Meghökkentő ​mesék 1. 65 csillagozás

Roald Dahl: Meghökkentő mesék 1. Roald Dahl: Meghökkentő mesék 1. Roald Dahl: Meghökkentő mesék 1.

Roald Dahl a XX. század egyik legolvasottabb írója. Méltán. A most újra megjelent novellagyűjtemény a magyar olvasók számára legismertebb kötete az írónak. Generációk legkedveltebb hátborzongató olvasmánya ez az első megjelenése (60-as évek) óta.
Roald Dahl valóban meghökkentő meséi évtizedek óta a szórakoztató rémtörténet megtestesítői a magyar közönség előtt is. A norvég szülőktől származó walesi születésű angol író legszórakoztatóbb és mélyen tanulságos novellagyűjteménye ez. Mulatságos, de elgondolkoztató esetek a felnőtt gyermekek számára. Hétköznapi emberek kerülnek szokatlan és nagyon ötletes helyzetekbe, amelyek logikusan indulnak, de egy hihetetlen fordulat következtében minden fenekestől felfordul… És az olvasó hol borzong, hol meg hahotázik. (Néha együtt…)

Eredeti megjelenés éve: 1979

Hangoskönyv, 2006
ISBN: 9789638672360 · Fordította: Borbás Mária, Török Attila
Szukits, Szeged, 1994
182 oldal · ISBN: 9638199466 · Fordította: Moharos Éva, Török Attila

Stone>!
Roald Dahl: Meghökkentő mesék 1.

Mindig szerettem a filmsorozat intróját, merth csak annyit nézhettem meg gyermekként. De aztán lehullt az álarc és végre belekóstolhattam Dahl különleges történeteibe. Ez hangoskönyv volt és három történettel, kettőt közülük láttam is, az nem volt meglepetés, de még mindig fejet hajtok előttük, a csavar, ami beleszúr a szereplő gyomrába, teljesen életszerű és mégis hihetetlen.
A középső történet volt ismeretlen, el sem tudtam képzelni hova fogunk kilyukadni, de aztán leütötte a labdát, és jót röhögtem az egészen.
Nekem Dahl előbb volt ezeknek a különös történeteknek a szerzője, mint a gyermekeknek (Han) szóló történeteké. Nekem inkább az volt anno a meglepi, hogy ilyeneket is ír, vagyis olyanokat…

Miamona>!
Roald Dahl: Meghökkentő mesék 1.

Nem nagyon olvastam még ilyesmi könyveket, de azt hiszem kár volt… :)
Abszurd humor, ahol valaki végül mindig pórul jár, mint szegény Tom, vagy a szerencsétlen Prérifarkas… Egy-két sztori közben a hajamat téptem, de értelemben. :)
Kedvencek lettek:
Mrs. Bixby bundája : sejthető volt mi lesz a vége, ám még egy kis csavarral sikerült megfejelni… :)
Lutri : Azt hittem, hogy unalmas lesz, el is vesztettem az elején néhol a fonalat, aztán a csattanójával mégiscsak kedvenc lett. :)
Bárány Hentesné módra: Ha egy történetet kellene kiemelnem, talán ez lenne az! Ütős! :D
Születés és katasztrófa: lehet, hogy inkább ez lenne az az egy? Na, erre aztán igazán nem számítottam! Csak néztem utána bambán percekig, hogy te jóóó ég…
A házinéni: Olvasás előtt azt hittem ilyen sztorik lesznek végig, és már előre féltem… Mikor ennek vége lett, sajnáltam, hogy nincs több ilyen. :)

Egybevéve kellemesen meghökkentő, itt-ott borzongató, máshol idegtépő. Rájöttem, hogy tetszik nekem ez a műfaj! :) Ami még erőssége, hogy annak ellenére, hogy a legtöbb helyen sejteni lehet mi lesz a végkimenetel, mégis fenntartja, sőt fokozza az izgalmakat. :)

sztimi53>!
Roald Dahl: Meghökkentő mesék 1.

Nem meghökkentő, meghökkentő, még meghökkentőbb, annál is meghökkentőbb, brutálisan meghökkentő, hátborzongatóan meghökkentő, kataszrofálisan meghökkentő, és így tovább. Meghökkentő volt, na.

Kisanna>!
Roald Dahl: Meghökkentő mesék 1.

Tényleg meghökkentőek a történetek, olykor viccesek, néha tragikusak vagy groteszkek, de mindig egy pozitív vagy negatív emberi tulajdonság, esendőség köré épül az adott novella. Életszerűek is, itt aztán nem nyer a jó és veszít a gonosz szereplő, már ha egyáltalán különbséget lehet tenni köztük. Nekem mindegyik nagyon tetszett, nehezen tudnék kedvencet mondani, talán a kikapós feleség bundájának a történetén nevettem a legtöbbet.

Video>!
Roald Dahl: Meghökkentő mesék 1.

Hangoskönyvként hallgattuk az autóban. Volt egy-két egész jó történet, de többször megesett, hogy összenéztünk a végén, hogy „ennyi volt?!”. Összességében egyszer végighallgatható volt, de nem lesz a kedvencem…

Christine_>!
Roald Dahl: Meghökkentő mesék 1.

Nagyon-nagyon-nagyon jó. Sose azt történik, amire számítok :))

Manchini>!
Roald Dahl: Meghökkentő mesék 1.

Emlékszem, gyerekfejjel láttam a sorozatot és nagyon tetszett. Ennek ellenére jó tíz éve porosodik a polcon három könyv a sorozatból, úgy, hogy még egyiket sem olvastam. Most ráakadtam a kihívásra, így összekötve a kellemest a hasznossal, elolvastam az elsőt.
A könyvnek valahogy számomra egészen más a hangulata, mint a filmnek volt. Nem azt mondom, hogy rosszabb a könyv, egyáltalán nem, csak valahogy más. Összességében egy könnyed, szórakoztató esti olvasnivalónak tökéletes volt. Kedvencem a „Bárány hentesné módra”. Mindenképp elolvasom a másik két kötetet is.

Zsoofia>!
Roald Dahl: Meghökkentő mesék 1.

Hihetetlenül sok formában meg tudja fogalmazni az abszurditást. Két novellát már egy másik válogatásban olvastam, de azok ugyanúgy szórakoztatóak voltak (főleg a Báránycomb), az újak közül a Borkóstoló, a Stoppos és az Isteni Bosszú Rt.

Outwar>!
Roald Dahl: Meghökkentő mesék 1.

Egyik karácsonyra kaptam ajándékba Roald Dahl Összes meghökkentő meséje c. könyvet és egész addig nem is tudtam,hogy írott forma szolgált alapjául a nagysikerű sorozatnak.