Karcsi ​és a nagy üveglift (Charlie / Karcsi 2.) 98 csillagozás

Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Karcsi, aki egy csokoládégyár boldog tulajdonosa, szüleivel és nagyszüleivel valamint barátjával és jótevőjével, a gyárat alapító Vonka Vilmos úrral űrutazásra indul. Űrhajójuk nem más, mint egy csodálatos üveglift, ami egyenesen a híres-neves csokigyárból startol, s szerencsére a nagyapók és nagyanyók ágya is elfér benne. A cél, a távolság ismeretlen, egy ami biztos: a sok-sok kaland, a találkozások különös lényekkel és a kacagtató helyzetek sora.

Eredeti megjelenés éve: 1972

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Roald Dahl-életműsorozat Kolibri

>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630992381 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa · Felolvasta: Stohl András
>!
Kolibri, Budapest, 2018
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370598 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Quentin Blake
>!
Animus, Budapest, 2005
176 oldal · ISBN: 9639563676 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift

Nagyon örülök, hogy ismét újabb könyvvel gyarapodott a Roald Dahl gyűjteményem, méghozzá egy őrült történettel, amelyet nem is tudok hasonlítani semmihez. Annyira zakkant és váratlan, hogy fantasztikusan jól szórakoztam rajta.

Kedvenceim az ágyban fekvő, majd hálóingben lebegő nagyszülők voltak, akikkel igencsak morbid dolgok történtek. Roald Dahl nem hazudtolta meg magát, egy kis meghökkentő mesés hangulatot is belecsempészett a történetbe. Mint ahogyan amúgy is voltak benne csak felnőttek számára érthető poénok.

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2018/05/roald-dahl-charl…

KönyvParfé P>!
Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift

El kell ismernem, ez a kötet nincs annyira egyben, mint az első rész, ennek ellenére élveztem a pörgősségét és a humorát. Nagyon érdekesnek találtam, hogy Dahl egy teljesen más helyszínre kalauzolta el az olvasóit. Az biztos, hogy nem mindennapi volt a világűrben bolyongani, bezárva lenni egy száguldó üvegliftben, majd felvenni a kesztyűt egy rakás Pozdor ellen.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2018/05/09/roald_dahl_quentin…

Baráth_Zsuzsanna P>!
Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift

Üstöllős Pozdorok és egy nagy kaland a világűrben az üvegliftben családi körben. Kábé ennyiről szól a Charlie és a csokoládégyár című Roald Dahl-klasszikus folytatása, és bár határozottan gyengébb darab, mint a szerző korábban általam olvasott könyvei, de még mindig simán bele tudtam feledkezni a történetbe. Nem olvastam az előzményt, csak a Johnny Depp-féle filmváltozathoz volt szerencsém, ezért azt nem tudom megmondani, hogy mennyivel marad el tőle, de összességében én jól szórakoztam, bár a világűr nem tudta pótolni a csokigyárat, és amikor visszatértek a Földre az utasok, erősen leült a sztori, de egyszeri kikapcsolódásnak mégis tökéletes választás egy kellemes tavaszi hétvégi délutánon. Habár a történet eléggé soványka, de igazi szívet melengető mese, amely a család fontosságáról, és természetesen a kalandokról szól, amelyből nem hiányzik a csípős társadalomkritika sem, de abszolút gyerekekre hangszerelve, csak a felnőttek értik a politikusokra és az fontos állami tisztségeket betöltő emberekre vonatkozó utalásokat, a gyerekeknek ebből csak a humor fog feltűnni. Az én kedvencem továbbra is A barátságos óriás maradt a Dahl-életműből, de ezt a kedves kis mesketét is öröm volt olvasni.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/04/19/konyvkritika_r…

klaratakacs P>!
Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift

Visszatérés Vonka úrhoz, most az összes korábbi szereplőt bezártuk egy üvegliftbe és kilőttük a Földről. Maga a történet úgy érzem kifogyott az ötletből, de a humora, a szövege nekem bejön, ez mentette meg. A második rész, a fiatalság-öregség kérdése ötletnek jó, a kivitelezés már kevésbé.

cintiatekla P>!
Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift

Kedves történet, habár Dahl többi meséjét jobban szerettem – a szereplők közelebb álltak hozzám, a mondanivalójuk is jobban megtalált, és hiányérzetem sem volt, hogy esetlegesen valamiről lemaradhattam a korábbiakban. Minden esetre a „gyűjteményből” ez sem maradhat ki, s talán az első rész után olvasva tényleg kiváló lehet.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2018/08/roald-dahl-karcsi-es…

Chris>!
Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift

Mint minden folytatás általában, a Nagy Üveglift is kicsit gyengébbre sikeredett, mint az első regény, ugyanakkor ez nem sokat von le az élvezeti értékéből. Ez a történet is hemzseg a dahli agymenéstől, a kiváló szójátékokról már nem is beszélve. Az én kedvenc fejezeteim azok voltak, amelyben a miniszterelnök és dadája szerepelt, mindketten tipikus karakterei a szerző világának. Vonka Vilmos továbbra is úgy viselkedik, mint egy nagyra nőtt gyerek, miközben Charlie igyekszik a felnőttek helyett is helyt állni.

Jelen esetben két történetet is kapunk, amely között szinte semmilyen kapcsolat nincs – a szereplőket leszámítva –, így jogosan lehet olyan érzése az olvasónak, hogy Dahl két kisregény-ötletét gyúrta egybe. Humorban és ötletben tehát most sincs hiány, egyedül a mögöttes tartalom, a mondanivaló hiányzik – pont az, ami miatt az első rész annyira szerethető volt. Ennek a történetnek a célja valóban csak a szórakoztatás, hogy a gyerekek minél többet nevessenek a kalandokon, de ennél többet jelen esetben ne várjunk.

Szóval nem ez a legerősebb Dahl-kötet, de közel sem a leggyengébb. Viszont az életmű tekintetében megkerülhetetlen. És ha már életmű: kíváncsian várom, Dahl melyik regénye jelenik meg legközelebb, ugyanis lassan utolérjük magunkat az újrakiadások tekintetében, örömteli lenne, ha egy eddig, itthon még nem megjelent regény lenne a soron következő.

Flora_The_Sweaterist>!
Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift

Meggyőződésem, hogy Roald Dahl egyfajta pozitív előjelű őrületben szenved. Valami olyasmiben, ami mindenki másnak (és talán saját magának is) óriási előnyére válik. Ez a könyv ugyanis éppen abszurditásának és fragmentáltságának köszönhetően válik szórakoztatóvá. Dahl olyan gyermekkönyveket ír, amiket bármelyik kikapcsolódásra vágyó felnőtt is egész nyugodtan kézbe vehet: a szórakozás garantált. Az író (tipikusan brit tongue-in-cheek) humorát olvasva az ember nem tudja, hogy rázza meg tehetetlenségében a fejét, bólogasson nagyban vagy csak nevessen.

Bárhogy dönt az olvasó, a könyvet nem fogja tudni letenni, amíg be nem fejezte – Dahlt pedig talán soha nem fogja tudni kikergetni a fejéből. Ő az a fajta író, aki nem kéredzkedik be az emberhez, hanem berobban, majd elegánsan és könnyeden elkezd beszélni bármiről, ami csak az eszébe jut, és mire az ember észbe kap, ő már fürdőköpenybe burkolózva feltett lábban ül a díványon és eregeti a szivarfüstöt. Késő! Roald Dahl már beköltözött. És az ember gyorsan hozzászokik és megszereti a különc szokásait, és már alig várja, hogy vendége az újság olvasása közben melyik abszurd cikket fogja kifigurázni a reggeli tea és pirítós mellett. A Charlie és a nagy üveglift is pont olyan történet, amit a teáját kortyolgatva rögtönözne újdonsült háziurunk.

Vonka Vilmosra biztosan sokan emlékeznek a Charlie és a csokigyárból. Jelentem, nem tért észhez, sőt! ha lehetséges, őrültebb, mint valaha. A realitás valami olyasmi, amivel ő nincs köszönőviszonyban, inkább iszonyattal reagál rá: bármiféle megalapozott aggodalom hangoztatása elég ahhoz, hogy Vonka Vilmos úr megbotránkozzon az aggodalmaskodó egyén gyávaságán. Na de mitől is kellene tartani, amikor valaki megmagyarázhatatlan módon egy üvegliftben lebeg a világűrben? Ugye? Teljesen hétköznapi dolog.

Bár Vonka úr viszi a prímet, azért a többi szereplőről sem szabad megfeledkezni. Charlie a gyermekek fantáziájával és ártatlan merészségével hű társ mindenféle kalandban, Joe nagyapó nem kevésbé. A mama és a papa, a többi nagyszülővel egyetemben, szintén szórakoztató: lebegésük és esetleges haláluk okozta nyugtalanságuk éles kontrasztban áll „kapitányuk” őrültségével. Az Elnök és körének bemutatása pedig alkalmat adott Dahlnak arra is, hogy már tőle megszokottan ne csak a szórakoztatás kapjon szerepet, hanem a társadalomkritika is. Mosolygunk és nevetünk az országot vezető elit megszólalásain, de ezek épp annyira szolgálnak tükörként a társadalom számára, mint amennyire részét képezik a dahli humor csillogó repertoárjának.

A könyv olyan, mint egy rosszul vágott űr-akciófilm a múlt századból: az űrhotelben támadnak a veszedelmes, alakváltoztató üstöllős pozdorok, majd az üveglifttel menekülő csapat után erednek – ki tudja, ki kerül ki győztesen az ütközetből. De az is egyértelmű, hogy Vonka úrnak köszönhetően szereplőink bolygónkra visszatérve sem állnak két lábbal a földön. spoiler A Vonka-dalokról már nem is mondanék semmit, jobb, ha mindenki maga alkot róluk véleményt.

A Charlie és a nagy üveglift tehát pont olyan, amire a Charlie és a csokigyár után számítani lehetett. Aki korábban nem csalódott a szerzőben, az most sem fog, feltéve, ha hajlandó felfüggeszteni mindennemű kételyét a realitást illetően, és gyermeki fantáziával felvértezve csak elmerül a dahli abszurditás feneketlen óceánjában.

https://florathesweaterist.wordpress.com/2018/08/27/kon…

Praetorianus P>!
Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift

Nem igazán tudtuk hova rakni ezt a könyvet… Az első fele, amikor véletlenül az űrben köt ki a kis csapat, lényegében értékelhetetlen. Nincs értelme, nincs cselekménye, talán csak az USA elnökét tudom megjelölni, mint egyetlen szórakoztató kis apróság. A történet második felétől, amikor is Vonka csodakatyvaszaival megfiatalítják majd megöregítik a család három vénségét, már jó szórakoztunk, de ennek a résznek meg semmi köze a címhez, és a könyv első feléhez. Mintha két novellát gyúrtak volna egybe, de nálunk kicsit félrecsúszott a koncepció. Itt mindenesetre már van gazdagon helyzetkomikum, nem is beszélve az egymás közt évődő/cívódó öregekről, akiken könnyesre röhögtük magunkat. Szóval egy egycsillagos és egy ötcsillagos novellaként felfogva mi ezt egy becsülethármasra tudjuk értékelni.

Mpattus>!
Roald Dahl: Karcsi és a nagy üveglift

Összességében úgy éreztem, ha akarom, akkor ez a történet kész katasztrófa: nem építkezik, nincs cselekménye, ezáltal fordulópontja, kifutása és tanulsága sincs. Ha viszont úgy akarom, akkor ez a történet ügyesen épít az első részre, megmutatja, hogy Willy Wonka ugyanolyan különc a világegyetem bármely pontjára pottyantsuk is le, kamaszos önfejűségével pedig egészen fura kalandokba képes sodorni a vele tartókat.

Bővebben:
http://szembetuno.blogspot.com/2018/05/roald-dahl-charl…


Népszerű idézetek

Futtetenne I>!

– Mézes terengette, mákos borongatta! Sose megyünk semmire, ha itt mindenki csak mivanházik!

24. oldal

3 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Kínába telefonálni fölöttébb nehéz, elnök úr – közli a postaügyi miniszter. – Abban az országban mindenki Cseng és Csüng. Ha a telefon cseng, a vonal végén biztosan nem a hívott személy csüng.

50. oldal

3 hozzászólás
Futtetenne I>!

Szomorú, gondolja, hogy a világon jóformán mindenki a rosszabbik oldalát mutatja, valahányszor igazán nagy a tét.

119. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Két lyuk kétszer annyi, mint egy – bármelyik egér megmondhatja.

15. oldal

ÁrnyékVirág>!

Ha ön vénséges, rezge már,
Ha minden porcikája fáj,
Ha egy lépéstől is kifárad,
Ha lelke csupa önutálat,
S megfojtaná, ha volna kit,
S már élősdinek mondatik –
A megoldás: a Vonka-Vit!

109.

5 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

– Mi van, ha elfognak? – reszket Picur mama.
– Mi van, ha lelőnek? – tódítja Viktória nagyanyó.
– Mi van, ha spenót nő a szakállam helyén?! – rivall rájuk Vonka úr. – Mézes terengette, mákos borongatta! Sose megyünk semmire, ha itt mindenki csak mivanházik! Felfedezte volna Kolumbusz Amerikát, ha azt hajtogatja, hogy „Mi van, ha elsüllyedünk útközben? Mi van, ha kalózokba botlunk? Mi van, ha sose jutunk haza?” Útnak sem indult volna! Elég a mivanhából, igaz-e Charlie? Indulás!

35. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Becsapódunk? – hüledezik a három vénség. – Hova!?
– A gyárba, természetesen – válaszol Vonka úr.
– Ez az ember buggyant – jajgat Jozefin nagyanyó. – Hisz szétkenődünk valamennyien!
– Ízzé- porrá zúzódunk! – vacog Viktor nagyapó.
– Palacsintává lapulunk! – sír-rí Viktória nagyanyó.
– Hja – legyint Vonka úr –, az élet csupa kockázat!

14. oldal

Futtetenne I>!

– Fészkes fecske a Nagy Kínai Falon, maga fejletlen narancs!

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fecske · narancs
Bea_Könyvutca P>!

– Szentséges Pakompart! – Boldogságos Bazsalikom!

82. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Alan Alexander Milne: Micimackó
P. L. Travers: A csudálatos Mary kinyitja az ajtót
Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodat
Eric Knight: Lassie hazatér
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni
Holly Webb: Mazsi elszökik
Harriet Muncaster: Holdas Hanna osztálykirándulásra megy