27. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
45. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
55. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
78. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Charlie ​és a csokigyár (Charlie / Karcsi 1.) 156 csillagozás

Roald Dahl: Charlie és a csokigyár Roald Dahl: Charlie és a csokigyár Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

Willy Wonkát, a világ legkülöncebb csokigyárosát régóta nem látta senki, épp ezért kelt nagy szenzációt, amikor egy napon kihirdeti, hogy pár gyerek elmehet hozzá. Charlie is a szerencsések között van, s izgatottan készül a látogatásra – amint belép a gyárkapun, elképesztő kalandok sora veszi kezdetét.

Karcsi és a csokoládégyár címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1964

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Scolar, Budapest, 2018
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632445137 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Quentin Blake
>!
Kossuth, Budapest, 2017
ISBN: 9789630987493 · Felolvasta: Stohl András
>!
Scolar, Budapest, 2016
188 oldal · ISBN: 9789632445137 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Quentin Blake

2 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Bendő Bandi · Vonka Vilmos úr


Kedvencelte 12

Most olvassa 2

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

Őszintén szólva: ha nem kedveled a Charlie és a csokigyárat, akkor nincs szíved! Nagyon édes mese, mégsem fekszi meg a gyomrod. Kifejezetten pimasz, ugyanakkor teret ad a képzeletnek. Gyors folyású, élvezetes, könnyen lehet olvasni, ezért általános iskolásoknak is nyugodt szívvel a kezébe adhatod. De nemcsak a gyerekeknek remek, én is nagyon jól szórakoztam, mert okos és vicces, mindez anélkül, hogy túl sok lenne a jóból.
Bővebben: http://wmn.hu/2016/07/27/charlie-es-a-csokileves-megfoz…

44 hozzászólás
Gorkie>!
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

Egyszerűen imádtam! A történetet, az illusztrációkat, a szereplőket, a hangulatát… az egészet!
Először filmen láttam és nagyon tetszett. Örültem, mikor megtudtam, hogy könyv is van.
Amint ráleltem megis vettem és nagyon örülök, hogy olvashattam. Biztosan újraolvasom még. Remélem a kislányommal is. :)
Miután végeztem vele újra megnéztem a filmet. Az a számomra meglepő eset történt, hogy a film több, mint a könyv.
A nagy része teljesen ugyanaz, de
spoiler
Mivel filmen láttam előbb volt egy kis hiányérzetem, de ezért sem tudok levonni az értékelésemből.
Ennek a történetnek hangulata van, ami magával ragad. Egy tanulságos, izgalmas, szeretnivaló mese. :)

4 hozzászólás
CsakSimánDorka>!
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

Nagyon jó kis könyv. Nem is tudom, hogy eddig miért nem olvastam a fiúknak, mikor egyébként a filmet imádom. A fiúknak is nagyon tetszett, alig várták, hogy milyen kalandokba keverednek majd a csokigyárba. Mikor különböző édességeket mutatta be Vonka úr, akkor mindig megkérdezték tőlem a fiúk, hogy tényleg léteznek például olyan rágó, mert milyen jó lenne mondjuk az a fajta, amivel lehetne helyettesíteni a kajálást. Nemsokára majd a filmet is megnézzük, kíváncsi leszek, hogy az mennyire fog nekik tetszeni.

2 hozzászólás
EmeseGx>!
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

Nagyon szép történet gyerekeknek és nagyobbaknak egyaránt.
A hangoskönyv is nagyon jó volt, Stohl András nagyon jól játszotta a hangokat, élvezetes volt hallgatni.

DCinti>!
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

A Barátságos óriás óta tudom, hogy valami kimaradt az életemből: Roald Dahl meséi. Még nincs késő, még lehet pótolni. Lehet, hogy gyermekként még jobban rajongtam volna érte, de most sem kell félteni, mert könnyen át tudok szellemülni egy hét éves kislánnyá, aki szereti hallgatni a meséket.
Félig meddig végül is Charlieval és Vonka úrral már találkoztam, mert a könyvből készült filmet (Tim Burton féle változat) már jó párszor láttam, meg is voltam lepődve, hogy egész jól megalkották a mozit a könyv alapján. Ilyenkor fel is vetődik a kérdés, hogy a film emlékei mennyire nyomják rá a bélyegét az adott olvasmányra. Nálam szerencsére nem nagyon. Próbáltam azért a filmes emlékeket mellékelni, és egy újabb világot kreálni a fejemben, ami nem hasonlít rá.
Úgy gondolom, hogy ez is alapmű lesz gyermekeim számára a későbbiekben.
Egyrészt, mert bár Charlie családjának nincs semmije, viszont mégis nekik van a legnagyobb kincsük: az igaz szeretet.
Másrészt mert tele van olyan gyerekekkel, akik egyértelműen nem követendő példák, és sajnos mégis elég sokat találkozni velük a való életben.
Szeretném, ha a mi majdani porontyaink kis Charliek lennének, akikben még él a csoda, a tisztelet és a remény és nem válnának mohó, akaratos, elkényeztetett gyerkőcökké. Tudom, ez mind rajtunk múlik, de remélem ilyen mesék segítségével, lesz némi esélyünk. :)

u.i.: Büszke vagyok magamra, mert a megannyi édesség ellenére, nem ugrottam neki egy doboz bonbonnak vagy tábla csokinak sem :D

medizonka>!
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

Szépen felépített, lendületes és olvasmányos történet egy szegény, ámde álmokban és fantáziában gazdag kisfiúról és egy gyermekkorában az atyai szigor által elnyomott csokigyárosról, akik idővel jó barátságot kötnek. Szomorú látni és átérezni, hogy milyen mély szegénységből érkezik Charlie és milyen sokat jelent neki egy látogatás a csokigyárban. Izgalmas részlet az aranybiléták keresése, szinte már jobban izgul az olvasó mint maga Charlie, hogy övé legyen az utolsó. Dahl nagyon furfangosan a nyertes gyerekek jellemábrázolásában tanítja kis olvasóit a kevésbé szerethető tulajdonságokhoz való viszonyuláshoz mint torkosság, dölyfösség, elkényeztetettség, tudálékosság. Finom éllel társadalomkritikát is megfogalmaz a négy karakter, négy tulajdonság ábrázolásával, a szülőknek a hozzájuk való viszonyulásával. Nagyon szép kiegészítője a történetnek a Johnny Depp főszereplésével készült filmesadaptáció . Nagyon tetszik a biztató végkicsengése isa történetnek, hogy merjünk bátran nagyot álmodni, mert megérdemeljük, hogy előbb – utób mellénk álljon a szerencse.

Mariann_Czenema P>!
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

Az angol eredeti talán egy hangyányit jobb, de azért megunhatatlan, a kedvencem Dahl-tól.

egesfold>!
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

A 2005-ös filmet minden karácsonykor megnézzük és imádjuk. Kellemes érzés volt elolvasni és megismerkedni Roald Dahl meséivel.
Felnőttként olvasva: színtiszta irónia, egy szívmelengető történetbe csomagolva. 4 kitűnő, de elrettentő példa arra, hogyan NE neveld a gyermeked. 1 példa arra, hogy nem minden gyerek elfajzott kis vakarcs.
A magyar fordítás kiváló, emelem nem létező kalapom!

Soha ne feledd: akár egy hóban talált papír fecni is képes megváltoztatni mindent!

Alexandra_Müller>!
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

Gyerekkorom egyik nagy kedvenc regénye volt. Mélységesen meghatott a fiú szegény családjának helyzete és összetartó, őszinte szeretete. Mivel nem a filmet láttam először, igen máshogy képzeltem el a csokigyárat. A könyv címe lelövi kicsit a történet elején lévő fő aggodalmat, vajon Charlienek sikerül-e eljutni a csokigyárba. Szuper volt rájönni arra, hogy bizony a felnőtt, gazdag Vili Vonkának is bőven van gondja és a gyermekkori traumáit még nem dolgozta fel. Egyébként egy vidám regény volt, nagyon fura és bonyolult csokigyárral, kicsike, cuki umpalumpákkal, egy rakás elkényeztetett, … gyerekkel és csodás mesébe illő véggel. A filmet felnőttként is láttam, a könyvet pedig szeretném beszerezni, mert erre a történetre tényleg szükség van, sose adjuk fel a reményt!

Andulka>!
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

Roald Dahlt elsősorban a felnőtteknek írt könyvei alapján ismertem meg, aztán jött Matilda, aki levett a lábamról… Most pár órára ismét gyerek lehettem és Karcsival együtt fedezhettem fel Vonka úr híres csokigyárát. A történet, a szereplők, a szereplők nevei spoiler… le a kalappal az író előtt. A mese vége spoiler. Sajnálom, hogy nem gyerekként olvastam, de így felnőttként is tetszett. Olvasás közbem gyakran összefutott a nyál a számban, de ennyi finomságról olvasva ez nem is csoda :-).


Népszerű idézetek

Gorkie>!

Mert ezt a kisfiút szívük legmélyéből szeretik mind a négyen. Ő az egyetlen fénysugár öreg életükben, és az ő esti látogatására várnak egész nap. Gyakran bekukkant Charlie édesanyja, édesapja is, megállnak az ajtóban, és hallgatják az öregek meséit – és ilyenkor, esténként, egy félórára boldogság költözik a kis szobába, és az egész család megfeletkezik róla, hogy milyen szegények és milyen éhesek.

17-18. oldal, 2. fejezet

Gorkie>!

– Bizony, bizony – bólogat a többi három. – Vonka Vilmos úr nem ismer lehetetlent.

21. oldal, 2. fejezet

3 hozzászólás
Gorkie>!

– Kavics, sóder, murva – hangzik a válasz. – Mi más? Kavicscukorhoz természetesen. Ahogy vattacukorhoz vatta, medvecukorhoz pedig medve kell.

110. oldal, 18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: medvecukor
Gorkie>!

A gyertyám két végéről ég,
Nem tart ki hajnalig,
De halljad, barát vagy pribék,
A fénye elvakít.

189. oldal

Gorkie>!

Egy tábla csokoládé – semmi más.
És akkor nagyapóból és kisunokájából kitör a kacagás. Úgy nevetnek, hogy az oldaluk is belefájdul.

52. oldal, 9. fejezet

Gorkie>!

És Joe nagyapó csontos vén teste felemelkedik az ágyról, és a leveses tányér tartalma Jozefin nagyanyóra borul, és a kilencvenhat és fél esztendős öregember, aki húsz éve el nem hagyta az ágyat, kipattan a padlóra, és amúgy pizsamában győzelmi táncot jár.
– Hurráááááááá! – kiabálja. – Éljen Charlie!

65. oldal, 12. fejezet

Gorkie>!

– Drága Veruskám! Isten hozott! Micsoda boldogság! És milyen érdekes neved van! Mindig azt hittem, a veruska valami szemölcsféle vagy mérges pattanás! De úgy látszik tévedtem.

77. oldal, 14. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Vonka Vilmos úr
Gorkie>!

– Mindent a maga idejében, drága fiacskám! – feleli mosolyogva Vonka úr.

79. oldal, 14. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Vonka Vilmos úr
Flora_The_Sweaterist>!

Micsoda remek könyveket
Olvastak rég a gyerekek!
Ezért esengünk kérve-kérve:
Ki a tévével a szemétbe,
Es a hűlt helye, ó, mi jó,
Könyveknek bepolcozható.

171. oldal


A sorozat következő kötete

Charlie / Karcsi sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

P. L. Travers: Mary Poppins
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Cressida Cowell: Így lopd el egy sárkány kardját
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár
Jacqueline Wilson: A kofferes kislány
Maja Lunde: A Nap őrzője
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella