Szent ​Péter trónja 22 csillagozás

A pápaválasztás titkai
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Szent Péter trónja

Atto ​Melani, a Napkirály titkosügynöke az 1700-as konklávé előtt összeállított egy különösen szórakozató kézikönyvet, hogy ezzel segítsen XIV. Lajosnak a neki tetsző irányba befolyásolni a pápaválasztást. A hivatalos menetrend mellett Melani apát a konklávét kísérő cselszövések, sötét játszmák és a legpikánsabb anekdoták világába is igyekezett beavatni az olvasóját.

A világhírű kasztrált énekes volt a Napkirály legfontosabb informátora, ugyanakkor bíborosokkal, fejedelmekkel, királyokkal és pápákkal ápolt bizalmas kapcsolatot. Ma már nem titok, hogy ténykedése komoly szerepet játszott XI. Kelemen megválasztásában.

Rita Monaldi és Francesco Sorti egy párizsi archívumban fedezte fel ezt a kis könyvet, Atto Melani elveszettnek hitt levelezése mellett. Az anyag nagy részét felhasználták történelmi regénysorozatukhoz, melynek főhőse maga Melani apát, és amelyből eddig összesen öt kötet készült el (Imprimatur, Secretum, Veritas, Mysterium, Intrika).

A Szent… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2013
100 oldal · ISBN: 9789633102183 · Fordította: Bíró Júlia

Enciklopédia 1


Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
konyvolvaso
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Szent Péter trónja

Egy kis háttértörténet a pápaválasztásokról. Van ismertebb tény is ezzel kapcsolatban de olyan is amire nem gondoltam. Pápa választás során is lehet összebeszélés az utóddal kapcsolatban és ott sem mindegy milyen jellemű a jelölt.Ők is hús-vér emberek mint bárki más csak hivatásul nem hétköznapi életet választanak, hanem az egyház szolgálatába állnak. Akit érdekel a pápák világa annak ajánlom elolvasni ezen művet.

>!
dokijano
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Szent Péter trónja

Kézbe simuló könyvecske, visszafogottan elegáns borítóval, remek rézkarc-illusztrációkkal és saját, befűzött könyvjelzővel. Nem is volt kérdés, hogy elhozzam-e a könyvtárból. Ritkaság, hogy egy könyv ennyire hozzám ragadjon.
Első olvasásom a szerzőpárostól, és csalódás volt. Úgy a 60. oldal körül elveszett a vonzereje (77 oldal a szöveg, a többi jegyzet), tehát mire elunná az ember, addigra véget is ér. Ott elvesztettem a fonalat, mert már nem igazán tudtam kiigazodni az intrikusok között, hogy ki kit és miért mószerolt a bíborosok között. Na jó, a miért az világos, mert minden kavarás arra irányult, hogy ki nyerje meg a pápaválasztást.
Akiket érdekelnek a dokumentumszerű történelmi írások, annak tetszeni fog. Nekem nem tetszett annyira, mert én jobban élvezem a regényes történeteket. Ez pedig inkább jó tanácsok gyűjteménye, amelyeket kiegészít a korábbi tapasztalataival, anekdotikus stílusban elmesélt történésekkel. Az ismertető szerint szórakoztató, szerintem viszont nem az. Inkább informatív adalék a pápaság XVII. századi történetéhez.

>!
Mary_J P
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Szent Péter trónja

Érdekes korabeli összefoglaló, vagy kivonat a pápaválasztásokról, talán egy kicsit száraznak is mondanám, de a szerzők többi könyve mellé érdekes kis kiegészítő olvasmány, ráadásul szerintem nagyon szép kivitelben, mind külsőleg, mind a belsőleg a gyönyörű rézkarcokkal. A második fele nekem már szinte össze is állt egy kis gyorstalpalóvá, mondhatni kíváncsian és izgatottan vártam a „legújabb” pápát és a megválasztása körüli cselszövéseket.

>!
Morzsa
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Szent Péter trónja

„Vicces” dolog valakinek a naplóját, még, ha szerkesztés, sajtó alá rendezés után is, saját néven kiadni.
Különösen, hogy a szerzőknek megvan a maga hírneve, így aki nem elég körültekintő, teljesen mást kap, mint amire gondolt.
A két csillag nem annak szól, ami a könyv tartalma, hisz az valóban egy korabeli napló, hanem ennek az érdekes marketingnek.

>!
Diosz P
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Szent Péter trónja

Érdekes kis összefoglaló, tényleg olyan lett mint egy korabeli használati útmutató pápaválasztáshoz. Érdekes belegondolni hogy valóban ennyire közvetlen hangnemben de tömören, tényszerűen és lényegre törően íródott, a Napkirály számára. Illetve az is egy kicsit meghökkentő, hogy milyen játszmák zajlanak a falak mögött, kíváncsi lennék hogy ez manapság mennyit változott, vagy épp maradt minden a régiben? Színes, izgalmas életút állhat a a tényleges szerző, Atto Melani mögött, ami át is jön a sorok között.

>!
Elisorne P
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Szent Péter trónja

Ismerd meg az ellenséged, mondás nevében szoktam olvasni a keresztény egyházzal kapcsolatban, így akad a kezembe ez a kis könyvecske is. A szerzőpáros jóvoltából mindenki megismerhet Atto Melani kalauzát a pápaválasztásról.Rövid, de annál érdekesebb kis könyvecske, ajánlom mindenkinek akit érdekelnek az ilyenek.

>!
vöri P
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Szent Péter trónja

Jópofa kis kézikönyvecske ez – nem semmi figura lehetett ez az Atto Melani :) Egyedül azt sajnálom, hogy nem élhetett több száz évig, szívesen olvasnék más korokról is az ő szemén keresztül.
Meghozta újra a kedvem, hogy olvassam tovább regényeket is végre, bár eddig is csak azért nem került erre sor, mert háttérbe szorultak olyan szerzők művei mellett, akiktől még semmit sem olvastam… remélem idén végre sorra kerülhetnek.


Népszerű idézetek

>!
psn

A körülmények és a szerencse fordultával mindenkinek megváltoznak a vonzalmai és érzelmei. De a jelleme nem változik, még ötven év múltán sem.

29. oldal

>!
psn

Az erélyesség nem mindig erény. Ha a jellemből fakad, inkább gyarlóság. Akin eluralkodik, nem alkalmas sem kormányzásra, sem az üzleti életre: önfejűség, merevség és az ítélőképesség hiánya jellemzi tetteit.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önfejűség
>!
psn

Egyesek oly makacsul ragaszkodnak saját véleményükhöz, hogy inkább romlásba döntik a világot, de nem változtatják meg nézeteiket.

30. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlo Levi: Krisztus megállott Ebolinál
Giacomo Leopardi: Gondolatok / Pensieri
Bruno Ferrero: Az aranyhalak titka
Nikosz Kazantzakisz: Isten szegénykéje
Friedrich Nietzsche: Zarathustra
Geert Kimpen: A kabbalista
Jelenits István: Élet és evangélium
John Donne: Délben alkonyul, délben virrad
Spiró György: Fogság
Tanja Kinkel: A bábjátékosok