Matilda ​három csodája 53 csillagozás

Roald Dahl: Matilda három csodája

Egy ​angol falucskában él szüleivel és Misi bátyjával a csöpp kis Matilda. Fekete haja van, barna szeme – és világraszóló nagy esze. Eleinte maga sem tudja, mi mindenre képes – ám amikor öt esztendős korára elolvasta már a falusi könyvtár valamennyi gyerekkönyvét, és jócskán belekóstolt a „felnőtt” irodalomba is, no meg a sokjegyű számok fejben szorzása sem okoz neki gondot: fantasztikus szellemi képességeinek és még annál is meghökkentőbb akaraterejének új feladatokra van szüksége. Sajnos – vagy talán szerencsére? – csodatevő erejét ugyancsak meg kell dolgoztatnia, ha felül akar kerekedni az egész iskolát, sőt, az egész falut rettegésben tartó igazgatónőn, Ordass kisasszonyon. Hogyan nyeri el a csodálatos Matilda jóvoltából jutalmát a szelíd Édess kisasszony és méltó büntetését a félelmetes Ordass – ezt meséli el Matilda három csodájának fordulatos, mulatságos történetében a meghökkentő mesék szerzője, és számos gyerekregény – Danny, a szupersrác; Szofi és a Habó; Karcsi és a… (tovább)

Matilda címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1988

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Biográf, Budapest, 1991
176 oldal · ISBN: 9637943021 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Kelemen István

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Beléndek Matilda · Ordass Miranda igazgatónő


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
reta09
Roald Dahl: Matilda három csodája

Még mindig fontos helyet foglal el a szívemben ez a történet, nagyon drukkoltam Matildának, Édess kisasszonynak és az osztály többi tagjának, hogy jól jöjjenek ki a történet végére! Egy könnyed délutáni olvasmánynak tudnám mondani, a maga 176 oldalával hamar ki lehet olvasni. Egyszer szeretném az új kiadásban is elolvasni. Ami számomra negatívumként lejött, az illusztráció, és az, hogy felnőtt fejjel én már túlgondolom a könyvet, nem számítom fel hibának. Ami miatt levonok egy fél csillagot, az csak az, hogy megérdemelték volna a megfelelő büntetést a végén.

Amivel leginkább problémám volt, az az illusztrációban rejlik. Volt két kép is, ami nem követte a könyvben leírtakat. Apróságok, de nekem feltűntek és zavartak. Az egyik: le van írva, hogy az igazgatónő jobb karjával felemelte a gyereket, a képen pedig a bal karjával van ábrázolva a jelent. A másik, rá négy oldalra: úgy zajlik a jelenet, hogy egy másik gyereket két fülénél fogva megemeli Ordass kisasszony, a képen pedig csak egy kézzel van lerajzolva. De ezt nem írom a történet rovására.

Bővebb értékelés:
http://habarkonyveskocsma.blogspot.hu/2017/03/roald-dah…

>!
Uzsonna 
Roald Dahl: Matilda három csodája

Aranyos történet Matildáról, a legkisebbről, akit nem lehet nem szeretni, ennek ellenére szülei mégsem szeretik, nem figyelnek rá. Pedig zseni a leányzó, magától megtanul olvasni, fejben számol, de mindig csak a legyintés jár neki, te nem tudhatod, te vagy a legkisebb. (Hmmm.. ismerős szituáció…) Matilda nem törődik ebbe bele, hanem megleckézteti szüleit, majd iskolába kerülvén a rettegett Ordass kisasszonnyal kerül szembe, ahol már csak a csoda segíthet…
Gyerekként olvasva biztosan 5 csillag, felnőttként itt is zavartak a túl fekete és túl fehér karakterek… és bizony Ordass kisasszony akcióitól én sokkolódtam.
Összességében aranyos a történet, Matildát a szívembe zártam!

>!
Chöpp 
Roald Dahl: Matilda három csodája

Tökéletes kis történetet olvastam… újra. Ez pediglen úgy történhetett, hogy elkezdve olvasni felderengett, majd egyre élesebbé vált az érzés, hogy én ezt már olvastam valamikor (a Nagy Vízözön előtt), de nemcsak a történet, maga a könyv példány is ismerősnek tűnt. Kiókumláltam, hogy gyermekkorom kisvárosi gyermekkönyvtárának gyermekkönyvét sikerült újra kikölcsönöznöm és elolvasnom, miközben Juditkának könyveket választottunk…
De hogy ez ne legyen elég, olvasás közben arra is rájöttem, hogy ezt a kis édeset én filmadaptációban is láttam (Matilda, a kis boszorkány), és nagyon tetszett! Így jutottam három az egyben élményhez újra és újra Roald Dahl mester segítségével. Nemcsak könyvélmény újra, de gyermekkorom élményei, hangjai, illatai is jöttek Matildával, aki tényleg boszorkányos!

>!
nettikeee P
Roald Dahl: Matilda három csodája

Nem tudom, mikor, de azt tudom, hogy hol és kitől kaptam a könyvet (Kisbanditól csak úgy, random, egy kocsmában Szolnokon a vasúti pontház alatt…). Hazaérve rögtön el is olvastam a mesét, nagyon aranyos, imádtam!!! Utána még jópárszor elővettem.
Egyszer egy barátnőm (Kriszti) mesélte, hogy ő egy Matilda című gyerekfilmen nőtt fel, történetet egyeztettünk, és kiderült, hogy ugyanarról beszélünk. A következő találkozáskor cseréltünk: ő elhozta nekem a filmet, én elvittem neki a könyvet.
A filmet is imádtam, nagyszerű volt a szereplőgárda, pont beleillettek a karakterükbe. Aztán mikor visszakaptam a könyvet, elolvastam még egyszer, és még jobban imádtam! :)

>!
HoneyBunny
Roald Dahl: Matilda három csodája

De kicsi voltam :( Én voltam Matilda :( Nem akartam visszavinni a könyvtárba :( Gyerek akarock lenni :(

>!
Judzsin
Roald Dahl: Matilda három csodája

Ezt a könyvet egy barátnőm ajánlotta és nem kellett csalódnom.
Sokan panaszkodnak, hogy gyerekkönyvbe miért ír valaki ilyen erőszakos dolgokat. Én erre azt tudom mondani, hogy akkor miért történik ennyi erőszakos dolog a gyerekekkel. Mert bizony sok gyermek szenved verbális és/vagy fizikai bántalmazást. Aki átélt ilyet, az tudhatja, hogy milyen borzalmas érzés ez.
Matilda három csodája megmutatja, hogy nem vagy buta, csak azért, mert mások ezt mondják rólad, hogy nem a te hibád, ha bántalmaznak és hogy ezek ellen igen is tudsz tenni. Ha kiállsz magadért, ha elég okos vagy és nem hagyod elnyomni magad.
Szerintem ezt kell egy gyermeknek megtanítani.
Mindezek mellett egy felnőttet is kell időről-időre erre emlékeztetni.
És még olvasásra is buzdít! Ami külön jó pon.! :D Olvasson mindenki!

>!
Phoenix88
Roald Dahl: Matilda három csodája

Könnyen megfogott ez a történet, főleg mert maga Matilda az egyik legszimpatikusabb, legszerethetőbb karakterré vált számomra illetve az is ide tartozik, hogy mostanában kimaradtak az ilyen könnyed, gyermekkönyvek, pedig néha szeretnék ilyeneket olvasni.
Bár egy bizonyos emberke felhúzott ugyan párszor, de így is imádtam, ahogy Matilda megismerkedik az olvasással, a könyvekkel, jeleskedik az iskolában és még az is tetszett, ahogy borsot tör 1-2 ember orra alá. :)
Egy apró negatívumot tudnék kiemelni, méghozzá pont a címben szereplő 3 csoda kapcsán, ugyanis szerintem kissé későn lett része ez a történetnek, mely miatt olyan érzésem volt, hogy ez mintha csak amolyan plusz elemnek számítana, mintha igazából nem lenne annyira nagy szerepe a történet, a szereplők szempontjából.
Ennek ellenére nagyon jó érzés volt olvasni, egy olyan történet lett számomra, melyet bármikor szívesen előveszek.

>!
evol
Roald Dahl: Matilda három csodája

Nagyon sokszor olvastam.
Amennyire imádtam a könyvet, annyira nem tetszett a film… :(

>!
nicolekitti
Roald Dahl: Matilda három csodája

Hát ebben is voltak részek, amik nem tetszettek. Ahogyan a Karcsi és a csokigyárban. Egy gyerekkönyvhöz egy kicsit túlzásnak éreztem bizonyos dolgokat…

>!
Maminti
Roald Dahl: Matilda három csodája

Ovis lánykáim is nagyon élvezték, és szurkoltak Matildánka, hogy sikerüljenek a csínytevések és a gonoszok megleckéztetése. Mint azt már megszoktuk a szerzőtől, jól kifigurázott, karikatúraként megjelenő karakterei és a beszélő nevekkel való játszadozás ebben a könyvben is előkerült. Olvasunk még tőle.


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Matilda még kicsi volt, nem érte fel a konyhapultot – hát úgy segített magán, hogy keresett a kamrában egy nagy dobozt, és arra állt fel: így már el tudta készíteni a kakaót. Ez volt a legkedvesebb elfoglaltsága – ült a néptelen, csendes házban, olvasott, olvasott, és néha belekortyolt a kakaóba. A könyvek idegen világokba röpítették, érdekes emberek izgalmas életével ismertették meg. Hajdanvolt vitorlásokon hajózott Joseph Conraddal. Eljutott Afrikába Ernest Hemingway-jel, Indiába utazott Rudyard Kiplinggel. Beutazta a nagyvilágot – holott ki sem mozdult szobácskájából, egy kis angol faluban.

13-14. oldal

10 hozzászólás
>!
Chöpp 

És attól fogva minden áldott délután, amint az anyukája elvonult bingózni, Matilda átballagott a könyvtárba. Alig tíz percnyi járásra volt a házuktól, így hát két boldog óra hosszat ülhetett egy kényelmes sarokban, és valósággal falta a könyveket. Amikor a végére ért az utolsó gyerekkönyvnek is, vándorútra indult a polcok között, hogy újabb olvasnivalót keressen.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beléndek Matilda · könyv · könyvtár
>!
Chöpp

– Hemingway bácsi sok olyat mond, amit nem értek – közölte Matilda. – Különösen férfiakról és nőkről. De azért nagyon tetszett. Úgy mesél, hogy azt érzem, mintha én is ott volnék, és magam is látnék mindent.
– A jó írókkal mindig így áll a dolog – bólintott Pelikán néni. – Az pedig ne bántson, ha nem értesz meg valamit. Hagyd csak, hogy szelíden zsongjanak benned a szavak, akár a muzsika.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beléndek Matilda · Ernest Hemingway
>!
Chöpp 

Hároméves korára Matilda annyit nézegette a házban szétszórt újságokat, képeslapokat, hogy szépen megtanult belőlük olvasni. Négyesztendős korára már folyékonyan olvasott, és persze sóváran vágyott könyvek után. Csakhogy ebben a kiművelt háztartásban nem akadt más könyv, mint az Egyszerű ételreceptek, Beléndekné őnagysága szakácskönyve, és amikor Matilda ezt oda-vissza vagy hússzor elolvasta, és kívülről tudta valamennyi receptet, úgy vélte, itt az ideje, hogy érdekesebb olvasmány után nézzen.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beléndek Matilda
4 hozzászólás
>!
Chöpp 

Matildának egy hét sem kellett hozzá, hogy elolvassa a Szép remények-et, ami pedig jó vastag kötet volt: négyszáztizenegy oldal.
– Nagyon szép volt! – mosolygott fel Pelikán nénire. – Írt Dickens bácsi más könyvet is?
– Sokat! – felelte Pelikán néni, – Keressek neked másikat?
A következő hat hónap során Matilda, Pelikán néni gondos irányításával, a következő könyveket olvasta el:
Charles Dickens: Nickleby Miklós
Charles Dickens: Twist Olivér
Charlotte Bronte: Jane Eyre
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Thomas Hardy: Egy tiszta nő
Rudyard Kipling: Kim
H.G. Wells: A láthatatlan ember
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger
William Faulkner: A hang és a téboly
John Steinbeck: Érik a gyümölcs
J.B. Priestley: Jópajtások
Graham Greene: Brightoni szikla
George Orwell: Állatfarm

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beléndek Matilda · Charles Dickens
>!
reta09

– A jó erős haj – mondogatta – jó, erős agyra vall.
– Mint Shakespeare-nél – mondta egyszer ennek hallatán Matilda.
– Kinél?
– Shakespearne-nél, apuka.
– Eszes ürge volt?
– Nagyon, apuka.
– És ugye rengeteg haja volt?
– Tökkopasz volt, apuka.

41-42. oldal, A platinaszőke férfi

Kapcsolódó szócikkek: Beléndek Matilda
>!
Zonyika P

A papagáj-eset hatására jócskán megszelídült mind a két szülő, és úgy egy hétig valósággal emberszámba vették a kislányukat. De hát sajnos, minden csoda három napig tart.

36. oldal

>!
Darkshine

– Sose állj meg félúton, ha valamit el akarsz érni.

87. oldal

>!
reta09

Szegény tanítók olykor-olykor egyenesen képtelenek meggyőzni a büszke apukákat-anyukákat, hogy szerelmetes csemetéjük egy kissé gyagyás.

68. oldal, Családlátogatás

>!
reta09

– Egyébként is elvem, hogy minden gyerek maradjon a maga korcsoportjában, tekintet nélkül a képességeire.

66. oldal, Ordass kisasszony

Kapcsolódó szócikkek: Ordass Miranda igazgatónő

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Coraline
Alan Alexander Milne: Holnemvolt
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Felix Salten: Bambi
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás
Harriet Muncaster: Holdas Hanna nyaralni megy
Alan Alexander Milne: Micimackó
Hugh Lofting: Doktor Dolittle és az állatok
Michael Ende: A Végtelen Történet
J. R. R. Tolkien: A hobbit