75. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Boszorkányok 147 csillagozás

Roald Dahl: Boszorkányok Roald Dahl: Boszorkányok

Gyerekmesékben ​a boszorkányok mindig fura, fekete kalapot és fekete köpönyeget viselnek, valamint seprűnyélen lovagolnak. Ez azonban nem egy gyerekmese, itt most az igazi boszorkányokról lesz szó.
A legfontosabb dolog, amit az igazi boszorkányokról tudni kell, a következő. Nagyon figyeljetek, és sose felejtsétek el, amit most mondok.

Az igazi boszorkányok hétköznapi ruhákat hordanak, és nagyon hasonlítanak a hétköznapi nőkhöz. Hétköznapi házakban élnek, és hétköznapi állásuk van.

Ezért olyan nehéz nyakon csípni őket.

Roald Dahl a Meghökkentő mesék írójaként vált közismertté, de Nagy-Britanniában és világszerte gyerekkönyveivel lett igazán népszerű. Ezek a könyvek azonban nemcsak a gyerekek számára, hanem a felnőtteknek is jó szórakozást nyújtanak. Lebilincselő történeteit mesterien szövi át humorral, bájjal és bölcsességgel, de a meghökkentő fordulatok itt sem maradhatnak el. Roald Dahl-t Nagy-Britannia legnépszerűbb szerzőjének… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1983

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Roald Dahl-életműsorozat

>!
Kolibri, Budapest, 2017
238 oldal · ISBN: 9789634370123 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Quentin Blake
>!
Kolibri, Budapest, 2017
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155501050 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Quentin Blake
>!
Magus Design Studio, Budapest, 2001
202 oldal · ISBN: 9630070375 · Fordította: Benda Péter · Illusztrálta: Szűcs Nóra

Enciklopédia 1


Kedvencelte 9

Most olvassa 7

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé
Roald Dahl: Boszorkányok

Gyerekkoromban én is féltem a boszorkányoktól, ebben nagy szerepet játszott Jancsi és Juliska meséje, ahol a gonosz, bibircsókos öregasszony becsalogatja a gyerekeket a mézeskalács házikóba és megsüti, majd megeszi őket. Ez persze régi történet, de Dahl könyve után megint elgondolkodtam… Lehet, hogy tényleg léteznek boszik?
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/03/16/roald_dahl_boszork…

20 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P
Roald Dahl: Boszorkányok

Nagyon sokszor hangoztattam már, hogy Roald Dahl az egyik kedvenc íróm, és szerencsére még nem olvastam el az összes magyarul megjelent könyvét, így már az a tudat is öröm, hogy még van mit olvasnom tőle.

A Boszorkányok első lapjain azon nevetgéltem, hogy Roald Dahl meglehetősen szereti ijesztgetni a gyerekeket. A főszereplő nagymama ugyanis a boszorkányokról mesél a kisunokájának, és nagyon hatásosan, ijesztően festi le őket.

Roald Dahl remekül keverte a történet szálait, olyannyira, hogy nemcsak a gyerekek tudják beleélni magukat teljességgel a történetbe, hanem én is izgultam és törtem a fejem, hogyan fogja nagyi és unokája elpusztítani a boszorkányseregletet. És el fogja-e egyáltalán? Mert Roald Dahlnál az sem meglepő, ha az események teljesen máshogy alakulnak, mint ahogyan mi elképzeljük.

Csak annyit mondok, ennek a történetnek a vége igazán meglepő! Olvassátok el, de ne úgy, mint a kisfiam, Titusz, akinek szintén elújságoltam balga módon ezt a meglepő véget, amivel annyira felcsigáztam, hogy nem bírt magával, és miután a történet felénél járt, elolvasta a végét. Aztán meg a közepét. :D Szóval, csak szépen sorban!

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/06/roald-dahl-boszork…

Titusz is elolvasta, az ő értékelését itt olvashatjátok:
http://konyvutca.blogspot.hu/2017/07/delutani-matine-ti…

6 hozzászólás
>!
Chöpp 
Roald Dahl: Boszorkányok

Ennél nagyobb sikert könyv még nem nagyon aratott nálunk. Folyton ezt kellett olvasnom. Éjjel-nappal, amikor csak volt egy kis szabad időnk. Kislányom is elismerte, hogy ennyire még talán nem kattant rá könyvre.
Meglátásom szerint épp a megfelelő életkorban kapta ezt a Roald Dahl dózist. (Egyébként imádjuk Őt magát is!)

2 hozzászólás
>!
B_Tünde P
Roald Dahl: Boszorkányok

Egy vonatúton, időtöltésnek jó volt a történet, de nagyon hamar kiderült, hogy nem én vagyok a célközönség.
A boszorkányokról viszont nagyon sok mindent megtudtam, úgyhogy hasznos volt, ez tagadhatatlan. :)) Igaz, hogy csak a főállású boszorkányokról, akik ízig-vérig boszorkányok, gonoszok, félelmetesek és ijesztőek, és a való életben csak látszattevékenységet folytatnak elterelésként, de a másodállású boszorkányokra nem tér ki a könyv. spoiler
A történet különben mozgalmas és fantáziadús, és elég ijesztő is, méltó egy boszorkányokról szóló meséhez. Ennél már csak az illusztrációk voltak rémisztőbbek, még a nagymama alakja is úgy volt megrajzolva, hogy nem igazán szeretnék vele találkozni személyesen, pedig ő a jó oldalon állt. :)

>!
Janina13
Roald Dahl: Boszorkányok

Hát ez kellemes meglepetés volt :D Ezt láttam kicsiként filmben, és milyen sokáig kerestem, hogy mi ez! S végre megtaláltam. Nem is tudtam, hogy könyvből van, nagyon tetszett! Így végül örülök, hogy a Maupassant könyvet nem tudtam beszerezni :D

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Roald Dahl: Boszorkányok

Boszorkányok márpedig vannak. Igen, uraim, tudjuk, hogy Önök szerint minden nő az (pedig csak arról van szó, hogy nem értik a mi viharos érzelmi életünket, ami nem csoda, sokszor mi sem tudjuk követni saját magunkat), de én én most nem azokról a hölgyekről beszélek, akiktől sokszor falnak mennek, de halálra unnák magukat nélkülük, hanem az igazán gonosz boszorkányokról, akik utálják a gyerekeket és el akarják törölni őket a Föld színéről. Roald Dahl a tőle megszokottól sötétebb tónusú meséje nem éri el A barátságos óriás szintjét, de így is a letehetetlen kategóriába tartozik, izgalmas, bár időnként határozottan horrorisztikus mese, amelyben a boszorkányok tényleg nagyon gonoszok, de mivel az általuk galád módon egérré változtatott kisfiú és vagány nagymamája nem ijedős típusok, természetesen azt kapják, amit megérdemelnek. Nem aratott egyöntetű sikert ez a könyv, mivel helyet kapott az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete által összeállított, a leggyakrabban kifogásolt könyeket összegyűjtő listáján, miközben szerzőjét 2012-ben az amerikai tanárok a kedvencüknek válaszották. Pék Zoltán új fordításában jelent meg most a könyv, Quentin Blake rajzaival, amely egyáltalán nem olyan elbűvölő, mint Roald Dahl legismertebb meséje, azonban azoknak, akik nyitottak az átlagosnál elborultabb műfaji darabokra, nagyon jól fognak szórakozni rajta. Nekem nagyon tetszett, pont azért, mert bátran el mert térni a szerző a kliséktől, annak ellenére tudott rendkívül szórakoztató lenni a történet, hogy igencsak hátborzongatóra sikeredett.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/03/09/konyvkritika_r…

2 hozzászólás
>!
makitra P
Roald Dahl: Boszorkányok

Ijesztő, már-már horrorisztikus Roald Dahl meséje, még úgy is, hogy sosem hittem a boszorkányokban, sőt, nem is féltem tőlük. Eléggé megállhat az ütő bennünk, mikor felbukkan a Legfőbb Boszorkány. De ezzel együtt egy remek, szórakoztató és izgalmas történetet olvashatunk, ahol győzedelmeskedhetünk, de csak áldozatok árán. Szóval csak óvatosan lépdeljünk egértappancsainkon, mert bármikor lecsaphat ránk egy karmos kéz parókával a kezében!

>!
Erzsébet_Szászi
Roald Dahl: Boszorkányok

Nagyon szeretem Roald Dahl könyveit. Ennek a történetnek az eleje kifejezetten félelmetesre sikerült, az én kislányom tuti frászt kapna tőle (én is azt kaptam). Aztán belerázódtam ebbe a boszis világba, és a többi részt inkább izgalmasnak, mint félelmetesnek találtam. Itt-ott felrémlett egy-egy kép a filmből is, de nem mostanában láttam, az biztos.

>!
wzsuzsanna P
Roald Dahl: Boszorkányok

Ezt a könyvet azóta keresem lázasan, amióta megtudtam, hogy ez adta az alapot a Boszorkányok című filmnek, ami gyerekkorom egyik nagy kedvence volt (legalább tucatszor láttam, és szerintem tudat alatt ez befolyásol abban, hogy a mai napig nem engedem, hogy valaki bántson egy egeret a környezetemben:D). Csodásan megírt mese, ami egyszerre szórakoztató, izgalmas és megható, minden sorát élveztem. Nagyon tetszettek a könyvben lévő illusztrációk is. Azt hiszem, hamarosan újra kell néznem a filmet is.:P

>!
Sisyll
Roald Dahl: Boszorkányok

Nem lett a legkedvencebb, de nekem azért bejött ez a boszi sztori.
Dahl nagyon megszeretné ijeszteni a gyerekeket, hiszen eddig azt hittem, hogy csak az óriások nem szeretik a gyermekeket, de mostmár kiderült, hogy a boszik se nagy rajongóik.
Valóban vannak benne olyan részek, amiket csak bizonyos kortól lehet olvasni, onnantól viszont bárkinek ajánlott.
Bárkinek, aki szeretne olvasni egy izgalmas Nagyi-unoka kalandról, aki megtapasztalná milyen egérnek lenni, aki megküzdene boszorkányokkal, s aki szívesen engedi magát el egy Dahl világában. Én imádom. Teljesen függője lettem. :)


Népszerű idézetek

>!
Bea_Könyvutca P

– Folytasd, nagymama – biztattam. – Azt mondtad, öten voltak. Mi történt az utolsóval?
– Kérsz egy szippantást a szivarból?
– Csak hétéves vagyok, nagymama.
– Nem érdekel, hány éves vagy – legyintett. – Ha szivarozol, sose fázol meg.

25. oldal

1 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P

– A boszorkánynak egy teljesen tiszta gyerek a legbüdösebb – folytatta nagyanyám. – Minél koszosabb vagy, annál kevésbé érzi a szagod.

32. oldal

>!
Melia

– Nem számít, hogy ki vagy, vagy hogy nézel ki, amíg van valaki, aki szeret.

>!
Bea_Könyvutca P

– Soha többet nem fürdök – fogadtam meg.
– Az azért túlzás, de ne fürödj túl gyakran. Havonta egyszer bőven elég minden gyereknek.
Az ilyen pillanatokban, ha lehet, még jobban szeretem a nagymamámat.

33. oldal

>!
Melia

– Soha többé nem fürdök – mondtam elszántan.
– Csak nem kell túl gyakran – mondta nagymamám. – Egy józan gondolkodású gyereknek éppen elég havonta egyszer is.

>!
Baráth_Zsuzsanna P

Nem számít, hogy ki vagy, vagy hogy nézel ki, amíg van, aki szeret

>!
Bea_Könyvutca P

A mesékben a boszorkányok mindig butácska fekete kalapot meg fekete köpenyt viselnek, és seprűnyélen lovagolnak.

(első mondat)

>!
Janina13

– Drágám – mondta végül. – Biztos vagy benne, hogy nem bánod, hogy életed végéig egér maradsz?
– Egyáltalán nem bánom – mondtam. – Nem számít, hogy ki vagy, vagy hogy nézel ki, amíg van valaki, aki szeret.

>!
Melia

– A gyerekeknek sosem lenne szabad fürdeniük – mondta nagymamám. – Veszélyes szokás.

>!
lalazs

– Szeretnél egyet pöffenteni a szivaromból?
– Még csak hét éves vagyok, Nagymama!
– Nem érdekel hány éves vagy – mondta komolyan. – Ha szivarozol, sosem fázol meg.

21. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Coraline
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony
Szabó Magda: Tündér Lala
J. R. R. Tolkien: A babó
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló
Holly Webb: A gazdátlan kiscica
Harriet Muncaster: Holdas Hanna szülinapi bulit tart
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Cressida Cowell: Így árulj el egy hőst
J. M. Barrie: Pán Péter