46. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
66. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
91. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Matilda 268 csillagozás

Roald Dahl: Matilda Roald Dahl: Matilda Roald Dahl: Matilda Roald Dahl: Matilda

Matilda ​különleges lány, de a szülei sajnos komplett idióták.

Az apja szélhámos, az anyja meg sötét, mint egy belső zseb. Ki nem állhatják a lányukat, azt szeretnék, ha többet tévézne, és kevesebbet olvasna. Czukor kisasszony, a tündéri tanárnő viszont hamar rájön, hogy Matilda zseni. Az iskola rettegett igazgatónője azonban mindkettőjük életét megkeseríti… Még szerencse, hogy Matilda elképesztő trükköket tartogat a tarsolyában, és nem fél megmutatni a szörnyű felnőtteknek, hogy vele jobb nem ujjat húzni!

A Matilda a Kolibri Kiadó Roald Dahl-életműsorozatának második darabja, amelyet új fordításban, Totth Benedek tolmácsolásában olvashatunk.

„Dorong kisasszony a tanári asztal mögött ült, és rémülten, megbűvölve meredt a pohárban vonagló gőtére. Matilda szintén a pohárra szegezte a tekintetét. És akkor lassan, nagyon lassan, valami roppant különös, egészen szokatlan érzés kerítette hatalmába. A szeme viselkedett a legfurcsábban. Mintha elektromossággal… (tovább)

Matilda három csodája címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1988

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Roald Dahl-életműsorozat Kolibri · POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport

>!
Kolibri, Budapest, 2021
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634378617 · Fordította: Totth Benedek · Illusztrálta: Quentin Blake
>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2020
ISBN: 9789635440269 · Felolvasta: Szinetár Dóra
>!
POKET Publishing, Budapest, 2020
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158159319 · Fordította: Totth Benedek · Illusztrálta: Quentin Blake

4 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Beléndek Matilda · Ordass Miranda igazgatónő


Kedvencelte 35

Most olvassa 14

Várólistára tette 161

Kívánságlistára tette 160

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Roald Dahl: Matilda

Roald Dahl-lal szemben meglehetősen elfogult vagyok, kedvenc íróim közé sorolom. A Matilda egy ifjúsági regény, de felnőtt szemmel olvasva színtiszta irónia. Ahogy az író mindent eltúloz, nemtörődöm, buta szülők, ijesztő, félelmetesen gonosz igazgatónő, Matilda sanyarú sorsa, majd Édess kisasszony története. Amikor azt hittem, hogy szegény Matildának elég baj az, hogy a szülei nem törődnek vele, nem szeretik, akkor még jött az igazgatónő, Ordass kisasszony is. Egyre rosszabb és rosszabb volt szerencsétlen Matildának, és a könyvbeli gyerekeknek is. Olyan érzésem volt, mintha Roald Dahl tükröt tartana elénk, felnőttek elé, hogy nézzünk bele, ne legyünk ilyen felnőttek soha, őrizzük meg gyermeki énünket örökké magunkban.

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2016/02/roald-dahl-matilda.html

És egy újraolvasás utáni értékelés 7 hónap után:

http://konyvutca.blogspot.hu/2016/09/roald-dahl-matilda.html

13 hozzászólás
KönyvParfé>!
Roald Dahl: Matilda

Szeretem Roald Dahl humorát, amely ebben a könyvben is jól működik. Kicsit morbid, néhol egészen sajátságos, mégis rengeteg vicces szituációt teremt a történeteiben. Nem hiszem, hogy a rajongásommal egyedül vagyok, hiszen világszerte népszerű és könyveit még mindig szívesen olvassák a gyerekek (is). Szeptember 13-át számos országban „Roald Dahl Nap”-ként ünneplik, de arra biztatlak, hogy ne csak ekkor vegyél tőle könyvet a kezedbe. Dahl mindig, mindenkinek jó választás!
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/09/15/roald_dahl_matilda

1 hozzászólás
Gorkie P>!
Roald Dahl: Matilda

Nagyon szeretem a filmet a mai napig. Sokszor megnéztem már és még biztosan fogom is. :)

Meglepődtem, amikor megtudtam, hogy könyv is van, ráadásul, Roald Dahl a szerzője, aki már levett a lábamról a Charlie és a csokigyár c. regényével. Dahl előszeretettel mutatja be a valóságot úgy, hogy jól is szórakozz a történetein. Veheted egy humoros és kedves történetnek, vagy a sorok között olvasva, elgondolkodtatónak, tanulságosnak. Eltúlozza a karaktereit, ezzel pedig szórakoztatóak ugyan, de figyelemfelkeltőek is.

Matilda egy aranyos kislány, aki hamar megtanulja, hogy a szüleire nem számíthat. Rövidesen kiderül, hogy sokkal okosabb, mint az átlag, elképesztően gyorsan tanul, rengeteget olvas, majd napvilágot lát a különleges képessége is, de ettől függetlenül, szerény és jólelkű marad.

Nagyon jól esett elolvasni Matilda történetét, ugyanúgy berántott mint a film. A könyvben vannak képek is a filmből, jó volt nézegetni őket olvasás közben.
A film és a könyv szinte megegyezik a végéig, ott viszont olyan, mintha a filmet kibővítették volna további cselekményekkel. Így egy picit hiányérzem maradt a könyv végével kapcsolatban, pedig így is tökéletesen lezárt, kerek történetet kaptam, sőt, még egy kis magyarázatot is Matilda három csodájára. :)

Matilda mindig is a szívem csücske marad. Biztos vagyok benne, hogy a könyv is elő fog még kerülni, nem csak a film. :)

>!
Geopen, Budapest, 1998
182 oldal · ISBN: 9639093092 · Fordította: Borbás Mária
2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Roald Dahl: Matilda

„Az anyukák és az apukák elég furák tudnak lenni néha. Ha az ő gyerekük a legundorítóbb kis féreg a világon, akit csak el lehet képzelni, akkor is el tudják hitetni magukkal, hogy nincsen nála csodálatosabb teremtmény.”

Ez valami elképesztő volt, csodálatos, hihetetlen, kedves és megrázó.

Az első gondolatom az volt, kell egy saját példány, a második pedig az, hogy újra olvasom.

Első könyvem az írótól, de nem az utolsó az is biztos.

Matilda egy rendkívül okos, szellemes, pimaszul vicces leányka, aki egy nem túl jó környezetben kénytelen lavírozni és növögetni.
Kisstílű bűnöző apja, kényeskedő édesanyja nem igazán figyelnek oda gyermekük igényére, hogy őszinte legyek a legtöbbször elfelejtik.
Mígnem úgy hozza a sors, hogy iskolába kezd el járni.
De itt sem felhőtlen a világ, hisz vannak olyan felnőttek, akik nem éppen kedvelik a gyerekeket….az itteni kalandok adják igazán a tetőpontját ennek a történetnek.

Az egész ahogy meglett írva, ahogy jó magam is belebújhatok ennek a csöpp lánykának a bőrében, valami olyan mély szeretetet, és pimaszságot hozott elő belőlem…ami bizony gyerekkoromat juttatta eszembe.

Csodálatos történet, és nagyon nagy kedvencem lett! ♥

Olvassátok el, megéri egy jó meleg bögre itóka társaságában! :)

Chöpp >!
Roald Dahl: Matilda

Kicsim már az olvasása közben megnézte – még egyszer – filmen, és már az elolvasása előtt mondta, hogy biztosan el fogja olvasni újra (illetve önállóan is), mert ez egy nagyon jó könyv. Látta nálam ezt is, és mondta, hogy „Ez a Roald Dahl bácsi nagyon jó író”.
Mivel mindketten nagyon szeretjük nem is adhatunk kevesebbet, mint 5 *. Ha jól belegondolok, ennyire nagy összhangban nagyon ritkán értékelünk olvasást.

2 hozzászólás
eenca P>!
Roald Dahl: Matilda

„Az anyukák és az apukák elég furák tudnak lenni néha. Ha az ő gyerekük a legundorítóbb kis féreg a világon, akit csak el lehet képzelni, akkor is el tudják hitetni magukkal, hogy nincsen nála csodálatosabb teremtmény.”

Ez egy igazi mese felnőtteknek, amit egyszerűen imádtam!

Hogy várhatjuk el a gyerekektől, hogy kiálljanak magukért, amíg mi felnőttek sem tesszük, mert félünk… Ez egy csodálatos mese, ami elgondolkodtató és megfogalmaz egy fajta társadalmkritikát is. Nem cselekszünk, ha rosszat látunk, mert így tiszteljük a „magánélet szentségét”.

Egészen biztosan fogok még olvasni az írótól!

7 hozzászólás
Angele>!
Roald Dahl: Matilda

Hát ez mélyen megdöbbentett, mert annyira nem erre számítottam. Nekem ez a fokú terror túl a lelkembe váj. Komolyan megelevenedett a „A szomszéd lány”, és bár tudom, hogy nem lehet minden mese habos – babos, azért az erőszaknak a mértékét gyerekeknél kicsit lejjebb tenném. Félve pislogtam jobbra balra, vajon kiakadnak e, hát imitt amott jött néhány mély sóhaj, de úgy láttam engem jobban felkavart.
Ez nem feltétlenül kritika, ez a könyv most erről szólt, ilyen is kell. Viszont unalmas, na az nem volt.

1 hozzászólás
ibelieveinmyshelf P>!
Roald Dahl: Matilda

Nagyon kedves és tanulságos történet, élvezet volt olvasni, még akkor is, ha abszolút nem az én korosztályomnak szól. De így, felnőttként olvasva is egy remek mese, szerintem még fogok ismerkedni a szerző további írásaival.

ddani>!
Roald Dahl: Matilda

Ez egy tökéletes könyv.
Nagyon régen rendszeresen olvastam Roald Dahl kb összes művét, és ez volt az egyik kedvenc – nem mondom hogy"ronggyá olvastam" volna, mert keményfedeles kiadásban volt meg, és az bírja a strapát – viszont felnőtt olvasóként még kapott egy csomó társadalmi kontextust is ez a történet, és ez nagyjából a fenti mondatban összegezhető.
A magyar fordítás Tótth Benedektől remek, és ezt úgy mondom, hogy a mélységes nosztalgia és újrafelfedezés nagy erővel dorongolná le minden stikliért, de szerencsére nem volt semmi lesújtó, csak csupa jó megoldás. Klassz!
Olvassa el mindenki, aki volt már életében gyerek.

4 hozzászólás
Detti_Olvasósarka P>!
Roald Dahl: Matilda

Nekem ez a történet nagyon tetszett! Igaz, gyerek kezébe nem adnám, csak 16 éves kor felett ajánlanám a rengeteg káromkodás, Dorong kisasszony és a szülők szélhámoskodása miatt. Matilda egy tüneményes, leleményes, okos kislány, nem is értem, hogy lehet rokoni kapcsolata Lonczékkal. :D
Ha a többi Dahl kötet is ilyen jó, felveszem a kedvenc íróim közé! Öröm volt olvasni!


Népszerű idézetek

AniTiger P>!

A könyvek idegen világokba röpítették, érdekes emberek izgalmas életével ismertették meg. Hajdanvolt vitorlásokon hajózott Joseph Conraddal. Eljutott Afrikába Ernest Hemingwayjel, Indiába Rudyard Kiplinggel. Beutazta a nagyvilágot – holott ki sem mozdult szobácskájából egy kis angol faluban.

13. oldal, 1. fejezet - A könyvek barátja

Kapcsolódó szócikkek: Ernest Hemingway · Joseph Conrad · könyv · Rudyard Kipling
1 hozzászólás
Angele>!

Az anyukák és az apukák elég furák tudnak lenni néha. Ha az ő gyerekük a legundorítóbb kis féreg a világon, akit csak el lehet képzelni, akkor is el tudják hitetni magukkal, hogy nincsen nála csodálatosabb teremtmény.

Kapcsolódó szócikkek: anya · apa · gyermek
Bea_Könyvutca P>!

– Utálom a kis embereket – közölte megvetően Dorong kisasszony. – Titokban kellene tartani őket, egy dobozban, mint a gombokat. Fel nem bírom fogni, miért kell ennyi idő ahhoz, hogy megnőjenek. Biztos direkt piszmognak.
Ekkor egy bátor kisfiú az első sorban megszólalt.
– De hát régen az igazgató néni is kicsi volt, nem?
– Én soha nem voltam kicsi – csattant fel Dorong kisasszony. – Én egész életemben nagy voltam, és nem értem, mások miért nem így csinálják.
– De hát egyszer az igazgató néni is kisbaba volt, másképp nem megy – makacskodott a fiú.
– Még hogy én kisbaba?! – üvöltötte Dorong kisasszony. – Hogy merészelsz ilyet feltételezni!? Micsoda arcátlanság! Micsoda pokoli pimaszság!

184. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Szerintem a tökéletes iskolában nincsenek gyerekek. Egy szép napon alapítok egy ilyen iskolát. Lefogadom, hogy rettentő népszerű lesz.
Ez a nő megőrült, gondolta magában Czukor kisasszony. Elment az esze. Nem a gyerekektől kellene megszabadulni, hanem tőle.

195. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Czukor kisasszony a terem végéből kiabálta:
– Dorong kisasszony! Hagyja abba! Engedje el a fiút, kérem! Le fogja tépni a fülét!
– A fülek sosem szakadnak le – kiabált vissza Dorong kisasszony. – Régóta kísérletezem velük, Czukor kisasszony, nekem elhiheti. A kisfiúk füle alaposan rá van nőve a fejükre.

188. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Egy…egy…krokodilkölyköt tettél az ivóvizembe! – üvöltött Dorong kisasszony. – Ennél nagyobb bűnt nem lehet elkövetni iskolaigazgató ellen.

199. oldal

janetonic>!

Az okos lányok sosem fognak maguknak jó pasit.

120. oldal

4 hozzászólás
AniTiger P>!

Gyakran foglalkozom a gondolattal, hogy feltalálok egy kisgyerekirtó szert. De szép is lenne!

119. oldal, 14. fejezet - Az első csoda

Kapcsolódó szócikkek: Ordass Miranda igazgatónő
AniTiger P>!

– Ez a bunkó – harsogott az igazgatónő, és lovaglóostorát mint valami vívótőrt Tomira szegezte –, ez a fafej, ez a gennyes kelevény, ez a pöcegödör, aki előttetek áll – egy undorító bűnöző, egy gengszter, egy maffiózó!
– Kicsoda? Én?! – tátotta el a száját Totyak Tomi.
– Tolvaj! – üvöltötte az Ordass. – Betörő! Útonálló! Kalóz! Briganti!
– Marhaság! – szólt Totyak. – Mármint dehogyis, igazgatónő kérem!

91. oldal, 11. fejezet - Totyak Tomi tortája

Kapcsolódó szócikkek: Ordass Miranda igazgatónő
janetonic>!

A lányoknak azzal kell foglalkozniuk, hogy csinosak legyenek, csak akkor van esélyük megcsípni egy jó férjet. A külső fontosabb, mint a könyvek, Cuki kisasszony…

118. oldal

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Cressida Cowell: Így lopd el egy sárkány kardját
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon
P. L. Travers: Mary Poppins
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Andri Snær Magnason: Időláda