Roald ​Dahl összes meghökkentő meséje 1-2. 22 csillagozás

Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2. Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2.

A ​kötetünkben olvasható történeteknek semmi köze a valósághoz. Pontosabban mondva a kötetünkben olvasható történeteknek csak a valósághoz van köze. Roald Dahl (1916-1990) walesi születésű angol író általános iskolai angol tanára így értékelte a kilenc éves gyerek egyik év végi záró dolgozatát: „Dahl képtelen papírra vetni azt, amit valójában gondol. Tulajdonképpen mindig az ellenkezőjét írja.” S valóban, a számtalan „meghökkentő mese” szerzője ellenállhatatlan kényszert érez arra, hogy elbeszéléseit boldogtalan, sőt néha szörnyű csattanóval zárja le, melyek ezzel együtt mégis kerekké teszik a történetet, csupán azzal, hogy meghökkentőek. Hihetetlen részletességgel tudja megrajzolni néha kedélyes, néha inkább rémisztő novelláinak helyszíneit és szereplőgárdáját. S éppen amikor a happy end boldog tudatával dőlne hátra karosszékében az olvasó, egy ravasz mozdulattal csavarint a történet menetén, hogy aztán vegyes érzelmek csodás keverékével tehessük le a könyvet: csalódás a hősök… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2002
526 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639393819
>!
Szukits, Szeged, 2002
>!
Szukits, Szeged, 2001
436 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639393053

Enciklopédia 10

Helyszínek népszerűség szerint

Anglia


Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2.

Szeretem Roald Dahl írásait. Most, hogy az előszóból megtudtam, hogyan lett író, ha lehet, még jobban tetszik az életműve. Sajnos most vissza kell vinnem a könyvtárba, de cserébe elhozom a második kötetét, majd azt cserélem vissza az elsőre. Mindenféle szükségesnek vélt machinációt elvégzek az ügy érdekében, hogy legyen nálam egy Dahl kötet. :)
MÁSODIK KÖTET:
Ezt sikerült először elolvasnom 76 oldal híján (A Sperma-akció a 13. fejezettől már kissé idegesített – előtte is, de ott már tetőzött a dolog). Összességében érdekes és csavaros novellát tartalmaz a kötet. Bár Roald Dahl hősei inkább antihősök, vagy legalábbis önző, hétköznapi pacákok/nőcik. Szóval arányában kevesebb volt az Ejha!, meg a Hűha!, mint a OMG! Talán az első kötet meghökkentőbbre sikeredett az eddig olvasott novellák ismeretében.
ELSŐ KÖTET
Folyt.köv.

2 hozzászólás
RandomSky>!
Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2.

HammerWorld No. 153 / 2003. április
A walesi születésű angol író, Roald Dahl összes meghökkentő meséje két igen vaskos kötetben jelent meg. Dahlt, úgy sejtem, eddig jobbára egy szűkebb réteg ismerte, de nem vagyok benne biztos, hogy ez most, hogy számos műve jól hozzáférhetővé vált, változni fog. Az 1990-ben elhunyt író ugyanis valóban meghökkentő, sőt, sokszor egészen groteszk, morbid, vagy akár zavarbaejtő történeteket írt (amikből hasonló címmel valaha rég tévésorozat is futott). Van valami perverz abban, ha az ember Dahl „meséit” olvassa. Ugyanis az író rendkívül eredeti, és csupán abban lehet biztos az olvasó, hogy a történetei végén valami nem úgy fog elsülni, ahogy várná. Dahlnál nincs “happyend”, nincs katartikus beteljesülés, inkább olyan a vég, hogy az ember kínjában nevet és hitetlenkedve csóválja a fejét, mondván, ez a megboldogult Roald, Isten nyugosztalja, aligha lehetett komplett. Persze, ki tudja? Mindenesetre az is döbbenetes, hogy amiről csak ír, mindent úgy tálal, hogy az embernek nincs kétsége afelől, hogy még akár tudományosan is igaz. Rendkívül meggyőző tud lenni, így annál durvább a befejezés okozta pofára esés.
Nem vagyok hajlandó lelőni egy novella poénját sem, legyen elég annyi, hogy aki irodalmi és sztori szempontból ínyencségre vágyik, netán szereti Poe groteszkebb műveit, vagy Ambrose Bierce megdöbbentő írásait, az bátran vegye meg e két kötetet.

Timcsibaba77>!
Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2.

Majdnem mindegyik kis novella szösszeneten meghökken az olvasó, nem maradhat el a jó kis csattanó a történetek végére, ezért is érdemes olvasgatni, aki szereti a fanyar angol humort. Én annyira nem voltam oda érte, eléggé nehézkes,és hajmeresztő történetekkel társított. Nem az a kimondottan olvasmányos, inkább agyrém kategória

Trinda_Surikaten>!
Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2.

12 évesen kaptam a tanév végén az ofőmtől, akinek a kedvenc írója volt. Csak úgy-ahogy emlékeztem rá, de a feléig se jutottam el. Nem is baj, mert a második felében még furcsább és bizarrabb történetek vannak :-D Volt, amelyik kifejezetten tetszett, de a legtöbbet jó volt olvasni és érdekes volt. Néha 4-5 teljesen eltérű stílusú, hangulatú mese is jön egymás után.

luksz>!
Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2.

Negédesen induló történetekbe csomagolt bombácskák ezek a 10-20 perces novellák. Amikor leesnek (általában a történetek végén), puffannak, de csak egy csokibomba hatásfokával. Valójában kedélyes krimikről van szó. Senki nem ússza meg. A legtöbb történet a megásott verem mechanizmusán működik. Beleesnek a szereplők saját csapdájukba, az olvasó kielégülten bólogat hozzá. Nem maradnak elvarratlan szálak, minden részletre fény derül. De addig esz a fene, titokzatosság, váratlanul megcsavarintott, feszültséggel teli a történetekről van szó. A Zimmerfrauról egyre több titok derül ki, a méhész royal zselével (méhpempő) kísérletezik, ami visszaüt, a türelmetlen, házsártos férj felesége idegeire megy a várakoztatással, véletlenek következtében bennreked hetekre a házi liftben és meghal, meglakolt, akárcsak a hűtlen férj szeretője, ami maga eszi meg a kövér feleségnek szánt, csokiba injekciózott mérget; a két negédes öreg története a horror műfajához közelít. A legborzalmasabb történetet is belengi valamiféle abszurd humor, ami mögött morális tartalmak rejtőznek. Ez a páratlan írói módszer egyedülállóvá teszi Roald Dahl műveit.

CsN>!
Roald Dahl: Roald Dahl összes meghökkentő meséje 1-2.

Határozottan nem okozott akkora katarzist, mint mikor tizenévesen a Szuperpempőt olvastam. A perverzió mértéke pedig néhol meghaladta a számomra még élvezhetőt. A happyendek hiánya egyes esetekben kifejezetten depresszióssá tett, de kell nekem Dahlt olvasni elalvás előtt…


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Nagyon élveztem, amikor atyám így belelovalta magát valamibe. Amikor fiatal koromban őt hallgattam, akkor kezdtem rájönni, mennyire fontos, hogy az ember rajongó legyen az életben. Ő tanított meg rá, ha az embert érdekli valami, akkor, mindegy, mi az, vesse bele magát szívvel-lélekkel, ölelje magához mind a két karjával, szorongassa meg, szeresse, és mindenekfelett, érezzen szenvedélyt iránta. A langyosság nem ér semmit. Az egyetlen a fehér izzás és a szenvedély: azt kell megélni.

232-233. oldal Sperma-akció 4.

Kapcsolódó szócikkek: szenvedély
Chöpp P>!

A saját szakmájukban az íróknak is megvannak az olyan apró trükkjeik, mint a festők ecsetkezelési fortélyai.

17. oldal

Chöpp P>!

Azt hiszem azok miatt a dolgok miatt nem akarok meghalni, amiket egyszer látni remélek.

9. oldal, 2. kötet Végkifejlet

Chöpp P>!

Kedvencem a rákpók, az icipici kis rákpók pedig olyan szenvedélyes, hogy a hímnek a saját fonalából alkotott bonyolult hurkokkal és csomókkal kell lekötöznie, mielőtt át merné ölelni…

155. oldal A látogató

Chöpp P>!

Hátranyúltam a hátsó ülésre, ahol a könyveimet tartottam egy dobozban, és oda sem nézve kivettem azt, ami a kezembe akadt. A dobozban a világ harminc-negyven legjobb könyve volt, melyek mindegyikét akár százszor is újra lehetett olvasni, mégis minden olvasással csak jobbak lettek. A legkevésbé sem számított, melyiket választom. Mint kiderült, ez alkalommal a Selborne természetrajza került ismét sorra.

168. oldal A látogató

1 hozzászólás
Chöpp P>!

Aztán csendben, hangtalanul, a hegyek közelebb lopóztak a völgyünkhöz.

51. oldal Katina

Chöpp P>!

– Ki ez a Rosette? – érdeklődött Morcos.
Bika jót húzott az italából, majd lerakta a poharat.
– Egy nagyszerű asszony – felelte.
– Mondj róla valamit.
– Mocskos öreg szíriai zsidó nő.

30. oldal 2. kötet Madame Rosette

Chöpp P>!

Sir Charles Makepiece vézna kis emberke volt, dús, elegáns ősz sörénnyel. A bőre olyan színű volt, mint a kétszersült, és valahogy egészségtelenül porosnak látszott: mintha finoman barna cukorral hintették volna be.

231. oldal Sperma-akció 4.

Chöpp P>!

– Figyeljen ide – mondta Zuckermann türelmesen. – Bizonyára nem tudja, de ebben az államban van egy törvény, amely kimondja, hogy egy végrendelet kedvezményezettje addig nem veheti át az örökségét, amíg a ravatalozó maradéktalanul ki nincs fizetve.
– Úgy érti ez a törvény?
– Pontosan. Ez a törvény, és ez így is helyes. A ravatalozó az egyik legnagyszerűbb nemzeti intézményünk, és mint ilyen, mindenáron védenünk kell. Minden áron!
Zuckermann úr – néhány más, a közérdeket szem előtt tartó tudós ember társaságában – mellesleg tulajdonosa volt egy cégnek, mely kilenc, pompásan berendezett ravatalozót ellenőrzött a városban. Valamint egy Brooklynban található hamvvedergyárat és egy Washington Heights-i posztgraduális balzsamozóiskolát. Zuckermannak így minden, a halállal kapcsolatos megemlékezés természetesen mélyen vallásos ügy volt. Valójában az egész üzleti élet mélyen érintette, majdnem annyira mélyen, mint Jézus születése a kereskedőket.

146. oldal A disznó

Chöpp P>!

(…) nem tudom, észrevették-e – nálunk, Angliában a komornyik nem viselhet szemüveget, s ami azt illeti, bajuszt sem. Talán ha bajuszt hord, nagyon is úri formája volna, szemüveggel meg amerikaias, és akkor aztán igazán nem tudom, hova jutna ez az ország.

256. oldal I. kötet Nyak

Kapcsolódó szócikkek: Anglia · bajusz · komornyik · szemüveg

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák
William Somerset Maugham: Téli utazás
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei
Agatha Christie: A karácsonyi puding esete
Géher István (szerk.): Ellenfelek
Jean Rhys: Legyen nekik dzsessz
P. G. Wodehouse: A dinka lelke
P. G. Wodehouse: Tökös-mákos