Télikrumpligombóc (Franz Eberhofer 1.) 611 csillagozás

Rita Falk: Télikrumpligombóc

Franz ​Eberhofert, a testestül-lelkestül bajor rendőrt fegyelmi okokból helyezték át a nyüzsgő nagyvárosból csendes kis szülőfalujába, az ugyancsak jellegzetesen bajor Niederkaltenkirchenbe. Élete itt néha túlságosan is nyugodt mederben folydogál, esti járőrözései általában Wolfi kocsmájának pultjánál érnek véget, napközben pedig kedvenc tartózkodási helye süket nagymamájának konyhája, ahol ínycsiklandó ételeket ehet reggeltől estig. Apja, a kiöregedett 68-as lázadó közben vadkendert termeszt a hátsó kertben és folyamatosan Beatlest hallgat, amivel kishíján az őrületbe kergeti a kemény rockot előnyben részesítő fiát. A békés hétköznapokba azonban időnként zavaró események tolakodnak be. Itt van mindjárt a Neuhofer család, amelynek tagjai a legkülönösebb módokat választják az elhalálozásra. Annyira különös módokat, hogy Franz nyomozói szimata feléled és elhatározza, hogy utánanéz egy kicsit a morbid haláleseteknek. Ahogy egyre több gyanús körülményt fedez fel, az ügy is egyre… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Magistra, Budapest, 2023
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156147325 · Fordította: Balla Judit
>!
Magistra, 2023
268 oldal · ISBN: 9786156147332 · Fordította: Balla Judit
>!
Művelt Nép, Budapest, 2016
290 oldal · ISBN: 9786155617871 · Fordította: Balla Judit

2 további kiadás


Enciklopédia 61

Szereplők népszerűség szerint

Franz Eberhofer · (Eberhofer) Nagyi · (Eberhofer) Papa · Rudi Birkenberger · Leopold Eberhofer

Helyszínek népszerűség szerint

céllövölde · Mallorca


Kedvencelte 35

Most olvassa 11

Várólistára tette 267

Kívánságlistára tette 126

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Rita Falk Franz Eberhofer-sorozatával új kedvencet avattam, ugyanis igazi gyöngyszem a „falusi krimi” kategóriában. Adott egy-két rejtélyes gyilkosság, néhány tróger szereplő, finom, házias receptek, s mindezt megbolondítja a nem kevés bajor humor.
Egyértelműen vicces. Szerintem még soha sem nevettem krimin ennyit. Persze ez nem is igazi krimi, hiszen a nyomozós vonalat nem nevezném valami erősnek, de remekül szórakoztam minden egyes pillanaton. Az írónő jól visszaadta a kisvárosi élet jellegzetes figuráit.
A kedvenc szereplőm egyértelműen Nagyi, aki állandóan süt-főz… már amikor nincs valami hatalmas leértékelés a közeli áruházakban. Folyamatosan figyelemmel kíséri az akciókat, gyűjti a szórólapokat, és mindig megtalálja a módját, hogy ezeket felhasználva újabb értékes és kevésbé értékes kacattal tömje tele a lakást. Óriási figura!
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/11/21/rita_falk

5 hozzászólás
ProKontra>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Senkit se tévesszen meg a bohókás cím. Hogy miért? Mert a Télikrumpligombóc tényleg ilyen. Egy bohókás regény, bohókás szereplőkkel, bohókás sztorikkal. Imádtam. Őszintén megmondom, régen nevettem ennyit egy könyvön. Egy krimi, ami egyben komédia is. Mindenkinek ajánlom olvasásra, hisz a nevetésre mindenkinek szüksége van – főleg ebben a mostani időszakban.

Rita Falk inkább a szórakoztatásra vitte a hangsúlyt és nem konkrétan a nyomozásra, de ez volt a csodás ebben a sztoriban. Nem kell véresen komolyan venni a könyvben lévő ügyeket, ne is így álljon senki sem Falk könyveihez. Egy ügyefogyott nyomozó és annak családja, akikkel csak a “baj” van. Könnyed, humoros és tökéletesen kikapcsol.
Folytatás:
https://prokontra.net/2020/09/01/rita-falk-telikrumplig…

Tünde1>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Kihívásra olvastam.Műfaját tekintve számomra egyedi volt.A kis bajor faluban élő ártatlan,kissé bugyuta rendőr családját és kalandjait mutatta be.
Sokszor felnevettem hangosan,igazán „lökött" volt mindenki .
Nekem is a Nagyi és a Papa lettek a kedvenceim.<3
off

Kriszta_89 P>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Először furcsán néztem, hogy ez tényleg krimi lenne e. A krimi szál nem is erős ebben a történetben, viszont a poénok és a jól megformált karakterek teszik nagyszerűvé. Rég nevettem hangosan ennyit és ilyen jókat egy könyvön. Kedvencem szereplőm Nagyi lett és a szórólapos akcióvadászata. A bölcsességfog húzáson pedig még most is nevetek. Aki szeretne jókat nevetni mindenképp olvassa el, én biztos olvasom a többi könyvet is, fan lettem.

12 hozzászólás
Bunney>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Ez igazán üdítő kis olvasmány volt. Ilyennek képzelem Németországban A mi kis falunk sorozatot, mint amilyen ebben a könyvben :)

Egy kis német falucskában követhetjük Franz, a rendőr és az ottlakók mindennapjait, akik egytől egyig igazi egyéniségek :) Na és a Nagymama… Hát Ő volt a kedvencem :)) Sok vicces szituban találjuk Franzot és a Nagyiját. Igazából az elejétől a végéig mókás, de mégis hagy kicsit gondolkodni is, vajon mi lesz ennek a nyomozásnak a vége, amibe belekeveri magát a főszereplőnk. Egyáltalán van-e ügy?? Van értelme?? Tényleg történik valami ebben a falucskában vagy csak annyira nem történik ott semmi, hogy már behaluzzák?? :)

Nem kell nagyon sokat várni ettől a sztoritól, és nem is ebben rejlik ennek a könyvnek a bája. Számomra nem volt se izgalmas, sem csavaros, de mégis annyira olvastatta magát. Nem ragad bele egy jelenetbe, hanem folyton haladnak… Kb nem tartózkodunk 1 helyen 2 oldalnál tovább.
Az írónő humora pedig nagyon tetszett, szarkasztikus néhol és sokszor jó kedvre derített a szövegével :)
Nem egy igazi, komoly krimi, de ha valaki egy könnyed olvasmányra vágyik, ami kikapcsolja, akkor üljön le egy kis Télikrumpligombócra, mert jól fog esni =)

8 hozzászólás
Pati28>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Ha egy könnyed és szórakoztató könyvre vágysz egy fárasztó nap végén, Rita Falk Télikrumpligombócával ezt igazán megteheted.

Minden sorát nagyon élveztem, és meg kell mondjam Franz Eberhofer egy hatalmas figura. Rég nevettem már ennyit könyvön, és ezért jár is neki a maximális 5 csillag.

Niederkaltenkirchenben, egy bajor kisvárosban, ahol Franz kutyájával, Ludwiggal esténként az erdőben sétálgat, majd levezetésként Wolfinál iszogat, egy váratlan esemény következtében szimatot fognak, és addig nem tágítanak, míg fel nem göngyölítik az ügyet. Franz rendőri tudását méltán kamatoztatja és a végére ennek meg is lesz az eredménye.
Eberhofferéket nagyon könnyű kedvelni, civakodásaik mindig jobb kedvre derítik az embert. A kedvenc szereplőm pedig nem lehet más, csakis a Nagyi, akinek számos jó és vicces pillanatot köszönhetek, valamint ínycsiklandó ételeket, amelyek olvasásától folyton megéheztem. :D
Összességében kilóra megvett magának a könyv és az írónő is. :)
spoiler

Szösszenet P>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Egyszerűen beleszerettem ebbe a könyvbe, mivel ennyire még nem nevettetett meg egy könyv sem mostanában.
Egy kisvárosba helyezett rendőr, Franz egy sorozatgyilkosság után nyomoz, de nem ez adja a könyv igazi eszenciáját, hanem a bajor humor. Franz esetlen nyomozása, feledékenysége, a nagyival átélt vidám történések, a nagypapa füvezése és nem maradhat ki a sorból Flötzinger alakja sem.
Maga a nyomozás nem kap akkora hangsúlyt a humor miatt, de éppen ettől könnyed és szórakoztató.
Ajánlom a humort kedvelőknek.

13 hozzászólás
nypiro P>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Jól esett olvasni a könyvet. A sorozatot nem láttam, de mivel láttam képet a főszereplőről magam elé tudom képzelni. Franz a beszólásaiddal és Nagyival együtt nagy kedvenc lettél. Remélem kitart a lendület a többi részben is.
Nem volt nagy elvárásom, kb Hannah Swensen és Addison Cole mélységű nyomozásokat vártam és annyit is kaptam.
Viszont nagyon szimpatikus Franznak a családhoz való hozzáállása: Nagyiért bármikor és bármit :D
Néha majd lefordultam a székről a nevetéstől mikor olvastam. Nagyi és az akciós vásárlások szenzációsak :D

9 hozzászólás
Levandra>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Ki ez a Rita Falk? Valami bajor írónő… Még sosem hallottam róla, de valami eszméletlen, milyen agyament címet tud adni a könyvének! Azért a cím már sejtet valamit, és nem bírom megállni, hogy további érdeklődésemnek utat ne engedjek. Olvasnom kell, mert ha a sejtésem beigazolódni látszik, egy ilyen cím mögött nem egy hétköznapi és unalmas sztorival találom szembe magam. Nem is. Rita levett a lábamról.

Annyira friss, annyira új, annyira más élmény az, amit kaptam. Hamisíthatatlan bajor hangulat, ami egy szempillantás alatt beránt a történetbe, mintha csak vasárnap délutáni tévézésre ültél volna le kedvenc német sorozatod elé. Persze, ha szereted a német sorozatokat. Nekem tökéletesen hozta ezt az érzést. Szemem előtt sorra jelentek meg Niederkaltenkirchen utcái, épületei, hegyei és erdei. Annyira ismerős volt, hogy rögtön otthon éreztem magam ebben a megálmodott kis városkában. Ismerősek voltak a szereplők is, jól megragadott karakterek, olyan könnyedséggel kidolgozva, mintha elevenen lettek volna a sorok közé gyúrva.
Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/08/rita-falk-teli…

6 hozzászólás
blueviolet>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Ez olyan igazi őszi-téli bekuckózós könyv. Jól esett esténként betakarózni és elmerülni ebben a kissé bolondos, de szerethető világban. Nagyi az egyik kedvenc szereplőm, Franznak pedig szívesen segítek Leopold utálásában. Mindenképpen szeretném folytatni a sorozatot, minél előbb.
„Lightos krimi” kedvelőknek kötelező!


Népszerű idézetek

Janina13>!

– Papa füves cigarettát szív a kertben, te meg, a zsaru, csak ülsz mellette és sörözöl?
– Ha egyszer én nem szeretem a füves cigarettát…

Kapcsolódó szócikkek: (Eberhofer) Papa · Franz Eberhofer · Leopold Eberhofer
AniTiger P>!

    – Leopold Thaiföldre utazott – mondom, csak hogy témát váltsak.
    – Thaiföldre? A feleségével?
    – A felesége nélkül.
    – Józan döntés. Ha a feleségét is vinné, az olyan lenne, mintha valaki a saját sörét vinné otthonról az Oktoberfestre – mondja Rudi és elvigyorodik.

19. fejezet

Janina13>!

A nőn látszik, hogy nem igazán illik ebbe a környezetbe. Porcelán az elefántboltban.

1 hozzászólás
AniTiger P>!

[…] A lapockáján egy tetoválás Nagyit ábrázolja. Kétszer is megnézem, de nincs kétség: ez a Nagyi. Nem a szokásos kontyba tűzött hajával ugyan, hanem leengedett hajjal, ahogyan reggelenként kinéz, de azért kétségtelenül ő az. Fel kell tennem magamnak a kérdést: ugyan mi okból tetováltatta a hátára Neuhofer szomszédja a Nagyit?
    – Mondja, mi ez a szépség itt a hátára tetoválva? – kérdezem, mert nem akarom rögtön a Nagyira terelni a szót.
    – Nem tudja?
    Olyan arccal néz rám, mintha azt kérdeztem volna, mi a neve a bolygónak, amelyen élünk. Megrázom a fejem és szinte már kínosan érzem magam.
    – Hát Gandalf!
    Szóval Gandalf. Bólogatok.

11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: (Eberhofer) Nagyi · Franz Eberhofer · Gandalf · tetoválás
AniTiger P>!

    Aztán hazamegyünk, Nagyi kicsomagolja a vadonatúj kabátját és belebújik. Úgy áll rajta, mintha ráöntötték volna. A színe fekete, a hátán pedig narancsszínű betűkkel ez áll: Big girls have more fun!
    Uram Jézus!
    Nagyi viszont nem tud angolul.

2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: (Eberhofer) Nagyi · Franz Eberhofer
TiszlaviczMarcsi I>!

…sehol nem találunk Nagyinak való télikabátot. Mivelhogy mazsolára aszalódott már szegény, a legkisebb méretben is úgy fest, mint aki egy négyszemélyes sátorból kandikál ki. Visszamegyünk hát a K&L-be, mert kabát ugyan ott sem volt, viszont egy kedves eladónő azt mondta, ha sehol nem találunk semmit, menjünk vissza és nézzünk körül az ifjúsági osztályon.

Aztán hazamegyünk, Nagyi kicsomagolja a vadonatúj kabátját és belebújik. Úgy áll rajta, mintha ráöntötték volna. A színe fekete, a hátán pedig narancsszínű betűkkel ez áll: Big girls have more fun!
Uram, Jézus!
Nagyi viszont nem tud angolul.

36-37. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: (Eberhofer) Nagyi
robinson P>!

Elvigyorodom.
– Friss a hurka? – kérdezem szelíden.
– Frissebb már nem is lehetne. Ma hajnalban döglött bele a disznó a vérmérgezésbe, amit a májráktól kapott.
– Ma hajnalban? Akkor tényleg nem lehetne frissebb. Három szálat, mint mindig. Aztán ki vele, mit tudsz erről a nőről?

Kapcsolódó szócikkek: hurka · májrák · vérmérgezés
2 hozzászólás
Jagika P>!

Nem akarom felidegesíteni magam, ezért inkább csendben maradok, és élvezem, ahogy a nap lágyan melenget.

AniTiger P>!

    – Mondd csak, Rainer, tulajdonképpen mindenre allergiásra vagy?
    – Nem olyan vészes, Franz – feleli. – A sörre és a húskenyérre nem. Így azért már ki lehet bírni.
    Azt elhiszem.

14. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: allergia · sör
Riszperidon P>!

– Burn, burn, motherfucker burn – énekli-üvölti a helyi ifjúság, de mivel Nagyi nemcsak süket, de angolul sem tud, nem akad fenn rajta.

198. oldal (Művelt Nép 2016)

Kapcsolódó szócikkek: (Eberhofer) Nagyi
2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Franz Eberhofer sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Osman: Az eltévedt golyó
Benjamin Stevenson: A családomban mindenki gyilkos
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a karácsonyi búcsúcsók
Elle Cosimano: Finlay Donovan mindent visz
J. D. Robb: Halálos ünnep
Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes
Leslie L. Lawrence: Siva utolsó tánca
Vavyan Fable: Szennyből az angyal
Meg Cabot: Egy kis túlsúly nem a világ vége
Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság