Télikrumpligombóc (Franz Eberhofer 1.) 243 csillagozás

Rita Falk: Télikrumpligombóc

Franz ​Eberhofert, a testestül-lelkestül bajor rendőrt fegyelmi okokból helyezték át a nyüzsgő nagyvárosból csendes kis szülőfalujába, az ugyancsak jellegzetesen bajor Niederkaltenkirchenbe. Élete itt néha túlságosan is nyugodt mederben folydogál, esti járőrözései általában Wolfi kocsmájának pultjánál érnek véget, napközben pedig kedvenc tartózkodási helye süket nagymamájának konyhája, ahol ínycsiklandó ételeket ehet reggeltől estig. Apja, a kiöregedett 68-as lázadó közben vadkendert termeszt a hátsó kertben és folyamatosan Beatlest hallgat, amivel kishíján az őrületbe kergeti a kemény rockot előnyben részesítő fiát. A békés hétköznapokba azonban időnként zavaró események tolakodnak be. Itt van mindjárt a Neuhofer család, amelynek tagjai a legkülönösebb módokat választják az elhalálozásra. Annyira különös módokat, hogy Franz nyomozói szimata feléled és elhatározza, hogy utánanéz egy kicsit a morbid haláleseteknek. Ahogy egyre több gyanús körülményt fedez fel, az ügy is egyre… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Művelt Nép, Budapest, 2016
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155617874 · Fordította: Balla Judit
>!
Művelt Nép, Budapest, 2016
290 oldal · ISBN: 9786155617874 · Fordította: Balla Judit

Enciklopédia 10


Kedvencelte 20

Most olvassa 9

Várólistára tette 173

Kívánságlistára tette 104

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Rita Falk Franz Eberhofer-sorozatával új kedvencet avattam, ugyanis igazi gyöngyszem a „falusi krimi” kategóriában. Adott egy-két rejtélyes gyilkosság, néhány tróger szereplő, finom, házias receptek, s mindezt megbolondítja a nem kevés bajor humor.
Egyértelműen vicces. Szerintem még soha sem nevettem krimin ennyit. Persze ez nem is igazi krimi, hiszen a nyomozós vonalat nem nevezném valami erősnek, de remekül szórakoztam minden egyes pillanaton. Az írónő jól visszaadta a kisvárosi élet jellegzetes figuráit.
A kedvenc szereplőm egyértelműen Nagyi, aki állandóan süt-főz… már amikor nincs valami hatalmas leértékelés a közeli áruházakban. Folyamatosan figyelemmel kíséri az akciókat, gyűjti a szórólapokat, és mindig megtalálja a módját, hogy ezeket felhasználva újabb értékes és kevésbé értékes kacattal tömje tele a lakást. Óriási figura!
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/11/21/rita_falk

5 hozzászólás
>!
Levandra
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Ki ez a Rita Falk? Valami bajor írónő… Még sosem hallottam róla, de valami eszméletlen, milyen agyament címet tud adni a könyvének! Azért a cím már sejtet valamit, és nem bírom megállni, hogy további érdeklődésemnek utat ne engedjek. Olvasnom kell, mert ha a sejtésem beigazolódni látszik, egy ilyen cím mögött nem egy hétköznapi és unalmas sztorival találom szembe magam. Nem is. Rita levett a lábamról.

Annyira friss, annyira új, annyira más élmény az, amit kaptam. Hamisíthatatlan bajor hangulat, ami egy szempillantás alatt beránt a történetbe, mintha csak vasárnap délutáni tévézésre ültél volna le kedvenc német sorozatod elé. Persze, ha szereted a német sorozatokat. Nekem tökéletesen hozta ezt az érzést. Szemem előtt sorra jelentek meg Niederkaltenkirchen utcái, épületei, hegyei és erdei. Annyira ismerős volt, hogy rögtön otthon éreztem magam ebben a megálmodott kis városkában. Ismerősek voltak a szereplők is, jól megragadott karakterek, olyan könnyedséggel kidolgozva, mintha elevenen lettek volna a sorok közé gyúrva.
Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/08/rita-falk-teli…

6 hozzászólás
>!
Angele P
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Azonnal kérem a következő részét!
Ez lebilincselő. Eleinte nagyon furcsa, de aztán mégfurcsább. Kezdjük rögtön a stílussal. Csak egy dolog bír az ember eszébe jutni, hogy mi a francika ez, és hogy éhes. Vagyis mindjárt kettő. Aztán, hogy kicsit tőmondatos. De sebaj. És mi ez a sok reklám? Valamiből meg kell élni, ha már írt egy rossz könyvet? És aztán mindezek ellenére egyszerű imádni kezded ezt a bunkót, Franzt, a Nagyit, a Papát és Susit. Lopoldot még nem, talán a következő részben, és azt kívánatod, hogy ennek a sztorinak ne legyen vége.

7 hozzászólás
>!
csgabi MP
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Ez a könyv is egyike azoknak, amiket már „ezer éve” el akartam olvasni, csak „érdekes a cím, de béna a borító”, „jaj, annyi könyv van, amit el akarok olvasni még” és sok hasonló félmondat után mindig elhalasztottam, hogy kikölcsönözzem a regényt. Komarek Polf-sorozatát nagyon szerettem, valami hasonlóra számítottam itt is, de sajnos kicsit csalódnom kellett. A poénok erőltetettek voltak, a szereplők idegesítettek, és az, hogy ez egy krimi lenne, nos, erős túlzás. Igen, van benne bűncselekmény, de ez a regény ettől még nem válik krimivé, hiába nyomoz a főszereplő. Hiszen – más esetben – egy könyv attól még nem lesz romantikus regény, hogy a két főszereplő megcsókolja egymást. Itt is ez a helyzet, csak éppen krimi vonalon.
Talán egy szereplő volt, akit kicsit kedveltem, a Nagyi, ő tényleg jófej mami volt, bár tuti felrobbantam volna tőle is párszor, ha az életben ismerem. :-D

Sok-sok lehetőség van ebben a regényben, sok elvarratlan szál, kifejtetlen emberi kapcsolat, szóval az, hogy három és fél csillagot adtam a kötetre, nem jelenti, hogy nem fogom folytatni, mert kíváncsi vagyok a többi részre, hátha azokban megkedvelek egy-egy szereplőt, érthetőbbé válnak bizonyos kapcsolatok, stb. Érdemes belekezdeni a sorozatba, de ne elvárásokkal, ahogyan én a Polt-sorozat után. Nem rossz ez, könnyed kikapcsolódás. A béna poénokat, párbeszédeket meg, Istenem, viseljük el. :-)))

>!
Nikymeria P
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Zseniális!
Buszon, villamoson nem érdemes olvasni, mert röhögőgörcsöt okoz!

12 hozzászólás
>!
Janina13
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Igazán kellemes hangulatú és nagyon szórakoztató történet, hétköznapian őrült karakterekkel. Nagyon sokat vigyorogtam és néhol fel is kacagtam rajta.
Nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog. Rita Falk férfiakat meghazudtoló humormorzsákkal dobálózik, egyszerűen imádtam a párbeszédeket, a szereplőket, a stílust!!! A hangsúly abszolút nem a nyomozáson, a bűntény felderítésén volt, de így volt volt kerek…jobban tetszett, mintha puzzle darabokat kellett volna helyre tenni, az elvette volna a könyv lényegét. Kicsit olyan volt, mint a bajor Torrente.
Kérem a második részt mihamarabb! :D

>!
gabiica P
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Nem igazán tudtam, mire számítsak a könyvvel kapcsolatban. Nehezen indult be, legalábbis számomra, valahogy nem jött át a humora sem, amit közvetíteni szeretett volna. Aztán valahogy megszerettem. Nem maradéktalanul, de jókat szórakoztam Franz életlén, mindennapjain. A családja hihetetlen, igazából mégis mindennapi. A nagyit nagyon hamar megszerettem, számomra talán ő volt a legszórakoztatóbb karakter, Flötzinger mellett.

Bevallom, én arra számítottam, hogy nagyobb szerepet kap a nyomozósdi, a krimijellegű események sorozata, és talán ezért sem tudtam maradéktalanul megszeretni. De aztán el tudtam fogadni, hogy itt nem ez lesz a középpontban, és tudtam úgy élvezni, ahogy van. Kissé flúgos és furcsa történet, de kedvelhető.

2 hozzászólás
>!
robinson P
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Milyen egy bajor krimi? Vicces. Remekül szórakoztam, jó kikapcsolódás volt! Várom a folytatást.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/10/telikrumpligomboc.html

>!
smetalin
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Meg kell mondjam, mikor elkezdtem az olvasást, elemi erővel törtek rám ezek a kérdések: Ez meg mi a franc? Milyen stílus ez? Mik ezek a tőmondatok? Ez végig ilyen lesz, akkor kösz de nem kell!!
Akkor most nyugodjon meg minden leendő olvasó, mert ez el fog múlni, és teljesen beszippant a stílus, a bénácska rendőr nyomozó a lüke tőmondataival és a kedves nagyijával, aki az akciós termékek megszállottja!
Közelebbről megismerhetjük egy bajor falu mindennapjait, ott lakóit mindezt a falu rendőre szemén keresztül. Persze van nyomozás is, hisz egy családon belül sok-sok halálos baleset már szemet szúr.
Ez a regény kicsit más mint a megszokott krimik, de pont ez benne a jó. Egy kellemes kikapcsolódás egy kis falu mindennapjait olvasgatni.

2 hozzászólás
>!
Roszka 
Rita Falk: Télikrumpligombóc

Olyan szép lassan csordogál a történet, igazi kisvárosi hangulatban. Mindenki ismer mindenkit. A történetben szereplő család is éli átlagos mindennapját. Azután jön egy idegen és mindent felforgat. Jönnek a gyilkosságok is, kapcsolatok. Érdekes módon hiába semmit mondó az eleje, még sem unalmas.


Népszerű idézetek

>!
Janina13

A nőn látszik, hogy nem igazán illik ebbe a környezetbe. Porcelán az elefántboltban.

1 hozzászólás
>!
Janina13

– Papa füves cigarettát szív a kertben, te meg, a zsaru, csak ülsz mellette és sörözöl?
– Ha egyszer én nem szeretem a füves cigarettát…

>!
AniTiger MP

    – Leopold Thaiföldre utazott – mondom, csak hogy témát váltsak.
    – Thaiföldre? A feleségével?
    – A felesége nélkül.
    – Józan döntés. Ha a feleségét is vinné, az olyan lenne, mintha valaki a saját sörét vinné otthonról az Oktoberfestre – mondja Rudi és elvigyorodik.

19. fejezet

>!
AniTiger MP

    Aztán hazamegyünk, Nagyi kicsomagolja a vadonatúj kabátját és belebújik. Úgy áll rajta, mintha ráöntötték volna. A színe fekete, a hátán pedig narancsszínű betűkkel ez áll: Big girls have more fun!
    Uram Jézus!
    Nagyi viszont nem tud angolul.

2. fejezet

>!
AniTiger MP

(…) A lapockáján egy tetoválás Nagyit ábrázolja. Kétszer is megnézem, de nincs kétség: ez a Nagyi. Nem a szokásos kontyba tűzött hajával ugyan, hanem leengedett hajjal, ahogyan reggelenként kinéz, de azért kétségtelenül ő az. Fel kell tennem magamnak a kérdést: ugyan mi okból tetováltatta a hátára Neuhofer szomszédja a Nagyit?
    – Mondja, mi ez a szépség itt a hátára tetoválva? – kérdezem, mert nem akarom rögtön a Nagyira terelni a szót.
    – Nem tudja?
    Olyan arccal néz rám, mintha azt kérdeztem volna, mi a neve a bolygónak, amelyen élünk. Megrázom a fejem és szinte már kínosan érzem magam.
    – Hát Gandalf!
    Szóval Gandalf. Bólogatok.

11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Gandalf · tetoválás
>!
robinson P

Elvigyorodom.
– Friss a hurka? – kérdezem szelíden.
– Frissebb már nem is lehetne. Ma hajnalban döglött bele a disznó a vérmérgezésbe, amit a májráktól kapott.
– Ma hajnalban? Akkor tényleg nem lehetne frissebb. Három szálat, mint mindig. Aztán ki vele, mit tudsz erről a nőről?

2 hozzászólás
>!
TiszlaviczMarcsi IP

…sehol nem találunk Nagyinak való télikabátot. Mivelhogy mazsolára aszalódott már szegény, a legkisebb méretben is úgy fest, mint aki egy négyszemélyes sátorból kandikál ki. Visszamegyünk hát a K&L-be, mert kabát ugyan ott sem volt, viszont egy kedves eladónő azt mondta, ha sehol nem találunk semmit, menjünk vissza és nézzünk körül az ifjúsági osztályon.

Aztán hazamegyünk, Nagyi kicsomagolja a vadonatúj kabátját és belebújik. Úgy áll rajta, mintha ráöntötték volna. A színe fekete, a hátán pedig narancsszínű betűkkel ez áll: Big girls have more fun!
Uram, Jézus!
Nagyi viszont nem tud angolul.

36-37. oldal, 2. fejezet

>!
AniTiger MP

    – Mondd csak, Rainer, tulajdonképpen mindenre allergiásra vagy?
    – Nem olyan vészes, Franz – feleli. – A sörre és a húskenyérre nem. Így azért már ki lehet bírni.
    Azt elhiszem.

14. fejezet

>!
Riszperidon P

– Burn, burn, motherfucker burn – énekli-üvölti a helyi ifjúság, de mivel Nagyi nemcsak süket, de angolul sem tud, nem akad fenn rajta.

198. oldal (Művelt Nép 2016)

2 hozzászólás
>!
robinson P

– Mondd csak, Franz, mikor olvastál el egy utoljára egy rendes könyvet? – fordul hozzám, aztán negédesen elmosolyodik. – Már a Fix és Foxi kalandjait leszámítva?
– Asterix és Obelix? – kérdezek vissza.


A sorozat következő kötete

Franz Eberhofer sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányok fája
Jeff Lindsay: Drága, dolgos Dexter
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve
Réti László: Kaméleon
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Robert Harris: Führer-nap
Jo Nesbø: Police