Roald ​Dahl összes meghökkentő meséje 1-2. 19 csillagozás

Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2. Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2.

A ​kötetünkben olvasható történeteknek semmi köze a valósághoz. Pontosabban mondva a kötetünkben olvasható történeteknek csak a valósághoz van köze. Roald Dahl (1916-1990) walesi születésű angol író általános iskolai angol tanára így értékelte a kilenc éves gyerek egyik év végi záró dolgozatát: „Dahl képtelen papírra vetni azt, amit valójában gondol. Tulajdonképpen mindig az ellenkezőjét írja.” S valóban, a számtalan „meghökkentő mese” szerzője ellenállhatatlan kényszert érez arra, hogy elbeszéléseit boldogtalan, sőt néha szörnyű csattanóval zárja le, melyek ezzel együtt mégis kerekké teszik a történetet, csupán azzal, hogy meghökkentőek. Hihetetlen részletességgel tudja megrajzolni néha kedélyes, néha inkább rémisztő novelláinak helyszíneit és szereplőgárdáját. S éppen amikor a happy end boldog tudatával dőlne hátra karosszékében az olvasó, egy ravasz mozdulattal csavarint a történet menetén, hogy aztán vegyes érzelmek csodás keverékével tehessük le a könyvet: csalódás a hősök… (tovább)

>!
Szukits, Szeged, 2002
526 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639393819
>!
Szukits, Szeged, 2002
>!
Szukits, Szeged, 2001
436 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639393053

Enciklopédia 7

Helyszínek népszerűség szerint

Anglia


Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp 
Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2.

Szeretem Roald Dahl írásait. Most, hogy az előszóból megtudtam, hogyan lett író, ha lehet, még jobban tetszik az életműve. Sajnos most vissza kell vinnem a könyvtárba, de cserébe elhozom a második kötetét, majd azt cserélem vissza az elsőre. Mindenféle szükségesnek vélt machinációt elvégzek az ügy érdekében, hogy legyen nálam egy Dahl kötet. :)

2 hozzászólás
>!
RandomSky
Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2.

HammerWorld No. 153 / 2003. április
A walesi születésű angol író, Roald Dahl összes meghökkentő meséje két igen vaskos kötetben jelent meg. Dahlt, úgy sejtem, eddig jobbára egy szűkebb réteg ismerte, de nem vagyok benne biztos, hogy ez most, hogy számos műve jól hozzáférhetővé vált, változni fog. Az 1990-ben elhunyt író ugyanis valóban meghökkentő, sőt, sokszor egészen groteszk, morbid, vagy akár zavarbaejtő történeteket írt (amikből hasonló címmel valaha rég tévésorozat is futott). Van valami perverz abban, ha az ember Dahl „meséit” olvassa. Ugyanis az író rendkívül eredeti, és csupán abban lehet biztos az olvasó, hogy a történetei végén valami nem úgy fog elsülni, ahogy várná. Dahlnál nincs “happyend”, nincs katartikus beteljesülés, inkább olyan a vég, hogy az ember kínjában nevet és hitetlenkedve csóválja a fejét, mondván, ez a megboldogult Roald, Isten nyugosztalja, aligha lehetett komplett. Persze, ki tudja? Mindenesetre az is döbbenetes, hogy amiről csak ír, mindent úgy tálal, hogy az embernek nincs kétsége afelől, hogy még akár tudományosan is igaz. Rendkívül meggyőző tud lenni, így annál durvább a befejezés okozta pofára esés.
Nem vagyok hajlandó lelőni egy novella poénját sem, legyen elég annyi, hogy aki irodalmi és sztori szempontból ínyencségre vágyik, netán szereti Poe groteszkebb műveit, vagy Ambrose Bierce megdöbbentő írásait, az bátran vegye meg e két kötetet.

>!
Timcsibaba77
Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2.

Majdnem mindegyik kis novella szösszeneten meghökken az olvasó, nem maradhat el a jó kis csattanó a történetek végére, ezért is érdemes olvasgatni, aki szereti a fanyar angol humort. Én annyira nem voltam oda érte, eléggé nehézkes,és hajmeresztő történetekkel társított. Nem az a kimondottan olvasmányos, inkább agyrém kategória

>!
Trinda_Surikaten
Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2.

12 évesen kaptam a tanév végén az ofőmtől, akinek a kedvenc írója volt. Csak úgy-ahogy emlékeztem rá, de a feléig se jutottam el. Nem is baj, mert a második felében még furcsább és bizarrabb történetek vannak :-D Volt, amelyik kifejezetten tetszett, de a legtöbbet jó volt olvasni és érdekes volt. Néha 4-5 teljesen eltérű stílusú, hangulatú mese is jön egymás után.

>!
CsN
Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2.

Határozottan nem okozott akkora katarzist, mint mikor tizenévesen a Szuperpempőt olvastam. A perverzió mértéke pedig néhol meghaladta a számomra még élvezhetőt. A happyendek hiánya egyes esetekben kifejezetten depresszióssá tett, de kell nekem Dahlt olvasni elalvás előtt…


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

A saját szakmájukban az íróknak is megvannak az olyan apró trükkjeik, mint a festők ecsetkezelési fortélyai.

17. oldal

>!
Chöpp 

Hátranyúltam a hátsó ülésre, ahol a könyveimet tartottam egy dobozban, és oda sem nézve kivettem azt, ami a kezembe akadt. A dobozban a világ harminc-negyven legjobb könyve volt, melyek mindegyikét akár százszor is újra lehetett olvasni, mégis minden olvasással csak jobbak lettek. A legkevésbé sem számított, melyiket választom. Mint kiderült, ez alkalommal a Selborne természetrajza került ismét sorra.

168. oldal A látogató

1 hozzászólás
>!
Chöpp 

Aztán csendben, hangtalanul, a hegyek közelebb lopóztak a völgyünkhöz.

51. oldal Katina

>!
Chöpp 

Azt hiszem azok miatt a dolgok miatt nem akarok meghalni, amiket egyszer látni remélek.

9. oldal, 2. kötet Végkifejlet

>!
Chöpp 

A holnap rosszabb, mint a ma. A holnap a legrosszabb, mert mává fog válni – és a ma azonos a mosttal.

185. oldal A katona

>!
Chöpp 

– Ki ez a Rosette? – érdeklődött Morcos.
Bika jót húzott az italából, majd lerakta a poharat.
– Egy nagyszerű asszony – felelte.
– Mondj róla valamit.
– Mocskos öreg szíriai zsidó nő.

30. oldal 2. kötet Madame Rosette

>!
Chöpp 

– Figyeljen ide – mondta Zuckermann türelmesen. – Bizonyára nem tudja, de ebben az államban van egy törvény, amely kimondja, hogy egy végrendelet kedvezményezettje addig nem veheti át az örökségét, amíg a ravatalozó maradéktalanul ki nincs fizetve.
– Úgy érti ez a törvény?
– Pontosan. Ez a törvény, és ez így is helyes. A ravatalozó az egyik legnagyszerűbb nemzeti intézményünk, és mint ilyen, mindenáron védenünk kell. Minden áron!
Zuckermann úr – néhány más, a közérdeket szem előtt tartó tudós ember társaságában – mellesleg tulajdonosa volt egy cégnek, mely kilenc, pompásan berendezett ravatalozót ellenőrzött a városban. Valamint egy Brooklynban található hamvvedergyárat és egy Washington Heights-i posztgraduális balzsamozóiskolát. Zuckermannak így minden, a halállal kapcsolatos megemlékezés természetesen mélyen vallásos ügy volt. Valójában az egész üzleti élet mélyen érintette, majdnem annyira mélyen, mint Jézus születése a kereskedőket.

146. oldal A disznó

>!
Chöpp 

(…) nem tudom, észrevették-e – nálunk, Angliában a komornyik nem viselhet szemüveget, s ami azt illeti, bajuszt sem. Talán ha bajuszt hord, nagyon is úri formája volna, szemüveggel meg amerikaias, és akkor aztán igazán nem tudom, hova jutna ez az ország.

256. oldal I. kötet Nyak

Kapcsolódó szócikkek: Anglia · bajusz · komornyik · szemüveg
>!
Chöpp 

Kedvencem a rákpók, az icipici kis rákpók pedig olyan szenvedélyes, hogy a hímnek a saját fonalából alkotott bonyolult hurkokkal és csomókkal kell lekötöznie, mielőtt át merné ölelni…

155. oldal A látogató

>!
Chöpp 

Úgy találom, hogy az írás ilyen időkben, mint ez a mostani is, igen üdvös tevékenység, ezért naponta hosszú órákig eljátszadozom különböző mondatokkal. Minden egyes mondatot kis keréknek tekintek, az utóbbi időkben a legfőbb ambícióm az, hogy több százat összegyűjtsek belőlük, majd sikerüljön egymásba illeszkedően összeraknom őket, mint a fogaskerekeket, annak ellenére, hogy minden kerék különböző méretű, és más – más sebességgel forog. Időnként megpróbálok egy igazán nagyot egy apróhoz illeszteni oly módon, hogy a nagy lassú forgása a kicsit olyan gyorsan pörgesse, hogy az berregjen. Nagyon trükkös, tényleg.

114. oldal A szemérmes George

Kapcsolódó szócikkek: írás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák
William Somerset Maugham: Téli utazás
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei
Agatha Christie: A karácsonyi puding esete
Géher István (szerk.): Ellenfelek
Jean Rhys: Legyen nekik dzsessz
P. G. Wodehouse: A dinka lelke
P. G. Wodehouse: Tökös-mákos