb, mert abból lesz a ma – és most ma van.

25. oldal, A katona

Zigó_Attila>!

Távozása után az elsö reakcióm az iszonyodás volt. Nem tetszett nekem az egész dolog. Mélységesen undorító gondolat, hogy engem magamat, szellemi képességeim teljes birtokában, egy kis nyálkás pacnivá redukáljanak, ami egy pocsolyában hever. Undorító, ízléstelen, profán gondolat. Azonkívül az is zavart, hogy teljesen tehetetlen leszek, mihelyt Landy belerak a medencébe. Onnan már nincs visszaút, nem lehet tiltakozni, magyarázkodni. Teljese kiszolgáltatottság, ameddig csak életben tudnak tartani.

William és Mary, 155. oldal

exceptwhen>!

Lassan, módszeresen nekiláttak a lerészegedésnek. Az eljárás nem volt új, de bizonyos ceremóniával járt, és komolyan kellett venni, elmondani közben egy csomó dolgot, aztán újra elmondani – dicsérni a bort, és a lassúság is igen fontos volt, hogy kellőleg élvezhessék az átmenet három kéjes fázisát, különösen azt […], mikor az ember lebegni kezd, és a lába már nem tartozik hozzá. Ez a legjobb szakasz az egészben – mikor az ember lenéz a lábára, és az olyan távol van, hogy az ember eltűnődik, vajon miféle bolondnak a tartozéka lehet, és mi okból hever ott lent, messze, a földön.

50. oldal, Bőr

Véda P>!

Billy Weaver a délutáni személlyel érkezett Londonból, útközben, Swindonban át is szállt, és este kilenckor, mire Bathba ért, a tiszta, csillagos égen, a pályaudvar bejáratával szemközti házak fölött már felbukkant a hold.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Bath
Beja>!

De azt hiszem, maga fél.

23. oldal, 5. mondat

Dorka_ P>!

Ide figyelj, drágám, tudtad te azt, hogy Theodore Roosevelt valamikor Caesar felesége volt?

199. oldal, Hódító Edward

Zigó_Attila>!

– Uramisten, Knipe! Erre képtelen vagyok! Az áldóját, ember, hisz könnyebb volna kézzel megírni!

A szépírógép, 119. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

P. G. Wodehouse: Igenis, Jeeves!
P. G. Wodehouse: A dinka lelke
P. G. Wodehouse: Tökös-mákos
P. G. Wodehouse: Golfőrültek
P. G. Wodehouse: Majd a Tóbiás!
P. G. Wodehouse: Halló Mulliner!
P. G. Wodehouse: Mr. Mulliner meséi
P. G. Wodehouse: Lord Emsworth és a többiek
P. G. Wodehouse: A rút rendőr románca
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai