Télikrumpligombóc (Franz Eberhofer 1.) 374 csillagozás

Rita Falk: Télikrumpligombóc

Franz ​Eberhofert, a testestül-lelkestül bajor rendőrt fegyelmi okokból helyezték át a nyüzsgő nagyvárosból csendes kis szülőfalujába, az ugyancsak jellegzetesen bajor Niederkaltenkirchenbe. Élete itt néha túlságosan is nyugodt mederben folydogál, esti járőrözései általában Wolfi kocsmájának pultjánál érnek véget, napközben pedig kedvenc tartózkodási helye süket nagymamájának konyhája, ahol ínycsiklandó ételeket ehet reggeltől estig. Apja, a kiöregedett 68-as lázadó közben vadkendert termeszt a hátsó kertben és folyamatosan Beatlest hallgat, amivel kishíján az őrületbe kergeti a kemény rockot előnyben részesítő fiát. A békés hétköznapokba azonban időnként zavaró események tolakodnak be. Itt van mindjárt a Neuhofer család, amelynek tagjai a legkülönösebb módokat választják az elhalálozásra. Annyira különös módokat, hogy Franz nyomozói szimata feléled és elhatározza, hogy utánanéz egy kicsit a morbid haláleseteknek. Ahogy egyre több gyanús körülményt fedez fel, az ügy is egyre… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Művelt Nép, Budapest, 2016
290 oldal · ISBN: 9786155617871 · Fordította: Balla Judit
>!
Művelt Nép, Budapest, 2016
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155617874 · Fordította: Balla Judit
>!
Művelt Nép, Budapest, 2016
290 oldal · ISBN: 9786155617874 · Fordította: Balla Judit

Enciklopédia 55

Szereplők népszerűség szerint

Franz Eberhofer · (Eberhofer) Nagyi · (Eberhofer) Papa · Rudi Birkenberger · Leopold Eberhofer

Helyszínek népszerűség szerint

céllövölde · Mallorca


Kedvencelte 27

Most olvassa 9

Várólistára tette 225

Kívánságlistára tette 118

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Rita Falk Franz Eberhofer-sorozatával új kedvencet avattam, ugyanis igazi gyöngyszem a „falusi krimi” kategóriában. Adott egy-két rejtélyes gyilkosság, néhány tróger szereplő, finom, házias receptek, s mindezt megbolondítja a nem kevés bajor humor.
Egyértelműen vicces. Szerintem még soha sem nevettem krimin ennyit. Persze ez nem is igazi krimi, hiszen a nyomozós vonalat nem nevezném valami erősnek, de remekül szórakoztam minden egyes pillanaton. Az írónő jól visszaadta a kisvárosi élet jellegzetes figuráit.
A kedvenc szereplőm egyértelműen Nagyi, aki állandóan süt-főz… már amikor nincs valami hatalmas leértékelés a közeli áruházakban. Folyamatosan figyelemmel kíséri az akciókat, gyűjti a szórólapokat, és mindig megtalálja a módját, hogy ezeket felhasználva újabb értékes és kevésbé értékes kacattal tömje tele a lakást. Óriási figura!
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/11/21/rita_falk

5 hozzászólás
ProKontra P>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Senkit se tévesszen meg a bohókás cím. Hogy miért? Mert a Télikrumpligombóc tényleg ilyen. Egy bohókás regény, bohókás szereplőkkel, bohókás sztorikkal. Imádtam. Őszintén megmondom, régen nevettem ennyit egy könyvön. Egy krimi, ami egyben komédia is. Mindenkinek ajánlom olvasásra, hisz a nevetésre mindenkinek szüksége van – főleg ebben a mostani időszakban.

Rita Falk inkább a szórakoztatásra vitte a hangsúlyt és nem konkrétan a nyomozásra, de ez volt a csodás ebben a sztoriban. Nem kell véresen komolyan venni a könyvben lévő ügyeket, ne is így álljon senki sem Falk könyveihez. Egy ügyefogyott nyomozó és annak családja, akikkel csak a “baj” van. Könnyed, humoros és tökéletesen kikapcsol.
Folytatás:
https://prokontra.net/2020/09/01/rita-falk-telikrumplig…

Tünde1>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Kihívásra olvastam.Műfaját tekintve számomra egyedi volt.A kis bajor faluban élő ártatlan,kissé bugyuta rendőr családját és kalandjait mutatta be.
Sokszor felnevettem hangosan,igazán „lökött" volt mindenki .
Nekem is a Nagyi és a Papa lettek a kedvenceim.<3
off

Kriszta_89 P>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Először furcsán néztem, hogy ez tényleg krimi lenne e. A krimi szál nem is erős ebben a történetben, viszont a poénok és a jól megformált karakterek teszik nagyszerűvé. Rég nevettem hangosan ennyit és ilyen jókat egy könyvön. Kedvencem szereplőm Nagyi lett és a szórólapos akcióvadászata. A bölcsességfog húzáson pedig még most is nevetek. Aki szeretne jókat nevetni mindenképp olvassa el, én biztos olvasom a többi könyvet is, fan lettem.

12 hozzászólás
Pati28 P>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Ha egy könnyed és szórakoztató könyvre vágysz egy fárasztó nap végén, Rita Falk Télikrumpligombócával ezt igazán megteheted.

Minden sorát nagyon élveztem, és meg kell mondjam Franz Eberhofer egy hatalmas figura. Rég nevettem már ennyit könyvön, és ezért jár is neki a maximális 5 csillag.

Niederkaltenkirchenben, egy bajor kisvárosban, ahol Franz kutyájával, Ludwiggal esténként az erdőben sétálgat, majd levezetésként Wolfinál iszogat, egy váratlan esemény következtében szimatot fognak, és addig nem tágítanak, míg fel nem göngyölítik az ügyet. Franz rendőri tudását méltán kamatoztatja és a végére ennek meg is lesz az eredménye.
Eberhofferéket nagyon könnyű kedvelni, civakodásaik mindig jobb kedvre derítik az embert. A kedvenc szereplőm pedig nem lehet más, csakis a Nagyi, akinek számos jó és vicces pillanatot köszönhetek, valamint ínycsiklandó ételeket, amelyek olvasásától folyton megéheztem. :D
Összességében kilóra megvett magának a könyv és az írónő is. :)
spoiler

Szösszenet P>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Egyszerűen beleszerettem ebbe a könyvbe, mivel ennyire még nem nevettetett meg egy könyv sem mostanában.
Egy kisvárosba helyezett rendőr, Franz egy sorozatgyilkosság után nyomoz, de nem ez adja a könyv igazi eszenciáját, hanem a bajor humor. Franz esetlen nyomozása, feledékenysége, a nagyival átélt vidám történések, a nagypapa füvezése és nem maradhat ki a sorból Flötzinger alakja sem.
Maga a nyomozás nem kap akkora hangsúlyt a humor miatt, de éppen ettől könnyed és szórakoztató.
Ajánlom a humort kedvelőknek.

13 hozzászólás
Levandra>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Ki ez a Rita Falk? Valami bajor írónő… Még sosem hallottam róla, de valami eszméletlen, milyen agyament címet tud adni a könyvének! Azért a cím már sejtet valamit, és nem bírom megállni, hogy további érdeklődésemnek utat ne engedjek. Olvasnom kell, mert ha a sejtésem beigazolódni látszik, egy ilyen cím mögött nem egy hétköznapi és unalmas sztorival találom szembe magam. Nem is. Rita levett a lábamról.

Annyira friss, annyira új, annyira más élmény az, amit kaptam. Hamisíthatatlan bajor hangulat, ami egy szempillantás alatt beránt a történetbe, mintha csak vasárnap délutáni tévézésre ültél volna le kedvenc német sorozatod elé. Persze, ha szereted a német sorozatokat. Nekem tökéletesen hozta ezt az érzést. Szemem előtt sorra jelentek meg Niederkaltenkirchen utcái, épületei, hegyei és erdei. Annyira ismerős volt, hogy rögtön otthon éreztem magam ebben a megálmodott kis városkában. Ismerősek voltak a szereplők is, jól megragadott karakterek, olyan könnyedséggel kidolgozva, mintha elevenen lettek volna a sorok közé gyúrva.
Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/08/rita-falk-teli…

6 hozzászólás
csgabi P>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Ez a könyv is egyike azoknak, amiket már „ezer éve” el akartam olvasni, csak „érdekes a cím, de béna a borító”, „jaj, annyi könyv van, amit el akarok olvasni még” és sok hasonló félmondat után mindig elhalasztottam, hogy kikölcsönözzem a regényt. Komarek Polf-sorozatát nagyon szerettem, valami hasonlóra számítottam itt is, de sajnos kicsit csalódnom kellett. A poénok erőltetettek voltak, a szereplők idegesítettek, és az, hogy ez egy krimi lenne, nos, erős túlzás. Igen, van benne bűncselekmény, de ez a regény ettől még nem válik krimivé, hiába nyomoz a főszereplő. Hiszen – más esetben – egy könyv attól még nem lesz romantikus regény, hogy a két főszereplő megcsókolja egymást. Itt is ez a helyzet, csak éppen krimi vonalon.
Talán egy szereplő volt, akit kicsit kedveltem, a Nagyi, ő tényleg jófej mami volt, bár tuti felrobbantam volna tőle is párszor, ha az életben ismerem. :-D

Sok-sok lehetőség van ebben a regényben, sok elvarratlan szál, kifejtetlen emberi kapcsolat, szóval az, hogy három és fél csillagot adtam a kötetre, nem jelenti, hogy nem fogom folytatni, mert kíváncsi vagyok a többi részre, hátha azokban megkedvelek egy-egy szereplőt, érthetőbbé válnak bizonyos kapcsolatok, stb. Érdemes belekezdeni a sorozatba, de ne elvárásokkal, ahogyan én a Polt-sorozat után. Nem rossz ez, könnyed kikapcsolódás. A béna poénokat, párbeszédeket meg, Istenem, viseljük el. :-)))

meseanyu P>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Nagy reményekkel indultam neki ennek a sorozatnak, de sajnos nagyot is kellett csalódnom, úgyhogy nem fogok több részt elolvasni. Kriminek elég béna, a humora izzadságszagú, és a főszereplő nekem abszolút ellenszenves volt. A hangulata kicsit olyan, mint Wolf Haas Brenner sorozata (https://moly.hu/sorozatok/brenner-nyomozo-tortenetei), de nélkülözi annak a sármját, egyediségét, szerethetőségét.

4 hozzászólás
Angele>!
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Azonnal kérem a következő részét!
Ez lebilincselő. Eleinte nagyon furcsa, de aztán mégfurcsább. Kezdjük rögtön a stílussal. Csak egy dolog bír az ember eszébe jutni, hogy mi a francika ez, és hogy éhes. Vagyis mindjárt kettő. Aztán, hogy kicsit tőmondatos. De sebaj. És mi ez a sok reklám? Valamiből meg kell élni, ha már írt egy rossz könyvet? És aztán mindezek ellenére egyszerű imádni kezded ezt a bunkót, Franzt, a Nagyit, a Papát és Susit. Lopoldot még nem, talán a következő részben, és azt kívánatod, hogy ennek a sztorinak ne legyen vége.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

Janina13>!

– Papa füves cigarettát szív a kertben, te meg, a zsaru, csak ülsz mellette és sörözöl?
– Ha egyszer én nem szeretem a füves cigarettát…

Kapcsolódó szócikkek: (Eberhofer) Papa · Franz Eberhofer · Leopold Eberhofer
Janina13>!

A nőn látszik, hogy nem igazán illik ebbe a környezetbe. Porcelán az elefántboltban.

1 hozzászólás
AniTiger P>!

    – Leopold Thaiföldre utazott – mondom, csak hogy témát váltsak.
    – Thaiföldre? A feleségével?
    – A felesége nélkül.
    – Józan döntés. Ha a feleségét is vinné, az olyan lenne, mintha valaki a saját sörét vinné otthonról az Oktoberfestre – mondja Rudi és elvigyorodik.

19. fejezet

AniTiger P>!

(…) A lapockáján egy tetoválás Nagyit ábrázolja. Kétszer is megnézem, de nincs kétség: ez a Nagyi. Nem a szokásos kontyba tűzött hajával ugyan, hanem leengedett hajjal, ahogyan reggelenként kinéz, de azért kétségtelenül ő az. Fel kell tennem magamnak a kérdést: ugyan mi okból tetováltatta a hátára Neuhofer szomszédja a Nagyit?
    – Mondja, mi ez a szépség itt a hátára tetoválva? – kérdezem, mert nem akarom rögtön a Nagyira terelni a szót.
    – Nem tudja?
    Olyan arccal néz rám, mintha azt kérdeztem volna, mi a neve a bolygónak, amelyen élünk. Megrázom a fejem és szinte már kínosan érzem magam.
    – Hát Gandalf!
    Szóval Gandalf. Bólogatok.

11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: (Eberhofer) Nagyi · Franz Eberhofer · Gandalf · tetoválás
AniTiger P>!

    Aztán hazamegyünk, Nagyi kicsomagolja a vadonatúj kabátját és belebújik. Úgy áll rajta, mintha ráöntötték volna. A színe fekete, a hátán pedig narancsszínű betűkkel ez áll: Big girls have more fun!
    Uram Jézus!
    Nagyi viszont nem tud angolul.

2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: (Eberhofer) Nagyi · Franz Eberhofer
TiszlaviczMarcsi I>!

…sehol nem találunk Nagyinak való télikabátot. Mivelhogy mazsolára aszalódott már szegény, a legkisebb méretben is úgy fest, mint aki egy négyszemélyes sátorból kandikál ki. Visszamegyünk hát a K&L-be, mert kabát ugyan ott sem volt, viszont egy kedves eladónő azt mondta, ha sehol nem találunk semmit, menjünk vissza és nézzünk körül az ifjúsági osztályon.

Aztán hazamegyünk, Nagyi kicsomagolja a vadonatúj kabátját és belebújik. Úgy áll rajta, mintha ráöntötték volna. A színe fekete, a hátán pedig narancsszínű betűkkel ez áll: Big girls have more fun!
Uram, Jézus!
Nagyi viszont nem tud angolul.

36-37. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: (Eberhofer) Nagyi
robinson P>!

Elvigyorodom.
– Friss a hurka? – kérdezem szelíden.
– Frissebb már nem is lehetne. Ma hajnalban döglött bele a disznó a vérmérgezésbe, amit a májráktól kapott.
– Ma hajnalban? Akkor tényleg nem lehetne frissebb. Három szálat, mint mindig. Aztán ki vele, mit tudsz erről a nőről?

Kapcsolódó szócikkek: hurka · májrák · vérmérgezés
2 hozzászólás
Jagika P>!

Nem akarom felidegesíteni magam, ezért inkább csendben maradok, és élvezem, ahogy a nap lágyan melenget.

AniTiger P>!

    – Mondd csak, Rainer, tulajdonképpen mindenre allergiásra vagy?
    – Nem olyan vészes, Franz – feleli. – A sörre és a húskenyérre nem. Így azért már ki lehet bírni.
    Azt elhiszem.

14. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: allergia
Riszperidon P>!

– Burn, burn, motherfucker burn – énekli-üvölti a helyi ifjúság, de mivel Nagyi nemcsak süket, de angolul sem tud, nem akad fenn rajta.

198. oldal (Művelt Nép 2016)

Kapcsolódó szócikkek: (Eberhofer) Nagyi
2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Franz Eberhofer sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fredrik Backman: Hétköznapi szorongások
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Nicolas Barreau: A nő mosolya
Anita Boza: Édes borzongás
Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes
Kerstin Gier: Fellegszálló
Nora Roberts: Északi fény
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Fogadó a Halott Alpinistához
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság