60. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Karcsi ​és a csokoládégyár (Charlie / Karcsi 1.) 183 csillagozás

Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Öt szerencsés gyerek – se négy, se hat: pontosan öt – részesülhet abban a kitüntetésben, hogy bebocsátást nyer Vonka Vilmos úr csokoládégyárába. S hogy kiket fogadott kegyeibe a sors? Tessék: Bendő Bandit, akinek az evés a hobbija, Csap Veruskát, akit szülei szörnyen elkényeztettek, Nyájas Violát, a rágógumizás világbajnokát, Kép Ernőt, aki folyton a tévét nézi, végül Picur Karcsit, könyvünk hősét, ezt az aranyos, őszinte, szófogadó, megbízható, bátor, jószívű, de mindig korgó gyomrú kisfiút. Mi vár erre az öt gyerekre, amikor megismerkednek a híres-nevezetes Vonka Vilmos úrral? Mi vár rájuk a hatalmas gyárkapu mögött? S mi lesz, amikor találkoznak a gyár különös munkásaival, akiknek pici az árnyékuk és versben beszélnek? S legfőképpen: mi vár rájuk, amikor sorban megszegik Vonka Vilmos úr utasításait? Ez a veleje, Kedves Olvasó, a világhírű író, Roald Dahl tanulságokban gazdag meseregényének.

Charlie és a csokigyár címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1964

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Animus, Budapest, 2005
174 oldal · ISBN: 9639563625 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa
>!
Park, Budapest, 1990
170 oldal · ISBN: 9637970282 · Fordította: Borbás Mária, Kiss Zsuzsa

Enciklopédia 8


Kedvencelte 21

Most olvassa 2

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Mivel előbb a filmet láttam, kissé félve vettem kezembe a könyvet, de szerencsére nem csalódtam az eredeti műben, mely igazi tanmese. Ez a nevelő rész fantasztikus: nekem főleg ez a pedagógiai vonal tetszett. Annyira igaz, hogy a „neveletlen” gyerekek jellemvonásait nagyrészt a szülők alakítják! Kár, hogy nem ők kapnak büntetést a regényben… spoiler

konyvolvaso >!
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Egy kicsit szokatlan történet számomra de mégsem találtam extra cimkét, egyszerű ifjúsági kötet. Ki az a gyerek aki a csokoládét ne szeretné és menne szívesen gyárlátogatásra a csokigyárba. A történet szereplői is épp ugyanolyanok mint a többiek, mégis egy dologban különböznek, ők lettek a szerencsés nyertesei a gyárlátogatásnak. Ezen kalandjukról olvashatunk egy kicsit meglepő és szórakoztató módon. Többet vártam volna ettől az ifjúsági kötettől már azért is mert az irótól már olvastam a Matildát és az nagyon magával ragadott még régebben.

wzsuzsanna P>!
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Imádom a filmet, úgyhogy éppen ideje volt, hogy végre elolvassam a könyvet is (utólag pedig külön pluszpont a filmnek, hogy mennyire jól levették a lényeget, és jó adaptációt csináltak). Nos, a csokoládét szeretem, az iróniát szeretem, a fontos tanulságokat szeretem, a meséket szeretem, úgyhogy minden pipa, jöhet a folytatás! (ja, és éppen diót török, tehát AKAROK egy mókust!!!)

csucsorka P>!
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Azt hittem, égnek áll majd a hajam a magyarosított nevektől, de ennek a mesének még így, magyarítva, régivágásúan is minden betűjét imádtam!

Ez volt az első Dahl-om. Mindenki azzal bíztatott olvasás előtt, hogy ez messze nem a legjobb. Ezek után izgatottabban várom, milyenek lehetnek a többiek!

Hanna IP>!
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Ez az értékelés a lányomé, aki zsinórban három Roald Dahl könyvet elfogyasztott és most várja a következőt.. :)
Szerinte a Boszorkányok és a Karcsi és a csokoládégyár a legjobbak, a Hugó és a csodaszer is rendben van, de a Róka úr nem annyira izgalmas. Hát így.

5 hozzászólás
FreeAngel>!
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Na ez jó volt! A filmről tudtam, de sosem éreztem kellő indíttatást, hogy meg is nézzem. Most a kisfiamék olvasták az iskolában délutáni pihenőidőben és őszintén szólva nekem is tetszett. Meglepően jó volt. A filmet is megnézte a kisfiam többször, fülhallgatóval, én így hang nélkül láttam először, de Johnny Depp zseniális mimikája annyira kifejező, hogy szinte kedvencemmé vált a film már akkor.
A történet mondanivalója szintén elgondolkodtató, már annak, aki a csokigyár rejtelmeinek felfedezése közben a csokivízesés meg a mindenízű rágógumi mögött észreveszi a fanyar humort, a csípős fricskát a szülőknek, mert bizony ezek is ott vannak a sorokban és a sorok között. A könyv természetesen gyerekeknek íródott, de felnőtt is bátran kézbe veheti, élvezetes olvasmány.

Habók P>!
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Megint egy könyv, amit kihívás kedvéért kezdtem el. És a magam kedvére fejeztem. be. Nem tudom, a gyerekek mit tudnak kezdeni ezzel az elég kemény iróniával, de én nagyon élveztem. Krcsi családja az állandó képosztalevessel már-már népmesei ihletésű, de nagyon… hát ,mit mondjak rá, édesnek mégsem titulálhatom őket. Aztán viszont az elkényeztetett gyerekek megpróbáltatásai, és végül persze (nem hiszem, hogy ezzeltitkot árulnék el) győz a legrátermettebb…
Ja, és hol is van a dugi-gumicukor?

Erzsébet_Szászi>!
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Gyermekkorom egyik nagy kedvence ez a könyv. Véletlenül találkoztunk a könyvtárban, gondoltam megpróbálkozunk vele a gyerkőccel. Nem nagyon akart kötélnek állni, de végül sikerült rávennem, hogy legalább az első két fejezetet olvassuk el. Aztán már nem volt megállás, gyorsan végig kellett olvasni. Nagyon tetszett neki, kacagott, izgalmában az ágyon ugrált olvasás közben. Majd mikor a végére értünk, rögtön kijelentette, hogy a legközelebbi könyvtárlátogatásnál ki kell kölcsönöznünk a következő részt. És hogy csak az volt a baj, hogy végig csorgott a nyála a sok csoki után. :D

TitokMondó>!
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Ennyi csokit! Amíg olvastam, folyton csokiehetnékem volt…
Mese a barátságról, szeretetről, egymás elfogadásáról és tiszteletéről. Az jutott eszembe, a napokban beszélgettünk valakivel, hogy a szegény egyke gyerekekkel mennyire kiszúrnak a szüleik. Mert milyen nehéz nekik… Ja, meg azoknak a közösségeknek, akiknek be kell fogadni őket… Szóval ezek a szegény kölkök jól megsz.vták…. Aztán minden rossz a mese végén elnyeri méltó büntetését.

landi72 P>!
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

A filmet többször is láttam (legutóbb pont a könyv vége felé), és fura volt így olvasni. Végülis tanulságos történet: a legkisebb és egyúttal a legszegényebb gyerek nyeri a „próbát” és persze a jutalmat. Az 5 gyerek teljes különböző, sok-sok ellenszenves tulajdonsággal. Ezek által a mese akár felnőtteknek is íródhatott volna inkább, ráebresztve arra, milyen sok számít a nevelés, a család.
Olvasásnál nagyon idegesített a nevek magyarrá fordítása, még a vezetékneveknél annyira nem is, mivel a legtöbb beszédes név volt, na de a keresztneveknél nem értettem az okát.
Ha nem láttam volna a filmet, biztos jobban tetszett volna.


Népszerű idézetek

BoneB>!

Ahogy vattacukorhoz vatta, medvecukorhoz pedig medve kell.

18. fejezet (Park, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: medvecukor · vattacukor
konyvolvaso >!

– Hiszen ez bolond! – kiabál rémülten az egyik papa. A szülők megrettent kórusa nyomban
csatlakozik:
– Dilis!
– Dinka!
– Dinnye!
– Buggyant!
– Flúgos!
– Golyós!
– Hangyás!
– Hibbant!
– Kerge!
– Lökött!
– Nyomott!
– Szédült!
– Fejre ejtett!
– Elmeroggyant!
– Szó sincs róla! – förmed rájuk Józsi nagyapó.

konyvolvaso >!

A folyó partját szép fák és bokrok szegélyezik – szomorúfüzek, égerfák, piros és fehér és rózsaszínű virágözön alatt roskadozó pünkösdirózsa-sövény. A mezőn pedig ezrével, tízezrével nő az aranysárga boglárka.
– Ezt tessék megnézni! – kiált fel Vonka

Kapcsolódó szócikkek: boglárka
Zonyika>!

Viola, kék vagy, mint az ibolya!

110., o. 21. fejezet: Pá-pá, Viola!

7 hozzászólás
konyvolvaso >!

Csak meleg fagyit, ha átfagytatok a korcsolyapályán! Találmányom továbbá a meleg jégkocka, meleg italokba.
Valósággal felforr tőle a kakaó, a kávé!

Kapcsolódó szócikkek: fagylalt
pokolpetu>!

Milyen érdekes neved van! Mindig azt hittem, a veruska valami gyerekbetegség! De úgy látszik, tévedtem.

68. oldal (Animus Kiadó)

konyvolvaso >!

Hogy micsoda palota volt! Száz terem volt benne, és minden, de minden csokoládéból készült. Tejcsokoládéból meg keserű csokoládéból. Csokoládé volt a tégla, csokoládécement tartotta össze, csokoládéból volt valamennyi ablak, csokoládéból készült a fal meg a mennyezet, de a szőnyegek, a képek, a bútorok, még az ágyak is! És ha kinyitottad a csapot a fürdőszobában, forró csokoládé zubogott belőle!

Kapcsolódó szócikkek: csokoládé · palota
konyvolvaso >!

És a kezében aranyfejű sétapálcát tart.

Kapcsolódó szócikkek: sétapálca
konyvolvaso >!

– Fülesbab?! – kotnyeleskedik Nyájas Viola.
– Fülesbaglyoknak, ez csak magától értetődő. Ne vitatkozzunk, kérem! Sürget az idő!
Nyomás, nyomás!
Ám amikor öt másodperc elteltével egy tulipiros ajtóhoz érnek, Vonka úr hirtelen meglengeti
aranyfejű sétapálcáját, és nagyot rikkant:
– Megállás!

pokolpetu>!

Lumpaföld pokoli egy hely, nincs ott egyéb, csak sűrű őserdő, benne pedig a világ legveszedelmesebb vadállatai! Ott él az ördövény meg a smurfogó, és az iszonytató huttyogány! Ez a huttyogány tíz umpa-lumpát is felfal reggelire, s már fordul is vissza tízóraizni.

79. oldal (Animus Kiadó)


A sorozat következő kötete

Charlie / Karcsi sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

P. L. Travers: A csudálatos Mary visszatér
Cressida Cowell: Így árulj el egy hőst
C. S. Lewis: Az ezüst trón
Alan Alexander Milne: Micimackó
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár
J. R. R. Tolkien: A babó
Jessica Ennis-Hill: Az ezüst unikornis
Neil Gaiman: Coraline