Boszorkányok 224 csillagozás

Roald Dahl: Boszorkányok Roald Dahl: Boszorkányok Roald Dahl: Boszorkányok

Az ​IGAZI BOSZORKÁNYOK hétköznapi ruhát hordanak, és szakasztott úgy néznek ki, mint a hétköznapi nők. Hétköznapi házakban élnek, és RENDES ÁLLÁSUK van.
Ezért is olyan nehéz őket nyakon csípni.
Egy IGAZI BOSZORKÁNY olyan utálkozó utálattal utálja a gyerekeket, hogy olyan utálkozó utálatot elképzelni sem tudsz.
Egy IGAZI BOSZORKÁNY folyton-folyvást terveket sző, hogy megszabaduljon a felségterületén lakó gyerekektől. Az a szenvedély élteti, hogy egymás után sorra elbánjon velük. Egész álló nap csak ezen jár az esze.

Ez a könyv nem mese. Ez a könyv IGAZI BOSZORKÁNYOKRÓL szól, akik a legveszélyesebb élőlények a föld kerekén. Ráadásul attól lesznek kétszeresen veszélyesek, hogy nem látszanak veszélyesnek.
Ezért is mesél el Nagymama az unokájának mindent, amit hosszú élete során sikerült a boszorkányokról kinyomoznia. Pedig akkor még nem is sejti, milyen veszedelmes kalandba keveredik a fiú hamarosan, amikor egy szállodában váratlanul az angliai… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1983

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Roald Dahl-életműsorozat Kolibri

>!
Kolibri, Budapest, 2020
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634377917 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Quentin Blake
>!
Kolibri, Budapest, 2017
238 oldal · ISBN: 9789634370123 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Quentin Blake
>!
Kolibri, Budapest, 2017
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155501050 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Quentin Blake

1 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 13

Most olvassa 6

Várólistára tette 121

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
Roald Dahl: Boszorkányok

Gyerekkoromban én is féltem a boszorkányoktól, ebben nagy szerepet játszott Jancsi és Juliska meséje, ahol a gonosz, bibircsókos öregasszony becsalogatja a gyerekeket a mézeskalács házikóba és megsüti, majd megeszi őket. Ez persze régi történet, de Dahl könyve után megint elgondolkodtam… Lehet, hogy tényleg léteznek boszik?
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/03/16/roald_dahl_boszork…

20 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Roald Dahl: Boszorkányok

Nagyon sokszor hangoztattam már, hogy Roald Dahl az egyik kedvenc íróm, és szerencsére még nem olvastam el az összes magyarul megjelent könyvét, így már az a tudat is öröm, hogy még van mit olvasnom tőle.

A Boszorkányok első lapjain azon nevetgéltem, hogy Roald Dahl meglehetősen szereti ijesztgetni a gyerekeket. A főszereplő nagymama ugyanis a boszorkányokról mesél a kisunokájának, és nagyon hatásosan, ijesztően festi le őket.

Roald Dahl remekül keverte a történet szálait, olyannyira, hogy nemcsak a gyerekek tudják beleélni magukat teljességgel a történetbe, hanem én is izgultam és törtem a fejem, hogyan fogja nagyi és unokája elpusztítani a boszorkányseregletet. És el fogja-e egyáltalán? Mert Roald Dahlnál az sem meglepő, ha az események teljesen máshogy alakulnak, mint ahogyan mi elképzeljük.

Csak annyit mondok, ennek a történetnek a vége igazán meglepő! Olvassátok el, de ne úgy, mint a kisfiam, Titusz, akinek szintén elújságoltam balga módon ezt a meglepő véget, amivel annyira felcsigáztam, hogy nem bírt magával, és miután a történet felénél járt, elolvasta a végét. Aztán meg a közepét. :D Szóval, csak szépen sorban!

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/06/roald-dahl-boszork…

Titusz is elolvasta, az ő értékelését itt olvashatjátok:
http://konyvutca.blogspot.hu/2017/07/delutani-matine-ti…

6 hozzászólás
Chöpp P>!
Roald Dahl: Boszorkányok

Ennél nagyobb sikert könyv még nem nagyon aratott nálunk. Folyton ezt kellett olvasnom. Éjjel-nappal, amikor csak volt egy kis szabad időnk. Kislányom is elismerte, hogy ennyire még talán nem kattant rá könyvre.
Meglátásom szerint épp a megfelelő életkorban kapta ezt a Roald Dahl dózist. (Egyébként imádjuk Őt magát is!)

2 hozzászólás
B_Tünde P>!
Roald Dahl: Boszorkányok

Egy vonatúton, időtöltésnek jó volt a történet, de nagyon hamar kiderült, hogy nem én vagyok a célközönség.
A boszorkányokról viszont nagyon sok mindent megtudtam, úgyhogy hasznos volt, ez tagadhatatlan. :)) Igaz, hogy csak a főállású boszorkányokról, akik ízig-vérig boszorkányok, gonoszok, félelmetesek és ijesztőek, és a való életben csak látszattevékenységet folytatnak elterelésként, de a másodállású boszorkányokra nem tér ki a könyv. spoiler
A történet különben mozgalmas és fantáziadús, és elég ijesztő is, méltó egy boszorkányokról szóló meséhez. Ennél már csak az illusztrációk voltak rémisztőbbek, még a nagymama alakja is úgy volt megrajzolva, hogy nem igazán szeretnék vele találkozni személyesen, pedig ő a jó oldalon állt. :)

Baráth_Zsuzsanna P>!
Roald Dahl: Boszorkányok

Boszorkányok márpedig vannak. Igen, uraim, tudjuk, hogy Önök szerint minden nő az (pedig csak arról van szó, hogy nem értik a mi viharos érzelmi életünket, ami nem csoda, sokszor mi sem tudjuk követni saját magunkat), de én én most nem azokról a hölgyekről beszélek, akiktől sokszor falnak mennek, de halálra unnák magukat nélkülük, hanem az igazán gonosz boszorkányokról, akik utálják a gyerekeket és el akarják törölni őket a Föld színéről. Roald Dahl a tőle megszokottól sötétebb tónusú meséje nem éri el A barátságos óriás szintjét, de így is a letehetetlen kategóriába tartozik, izgalmas, bár időnként határozottan horrorisztikus mese, amelyben a boszorkányok tényleg nagyon gonoszok, de mivel az általuk galád módon egérré változtatott kisfiú és vagány nagymamája nem ijedős típusok, természetesen azt kapják, amit megérdemelnek. Nem aratott egyöntetű sikert ez a könyv, mivel helyet kapott az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete által összeállított, a leggyakrabban kifogásolt könyeket összegyűjtő listáján, miközben szerzőjét 2012-ben az amerikai tanárok a kedvencüknek válaszották. Pék Zoltán új fordításában jelent meg most a könyv, Quentin Blake rajzaival, amely egyáltalán nem olyan elbűvölő, mint Roald Dahl legismertebb meséje, azonban azoknak, akik nyitottak az átlagosnál elborultabb műfaji darabokra, nagyon jól fognak szórakozni rajta. Nekem nagyon tetszett, pont azért, mert bátran el mert térni a szerző a kliséktől, annak ellenére tudott rendkívül szórakoztató lenni a történet, hogy igencsak hátborzongatóra sikeredett.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/03/09/konyvkritika_r…

2 hozzászólás
konyvolvaso >!
Roald Dahl: Boszorkányok

Elég meglepő a történet témája, már-már inkább megrettentő is egy kicsit. Megtudjuk, hogy ezek a boszorkányok sem a jó szándéktól vezéreltek mint ahogy általában a mesékben. Mégis mennyire lehet őket kicselezni ha egyáltalán van rá mód vagy mindig minden körülmények között is csak ők győzhetnek? Megtudjuk milyen összejöveteleket tartanak és mennyire közösek a céljaik, mi a feladata a vezérüknek. A végére eléggé izgalmassá vált, hogy együtt izgultam a nagymamával és az unokával az étteremben. Nagyobb gyerekeknek ajánlom inkább. Kisebbek részére még nem annyira való de sok mesében szerepel boszorkány.

Janina13>!
Roald Dahl: Boszorkányok

Hát ez kellemes meglepetés volt :D Ezt láttam kicsiként filmben, és milyen sokáig kerestem, hogy mi ez! S végre megtaláltam. Nem is tudtam, hogy könyvből van, nagyon tetszett! Így végül örülök, hogy a Maupassant könyvet nem tudtam beszerezni :D

pikkupilvi P>!
Roald Dahl: Boszorkányok

Egészen más szálra futott ki a történet, mint amit a cím alapján vártam volna, de így is nagyon tetszett. Szerettem a kötetlen, E/1-es hangvételét, a sztori maga pedig helyenként kellően ijesztő, izgalmas és a vége felé melankolikus is.

Niki P>!
Roald Dahl: Boszorkányok

Érdekes olvasmány volt, segített egy kicsit kikapcsolni az agyam. Egy kicsit meseszerű, kicsit fantasztikus, mégis olyan kézzel foghatóan egyszerű.
Adott egy, az unokáját egyedül nevelő nagymama, aki mindent tud a boszorkányokról. Ketten elmennek nyaralni és pont abban a hotelben szállnak meg, ahol az angliai boszorkányok éves gyűlésüket tartják. A boszorkányok azt a tervet eszelik ki, hogy egy Késleltetett Hatású Egércsinálószerrel egész Anglia gyerekeit egyszerre változtatják egérré. Főszereplő párosunk viszont mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a tervet ne tudják végrehajtani.

Aoimomo P>!
Roald Dahl: Boszorkányok

Ház izé… felnőtt fejjel csak fura, de a célközönséget meg egyáltalán nem érdekelte azon túl, hogy ha esetleg a mi szomszédunkban is lakik egy boszorkány, akkor az bizony a nagymamája off. Elképzelhető, hogy később, önálló olvasással a gyereknél többet tud elérni – bár, eleve hátrány, hogy egerektől hemzseg, nem macskáktól :P


Népszerű idézetek

Melia>!

– Nem számít, hogy ki vagy, vagy hogy nézel ki, amíg van valaki, aki szeret.

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

– Folytasd, nagymama – biztattam. – Azt mondtad, öten voltak. Mi történt az utolsóval?
– Kérsz egy szippantást a szivarból?
– Csak hétéves vagyok, nagymama.
– Nem érdekel, hány éves vagy – legyintett. – Ha szivarozol, sose fázol meg.

25. oldal

1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

– A boszorkánynak egy teljesen tiszta gyerek a legbüdösebb – folytatta nagyanyám. – Minél koszosabb vagy, annál kevésbé érzi a szagod.

32. oldal

Melia>!

– Soha többé nem fürdök – mondtam elszántan.
– Csak nem kell túl gyakran – mondta nagymamám. – Egy józan gondolkodású gyereknek éppen elég havonta egyszer is.

Bea_Könyvutca P>!

– Soha többet nem fürdök – fogadtam meg.
– Az azért túlzás, de ne fürödj túl gyakran. Havonta egyszer bőven elég minden gyereknek.
Az ilyen pillanatokban, ha lehet, még jobban szeretem a nagymamámat.

33. oldal

Baráth_Zsuzsanna P>!

Nem számít, hogy ki vagy, vagy hogy nézel ki, amíg van, aki szeret

Bea_Könyvutca P>!

A mesékben a boszorkányok mindig butácska fekete kalapot meg fekete köpenyt viselnek, és seprűnyélen lovagolnak.

(első mondat)

Janina13>!

– Drágám – mondta végül. – Biztos vagy benne, hogy nem bánod, hogy életed végéig egér maradsz?
– Egyáltalán nem bánom – mondtam. – Nem számít, hogy ki vagy, vagy hogy nézel ki, amíg van valaki, aki szeret.

EmeseGx>!

Végül is nem is olyan rossz dolog aprónak és gyorsnak lenni, amikor egy rakás veszélyes nőstény épp a véredet akarja.

Boglarina>!

Nem szeretnék rosszakat mondani a nőkről. A legtöbb nő szeretetre méltó. De a tény akkor is tény marad: a boszorkányok nőneműek. Senki sem hallott még hímnemű boszorkányról.
Másrészről viszont a gonosz kísértetek mindig hímneműek. Ugyanígy a kocsmatöltelékek is.

9. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Cressida Cowell: Soha és mindörökké
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Török Sándor: Csilicsala legújabb csodái
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Michael Ende: A sátánármányosparázsvarázs­pokolikőrpuncspancs­lódítóbódítóka
Nyulász Péter: Helka
Tuutikki Tolonen: Mumusdadus színre lép
Bogáti Péter: Az ágasvári csata