El(ő)bújás 5 csillagozás

Egy meleg férfi útja az önelfogadásig
Ritter Andrea: El(ő)bújás

Hogyan ​fogadjuk el nem többségi szexuális orientációnkat?
A 30 éves, vallásos Tamás több ok miatt sem tudja felszabadultan megélni homoszexualitását. Kényszeres tünetek is gyötrik, ezért keresi fel a pszichológust. Terápiáját végigkísérve láthatjuk, hogyan enyhülnek erős pszichés tünetei a szerteágazó összefüggések megértésével, és ezzel párhuzamosan miként halad az önelfogadás útján.
Az LMBTQ+ szakértő szerző Tamás történetén keresztül mutatja be, mitől ugyanaz és mitől más a melegekkel végzett terápia; és mit jelent a mai felfogás szerint egy homoszexuális ember affirmatív, vagyis támogató pszichoterápiája. A terápiás folyamat leírása az érintettek és érdeklődők számára is közelebb hozza a melegek pszichés állapotát befolyásoló belső folyamatokat és társadalmi behatásokat.
„A coming out kétségtelenül az egyik legfontosabb történés minden homoszexuális ember életében. A külvilág számára azonban úgy hangozhat, mintha a melegeknek ez lenne az egyetlen gondjuk… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A terapeuta esetei

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2020
136 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633049310

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
Málnika P
Ritter Andrea: El(ő)bújás

Ritter Andrea: El(ő)bújás Egy meleg férfi útja az önelfogadásig

”(…) a szabadság vágyát soha nem lehet kiölni.

A terapeuta esetei sorozat friss kiadványában ezúttal egy újabb érdekes téma kapcsán leshet be az olvasó egy pszichoterápia kulisszatitkai mögé, a homoszexualitásról szóló kötet hiánypótlónak is nevezhető. Klinikai szakpszichológus szerzőjének szándéka, hogy Tamás életútjának ismertetése ne csak a terápiás munkát hozza közelebb a laikusokhoz, hanem hozzájáruljon az előítéletek eloszlatásához is.

Az El(ő)bújás egy 30 éves férfi közel két éven át tartó terápiájának története, amely korántsem csak másságának elfogadásáról szól, hanem kényszeres tüneteivel, túlzott megfelelési vágyával és kötődési szorongásával való küzdelméről is. Erős bűntudat gyötri, hogy nem tud megfelelni szülei, vallása és társadalmunk elvárásainak, “bűnének” nyomait pedig a kényszeres Domestos-os takarítással próbálja eltüntetni. A terápia során megfogalmazott nehézségeit, felismeréseit és bizonyos összefüggések felfedezéseit vele együtt élheti át az olvasó. Az írásból többek között kiderül, hogy a ‘coming out’ a való életben egyáltalán nem olyan, mint a hollywoodi filmekben, az előbújás ugyanis nem egyszeri, nehéz, ám felszabadító cselekedet, hanem egész életen át kíséri az egyént. A kiadói sorozat többi tagjától eltérően ezúttal mégis maradt bennem egy nagy adag hiányérzet. A konkrét terápiás módszerek leírása éppúgy hiányzott az írásból, mint a pszichológus emberi oldala. Az előző kiadványok ezt mind nagyon jól megragadták, míg itt a terapeuta csupán akkor tör elő a lapokból egy pillanatra, amikor a kliens eddigi sokféle terápiájáról hallva megszédül. Bár a könyv könnyen olvasható és több érdekességet tartalmaz, számomra mégis jóval kevésbé tűnik informatívnak korábbi társainál. Pszichológus szerzője pedig olyan érzelemmentesen ír, és olyan erős távolságot tart mindentől, hogy a bemutatott terápia nem tud közel kerülni az olvasóhoz, ami különösen sajnálatos egy ilyen érzékeny téma esetén.

>!
DaTa P
Ritter Andrea: El(ő)bújás

Ritter Andrea: El(ő)bújás Egy meleg férfi útja az önelfogadásig

Szerintem visszagondolva – anélkül, hogy ellenőrizném – minden egyes „A terapeuta esetei” című kis kötet értékelésénél leírtam, mennyire szeretem ezeket az írásokat, és mennyire fontosnak tartom őket. Pszichológusok mutatnak be egy-egy ilyen kis kötetben egy érdekes esetet praxisukból, volt már itt többek között alkoholfüggőséggel küzdő kliens, evészavaros, bipoláris, vagy épp végigkísérhettünk egy válás folyamatát is a gyermekpszichológus szemével.

Dr. Ritter Andrea pszichoanalitikusan orientált klinikai szakpszichológus ebben a kötetben egy meleg férfi identitáskeresésének folyamatát mutatja be. A történetbeli Tamás mélyen vallásos, több terapeutát is megjárt az elmúlt évek során, kipróbált számtalan módszert, de szorongása, és kényszeres tünetei nem szűntek. Andrea segítségével fokozatosan néztek szembe a tünetek mögött húzódó okokkal, tárták fel az összefüggéseket. A szerző pszichoanalízis-kutató, így a kötetben is e látásmód érvényesül.

Olvasni egészen különleges volt, hiszen Andrea az én terapeutám is, évek óta hozzá járok önismereti terápiába, és mikor arról a bizonyos fotelről vagy szobáról olvastam, ahol én is ott ülök hétről-hétre, nem csak láttam azt magam előtt, hanem hallottam már akkor belül az ő hangját is. Érdekes esettanulmány, szerettem.


Népszerű idézetek

>!
Málnika P

Tulajdonképpen ez az egyik alappillére a pszichoterápiának; ha a ki nem mondott, fájdalmas dolgokat már meg tudjuk fogalmazni, meg tudjuk osztani, esetleg egy értő hallgató által meg is tudjuk érteni az összefüggéseket, akkor lassan kezdeni tudunk valamit az elfojtott, elfogadhatatlan emlékkel. Megszelídítjük és megbékélünk vele.

26. oldal (Az apa titka)

Ritter Andrea: El(ő)bújás Egy meleg férfi útja az önelfogadásig

>!
Málnika P

(…) a szabadság vágyát soha nem lehet kiölni.

71. oldal (Bűntudat)

Ritter Andrea: El(ő)bújás Egy meleg férfi útja az önelfogadásig

>!
DaTa P

Az erős érzelmi bevonódás természetes egy terápiás helyzetben, a saját bajainkról mesélni nem könnyű, sőt, ha ez nincs meg, az figyelmeztető jel lehet. Egy erős trauma elmesélése enélkül olyan mérvű hárítás, az érzelmek olyan erős elfojtása, ami éppen súlyosságára utalhat. Az érzelmek lehasítása, leválasztása a történetről tulajdonképpen önvédelem, nehogy újra át kelljen élni annak súlyát. A terápiás feldolgozással az érzelem és a racionális történet együttes kezelése is megtörténik, a történet egyidejű érzelmi átélése integráltabb személyiségre utal, amelynek működése így kiegyensúlyozottabb lesz. Ezenkívül is, az első találkozás, és maga a terápia is állandó érzelmi kiömléssel jár. Az a fegyelmezettség, erő, ami pszichés fájdalmaink ellenére a mindennapi életben való teljesítéshez szükséges, ilyenkor végre egy pillanatra elmúlhat.

20. oldal

Ritter Andrea: El(ő)bújás Egy meleg férfi útja az önelfogadásig

1 hozzászólás
>!
DaTa P

(…) a szülő pszichés állapota nagyban meghatározza a gyerek fejlődését és későbbi személyiségét. Ha a szülő traumatizált, hiába igyekszik elhallgatni, hiába próbál úgy tenni, akár a gyermeke védelme érdekében is, mintha mi sem történt volna – tudattalanul, a kommunikációjában, gesztusaiban, cselekedeteiben, hanghordozásában –, „átörökíti” a traumát a gyereknek.

29. oldal

Ritter Andrea: El(ő)bújás Egy meleg férfi útja az önelfogadásig

>!
DaTa P

A társadalom – sőt néha maguk a szakemberek is – idealisztikus elvárásokat támasztanak a terápiával szemben, melynek végén egy „tökéletes” embernek kellene kisétálnia. Mindez azonban illúzió. Én ma már inkább azt gondolom, hogy a helyzetek feletti kontroll képességének növelése a cél, nem pedig a neurózis megszüntetése. (…) Az önismeret hozzájárul a tünetek csökkentéséhez, de ritkán szünteti meg őket teljesen. Ellenben segíti a mindennapi életben való jobb eligazodást, a minőségi életet.

89. oldal

Ritter Andrea: El(ő)bújás Egy meleg férfi útja az önelfogadásig

>!
DaTa P

A melegidentitás kialakulása egy folyamat, amely nagyjából jól körülírható szakaszokból áll. Ennek ismerete a környezet, de még a terapeuta számára is azért fontos, hogy tudja, amikor kiderül valakiről, hogy meleg, az nem valami polgárpukkasztó diadalmenet, hanem egy hosszú és fájdalmakkal teli, többéves folyamat. A terapeuta számára nem mindegy, hogy a terápiába érkező kliens a melegidentitás kialakulásának mely szakaszában tart. Ehhez kell igazítani a terápiás célokat, és néha a módszereket is.

41. oldal

Ritter Andrea: El(ő)bújás Egy meleg férfi útja az önelfogadásig

>!
DaTa P

A változással szembeni ellenállás egyébként minden terápiás folyamatban megjelenik, és célja, hogy megőrizze a psziché viszonylagos egyensúlyát, mert ha a tünet megszűnik, az egész személyiség összeomolhat. Egy bizonyos szintig ugyanis a neurotikus állapot is valamilyen egyensúlyt tart fenn, hiszen a személy, bár kínzó tünetekkel, de mégis funkcionál az életben, a vélt egyensúlyhoz pedig ragaszkodik. A tünetek a tudattalan megakadások, feszültségek látható formái, amelyek részét képezik az adott személy pszichés szükségleteinek. Ha nem terebélyesednek el az egész személyiségén, akkor a tüneteivel együtt is funkcionál az életben. A terápia célja a tünetek megszüntetésével ennek a rossz egyensúlynak a megváltoztatása.

65. oldal

Ritter Andrea: El(ő)bújás Egy meleg férfi útja az önelfogadásig

>!
DaTa P

Megjegyzem, nem hiszek abban, hogy előtte semmilyen formában nem merült fel a környezetben, a családban, a szülőben a gyerek azonos neműek iránti vonzalma. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg jele volt annak, hogy a gyerekük az azonos nemhez vonzódik. Sokszor a családtagok előtte már régóta beszélgettek erről, néha csípős megjegyzésekkel minősítve a melegeket. Azt hiszik, ez majd segíteni fog abban, hogy ha esetleg tényleg így van, a tinédzser ezzel a „helyes útra” tér. Pedig nem tér sehova, csak a szorongásai és a szégyene növekszik meg.

54. oldal

Ritter Andrea: El(ő)bújás Egy meleg férfi útja az önelfogadásig

>!
DaTa P

Az önismereti terápia az eltérő szexuális orientációjú kliensek esetében a legkevésbé sem „átnevelés”, hanem épp ellenkezőleg: egy támogató, a helyzetet és saját belső pszichés állapotainkat megértő és elfogadó folyamat.

8. oldal

Ritter Andrea: El(ő)bújás Egy meleg férfi útja az önelfogadásig

>!
DaTa P

A melegség felfedése tulajdonképpen nem egy pillanat, hanem egy folyamat. Az érintettnek élete során újra és újra át kell élnie, azzal a szorongással, hogy sosem tudhatja biztosan, a másik mit szól majd hozzá. A különböző helyzetekben történő előbújás így egész életén át kíséri.

53. oldal

Ritter Andrea: El(ő)bújás Egy meleg férfi útja az önelfogadásig


Hasonló könyvek címkék alapján

Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa
Feldmár András: Szabadíts meg a gonosztól
Feldmár András: Szégyen és szeretet
Kurt Ludewig: Rendszerszemléletű terápia
Joseph J. Nicolosi: Szégyen és kötődésvesztés
Kapitány-Fövény Máté: Ezerarcú függőség
Szondy Máté – Szabó-Bartha Anett: Démonaink
Popper Péter: Praxis avagy angyalok a tű fokán
Feldmár András: A rettenetes, a csodálatos
Polcz Alaine: Gyermek a halál kapujában