48. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Karcsi ​és a csokoládégyár (Charlie / Karcsi 1.) 173 csillagozás

Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Öt szerencsés gyerek – se négy, se hat: pontosan öt – részesülhet abban a kitüntetésben, hogy bebocsátást nyer Vonka Vilmos úr csokoládégyárába. S hogy kiket fogadott kegyeibe a sors? Tessék: Bendő Bandit, akinek az evés a hobbija, Csap Veruskát, akit szülei szörnyen elkényeztettek, Nyájas Violát, a rágógumizás világbajnokát, Kép Ernőt, aki folyton a tévét nézi, végül Picur Karcsit, könyvünk hősét, ezt az aranyos, őszinte, szófogadó, megbízható, bátor, jószívű, de mindig korgó gyomrú kisfiút. Mi vár erre az öt gyerekre, amikor megismerkednek a híres-nevezetes Vonka Vilmos úrral? Mi vár rájuk a hatalmas gyárkapu mögött? S mi lesz, amikor találkoznak a gyár különös munkásaival, akiknek pici az árnyékuk és versben beszélnek? S legfőképpen: mi vár rájuk, amikor sorban megszegik Vonka Vilmos úr utasításait? Ez a veleje, Kedves Olvasó, a világhírű író, Roald Dahl tanulságokban gazdag meseregényének.

Charlie és a csokigyár címmel is megjelent.

Eredeti mű: Roald Dahl: Charlie and the Chocolate Factory

Eredeti megjelenés éve: 1964

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Animus, Budapest, 2005
174 oldal · ISBN: 9639563625 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa
>!
Park, Budapest, 1990
170 oldal · ISBN: 9637970282 · Fordította: Borbás Mária, Kiss Zsuzsa

Kedvencelte 17

Most olvassa 3

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
wzsuzsanna P
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Imádom a filmet, úgyhogy éppen ideje volt, hogy végre elolvassam a könyvet is (utólag pedig külön pluszpont a filmnek, hogy mennyire jól levették a lényeget, és jó adaptációt csináltak). Nos, a csokoládét szeretem, az iróniát szeretem, a fontos tanulságokat szeretem, a meséket szeretem, úgyhogy minden pipa, jöhet a folytatás! (ja, és éppen diót török, tehát AKAROK egy mókust!!!)

>!
Hanna IP
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Ez az értékelés a lányomé, aki zsinórban három Roald Dahl könyvet elfogyasztott és most várja a következőt.. :)
Szerinte a Boszorkányok és a Karcsi és a csokoládégyár a legjobbak, a Hugó és a csodaszer is rendben van, de a Róka úr nem annyira izgalmas. Hát így.

5 hozzászólás
>!
Habók P
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Megint egy könyv, amit kihívás kedvéért kezdtem el. És a magam kedvére fejeztem. be. Nem tudom, a gyerekek mit tudnak kezdeni ezzel az elég kemény iróniával, de én nagyon élveztem. Krcsi családja az állandó képosztalevessel már-már népmesei ihletésű, de nagyon… hát ,mit mondjak rá, édesnek mégsem titulálhatom őket. Aztán viszont az elkényeztetett gyerekek megpróbáltatásai, és végül persze (nem hiszem, hogy ezzeltitkot árulnék el) győz a legrátermettebb…
Ja, és hol is van a dugi-gumicukor?

>!
Erzsébet_Szászi
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Gyermekkorom egyik nagy kedvence ez a könyv. Véletlenül találkoztunk a könyvtárban, gondoltam megpróbálkozunk vele a gyerkőccel. Nem nagyon akart kötélnek állni, de végül sikerült rávennem, hogy legalább az első két fejezetet olvassuk el. Aztán már nem volt megállás, gyorsan végig kellett olvasni. Nagyon tetszett neki, kacagott, izgalmában az ágyon ugrált olvasás közben. Majd mikor a végére értünk, rögtön kijelentette, hogy a legközelebbi könyvtárlátogatásnál ki kell kölcsönöznünk a következő részt. És hogy csak az volt a baj, hogy végig csorgott a nyála a sok csoki után. :D

>!
TitokMondó
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Ennyi csokit! Amíg olvastam, folyton csokiehetnékem volt…
Mese a barátságról, szeretetről, egymás elfogadásáról és tiszteletéről. Az jutott eszembe, a napokban beszélgettünk valakivel, hogy a szegény egyke gyerekekkel mennyire kiszúrnak a szüleik. Mert milyen nehéz nekik… Ja, meg azoknak a közösségeknek, akiknek be kell fogadni őket… Szóval ezek a szegény kölkök jól megsz.vták…. Aztán minden rossz a mese végén elnyeri méltó büntetését.

>!
Chris
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Az, hogy az utókor szemében a Karcsi és a csokoládégyár lett a szerző egyik legnépszerűbb regénye, nem véletlen. Ebben a regényben ugyanis minden összpontosul, ami kell egy kiváló meséhez. Érdekesebbnél érdekesebb, színesebbnél színesebb karaktereket kapunk (az öt gyerek és szüleik, Vonka Vilmos, Karcsi családja), akiket cselekményes, fantáziával teli történetbe helyez az író, és amit áthat az a fajta leleményes nyelvi humor, amely annyira jellemző Dahlra. Ilyenkor tűnik ki igazán a fordító személye is, hiszen számtalan szójátékot kellett átültetnie magyarra, de úgy érzem, hogy remekül vette az akadályokat: gördülékeny és frappáns a mi változatunk is. Könnyen előfordulhat, hogy pont a nyelvi játékosság miatt helyenként kevesebb a magyar szöveg, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy akadnak olyan részek, ahol Borbás Mária változata lekörözi a dahli szöveget.

Ugyanakkor mindez talán édes-kevés lenne ahhoz, hogy a felnőttek is élvezzék ennek a kötetnek a (fel)olvasását, ha nem lenne valós mondanivalója. Mert ennek a regénynek, különösen aktuális az üzenete. Kicsit talán félelmetes abba belegondolni, hogy már Dahl arról írt 1964-ben (tehát több mint 50 évvel ezelőtt), hogy a tévé átveszi a hatalmat a gyerekek felett, mint ahogyan történt ez Kép Ernővel is. Vagy éppen Csap Veruska és családja, akiknél a gyereknevelés liberalizmusa olyan mértéket ölt, amelyet talán még most sem szabadna. Persze, mindezt végtelenül humorosan tálalja a szerző, ugyanakkor jó meséhez hűen kiderül, hogy a „rossz” nem győzhet, így tulajdonképpen még ha első pillanatra akár irigylésre méltó is lehet az életük, mégis van, amit még ők sem szerezhetnek meg maguknak.

És akkor mindehhez vegyük hozzá még Dahl hihetetlen képzelőerejét és fantáziáját, amellyel megalkotta a csokoládégyárat és annak különböző termékeit, amelynek pusztán a nevük olvasása alapján is összefut a nyál a szánkban. Az umpa-lumpákról pedig még szót sem ejtettünk, ezekről a már-már Dr. Seussi jószágokról, akik Vonka Vilmos gyárában dolgoznak és akiknek a csokoládégyáros előszerettek kísérletezik (és akik leginkább énekelni szeretnek).

Örülök, hogy végül mégis csak kezembe került ez a kötet, azóta már túl vagyok a folytatáson is, arról is érkezik majd a kritika napokon belül. De addig is, olvassatok ti is (korosztálytól és nemtől függetlenül) Dahlt, mert iszonyatosan nagy élmény!

>!
Bogas P
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

A filmet már többször láttam előtte, és azt kell mondjam, meglepően könyvhű.:D (Bizonyos pontokban azért nem az.)
Kicsit bizarr. De azért kedves.
És csokoládé után kopog tőle a szemem.

7 hozzászólás
>!
Beriniki
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Csodálatos egy könyv ez: Vonka Vilmos, az umpa-lumpák, vicces dalaik, a mesebeli gyár, az elképzelhetetlen édességek…..
Ide nekem most azonnal egy tábla csokoládét!

>!
Röfipingvin MP
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

Hiába no. Dahl tud mesélni.
És persze ezt a könyvet nem lehet táblás csoki, meg gumicukor nélkül olvasni xD

>!
Hermione7244
Roald Dahl: Karcsi és a csokoládégyár

amikor raakadtam erre a konyvre a konyvtarban boklasztam. elolvastam a fulszoveget: „ot szerencses gyerek-se negy,se hat:pontosan ot…” na itt megfogott. a borito utott-kopott volt latszott mar elso ranezesre hogy nem epp egy voros pottyos tipus(mostanaban mindent ahoz merek :)) de a tobbi hat konyvel hazavittem. ugy voltam vele hogy talan nekifogok ha nem lesz jobb dolgom…es a konyvtar latogatas utan 2 hettel eljott karcsi ideje :)) nekifogtam. meg mielott kinyitottam a konyvet huzogattam az orromat mert az a bizonyos elso benyomas….kinyitottam.az elso oldalon ket idos hazaspar cuki rajza nezett ram nehany sor cuki szoveggel….ekkor kezdodott a mosolygas amit a konyv kozepeig abba se hagytam…:)) nagyon meghato reszek voltak benne a csalad szegenysegevel kapcsolatban de mikor eljott az elso csoki kibontasa akkor tudtam hogy benne lesz az a bizonyos arany lapocska…de nem volt benne…:(( aztan megnyugodtam…:)) a kozepe a gyarba valo bejutas utan kezdett picit bizarra valni ahogy a gyerekek eltuntek…de a vege…megint nagyon tetszett :)) jozsa nagyapot pedig kulonosen megszerettem <3 orulok hogy vegul elolvastam ezt a konyvet :)))


Népszerű idézetek

>!
BoneB

Ahogy vattacukorhoz vatta, medvecukorhoz pedig medve kell.

18. fejezet (Park, 1990)

>!
Zonyika P

Viola, kék vagy, mint az ibolya!

110., o. 21. fejezet: Pá-pá, Viola!

7 hozzászólás
>!
pokolpetu

Milyen érdekes neved van! Mindig azt hittem, a veruska valami gyerekbetegség! De úgy látszik, tévedtem.

68. oldal (Animus Kiadó)

>!
pokolpetu

Lumpaföld pokoli egy hely, nincs ott egyéb, csak sűrű őserdő, benne pedig a világ legveszedelmesebb vadállatai! Ott él az ördövény meg a smurfogó, és az iszonytató huttyogány! Ez a huttyogány tíz umpa-lumpát is felfal reggelire, s már fordul is vissza tízóraizni.

79. oldal (Animus Kiadó)


A sorozat következő kötete

Charlie / Karcsi sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Égigérő fű
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás
Felix Salten: Bambi
Lewis Carroll: Alisz kalandjai Csodaországban
C. S. Lewis: Az ezüst trón
Alan Alexander Milne: Holnemvolt
Berg Judit: Rumini a Fényvizeken
Geronimo Stilton: Ajjaj, micsoda baj!
Lackfi János: Kövér Lajos színre lép
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül