Bárcsak ​itt lennél (Mrs. Murphy 1.) 37 csillagozás

Rita Mae Brown: Bárcsak itt lennél

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​fülledt hangulatú virginiai kisváros, Crozet olyan, mint egy nagy család. Mindenki mindenkiről mindent tud. Legalábbis eddig ezt hitték. Csakhogy mindenkinek megvannak a maga titkai. És van valaki, aki ölni is hajlandó ezért a titokért.
Hátborzongató gyilkosság kavarja fel az állóvizet. Egy forró nyári reggelen a városka egyik köztiszteletben álló polgárának szétroncsolt tetemét a saját betonkeverőjében találják meg. A szörnyű gyilkosságok ezzel nem érnek véget. Nyilvánvaló, hogy az elkövető helyi lakos. Valaki, akivel együtt golfoznak, teniszeznek, és akiben eddig maradéktalanul megbíztak. Többé senki nem bízhat meg senkiben…
A település pletyka központja a postahivatal. A harmincas éveiben járó Mary Minor Haristeen, becenevén Harry, a kisváros történetének legfiatalabb postamesternője. Harry, aki épp válófélben van, egyedül él a cicájával (Mrs. Murphy) és a kutyájával (Tee Tucker). Rossz szokása, hogy elolvassa a mások képeslapjait. Így jön rá, hogy a tettes a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Művelt Nép, Budapest, 2016
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155617683 · Fordította: Alföldi Zsófia
>!
Művelt Nép, Budapest, 2016
238 oldal · ISBN: 9786155617737 · Fordította: Alföldi Zsófia

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Rita Mae Brown: Bárcsak itt lennél

Ettől a könyvtől pont azt kaptam, amit vártam, egy könnyed, mókás, jó kis kikapcsolódást, főszerepben egy amerikai városkával, jó és rossz emberekkel és egy talpraesett postáskisasszonnyal, no meg persze egy kis nyomozással. Hideg, téli estékre tökéletes olvasmány.

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/12/rita-mae-brown-bar…

Joxer >!
Rita Mae Brown: Bárcsak itt lennél

Egy csendes vidéki kisváros nyugodt mindennapjait, ahol mindenki ismer mindenkit, hirtelen egy gyilkosság dúlja fel.
A rendőrség mellett a helyi postamesternő is nyomozásba kezd. Eleinte mindenki gyanus, és csak szép lassan kezd szükülni a potenciális elkövetők köre, míg végül rájön az igazságra.
Ez így csak egy tucatkrimi lenne, de az írónőnek sikerült egyedivé tenni azzal, hogy a kutyák és macskák is önálló nyomozásba kezdenek, és a tapasztalataikat megbeszélik egymás között.
A könyvnek ez a vonulata teszi a regényt igazán humorossá, és letehetetlenné.
Két kisebb hibát találtam csak:
– Az állatok által több helyen érzett „állott teknősszag” többször felbukkan, de nem derül fény az okára off
– A bűnös megtalálása és ezzel a regény lezárása számomra túl elkapkodott, mintha az írónő gyorsan le akarta volna zárni a művet, hogy beleférjen a kiadóknál rendszeresen előírt kötelező oldalszámba.
Ha valaki vágyik egy igazán humoros, könnyed krimire, és szeretné még jobban megismerni a háziállatai gondolkodását, annak ajánlom ezt a könyvet, ami ugyan egy sorozat első kötete, és bár sajnálatomra a hazai kiadó a folytatások megjelenésében már nem látott fantáziát, szerencsére nem függővéges, így önállóan is olvasható.

szilvamag_>!
Rita Mae Brown: Bárcsak itt lennél

Jó kis könyv volt, humoros és szórakoztató szóval gyorsan olvastatta magát, és bár elég hamar ráéreztem a gyilkos kilétére, mégis muszáj volt a végére érnem, már csak azért is, hogy beigazolódni lássam a feltevésem. Sajnos az elején a sok szereplő között gyakran elvesztem, de a végére kitisztult a kép, úgyhogy aki szereti a rejtélyeket, no meg a kutyákat és macskákat, azoknak bátran ajánlom.
Bővebben a blogon: http://szilvamagolvas.blogspot.hu/2016/06/rita-mae-brow…

Gyöngyi0309 P>!
Rita Mae Brown: Bárcsak itt lennél

Könnyed, kisvárosi krimicske. Kitaláltam a gyilkost, az indítékot nem, mert volt benne két félrevezető szál. Az egyiket hamar elvetettem, de a másikra tippeltem.
Tipikusan visszaadja a déli amerikai vidék még most is jellemző beszűkült gondolkodásmódját. Megvannak a szokásos karakterek: vallásos öreglány, sznob „feér” úriasszony, állatorvos, hajszolt családanya, ügyvéd, régiségkereskedő.
A középpontban Harry a postáskiasszony áll, aki épp válófélben van. A válás rosszallást vált ki sokakból, sokan oldalt választanak. Van egy tépázott seriffünk, egy szimpatikus rendőrnővel ( Cooper) az oldalán. Az állatok beszélgetései színesítik a történetet, és sokszor velük értettem egyet, mikor kemény véleményt alkottak az emberekről. Könnyed, nem gondolkodós kikapcsolódásnak tökéletes, de semmi extra.

Bur3sz>!
Rita Mae Brown: Bárcsak itt lennél

Érdekes. Egy cica és egy kutya lenne elvileg a főhős, de valahogy mégis a gazdié a főszerep. Egy álmos kisváros unalmas nyarát gyilkosság sorozat bolydítja fel. Az állatok is nyomozásba kezdenek. Ám valahogy nekem nem volt eléggé hiteles. Kedves, de nem az igazi.

Csibice25 P>!
Rita Mae Brown: Bárcsak itt lennél

Ezt a könyvet végül egy kihívás miatt olvastam ki most, amúgy még a polcon várakozott volna.
Egynek elment, de nagyon nem fogott meg.
Főleg, hogy az állatok tudnak benne beszélni… Kicsit gyermeteg volt számomra.

4 hozzászólás
Juca P>!
Rita Mae Brown: Bárcsak itt lennél

Nagyon tetszett, ahogy az állatok kommunikáltak egymással. Az eredeti kiadásban dőlt betűkkel szerepelnek a párbeszédeik, ám a magyar fordításban sajnos ezt nem tartották meg, pedig átláthatóbb lett volna, ha elkülönül az emberek párbeszédeitől.
A könyv hasonlít Agatha Raisin történeteire: a női főszereplő önjelölt nyomozóként viselkedik, van macskája (Harry esetében nagyobb hangsúly van a macskákon), egy kisvárosban él, ahol mindenki ismer mindenkit.
Elég hamar rá lehet jönni a gyilkos személyére, de az út addig, amíg Harry is rádöbben erre nagyon érdekes, fordulatos. Az állatok közül Pewter volt a kedvenc, mert olyan szókimondó.

klaratakacs P>!
Rita Mae Brown: Bárcsak itt lennél

Nagyon kellemes történet, ahol a kisváros átlagos szereplőit még véleményt nyilvánító állatok is színesítik. Ne várjunk körömrágó izgalmakat, bár több gyilkosság is történik, de szórakozást ad ez a könyv. Remélem lesz folytatása és követhetem a szereplőket, mert megszerettem őket.

Nóra_Alpekné_Barna P>!
Rita Mae Brown: Bárcsak itt lennél

Könnyed kikapcsolódás, bár szerintem a macska-kutya társalgások nélkül is évezhető, hacsak nem élvezhetőbb lett volna. Tetszett a történet, bár a sok megjegyezhetetlen szereplőtől néha falra másztam.

Gyöngyi_Z>!
Rita Mae Brown: Bárcsak itt lennél

Nagyon érdekes könyvnek ígérkezett. Nos ez elején kicsit sok volt a leírás, de a végére igazán jó kis történet kerekedett belőle. :) Tetszett az állatok gondolatmenete és akciói, hogy miként mentsék meg Harry-t és oldják meg a rejtélyt. :)
Összességében tetszett, de kicsit még döcögött nekem. :)
Viszont kíváncsian várom a folytatást! :)


Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

– Lefogadom, hogy maffiacsaládból származott.
– Miért?
– Katolikus volt, ráadásul olasz.
– Ebből még nem következik, hogy maffiózók voltak a családtagjai.
– Nem, de az ellenkezője sem.

157. oldal, 16 fejezet (Művelt Nép, 2016)

Juca P>!

– Észrevetted már, hogy a barátaid olyannak szeretnek, amilyen vagy? A szeretők viszont olyanná akarnak változtatni, amilyen szeretnék, hogy legyél

117. oldal

helóviri>!

Valami szörnyűség történt az emberi fajjal az idők során. Elszakadtak a természettől. Mi olyan emberrel élünk, aki kapcsolatban van az évszakokkal, és a többi állattal, de ő falusi. Kevesen vannak, és egymástól távol. Minél jobban eltávolodnak a természettől, annál jobban meghülyülnek. A végén ez okozza majd a vesztüket.

Juca P>!

– A szerelem általában arról szól, hogy elmegy az ember esze, és nem arról, hogy megjön.

156. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
helóviri>!

Egy nő abban a reményben megy férjhez, hogy megváltoztatja a férfit és egy férfi abban a reményben nősül meg, hogy a nő nem fog megváltozni.

SLutra>!

– Az emberek hülyék. Az emberek és a hangyák – kinyírják a saját fajtársaikat.
– Nekem is voltak ilyen gondolataim – válaszolt Mrs. Murphy.
– Dehogy voltak. Ne legyen cinikus. Az nem kifinomult. Maga soha nem lesz kifinomult, Mrs. Murphy. Maga Sally Mead állatvédő szervezetétől került ide.

72. oldal, 4. fejezet (Művelt Nép, 2016)

narita>!

A macska visszaugrott a pultra, azután mozdulatlanul ült, akár egy szfinx, és kinevette Tuckert.
Mrs. Hogendobbernek elállt a lélegzete.
– Ez a macska bolond!
Harryt elképesztette a macska akrobatikai bemutatója, nagyot nyelt, és válaszolt.
– Csak némi testgyakorlat – tudja, milyenek.
– Nem szeretem a macskákat. – Mrs. H. teljes magasságában kihúzta magát. Illett a körméretéhez. – Túlságosan függetlenek.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska

Hasonló könyvek címkék alapján

Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Elveszett emlékek
Joanne Fluke: Zöldcitromos pite és gyilkosság
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Karen Rose: Sikíts értem
J. D. Robb: Halálos híresség
Michael Connelly: Az igazság ára
Jeffery Deaver: A Koporsótáncos
Rachel Vincent: Rogue – Latrok
Michael Connelly: Az Echo Park titka